Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Hogy is van ez a kerékbilincs...?

tothvili # e-mail 2013.03.27. 12:13

A pénz megszerzése a cél.
Semmi más.
Különösen bőszítő, amikor a hó miatt a zebra nem látható.
A kerékbilncs alkalmazása az AB szerint alkotmányos, persze a szükségesség-arányosság teszt figyelembe vételével.
Ebben az esetben érdemes lehet panasszal élni az intézkedés ellen, hiszen a gépjárművezető nem volt abban a helyzetben, hogy szabálytalanul állt meg.
Egyébként jó, ha mindenki tudja, vannak olyan kerületek Budapesten, ahol "jutalékos állás" köztetűnek lenni, hiszen, ha terven felül folyik be pénz, akkor év végén jutalomként osztanak belőle...
Mocskok eze. (tisztelet a kivételnek, bár aki ehhez asszisztál, az sem lehet sokkal különb)
Még valami, van ahol a parkolási díj miatt is bilincselne...
Továbbá Budapesten két kerületben is a Közterület-felügyelet végzi a parkolás ellenőrzést. Nos ez semmiképpen nem jogszabályos, egyrészt azért, mert közhatalmi szerv a polgári jog alá tartozó közszolgáltatást nem végezhet, másrészt azért, mert a fizető parkolást csak olyan szervezet, társaság üzemeltetheti, amelyet kizárólag erre a célra hozott létre az önkormányzat. A Közterület-felügyeletnek pedig bőven van más feladata is...
Szóval lábbal tiporják a jogot nap mint nap.
Egyes kerületekben éves szinten milliárdnyi bevételt hoz a bilincs alkalmazása.

Dr.V.A # e-mail 2013.03.27. 07:51

Ismét szakad a hó...
Az autók ki sem látszanak a hó alól.
Csak egyetlen egy, amit a kedves idős házaspár vakart ki alóla, hogy dolgukra induljanak.
A kerékbilincs persze meggátolta őket ebben.

Indok a kerékbilincsre???
A zebra előtt nem tartottak 5 méteres távolságot...
Több, mint 20 perc várakozás után megérkeztek a közterület fenntartói.

Sem méricskélés, sem magyarázkodás.
Fizettek.

EMBER!!! A ZEBRA KI SEM LÁTSZOTT A HÓ ALÓL, TÁBLA KÜLÖN NEM JELEZTE!!!

Kérdezem én, milyen jogállam ez, ahol gyakorlatilag vadásznak az emberre, meggátolják őket szabad tevékenységükben...

AZ UTAKAT MEG SENKI NEM TAKARÍTJA???

HÓLAPÁTOT MINDEN KERÉKBILINCSELŐNEK!!!

Kötelezni kéne ilyen esetben is a közterület fenntartására!!!
Az Önkormányzatoknak vagyonokat fizetünk súlyadó, stb. által.

A KÖZTERÜLET FENNTARTÓK PEDIG VÉGEZZÉK A MUNKÁJUKAT, NE CSAK PÉNZT SZEDJENEK EL!!!

Dr.V.A # e-mail 2013.03.09. 11:00

Tisztelt fórumozók,

Az alábbi levelet küldtem el a Magyar Autóklub szerkesztőségének egy meglehetősen felkavaró eset kapcsán. Várom a szervezet reakcióját levelemre, melyet itt is közzé teszek.
"

Tárgy: Kerékbilincs
Autoklub - Jogi osztály

Tisztelt autoklub szerkesztőség!

Az alábbi eset kapcsán kérném segítségüket, közreműködésüket.

Mint számos alkalommal, a mai napon is tapasztaltam, hogy a IX.kerület Ferencváros-belvárosi részén kerékbilinccsel rögzítettek autókat.

A kerületben található Vásárcsarnok állandó látogatói forgalma miatt egyáltalán nem található szabad parkolóhely még a lakók részére sem!
Egy állapotos édesanya a helyi Patikába mindössze 1 percre rohant be, míg ez idő alatt a gépkocsiját a kerület közterület fenntartói kerékbilinccsel látták el.

Aggályosnak és meglehetősen tisztességtelen eljárásnak tartom, hogy egy állapotos anyuka ill. más jóhiszemű vagy akár szabály sértő autó tulajdonost a szabadság jogaiban ilyen mértékben korlátozzanak.

A közterület fenntartóinak kizárólag helyszíni bírságot lehet fizetni készpénzben !!!, csekken utólag nem történhet fizetés!

Ahogyan a szerencsétlenül járt édasányával is történt, a helyszínen zokogott, mert nem volt nála 15.000 Ft készpénz.
A közterület fenntartók még az autó elszállításával is fenyegetőztek, elképesztően tisztességtelen hangot megengedve maguknak.

Ezután egy kisebb feldühödött tömeg szaladt a hölgy segítségére, majd a bírság végül kifizetésre került.

Kérdésem, ill. kérésem, hogy az autó tulajdonosok személyiségi, ill. szabadság jogait sértő eljárásokat a Fővárosi Közterület Fenntartó felé jelezzék, és Önök, mint hivatalos szervezet jogi úton indítványozzák a kerékbilincs használatának megszüntetését.

A kerékbilincs, mint eszköz nem elősegíti, hanem éppen hogy ellenkezőleg, hátráltatja a forgalmat.

Amennyiben szükségük van külső állampolgári támogatásra, úgy kezdeményezem egy aláírás gyűjtés megszervezését is.

Várom megtisztelő válaszukat,

Tisztelettel,
...
"

tothvili # e-mail 2013.02.20. 16:28

Úgy tudom, ha intézkedés közben érkezel, csak a felét kell kifizetni.
valószínűleg nem a parkolási díj miatt, hanem szabálysértés miatt került bilincs a kocsidra.
A kiegészítő tábla nem feltétel, mert a köztetvek a nélkül is bilincselhetnek. Gyakorlatilag bármiért, ha szabálytalanságot észlel...
Az a kieg tábla egyébként sok száz társával együtt szabálytalanul van felszerelve, mert a parkolási-díj fizetési kötelezettség betartásának retorzióját jelenti.
Ha parkolási díj miatt bilincseltek, akkor ellentmondhatsz, de a rendőrség - elvtelen módon - nem fogja elfogadni. Tudom, mert végigjártam, egészen a Törvényszékig mentem.
A köztetűnek neve nics, csak száma van.

mrkane # e-mail 2013.02.19. 20:01

Sziasztok!

2012 év végén parkoltam a Nagymező utcában. Sms-el fizettem, és 10 percig voltam távol. Visszatérek a kocsihoz, már rakják rá a kerékbilincset.
Meggyőztek, hogy fizessem ki a leszerelési díját, és azzal minden el van intézve. Mivel előtte soha nem volt ilyen ügyem, foggalmam nem volt róla, hogy ennek mi a rendje.
Ezt követően 1 hónappal kaptam a Rendőrségtől határozatot 20eFt pénzbírságra.

Kérdéseim (a holnap reggeli rendőrségi meghallgatáshoz):

  • ha felszereléskor érkezek, nem köteles abbahagyni?
  • rendőri feljelentés minden(!) esetben jár?
  • a KRESZ szerint kiegészítő táblának is kell lennie, ha kerékbilincselnek, vagy rosszul tudom? (kiegészítő tábla se szabályosan, tehát nem merőlegesen volt felszerelve)
  • az eljárás során adataimat és pénzemet egy magát igazolni nem tudó(!) FKF-es kezelte. Ez rendjén van?

A gyors választ előre is nagyon köszönöm!

Mikulás74 #   2012.12.03. 16:40

Hiába fejlődik a magyar, a pénzéhes önkormányzatok bármire képesek már, ha meg nincs rá lehetőségük, csak szólnak fentre, és születik egy új törvény. Ki tudja követni az épp aktuális trükközéseket?

gerbera317 # e-mail 2012.11.30. 23:21

Közelítsük meg a dolgot a jó oldaláról. Ezek a "mocskos" lehúzások tökéletesen alkalmasak arra, hogy a kispénzű polgár jogkövető magatartást tanuljon. Enélkül ugyanott lenne a magyar, mint az ukrán, sőt...
Kétféle emberen nem segít az csak ilyen lehúzás, azon,

  1. aki képtelen fejlődni, valamint azon,
  2. akinek semmi sem drága.
Véleményem #   2012.11.30. 14:03

Szomorú az eset. Pesten így működnek a dolgok...

Mikulás74 #   2012.11.30. 06:14

Üdv Mindenkinek, ha nem is egy kérdés, akkor csak egy élményt írnék le, hátha másnak megtalálja a kereső...
VIII. kerületbe a szigony utcába vittem idős anyámat a klinikára, autóval, leparkoltam a füvészkert utcába, annak is abba a végébe, ahol beszűkül egy zsákutcába.
A régi autóm méretei miatt, itt megfordulni nem tudok a zsákutcában, tehát csak úgy tudtam volna szabályosan megállni, ha betolatok az utcába jó kis szabálytalanságok, meg anyázások halmazát keltve a kereszteződésben.
Én ugyan elmentem a zsákutca végébe, de megfordulni nem tudtam, mivel tele volt az utca két oldalon parkoló autókkal, ezért a zsákutca végéről visszatolattam, és leparkoltam a bal oldalra.
Erre kaptam egy kerékbilincset, meg a mögöttem álló autó is avval a felkiáltással, hogy nem a menetirány szerinti oldalon parkoltam.
Vagyis az autóm eleje rossz irányba állt.
Idézték a KRESZ 40/1-es paragrafusát, erre hivatkoztatva a szabálysértést. (ami kimondja, hogy megállni csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad)

Nem tudom, a KRESZ valahol kimondja-e, hogyha én tolatok, akkor mi számít menetiránynak, illetve az utca jellegéből adódóan nem-e kellene eltekinteni az ilyen pénzlehúzásoktól, bár itt egyértelműen nem a népnevelés a cél, hanem a VIII. kerületi önkormányzat bevételének gyarapítása.
Az intézkedő kerékbilincses úr még lenyúlt tőlünk 500Ft-ot, megesküdött rá, hogy nekünk azt visszaadta, mindezt tette úgy, hogy már ott vártunk kb másfél órája idős anyámmal, és kellett volna menni a következő kivizsgálásra. Vidékről mentünk be Budapestre.
Köszönöm a figyelmet.

Véleményem #   2012.11.07. 15:34

Anita03

Ezek fix összegek...

Anita03 # e-mail 2012.11.07. 13:08

Kedves Mindenki!

A napokban történt, hogy a Tömő utcában a forgalommal szemben parkoltam - az útszélén szabályosan, senkit nem zavarva csak épp a kocsi eleje nézett rossz irányba- ezért kaptam egy gyönyörű kerék bilincset, aminek levételéért a helyszínen kifizettem a 11.500 Ft-os bírságot. Azonban ma kaptam ismételten egy 10.000 Ft ról szóló csekket.
Kérdésem az lenne, hogy a kerékbilincselésről nem kellene figyelmeztető táblát kihelyezni? -anno mintha ezt olvastam volna valahol, azonban most sajnos sehol nem találom :(
A büntetést aránytalanul soknak érzem mivel tényleg nem álltam sarkon, kapubejárónál stb.. csak épp fordítva.. Ilyenkor lehet esetleg valamit tenni az érdekében, hogy csökkentsék a bírság összegét?

bibega #   2012.09.20. 17:57

Szép napot.

Nekem olyan kérdésem lenne ,hogy mi történik akkor ha rám kiszabott (bilincseléskor) 30000 Ft-ot nem tudom kifizetni? A kf elutasította kérelmemet és "nem áll módjába " részletfizetést adni. Ha nem fizetek akkor a rendőrségre kerül az ügy .Eddig értem .És utánna???

gerbera317 # e-mail 2012.05.17. 16:54

A rajz egyértelműbb mint a fotó, de a kettő együtt már tényleg valami.

Nos, a tábla az első parkolóhelyet jelöli meg (ahol leparkoltál), hatálya nem terjed ki a következőre, de azon ott van a felfestés.

Ezt bexoptad, sajnálom.

véső (törölt felhasználó) #   2012.05.16. 12:19

nézd meg a 83/2004. (VI.4) GKM rendeletet /JETSZ/
ha attól eltérő a tábla elhelyezés, fellebbezz..

gerbera317 # e-mail 2012.05.15. 23:50

Azt a bizonyos, útburkolati jellel megjelölt "parkolómezőt" a KRESZ 18. § (1) j) "várakozási helynek" hívja, és az egy gépkocsi várakozására szolgáló helyet jelöli meg. A köznyelv parkolóhelynek hívja ugyanezt. A 17. § (1) e) szerint a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyet "várakozási hely" táblát kiegészítő külön jelzőtábla jelezheti, a 18. § (7) szerint a kiegészítő tábla ábrája útburkolati jelként önállóan is alkalmazható.

A várakozási hely nem tévesztendő össze a várakozási övezettel, ami több várakozóhely együttesét jelenti, és eltérő a jelzőtáblája is. Egy várakozási övezetben, vagy ahol felfestett várakozási helyek vannak, a mozgáskorlátozottak részére fenntartott várakozási helyeket táblával vagy útburkolati jellel külön kijelölik. A kijelölés hatálya csak a kijelölt várakozóhelyre, vagy a kiegészítő tábla szerinti helyekre terjed ki. Ha a "várakozási övezet" tábla alatt mozgáskorlátozottakra utaló kiegészítő tábla is van, akkor az összes parkolóhely mozgáskorlátozottak részére van fenntartva. Ha csak simán parkolóhelyek vannak felfestve, és egy előtt ott van a mozgáskorlátozottakra utaló jelzés, akkor csak az az egy parkolóhely a mozgáskorlátozottaké.

A leírásod alapján nem világos, hogy az a "mozgáskorlátozott parkoló jelzőtábla" övezet-, vagy pedig "várakozási hely" tábla volt. Ha övezet, akkor buktad a mutatványt. Ha csak a várakozási helyet megjelölő tábla és felfestés, akkor a közterület-felügyelet bukta a mutatványt.

szoldaticsgergo # e-mail 2011.10.06. 21:09

Szép Jó estét! 7. KER. hajnal 1 Murányi utca 51-57 nincs se tiltó tábla , se semmi ... kiépített parkoló és ajándék kerékbilincs .... Erre a válasz ,hogy azért mert most odaköltözött egy gumiszervíz és így nem lehet.. De honnan kellene nekem azt tudni ha nincs semmi tiltó jelzés ,meg semmi. És mindez 14375ft ... No komment ,mit tudok tenni ,hogy valaki megmagyarázza mindezt ?? előre is ksözi

horex # e-mail 2010.12.22. 11:21

Bélabácsi!
Inkább parkolóhely-zárat szerelj fel, hogy ne tudjon más a helyedre állni
Ez törvényes!

horex # e-mail 2010.12.22. 11:18

gjenei!

Ugyanabban a kerületben , hasonlóan jártam
Ez régi divat ott, sokkal korábban kezdődött
A közteres vagy a bilincselő bizony átvesz pénzt és ad nyugtát is
Ez a szitu a fennálló törvények, KRESZ és mások, szerint törvényes
Én viszont megkifogásoltam, első fokon a kerületi rendőrség elutasitotta, most a BRFK felé fellebeztem

Indokom a kettős büntetés tilalma és az Alkotmány szerinti tisztességes eljáráshoz való jog
Felsőbb törvénnyel ellentétes törvény pontja alapján itélkezni/büntetni nem lehet

A korábbi gyakorlat az volt, ha bilincseltek pl. utcasarkon/táblánál, akkor a parkőr még rátett egy büntetőcédulát is
Ezt tiltotta meg a
2010. évi XLVI. trv. erre most forditva csinálják

Persze szép hosszan kifejtettem érveimet
Meglátom mire jutok
Ezzel én elmegyek a biróságra is

kovacsz # e-mail 2010.12.16. 15:56

Nem.

Belabacsi_ # e-mail 2010.12.16. 15:52

Tisztelt Szakertok!

Egy tarsashazban levo parkolohely tulajdonosa (magantulajdonban van) felszerlhet-e kerekbilincset az erre a helyre parkolo "idegen" autora?
Kell-e erre vonatkozo tablat kihelyezni?
Milyen jogszabaly/torveny rendelkezik/tiltja ennek hasznalatat?
Nem szeretnem ha peldaul a megbilincselt auto tulajdonosa engem jelentene fel jogtalan kerekbilincs felszerelese miatt, stb.

Koszonettel,

Belaba

Bombi # e-mail 2010.08.24. 17:47

gjenei története egész hajmeresztő...egy szabálysértésért 2 büntetés?

toyotás # e-mail 2010.08.24. 17:34

Én még nem kaptam kerékbilincset. De engem is bosszant,
hogy látom: 15 perc késésért nem(csak!) birságot,
hanem kerékbilincset adnak, az egyébként szabályos parkolóhelyen veszteglő autó(s)nak! Ki(k)nek jó ez?
Akik bevasallják a pénzt,ami ki tudja, hová kerül....
Mire jó ez??? Magára haragit az állam egy csomó polgárt
és külföldit!!!....Miért kell az embereket bosszantani
és "levenni" ?! Én időnként járok "Európá"-ban, ilyet
nem csinálnak, és mégis rend van! Most jöttem Olaszországból: olcsóbb a parkolás, nem másznak rá
az emberre...sok helyen csak parkolóórával, ingyen lehet
parkolni 30-60 percig!...minden működik! Miért nem próbálunk közeliteni egy normális működés felé, miért a "balkán" a húzó-erőnk?
Köszönettel a türelemért: toyotás

topmay # e-mail 2010.06.11. 01:30

Üdv Mindenkinek!

Lenne egy tiszteletteljes kérdésem:

Pár napja volt nálam egy kölcsönautó egyik közeli hozzátartozómtól kaptam meg pár napra. Kétesnek nevezhető parkolási helyzet miatt kerékbilincset kaptam, mire kijöttem egyik ismerősöméktől, megijedtem, nem akartam h megtudja az aki kölcsönadta nekem az autót, meg persze a bírságot is meg akartam úszni. A megbilincselt kereket tehát leszereltem, majd a pótkereket feltéve távoztam a helyszínről. Később az ismerősöm, akinél a megbilincseléskor voltam, mondta, hogy este keresték a közterületesek és a rendőrök az autót, de mivel nem találták ott, állítólag körözést adtak ki a rendszám ellen, mert bűncselekmény történt és azt mondták még h emellett még a rendszám alapján is megkeresik a tulajdonosát. A kérdésem pedig ezzel kapcsolatban az lenne, hogy egy ilyen helyzetben, amikor is nem bizonyítható, hogy ki szerelte le és vitte el a bilincset, kiadnak-e körözést a rendszám ellen? Szerintem és ismerősöm szerint ez nem valószínű, de ha mégis, akkor el kellene mondanom a tulajnak a történteket. Azt tudom hogy rendszám alapján is megkereshetik, de mivel német rendszámos autóról van szó, ez gyakorlatilag tudomásom szerint nem fog eredménnyel végződni.
Apropo: ha körözik és megállítják, mire lehet számítani? Mivel nem bizonyítható, hogy ki követte el, "megbüntetik magát az autót"? Vagy ilyenkor mi történik?

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget, hozzászólást, tanácsot az ügyben!

gjenei # e-mail 2010.05.20. 22:57

Tisztelt Mindenki

Tegnapi esetemet írnám le, mivel itt hasonlóval nem találkoztam.
Parkoltam szabályosan a 7. kerületben csak nem vettem jegyet. Elfelejtettem, hogy itt 8-ig tart a fizetési kötelezettség. Meg is büntettek annak rendje és módja szerint este 19.03-kor. Ezután 19.20-kor kaptam extrának egy kerékbilincset is. Posta este 10-kor nincs, a bilincselő nem vesz át pénzt, mehettem a Peterdi utca 6-ba befizetni a 15 ezret és mire visszaértem leszedték a bilincset.
Szabályosan parkoltam csak jegyet nem vettem. Azt mondja a közterület, hogy egy 1999-es törvény kimondja, hogy aki fizetés nélkül parkol az kaphat bilincset, csak eddig ezt nem büntették, novembertől meg büntetik. Ez nekem egyszer kerül 5 napon belül 4400 ba + 15000 + megaláztatás. Ennyi

monalisa1 #   2009.07.19. 22:32

Nemigen vagyok ismerős a Lövölde téren és környékén, így nem tudom mikor is épült a példának felhozott 130 lakásos épület. (Hogy nem mostanában az biztos, mert akkor mindegyik lakásra legalább egy-egy parkolóhelyet kellett volna kialakítani, vagy a közelben parkolóházat építeni.)

Az tény, hogy a kerékbilincs durva egy dolog, több okból is. (Mondjuk pl. szívrohamot kaphat akinek "ellopták" az autóját...)

És még annyit, hogy tudomásom szerint a beszedett pénzből az állam nemigen lát valamennyit is - a legnagyobb baj itt van.

Vagyis egy kerületen belül kiskirályság van...

"Lisa"
laikus hozzászóló