Parkolási bírság


Szomorú örökös # 2015.10.23. 05:52

Szerintem ha ilyen táblát láttál, amit ugyebár a fizetős övezet kezdetén kell csak nekik kihelyezni,
akkor bocs, nincs igazad és bukni fogod a fellebbezésedet!

http://kreszforum.hu/…_ovezet1.jpg

És ez egészen addig tart, amíg ezt a táblát nem látod, mert ez után már jó eséllyel az általad tapasztalt tábla ténylegesen ingyenes várakozó helyet jelez. ;-)

http://opal-autosiskola.hu/…ajek_024.jpg

tzoli # 2015.10.22. 21:42

Nekik lehet, de írtam nekik egy szép levelet hivatkozva az aktuális jogszabályokra és a közlekedési táblák jelentésére. :) Ha fizetős övezet van, akkor ne tegyenek ki olyan táblát ami megtévesztheti a gyanútlan autósokat és ingyenes várakozóhely látszatát keltik. :)

Kíváncsian várom a reakciójukat.

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 21:09

Ez sem jelent kapszkodót ?
http://www.biokom.hu/…olasi-terkep

tzoli # 2015.10.22. 20:39

Szia! Nincs alatta kerekesszék, ha lett volna nem álok oda az tuti. Szóval várom a véleményeket, mert úgy érzem nem jogos a bírság.

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 20:20

Az a gyanúm a kék autó alatt ott a felfestett kerekesszék.
Ha nem optikai csalódás a parkoló szélesebbre van festve mint a többi...

tzoli # 2015.10.22. 20:05

Tiszteletem! Pécsiek segítségét kérném.... Perczel u. vajon jogos-e a bírság?

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

A Kék autó helyén álltam.

Donoli # 2015.09.28. 08:58

T. Szerkesztőség, Fórumozók, Szakértők!

Terézvárosban parkoltam, feleségem autójával, de a saját ( akkor szerzvízben lévő) autóm rendszámát feltűntetve fizettem sms-ben a parkolást. Felszólítás megérkezett természetesen.
Kértem métányosságból a pótdíj elengedését, mivel adott időben, adott helyen igénybe vetetm a szolgáltatást, és kifizettem parkolást, bár másik frsz gépjárműre.
Nemleges választ kaptam. A téves frsz-re fizetett díjat sem küldték vissza vagy számították be. Békéltető testülethez fordultam, október végén lesz ülés ezügyben.
Kérdésem: az autó tulajdonosától kérheti-e a parkolási társaság a pótdíjat és büntetést, annak ellenére hogy tájékoztattam, az autót én vezettem és fizettem a aprkolást téves rendszámra?
Köszönöm a választ előre is.
Kisszabó Gábor

eisi73 # 2015.09.16. 10:36

Tisztelt hozzáértőbbek!

Azt szeretném megtudni, hogy ha egy parkolási bírságon elírták a helyszínt, akkor az a bírság jogosnak tekinthető-e? A bírságon nem a valós cím lett feltüntetve.
Hivatkozhat-e a közterület-felügyelet arra, hogy attól, mert a cím pontatlan, még a bírság befizetendő?
A készült fényképeknek van-e annyira bizonyító erejük, hogy a bírságon elírt helyszínt felülírják?
Ez nem ütközik-e a Btk. 342.§, vagy a 343.§-ába?

Mellékesen, a KRESZ 40.§ 5(d) bekezdésére hivatkoznak, pedig egy sétáló utcában álltam, ahova egy "Behajtani tilos, kivéve célforgalom" tábla van kitéve, és az utat a sétáló utcával összekötő járdaszakasztól nem volt meg az 5 méter.
Vagyis, szerintem, nem minősül úttestnek, hisz nem "az útnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló része".

Szakértői válaszokat előre is köszönöm!
üdvözlettel: eisi73

Rexor # 2015.08.28. 10:45

Ha tényleg a magánterületük, akkor semmi keresnivalód nincs ott, örülj neki, hogy nem vitették el az autódat.

parkolopanda # 2015.08.28. 08:48

Kedves Fórumozók!
A következő kérdésben szeretném segítségeteket kérni: a XI. kerületben lakok egy újépítésű házban (már nem pakorlási övezet). A mellettünk lévő házban több iroda is működik, és az egyetlen használható és kijelölt parkolókhoz a cég számára fenntartott parkolót jelző táblák vannak kihelyezve. A parkolót alig használják, általában félig üres, ezért a lakók is sűrűn parkolnak ott. Ezzel mind nem is lenne gond, ellenben a cég képviselői sem használják a saját üres parkolójukat, hanem a parkoló autók ki-és behajtását megnehezítve, a parkolóra merőlegesen parkolnak elállva az utat. A minap vitába keveredtem a cég egyik alkalmazottjával, megkérve őt, hogy álljon odébb, hogy ki tudjak állni és munkába mehessek. Ő állította, hogy ez az ő magánterületük és nekem jogom sincs ott parkolni. A kérdésem az, hogy jár-e bármilyen bírsággal, büntetéssel az, ha én abban a parkolóban parkolok, hívhat-e rám rendőrt és milyen következményekkel járhat?
Előre is köszönöm a választ!

wers # 2015.08.26. 06:17

Bocs, most olvastam el újra, ha tényleg csak egy hónap volt, akkor igazad van.

wers # 2015.08.26. 05:51

Mivel nem ismert a szerződés, ezért igazad lehet, de megkockáztatnám, hogy ennél igen hosszú időre, tartósan adta "kölcsön". Csak meg akarták spórolni az illetéket.

Mondjuk a kölcsönző meg is spórolta, de nem csak ezt, hanem az esetlegesen keletkező bírságokat is. (és örülhet a kérdező, hogy nem volt még gyorshajtás, piroson áthajtás, kanyarodási szab. megsértése stb.)

Sherlock # 2015.08.26. 05:43

Wers, azért nem változott, mert nem erről szólt a szerződés. Autókölcsönzőknél sem változik 3-7 naponta az összes kocsi üzembentartója. A közúti közlekedésről szóló törvény is megkülönböztet vezetőt és üzembentartót.

Ez így igaz, de azért ugye a kérdező egyéb úton követelheti a bírság összegét az egyéb felmerülő költségekkel?

Igen.

wers # 2015.08.26. 05:16

Mindegy, hogy bérlet vagy haszonkölcsön. Lényeg, hogy az üzembetartás tényét be kellett volna jegyeztetni a forgalmiba. Ennek hiányában a parkolási bírság a kérdezőt terheli.

Ez így igaz, de azért ugye a kérdező egyéb úton követelheti a bírság összegét az egyéb felmerülő költségekkel?

wers # 2015.08.26. 05:09

Mert ettől nem változott az üzembentartó személye.

Csodálkozom tőled ezen a megfogalmazáson, mert éppen te koppintottál az orromra régebben, hogy a szerződés attól még érvényes, tehát változott az üzembentartó, csak nem került be a hivatali nyilvántartásba. De nem azért, mert a hivatal ne fogadná el a szerződést (hacsak nincs valami hiányosság benne).

(Peldaul Angliaban eleg a hataosagoknak.)

Itt is elég (szerintem a kölcsönszerződés is megfelelhet, nem a címe a fontos), csak tudomására kell hozni (benyújtani, és az illetékeket befizetni) A hatóság a hatósági nyilvántartás alapján dolgozik, és ez az alapja az objektív felelős megállapításának.

Megjegyzem, sem a parkolási társaság, sem a behajtó nem hivatal. Az ő nyilvántartásuk sokszor nem egyezik a hatóságival - nekik ahhoz nincs közvetlen hozzáférésük. (és ne is legyen)

Dr.Attika # 2015.08.26. 04:55

Valóban nincs. Feltétele, hogy a dolog hasznot hajtson és a használat átengedése ingyenes legyen. Kölcsönbe viszont csak helyettesíthető dolgot lehet adni.
Mindegy, hogy bérlet vagy haszonkölcsön. Lényeg, hogy az üzembetartás tényét be kellett volna jegyeztetni a forgalmiba. Ennek hiányában a parkolási bírság a kérdezőt terheli.

ObudaFan # 2015.08.25. 21:45

Bérlet annak a szerződésnek a tartalma.

Semmi akadálya a gépkocsi haszonkölcsönbe adásának.

gjanosz # 2015.08.25. 20:02

Köszönöm mindenkinek az értékes tanácsokat.

„Esetleg jelezd annak, aki kölcsönvette, hogy megspórolhat némi perköltséget, ha ő maga kifizeti.”...
Ezt lehet,hogy megpróbálom.

Dr.Attika # 2015.08.25. 17:35

A gond az, hogy személygépkocsit nem lehet kölcsönadni. Bérlet annak a szerződésnek a tartalma. A bérlő üzembetartói mivoltát be kellett volna jegyezni a forgalmiba. Nem járna sikerrel egy perben.

Sherlock # 2015.08.25. 17:02

Mert ettől nem változott az üzembentartó személye.

Frejde # 2015.08.25. 16:10

Kedves Fórum olvasók!
Augusztus 21-én a közterületesek megbüntettek tilosban parkolásért. Várakozni tilos tábla ki volt ugyan helyezve, de alatta a kiegészítő táblára "munkanap" volt írva. Mivel 21-én, pénteken pihenőnap volt (ez az én értelmezésem szerint nem munkanap) nem értem- és nem tartom jogosnak a bűntetést. Mindez a Nemzetgazdálkodási Minisztérium rendelete alapján volt pihenőnapnak nyílvánítva.
Jogosan jártak el vagy sem?
Előre is köszönöm a segítséget!

wers # 2015.08.25. 15:51

Na igen, ez lenne a legegyszerűbb.
De az ügyvédeknek is meg kell élniük. Én csak azt nem értem, hogy hogy egyből behajtó?

ObudaFan # 2015.08.25. 14:12

Esetleg jelezd annak, aki kölcsönvette, hogy megspórolhat némi perköltséget, ha ő maga kifizeti.

wers # 2015.08.25. 12:29

gjanosz, a behajtó céget cseppet sem fogja meghatni a te kölcsönszerződésed. Aziránt az okmányiroda tanúsított volna némi érdeklődést, ha bevitted volna, és üzembetartókét átírattad volna a kocsit, némi pénzecske befizetésével. Ezt neked kellett volna megtenned, mert te vagy a tulaj.

Rexor # 2015.08.25. 09:09

Szerintem fizesd ki, mert csak rosszabb lesz (a parkolási bírság az üzmben tartót terheli). Utána hajtsd be attól, akinek kölcsönadtad.