Parkolási bírság


megadott # 2014.06.30. 15:49

Kedves Fórumozók!

Röviden. Parkolási bírságot kaptam jogosan 6600 Ft-ról. Tévedésből, elírásból csak 6000-et utaltam át. Mivel tévedésemről tudomásom nem volt, nem tettem semmit. Miután letelt a 14 nap, felszólítást kaptam az emelt összegű pótdíj befizetésére. Mivel ezt igen méltánytalannak tartottam, hisz nyilvánvaló volt a fizetési hajlandóságom, illetve a tévedés ténye, az elmaradt 600 forinton túl, nem fizettem többet. Bepereltek, és első fokon meg is nyerték, hisz tény, ami tény, a megadott határidőig nem fizettem meg a bírságot. Noha a tévedés ténye meg van említve, méltányosság nincs, csak mindenféle vonatkozó jogszabályok idézése az indoklásban.
Kérdésem, érdemes-e tovább menni. Mert nem is tiltja semmi a méltányosság lehetőségét, mert felháborító, hogy ugyanúgy kezelnek, mint ha egy fillért sem fizettem volna, mert elvárható lett volna a parkoló társaságtól, hogy figyelmeztessenek látván a hiányos befizetést, mert lehetetlen, hogy a jogszolgáltatás ennyire távol legyen az igazságszolgáltatástól Magyarországon. Vagy nem?
köszönettel

max. # 2014.06.04. 14:58

Tisztelt Forum,

Erdeklodnek, hogy csehorszagi parkolasi birsagot
behajtanak-e mar magyarorszagon.

Koszonettel

Sándor1957 # 2014.05.02. 07:42

2014.04.24. Wesselényi utcában parkoltam kb 4 percre .Amikor becsaptam a gk. ajtáját leesett a rokkantkártyám az ülésre. Mikor odaértem a gk.-hoz akkor fotózták , közölte a parkőr hogy semmi baj, email útján vagy személyesen bemegyek a Peterdi utcába az ügyfélszolgálathoz és bemutatom utólag.
Ezt meg is tettem az eset után kb 1 órán belül ahol kioktatásban részesítettek majd írattak velem egy kérvényt is.
Egy hétem belül megjött az elutasító válasz miszerint fizessem ki a kiszabott büntetést.
Jogkövető állampolgárként nem szeretném és kérdezném hogy igazam van hogy utólag is bemutathatom a saját gépkocsimmal történt parkolás esetén.

A gépkocsi tulajdonosa én vagyok az én nevemre szól a rokkantigazolvány.

Várom válaszukat akár email útján is mert a határidő május 8.-a.
horvathsandor88@gmail.com

gerbera317 # 2014.04.22. 11:49

érkezett egy közjegyzői határozat hogy nem parkolhatok a saját lakásunk előtt

Biztos, hogy "közjegyző"?

panna999 # 2014.04.19. 21:22

Tisztelt Fórum!

azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy egy birtokvédelmi eljárás idézőjeles vesztese vagyok

ugyanis:

A feltételes módot az önök egy régebbi válasza adja meg!aki beperelte jómagamat és családomat önöknek irt miután sem a közterület felügyelettel sem a rendőréggel nem jutott dűlőre!
A hatóság és önök sem tartottak engem szabálysértőnek mindennek ellenére eljárást indítatott ellenünk és 2014.04.10-én érkezett egy közjegyzői határozat hogy nem parkolhatok a saját lakásunk előtt vagy ha mégis 500.000 ezer ft-os pénzbírságra büntethetnek bennünket!

a problémát és az önök válaszát mellékelem az alábbi linkben:
http://www.jogiforum.hu/forum/34/36485

Kérdésünk a következő:

a fentiek alapján HOGYAN LEHETSÉGES EZ????

A kapott határozatban csak annyi volt hogy helyt adnak,mert magatartásunkkal a kérelmezőt akadályozzuk a birtokára való be és kijutásban!
de az hogy miért és mi alapján az nem!

madaracska # 2014.03.24. 10:25

Tisztelt Fórum!
Az alábbiakhoz kapcsolódóan kérném véleményeteket:
Tavalyi év végén szabálytalan parkolásért (útkereszteződéshez túl közel) megbüntetett a Közterület Felügyelet. A szabálysértési bírságot határidőn túl fizettem meg, ezért feljelentettek a BRFK-nál, akik egy tanúvallomásra szóló felhívást küldtek. Az utolsó előtti bekezdésben utaltak arra, hogy a tanúvallomást megtagadhatja aki saját magát, vagy hozzátartozóját vádolná szabálysértés elkövetésével. Én éltem ezzel a lehetőséggel és megtagadtam a tanúvallomást, mondván, hogy a személygépkocsit ezen időpontban egy hozzátartozóm használta, akit nem kívántam megnevezni.
Kérdésem, mire számíthatok, milyen lépéseket tehet ellenem a hatóság?
Előre is köszönöm a válaszokat

gerbera317 # 2014.03.21. 22:57

Amit gondolsz, csak gondolat; a 48 ezer Ft pedig tény. Meddig akarsz ezen még vitatkozni, és miért éppen itt?

Geza80 # 2014.03.21. 14:27

Gerbera317: köszönöm a gyors választ. Azzal nincs is gond, hogy mulasztottam, persze meg is érdemlem a büntetést, nekem egyedül a különbözet mértékével van gondom. Hogyan válhat 1670,- Ft bírságból egy év alatt 48000,-? ...és akkor addig fizessem be, amíg csak ennyi? Én úgy gondolom, hogy felháborítóan aránytalan a büntetés, az meg elkeserítő, hogy értelme sincs tenni bármit az ügyben...

gerbera317 # 2014.03.21. 11:13

Akkor ez nem bírság-, hanem pótdíj-történet. A jogerős fizetési meghagyást már csak perújítás útján támadhatod meg. Te magad állítd, hogy mulasztottál, más nem marad, mint megfizetni a tartozásodat, amíg csak ennyi.

Geza80 # 2014.03.21. 09:29

Tisztelt Jogi Fórum!

2013 februárjában bírságoltak meg Szegeden nem megfelelően látszódó rokkantkártya miatt 1670,- Ft-ra. A csekk elkeveredett és csak augusztusban találtam rá, akkor be is fizettem. Közben jött ajánlott levél a közlekedési társaságtól, de nem foglalkoztam vele, miután befizettem a csekket. Időközben ez az ügy önálló életre kelt és odáig fajult, hogy most, 2014 márciusában a végrehajtó dobott be a postaládámba egy foglalási jegyzőkönyvet, melyen le akarja foglalni az autómat, és 48.000,- Ft-ot követel. (!!!)

Én értem, hogy mulasztottam, el is ismerem, de biztos, hogy jogos az ekkora mértékű retorzió? Tudok valamit tenni ez ügyben, fordulhatok valakihez?

A segítséget előre is köszönöm!

somebody123 # 2014.03.20. 04:52

2014/03/17-én, hétfőn délelőtt, egy fizetős várakozási övezetben parkoltam, de elfelejtettem kitenni a Mozgássérült Igazolványomat. A Parkolási Társaság pótdíjfizetésre kötelezett. Még aznap, délután, elmentem a Parkolási Társaság ügyfélszolgálati irodájába, hogy bemutassam a Mozgássérült Igazolványomat, ami által mentesülhetek a pótdíjfizetési kötelezettség alól. Az ügyintéző nem fogadta el, arra hivatkozott, hogy a mától (2014/03/17) hatályos rendelet [9/2014. (II. 13.) Főv. Kgy. és 30/2010. (VI.4) Főv. Kgy.] értelmében a Mozgáskorlátozott Igazolvány utólagos bemutatására, és ezáltal figyelembevételére nincs mód.

Utólagos parkolójegy (mozgáskorlátozott igazolvány, mobilparkolás) bemutatásának feltételei (idézet a Fizetési Felszólításról):

  • A parkolójeggyel az ellenőrzés időpontjában rendelkezett, vagy az érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő.
  • Az eredeti és érvényes mozgáskorlátozott igazolványt a gépjármű első szélvédője mögött részben helyezte el, vagy hátlappal felfelé helyezte el.
  • A parkolójegy (mobilparkolás, mozgáskorlátozott igazolvány) a pótdíjazást követő 5 munkanapon belül az ügyfélszolgálaton bemutatásra (beküldésre) került. (rám ez vonatkozik!)
  • A parkolójegy (mobilparkolás, mozgáskorlátozott igazolvány) utólagos elfogadására naptári hónaponként legfeljebb egyszer kerülhet sor.
  • A gépjárműnek 30 napnál régebbi rendezetlen parkolási eseménye nincs.

    Kérdésem: mi a teendő, ugyanis a jogszabályi háttér (Főv. Kgy. rendeletek) és a "Fizetési Felszólítás Utólagos parkolójegy (mozgáskorlátozott igazolvány, mobilparkolás) bemutatásának feltételei" nincsenek összhangban egymással?!

    Üdvözlettel: somebody123@vipmail.hu

pinotnoir777 # 2014.02.19. 09:09

Tisztelt Tanácsadó!

Amikor vettem a jegyet december végén, megbírságoltak(ugyanaz az óra, perc van a bírságpapíron és a jegyen is), azóta sem fizettem, most már perrel fenyegetnek, Ferencvárosi Önk. Sajnos öt napon belül nem küldtem el a jegyemet, pont karácsonyi időszak volt. De az azóta küldött leveleikben mégsem ezzel jönnek, hanem azzal, hogy nem tettem eleget a parkolási díjfizetési kötelezettségemnek. Ez pedig nem igaz. Szerintetek fizessünk vagy menjünk bele a perbe? Abszurd módon telefonon semmit nem mondanak, írásban pedig ők 20 nap alatt kötelesek válaszolni (az ügyfélnek viszont 5 napja van a bemutatásra, khmmm jogegyenlőség?!), addigra pedig már per is lehet, hiszen tíz napon belül kellenen a csekket befizetni (most már 10.985 Ft-ot) Pont emiatt s.o.s. lenne a válasz.

Köszönettel: pinotnoir777

tooliozso # 2014.02.14. 19:09

Tisztelt Tanácsadó!

Körülbelül 4 èvvel ezelött Pècsett parkolási bìrságot szabtak ki amit ha nem aznap akkor másnap ki is fizettek a postán sárga csekken. Most helyi illetősègű behajtó csoport 74 000 huf megfizetèsère szólìtott fel.Egyeztetve a cèggel azonnali letiltás vagy 6 havi rèszlet fizetès lehetősègèt felkìnálva meg is kezdtèk a behajtást. A pènzbeszedèstől csak a csekk felmutatása ellenèben állnak el. Az elmúlt időszakban előzetes felszólìtást nem kaptam. Mit tehetek ha a kocsi kölcsönadási szerződèssel kölcsön volt adva, nincs meg az ellenörző szelvèny? Az autót családtag vezette, a csekket èn fizettem be. Mennyi ideig vagyok köteles megőrizni a sárga csekket ? A behajtatást kèrő Kft.-vel a kapcsolatot nem lehet felvenni. A rèszletes tanácsát előre is köszönöm.
Tisztelettel : Tulman Zsolt

ObudaFan # 2014.02.13. 11:51

tomiv

Ha a parkolást követő 15 napon belül nem küldtek neked felszólító levelet, akkor ezt nem vagy köteles kifizetni. Bár, ha csak a postás hibázott, de a címzés rendben volt, akkor könnyen lehet, hogy mégis.

Véleményem # 2014.02.13. 11:46

Vámosi

Rokkant hely, rokkant kártyával, arra jogosult használhatja.
Nincs itt szükséghelyzet, meg igazolás, meg egyéb magyarázat és kimentő ok.
A parkoló hely jogosulatlanul volt használva.
A bírság fix összegű, ez kevesebb nem lesz, esetlegesen a későbbiekben megduplázódik amennyiben nem fizetik be. Komolyan veszik a rokkantak részére fen tartott parkoló helyeket. Sajnos magas a bírság de fix összeg.

Vámosi # 2014.02.12. 20:13

Tisztelt Cím!

Szombati napon a Császár-Komjádi uszoda előtt várt rám a parkolási bírság, mivel rokkantak számára fenntartott helyen parkoltam. Az uszodában orvosi felügyeletet láttam el aznap és parkoló hiányában, valamint szükséghelyzet miatt parkoltam oda ahová. Fenti lehet kimentő ok, vagy egyáltalán nincs méltányolható helyzet? Igazolást is kaptam az uszodától, hogy aznap milyen ok miatt voltam ott. Az 50.000.-Ft-ot méltánytalannak tartom. Köszönöm.

tomiv # 2014.02.09. 15:59

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2013.02.20-án volt egy parkolási bírságom. Nem tudtam róla, nem volt az autón a mikulás csomag. Majd most kaptam egy felszólító levelet, hogy fizessek be kb. 50.000 Ft-ot, mert szabálytalanul, illetve érvényes jegy nélkül parkoltam!
A levelet nem is én vettem át, hanem egy másik házban élő család. (rossz helyre vitte a postás) Ilyenkor mi a teendő? Lehet már a korábbi felszólításaimat is oda kaptam?
Gondolom ebből kimászni, sehogy sem fogok tudni.

Válaszát, előre is köszönöm!

madmike # 2013.10.04. 14:57

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Mellékállásban pizzafutárként dolgozom. A pizzéria Budapesten a Bartók Béla út elején van, lehetetlen parkolni, viszont valahol meg kell állni, különben nem tudok dolgozni. Így egy időben a nem messze lévő zebra előtt álltunk meg (az előírt 5m-nél közelebb). Mint utólag kiderült odalát egy kamera. Az egyik kollegám kb 1,5 hónapja kapott egy levelet, hogy a rendőrség ismeretlen tettes ellen feljelentést tett mert ott parkolt és nyilatkozzon, hogy ki volt az. Ezek után nem álltunk oda, hanem inkább elakadásjelzővel megálltunk a sávban...
Múlt héten én is megkaptam a magam kis levelét. Ugyan ez a szöveg, július 20.-i dátum. Vissza is írtam nekik, elismerve az egészet. Erre ma megjött a következő levél július 6-tal. Visszamenőleg meddig küldözgethetnek ilyeneket? Mekkora büntetésre számíthatok? Nagyon parázok, ezek után ki tudja hányat fogok még kapni, kb a kocsimat is eladhatom.

71sanya # 2013.09.25. 12:02

Üdvözlök mindenkit
Segítséget kérnék
Eladott autó után kaptam parkolási bírságot, mit tudok tenni?
71sanya

Véleményem # 2013.08.20. 21:59

Egyjogász választ adott arra hogy a közteres mièrt büntetett ott. Sajnos rosszul tudod... Ritzo
A rendőr ès a közterületes is ugyan úgy intèzkedhet az auchan, tesco, obi stb áruházak parkolójában. A kresz pontosan leìrja ezt amit be is idèztek már.
A bìrság teljesen jogosan lett kiszabva hisz nem vagy rokkant. Ez ennyibe kerül tanuló pènz. Vagy próbálkozni lehet a forumon adott kis kapukkal.

Egyjogász # 2013.08.19. 08:38

KRESZ 1. §: A rendelet Magyarország területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.

A mozgáskorlátozott parkoló pedig nem azt jelenti, hogy oda bárki beállhat, aki úgy ítéli meg, hogy ő nehezen tud menni.

A KRESZ betartásáért egyébként a gépjármű vezetője felel, nekem is volt már, hogy az utas beszélt zöldségeket (pl. hogy az autópályán menjünk 200-zal, mert sietünk), ez még nem kötelezi a vezetőt, hogy azt is csinálja, amit az utas mond.

Ritzo # 2013.08.19. 08:10

monalisa1: "Hiába magánterület a KRESZ szabályait ott is be kell tartani."

Ezt értem, de egy közterületesnek van joga magánterületen büntetni? Az Auchan parkoló nem közterület, a parkolóhelyek kialakítását az Auchan végezte. Mit keresnek ők ott? Nekem ezzel van a bajom. Jogosan intézkedhetnek ott?

Kenderice # 2013.08.19. 06:32

Ritzo: "Mit tudok ilyenkor csinálni?"
Te semmit. Ha kimegy a havernak a papír azt kell nyilatkoznia, hogy nem ő vezette akkor az autót, hanem egy közeli hozzátartozója. Így nem lesz kin leverni a büntetés és ejtik az ügyet.
Öcsém májusban járt ugyanígy. Ő is ezt tette.
Ennyi.

monalisa1 # 2013.08.18. 19:59

Hiába magánterület a KRESZ szabályait ott is be kell tartani. Amúgy nem vagy rokkant - szerencsédre, csak rövid ideig nehezen járó.

groszfater@gmail.com # 2013.08.18. 16:45

Mit tudok ilyenkor csinálni?
te semmit a haver meg kifizeti a büntetést, esetleg
megfelezitek...