Parkolási bírság


WInd19 # 2019.07.10. 11:52

Üdvözlök mindenkit,

A minap a testvérem reggel elkérte az autómat. Előre megbeszéltük, hogy hol teszi le, majd a napi jövet-menet közepette kulcsot cseréltünk. Sajnos rossz helyre parkolt, kaptam egy kerékbilincset. Hívtam őket, jöttek, leszedték, kifizettem, de még szabálysértés miatt is feljelentettek. Ilyen esetben hivatkozhatok arra, hogy nem én parkoltam oda az autót és nem akarok terhelő vallomást tenni a közeli családtagomra? Ugyanis azt nem tudják bizonyítani, hogy én parkoltam oda vagy hogy hogy került oda a kocsi, csak azt, hogy én (mint tulajdonos) kértem a kerékbilincs levételét.

Köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös # 2019.07.10. 16:58

Wind19

Ilyen esetben hivatkozhatok arra, hogy nem én parkoltam oda az autót és nem akarok terhelő vallomást tenni a közeli családtagomra? Ugyanis azt nem tudják bizonyítani, hogy én parkoltam oda vagy hogy hogy került oda a kocsi, csak azt, hogy én (mint tulajdonos) kértem a kerékbilincs levételét.

Szerintem itt azzal, hogy megjelentél és te kérted a bilincs levételét, saját magad zártad ki ebből a lehetőségből. Egyébként meg fizesd ki a bírságot is, amit kapsz érte, majd a bilincslevétel költségével együtt jelezd a testvéred felé, hogy ez bizony az ő sara lesz. Ha meg a bírságot meg akarod úszni, akkor arra az az egyetlen lehetőség, hogy jelzed a hatóság felé, ki állt oda az autóval. Ez nyilván azt jelenti, hogy a testvéred ellen fognak eljárást indítani, de én laikusként úgy gondolom, nem ez a szabálysértés az, amit ezzel a - szerintem nem is igazán gerinces - módszerrel megúszni. És hát gondolom a bilincslevétel költségét sem te szeretnéd állni csak úgy, a jó családi kapcsolat jegyében.

gerbera317 # 2019.07.22. 11:19

Parkolási bírság nem létezik! Azt kéne jól nyakon vágni, aki ezt a topikot létrehozta!
Létezik: 1) szabálytalan várakozás, amiért közlekedési bírság jár, amit az arra jogosult hatóság szab ki, közigazgatási eljárásban hajtanak be. És létezik 2) fizetős várakozóhelyen fizetés nélkül történő parkolás, amiért pótdíjat szab ki az arra jogosult parkolótársaság, ami polgári követelés, és végső soron bírósági végrehajtás útján hajtanak be.
Ha közjegyzői fizetési meghagyás érkezett, akkor az utóbbiról van szó! A fizetési meghagyás szerinti pótdíjat (45 ezer Ft körüli összeg lehet) az öregúr örökösének kell megfizetnie, arra a bankszámlára, ami a fizetési meghagyáson fel van tüntetve. A fizetési meghagyáshoz nem jár csekk, hanem tudomásul kell venni, hogy ez már jócskán a harmadik évezred.

Szomorú örökös # 2019.07.22. 22:04

bigzoo

Attól, hogy félvállról veszed ezt a fizetési meghagyást, még jogerős lehet és be fogják hajtani az örökösökön. Szóval talán esetleg meg kéne keresni a fizetési meghagyás kedvezményezettjét - nyilván ez azért szerepel a levélben - és egyezkedni vele, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre.

Egyébként kétlem, hogy nem kapott csekket, minden jegy nélküli parkolásnál a bírság-papír mellé csekket is csomagolnak. Egyszerűen szerintem ő csak nem foglalkozott vele, most pedig ott fog szerepelni a hagyatéknál, mint behajtandó tartozás. Persze nem kötelező elfogadni, vissza is lehet utasítani az örökséget, akkor a tartozások sem fognak terhelni. De ha előbbit elfogadod, akkor bizony az utóbbit is ki kell csengetni.

Anna_ # 2019.10.12. 10:35

Sz. ö. „Szerintem itt azzal, hogy megjelentél és te kérted a bilincs levételét, saját magad zártad ki ebből a lehetőségből.

Miért? Azzal, hogy kifizeti, szerintem még nem ismeri el, hogy ő vezette. A két dolgot válasszuk külön! Nem a bírságot fizette ki, csak a bilincs levételét.

Szomorú örökös # 2019.10.12. 14:00

Anna_

Nem a bírságot fizette ki, csak a bilincs levételét.

Majd kifogja azt is fizetni, nyugi.
Elég hozzá egy térfigyelő kamera felvétele és akkor nem tud titkok mögé bújni.

bimbus # 2019.10.20. 18:28

A hugom Bp-en lakott. Szept. 6-án költözött vidékre. Segítettem, gépkocsival a társas ház előtt parkoltam, utánfutóval a gépkocsihoz kapcsolva. Az utánfutót ismerőstől kölcsönkértem. A ház előtt parkolási díjat kellett volna fizetni. Ez elmulasztottam. A gépkocsi szélvédőjén a pakolás végére ki tették a csamagot. Ezt a büntetést másnap befizettem. Meglepetésemre az utánfutó tulajdonosa felkeresett, hogy az utánfutó parkolási díj meg nem fizetése miatt büntetést kapott. A hely, és az időpont megegyezik a költözés időpontjával. Jogos ez a büntetés? Miért nem raktak a szélvédőre a gépkocsi büntetésével egyidőben csekket? Ha az autópályán közlekedek utánfutóval és nem veszek matricát, ott csak egy büntetést szabnak ki. Itt miért büntetik külön a gépkocsit és az utánfutót, mikor egy szerelvényt alkotnak?Mit tehetek?

Szomorú örökös # 2019.10.21. 05:20

bimbus

Én elsőre ezt a cikket találtam, ami dettó a te esetedre is vonatkozik:

https://totalcar.hu/…utanfutoval/

A cikkből egyértelműen kiderül, hogy két külön parkolójegy kellett volna a kocsira és az utánfutóra, ezért a bírság is jogos...........volt még legalábbis 2012-ben, ami a cikk dátuma, de hogy most mi a helyzet, arra én nem tudnék mondani semmit, mivel eléggé sokrétű a parkolás Pesten, annyi parkolási társaság működik.

Azért viszont egy fontos részre felhívnám a figyelmedet:

Létezhet olyan kivételes helyzet, hogy a "szerelvény" méretére tekintet nélkül csak egy helyet foglal el. Ebben a kivételes helyzetben vitatható az utánfutó bírságolása. Abból kell kiindulni, hogy annyi parkolóhely után kell díjat fizetni, amennyit a jármű adott esetben elfoglal.

Ha ez a helyzet áll fenn - sajnos nagy valószínűséggel neked kell bizonyítani - akkor jó esetben megúszhatod.

Hogy miért nem tették ki az utánfutóval kapcsolatos bírság-csekket a szélvédőre, arra már nem tudnék választ adni. Esetleg próbálj bemenni személyesen, hogy te voltál ott, te követted el a történetet és tájékoztassanak erről. Mivel már másnap a kocsira vonatkozó bírságot befizetted, így talán ezzel lehet a szándékot igazolni és számon kérni őket erről.

gerbera317 # 2019.10.22. 07:08

Azt még tegyük hozzá, hogy nem bírság, hanem pótdíj. Nem szabálysértés, hanem polgárjogi mulasztás. És nem adók módjára behajtandó köztartozás, hanem polgárjogi követelés, ami szükség esetén bírósági végrehajtásban érvényesíthető. És azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot ezzel a címmel létrehozta.

Szomorú örökös # 2019.10.23. 04:09

Jól látszik, hogy van, aki infókat ad a kérdezőknek és van, aki kötözködni akar csak a válaszadókkal, mert neki ez a lételeme. Ez van, amikor nincs moderáció és bárki belepofázhat egy témakörbe oda nem illő szövegeléssel.

gerbera317 # 2019.10.23. 09:12

Meg az is látszik, hogy csak az utolsó mondatom csípi a szemedet; ami előtte van, azt észre sem veszed. Talán nem is érted.
Igen, ezt minden adandó alkalommal el fogom játszani, te pedig le fogod nyelni. Sorry.

Szomorú örökös # 2019.10.23. 14:41

gerbera317

Szerintem már ott van valahol neked ez elmentve a gépeden, elég hozzá egy control c és control v :D

Szomorú örökös # 2019.10.24. 15:05

Te itt épp ezt csinálod.

Szerintem aki a fenti mondatot elkövette ma, annak érdemes lenne egy külső elemző által megnézni, hogy az utóbbi egy hónapban vajon hány érdemi segítő hozzászólása volt - nem arra gondolok, hogy kamerázzon pl. bátran a háza előtt, mert úgyis el fogják fogadni jogilag a felvételt (ami egyébként adatvédelmi szempontból egy tök baromság) - ami bármilyen kérdésre konkrét válasz volt és nem pedig zsigerből velem szembeni kötözködés volt. Több kérdésem nincs! Szerintem könnyű dolga lenne az elemzőnek, talán egyszámjegyű lenne a végeredmény. ;-)

Szomorú örökös # 2019.10.24. 15:17

gerbera317

azt kéne pofán vágni, aki ezt a topikot ezzel a címmel létrehozta.

Szerintem egyébként volt már itt olyan tilos helyen parkolás is,
amiért nem pótdíjat, hanem valóban bírságot kapott az illető.

Szomorú örökös # 2019.10.24. 21:24

gerbera317

tartok tőle, hogy önerőből sosem fog neked összeállni az kép

Ha így folytatod, akkor én is elkezdek személyeskedni és abból béke sohasem lesz. Inkább ne! Köszi! :-)

De akkor vitatkozzunk egy kicsit! :-)

létezik szabálysértési bírság is, az viszont nem parkolásért jár
v.s.
létezik 2) tiltás hatálya alatt történő megállás illetve várakozás, ami szabálysértés, és bírság jár érte.

Nem érzel a két mondat közt némi ellentmondást? Én nagyon!

Igen, létezik szabálysértési bírság is, ami nem parkolásért jár, de akkor azt mondjuk pl. gyorshajtásért vagy piroson áthajtásért adják. :-D

Oké, elfogadom, hogy ha valaki fizetős helyen szabálytalanul jegy nélkül parkol, akkor azt valóban pótdíjjal büntetik, nem pedig parkolási bírsággal.

Viszont a tilos várakozásért szabnak ki bírságot, akkor egyezzünk meg abban, hogy te szabálysértési bírságnak, én meg parkolási bírságnak nevezem. Szerintem ne veszekedjünk rajta, mert felesleges. Ugyanazt mondjuk, csak pepitában! :-)

wers # 2019.10.25. 05:30

ha jól emlékszem elsőre segíteni szerettem volna neked

egyébként kedvellek itt a fórumon, de ez az önfényezés.... :D

Szomorú örökös # 2019.10.25. 15:21

wers

egyébként kedvellek itt a fórumon, de ez az önfényezés

Ne haragudj, de nem én kezdtem az IQ kérdést, csak helyére tettem az értékeket.
Ez bármi minden, csak a legkevésbé sem önfényezés.

Anna_ # 2019.11.15. 10:46

Ismerősömnek pótdíjazásnál elírták a közterület nevét. Fotó és házszám stimmel. Vajon ilyenkor megússza a bírságot?

wers # 2019.11.15. 11:14

Vajon ilyenkor megússza a bírságot?

Utasítsa vissza, azzal nem veszít semmit. Nagy a valószínűsége, hogy újra ki fogja szabni ill. javítja. Egy próbát megér. Mivel elírás van, így a 60 napos jogvesztő határidő itt nem számít szerintem.

Szomorú örökös # 2019.11.15. 11:23

Anna_

Megúszni nem fogja, max később kell kifizetni. Megéri?

Szomorú örökös # 2019.11.15. 14:28

Megúszni tuti nem fogja, mert egyértelmű a fotó, egyértelmű a rendszám, hogy elkövette a jegy nélküli parkolást. Hogy most pontosan hol, az már századrangú. Főleg ha a fotó egyértelműen bizonyítja, hogy fizetős övezetben jegy nélkül parkolt az illető.

FDToth # 2020.04.03. 08:14

Tisztelt Fórumozók,

elfelejtettem parkolásért fizetni. Utána hiába a 15. napon fizettem volna, banki zárás után adtam a megbízást, pont péntek volt, így hétfőn vonták le, tehát 15 napon túl ment el.
Jött egy levél ma, se nem ajánlott, se nem tértivevényes.
Bünti: 02.13
Kifizetés: 03.02 (egyértelmű 15 nap plusz)
Levél dátuma: 03.30
Mivel nem hivatalos, így 'nem tudom mikor kaptam meg'. És az van alevélben, hogy a postára adástól számított 15 napon belül fizessek (ha nem kapok értesítést és kidobom?)

Persze, befizetem, de érdekel
hány napja van kiküldeni a társaságnak az értesítőt?
miért nem ajánlva, vagy tértivevényesen küldik (felszámítanak 2.000 Ft postaköltséget)

A társaság miért követelhet plusz költséget, ha fordítva ezt én nem tehetem meg? (egyszer jogtalanul büntettek, bően 30 napon túl intézték az ügyet, visszautalták a pénzt 40 napra, de én hiába kértem, hogy a postai meg az utalás költségét is fizessék, megtagadták).

Köszönöm!

gerbera317 # 2020.04.03. 08:53

A kérdéseid alapvetően tévedésen alapulnak (vagy csak túl egyszerűen vagy összerakva). A törvény szerinti főszabály a következő:
1. A pótdíj (nem bírság, nem büntetés!!!) összege a pótdíjazástól számított 15. napig megfizetve 1 napi várakozási díj + 3 órai (általában = 13 óra) díj összege. Te ezt lekésted, ezért külön értesítés nélkül (akármennyire is hiányolod) a következőt kell megfizetni:
2. A pótdíj (nem bírság, nem büntetés!!!) összege a pótdíjazástól számított 15. napon túl megfizetve napi várakozási díj negyvenszerese + 1 órai (általában = 41 óra) díj összege. Ezt megfizetheted önként is, minél előbb, annál jobb, különben:
3. A parkolótársaság 60 napon belül fizetési felszólítást küld a 2. pont-beli tartozás megfizetésére. Ekkor azonban már költséget is felszámít, többnyire 12ezer-16ezer forintot. A felszólítást sima postai úton küldik, mert ez is elegendő, hogy megugorhassák a következő szintet:
4. A parkolótársaság a pótdíjazástól számított 1 éven belül fizetési meghagyás kibocsátását kéri. Ez a 3. pontbeli követelésen felül további 12-16ezer Ft ügyvédi díjat, és a közjegyzői díjat is tartalmazza. Ne aggódj, ezt már a közjegyzőtől fogod kapni, és tértivevényesen, nehogy bele tudják kötni. Ha valakinek erre sem jön meg az esze, akkor ld. következő pont:
5. A parkolótársaság a fizetési meghagyás jogerőre emelkedésétől számított 1 éven belül végrehajtás elrendelését kéri a közjegyzőtől. Itt a 4. pontbeli követelésen felül további 12-16 ezer Ft ügyvédi költség merül fel, továbbá a köözjegyzői díj, és a végrehajtási költség is. A parkolási zóna díjszabásától függően az itt megfizetendő 55-95ezer Ft szokott lenni.

Most még mindig időben vagy habár (100 Ft/óra zóna, 10 órás nap esetén) az eredeti 1300 Ft, majd 4100 Ft helyett most már kb. 20 ezret fizethetsz, de ez még mindig az occsó megoldás. Javaslom, hogy legyen eszed!

gerbera317 # 2020.04.03. 08:57

Bocs, a 2. pontot túlfogalmaztam; az helyesen:
2. A pótdíj (nem bírság, nem büntetés!!!) összege a pótdíjazástól számított 15. napon túl megfizetve az 1 óra várakozási díj negyvenszerese + 1 órai (teheát összesen 41 órai) díj összege.

FDToth # 2020.04.03. 09:58

köszi, érthető!
ma kaptam meg, be is fizettem, ezt írtam is, hogy jogos, nem akarok kibújni vagy ilyesmi.
Azt hittem, hogy kések pár órát (vagy napot), azt nem nézik, de tévedtem, nézik, mindegy.
Csak mi van akkor, ha nem kapom meg a sima levelet? Ketyeg, ketyeg, aztán jön a következő szint a tértis? Ha rossz helyre kézbesít a posta... Jó értem, nekem kell gondolni arra, hogy elfelejtetted, késtél a befizetéssel, stb de ha elfelejteted h gondolj arra elfelejtetted? :)
A másik kérdésemre nem jött válasz: ők minden további nélkül simán hozzácsapnak ezt-azt, én ha kérem tőlük (jogosulatlan pótdíj, 30 napos határidő túllépése) h ezt-azt fizessenek ki, akkor egyszerűen azt mondják, hogy nem. Persze biztos lehet perelni, na de ők is tudják, hogy pár ezer ft-ért...