Gépjármű bank általi visszavétele


ntamasi # 2005.01.06. 22:24

Üdvözlök Mindenkit!

A következő problémám lenne egy banki hitellel vásárolt gépjárművel kapcsolatosan:
2002 júliusának közepén vásároltam egy gépkocsit 2 743 000,- Ft-ért. A tavaji év első hónapjaiban megváltoztak az anyagi körülményeim, így a bevállalt havi törlesztőrészlet már túl soknak bizonyult. A szerződés szerinti eljárás alapján tavaj június elején a bank tulajdonba vette a kocsit. (Mivel én jeleztem a bank felé, hogy a gépjármű még mindig nálam van, észbe kaptak és fél óra múlva már itt is voltak érte. Sajnos - elkerülendő, hogy a kocsi értéke csökkenjen - a beépített cd-s rádiómat nem téptem ki a helyéről, csak az előlapja maradt nálam. Az átvevőtől illetve utólag több esetben is telefonon igéretet kaptam, hogy majd kiszerelik eladás előtt...)
Többszöri telefonos megkeresésre végül október végén kiküldtek egy elszámolásnak hívott egész oldalnyi irományt, amiben tételesen felsorolnak minden féle összeget (mert az átadást követően folyamatosan küldözgettek erről-arról számlát, de ezen számlák végösszegeiből egy sem szerepelt az elszámoláson, sőt... még olyan számlám is van, aminek összegét nem is vezették fel rá erre az elszámolásra), és a végén kihozták, hogy a kocsi nem egészen két évesen 1 305 000 ,- Ft-ra.
Újabb telefonálgatás és egy e-mail után végre megkaptam a "hivatalos" eurotax értékelési adatlapot. Mint kisült, az értékbecslést több, mint 1 hónappal az átadást követően csinálták meg és az eurotax ár azért volt ilyen alacsony, mert teljesen más típust vettek alapul, ami új árát is tekintve cca 400e-el kevesebb. Arról nem is beszélve, hogy a szériafelszereltséget tekintve pluszban beépítésre került még a szalonban egy klíma és egy rablásgátlós riasztó is. (természetesen ezeket az extrákat sem vették figyelembe, pedig értéküket tekintve ez is 300-350 e ft körül volt)
Természetesen jó szokáshoz híven a gépjárművet az októberi értékasítés alkalmával a Clarion CD-s rádióval értékesítették ( sajnos az okát nem tudom, mivel előlap nélkül gyakorlatilag használhatatlan). Ezt is megreklamáltam, válaszban annyit kaptam, hogy keressem fel az új tulajt és én alkudjak velük ( jópofán megadtak egy cégnevet, de elérhetőséget azt már nem)
Irásban megreklamáltam az alacsony értékbecslést, amire idén januárban kaptam is választ: a szokásos egy oldalas sajtpapíron a kocsi értékét 287 000,- Ft-tal megemelték. Természetesen most sem mellékelték az értékbecslési adatlapot.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor átadtam a gépjárművet, akkor egy ismerős autókereskedésében utána nézettem az eurotaxos árnak. Mivel extraként benne volt a klíma is így akkor 2 140 000,- Ft-os eurotax árat hoztak ki.
Elnézést kérek, hogy ilyen bő lére eresztettem a dolgot, de azt azért már barokkos túlzásnak tartom, hogy most, hogy a bank elkótyavetyélte a kocsit - mondhatni aprópénzért - ezért még én fizessek majdnem negyed milliót... ugyanis a bank ennyit követel tőlem.
Szóval várom a véleményeket illetve a tanácsokat, mert számomra kissé furcsa, hogy egy banknál ilyen előfordulhat (téves eurotax ár megállapítás és ez senkinek nem tűnik fel, szerződés szerint az átadás kori eurotax árat kellene megállapítani és nem azt követő 1 hónap múlva, ráadásul már késedelmi kamatok is megjelentek a második elszámoláson ...)
Előre is köszönöm a hozzászólásokat és tanácsokat.

the big cat # 2005.01.07. 07:38

Azt javalom, hagy a fenébe a bankkal való levelkezgetést, bízz meg egy ügyvédet, aki összefoglalja az állápontod a bank felé, amelyben vitatod az értékbecslésüket, és helyette tedd oda szerinted mennyi volt a kocsi értéke, és végül írd oda, amennyiben az általad helyesnek vélt értéket nem fogadják el, úgy perben fogod a jogaidat érvényesíteni. A bank véleményem szerint ha látja, hogy komoly a szándékod, nem fog negyedmillió miatt perre menni, és megegyezést ajánl, de a leírásodnál jóval összeszedettebb, jogilag frappáns érvelés kell, amit egy ügyvéd segítségével lehet leginkább megszerkeszteni.

the big cat # 2005.01.07. 07:41

Alapvaetően a következő dolgokat kell belevenni:

  1. A szerinted helyes EUROTAX értékelést, és azt, hogy miért az a helyes összeg. (időpont, típus, extrák, stb.)
  2. A be nem számított alkatrészek értékét (rádió, rablásgátló stb.)
  3. A bank röhelyes válasza a rádióra, miszerint menj, és állpodj meg te a vevővel. neked azzal a vevővel szemben semmiféle követelésed nincs, ellenben a bank, aki eladta a te tulajdonosdat jogosultalanul, na velük szemben van.
boncmiszter # 2005.06.11. 11:35

sziatok!

a következő ügyben kérem segítségeteket!
3 hónapja árverésen vettem egy kocsit (szgk).az autót az apeh árverezte a tulajdonos adótartozása miatt. a kocsit lizingre vette a tulaj, a részleteket nem fizette, így a bank is árverezte az apeh mellett. a becsérték 60% -áért vettem meg a kocsit. pár hete felszólított a bank, hogy fizessem ki a lizing hátralévő részét, mert én vagyok az új tulaj. az árverés előtt a bank írásban lemondott a további lizingkövetelésről az árverés fejében. most arra hivatkozott, hogy alacsony áron vettem az autót, melyből a bank nem tudta kielégíteni lizingkövetelését. viszont előtte erről az igényéről lemondott. továbbá az árverési vétel ingó dolgok esetén eredeti szerzésmódnak számít, így az előző tulaj tartozásaiért nem felelek. ezt írásban elküldtem a banknak is.
kérdésem a következő:

1. visszaveheti-e a bank tőlem a kocsit, annak ellenére, hogy nem kötöttem velük lizingszerződést?
2.a lizingszerződésért nekem kell helytállnom annak ellenére, hogy az árverési vétel eredeti szerzésmód?
azt ugyanis nem tudom, hogy ez a lizingre is vonatkozik-e.

előre is köszönöm a választ!

tisztelettel: boncmiszter

szajbertattila # 2005.06.11. 12:25

hello,

szerintem ha hatósági árverés útján, jóhiszeműen szereztél tulajdont, akkor a dolog tuladonjogát megszerzed, akkor is, ha nem az adós volt a tulajdonos (Ptk. 120).

Ez a kocsi nem volt ugyan az adósé, mert csak lízingelte, de a tualjdonos bank hozzájárult az eladáshoz - tehát nem mondhatja bank, hogy rosszhiszemű voltál a jármű tulajdonosának személyét illetően.

A hatósági szerzés eredeti szerzés, és a lízingkötelezettség nem száll át a szerzőre, szerintem a bank követelése ezért alaptalan. Kíváncsi vagyok mégis mivel indokolják a lízingkötelezettség átszállását ...

boncmiszter # 2005.06.15. 06:40

szia!

köszönöm a választ!

ha lesz majd érdemleges előrelépés, szólok!

köszönöm még egyszer!

tisztelettel: boncmiszter

koratel # 2005.06.22. 23:44

Kedves boncmiszter! Nem vagyok jogász, de hasonló ügyet kell nekünk is intézni. Van pár bökkenő szerintem. A kocsi értékbecslése nem nagyon mérvadó, a mi esetünkben a bank azt mondta, hogy ugyan a kocsi ennyit és ennyit ér, de nekik ezen az áron nem sikerült eladni, csak jóval alatta. Mit tehetünk? Perre visszük esetleg, . Ha megnyerjük a pert ( egy-két év múlva? ) akkor a bíróság kimondja esetleg, hogy a banki értékbecslés rossz volt, és kirendel új szakértőt. Addigra viszont a kocsi nem ér semmit. Az is lehet, hogy a bank szólhatott volna, hogy ennyiért tudja eladni a kocsit, tudunk-e mi jobb vevőt. De nem szólt. Tehát nem tudjuk bizonyítani, ha lett volna jobb vevőnk. Ha van megoldás, szóljatok nekem is!

boncmiszter # 2005.06.23. 08:00

szia koratel!

sajnos nem tudok semmi információval szolgálni.az én ügyemben sem volt eddig előrelépés, hallgat a bank, én a válaszra várok.

további miden jót kívánok!

szeva