a károkozó beperelése


magyarpeter # 2005.10.02. 09:02

Joghoz értő emberek segítségét kérném a következők miatt:
Vétlen félként közlekedési baleset áldozata lettem. Sajnos a károkozónak a Grupamánál van a biztosítása, akik tojnak a fejemre és csapnivalóan állnak a dolgokhoz.
Mivel vállalkozó vagyok a fizetésem minimálbérre van bejenetnve, de a valós jövedelmem persze ennek többszöröse. Sajnos a biztosító felé csak kb. 50eft/hót tudok igazolni, de a kiesett jövedelmem kb. 200 eft + egyéb olyan veszteségek, amelyek nem meghatározhatók, (ügyfelek elvesztése, meg nem jelenésem miatti rossz hír, stb., amelyből szintén további többszázezres károm van) melyből a biztosító bruttó kb. bruttó 20 eft.-t akar fizetni.
Mivel az eset karácsony előtt történt a javítás elhúzódott és mivel nekem sem volt pénzem megelőlegezni a biztosító által azóta is csak részben kifizetett kárt, az autó csak másfél hónap után lett használható, de azóta sincs kész, mert nincs miből megcsináltatni. A biztosító eleve közölte, hogy a bérautó díját csak max. harminc napig fizeti, de abból is levon különböző összegeket, kb. a negyedét. Én egy az enyémnél sokkal rosszabbul felszerelt autót béreltem a szervíztől (így elvileg elkölcsi károm is kelettkezett) a javítás idejére, de még lesz mit javítani az autón, (ha kapnék pénzt a biztosítótól) és akkor megint kellene bérautó.
Persze ebből sem láttam még egy fillért sem.
Jogos-e a biztosító fizetés megtagadása, és mit tehetek, hogy valóban megkapjam a teljes kárösszeget?

Be lehet-e perelni a különbségért a károkozót, vagy az azzal, hogy neki van kötelezője, kibújhat minden alól?

b.sz. # 2005.02.26. 16:45

hajotores :
A balesetért a vétkes fél köteles megtéríteni a jogalap bizonyítás után a károsult teljes anyagi kárát.
Ha rendelkezett kgfb-al akkor a biztosító áll helyt és rendezi a jogalap vizsgálata után az Ön igazolt kárát.

Bubó # 2005.02.04. 20:06

Kedves hajótörés!
Miután konkrétan az autó-nélküliség miatti károd esetleges megtérítéséről kérdeztél, ezért csak arra válaszolok:
A vétkes fél kötelező felelősségbiztosítója, bizonyos feltételekkel, köteles megtéríteni a baleset miatt javításra szoruló autód pótlására bérelt bérautó bérleti díját.
A teljesség igénye nélkül, mik ezek a feltételek:

  • okirattal igazolnod kell, hogy az autód korábban is munkára használtad.
  • az autód javításának az ideje (tehát a bérlet időtartama) legyen arányban a sérülés nagyságával.
  • a bérelt autó azonos, vagy kisebb kategóriájú legyen, mint a sérül kocsi.
  • a bérlet időtartama semmiféleképpen sem haladhatja meg a 30 napot.
  • a kifizetett bérleti díjat eredeti számlával kell igazolni.

Azt ne kérdezd, hol vannak ezek a szabályok, tapasztalatból írtam le. Valószínűleg egyes biztosítók nehezebben meggyőzhetők, ekkor ügyvédhez érdemes fordulni.
Üdv.

adiapu # 2005.02.04. 17:15

Helló hajótörés!

Én úgy tudom, hogy lehet követelni az elmaradt keresetedet és az összes bizonyítható kiesést, amely a baleset miatt ért. Azt sajna nem tudom, hogy ehhez kell-e olyan biztosítás, amely ilyen esetre is jó. Az egyik ismerősöm, aki vállalkozó, nemrég kötött olyan biztosítást, hogy az mindent térít neki, az elmaradt jövedelemtől kezdve a balesetben megsérült szeszámokig stb...

Üdv!

Ádiapu

Ritschie # 2005.02.04. 08:42

Szia hajótörés!
Nem vagyok jogász sem hasonló de a problémádra elég nagy "tapasztalattal" tudok választ adni.Nekem volt egy autóbalesetem mely során én 1.5 év kiesett munkámat tudtam igazolni.Másrészt senki nem kötelezhet téged arra hogy busszal járj.Ki kell hogy fizessék neked bármelyiket!Akár a kiesett munka akár a taxi akár a bérautót!!De arra számitanod kell hogy ezt csak utolagosan számlákkal igazolva tudod megigényelni.De javaslom neked hogy ha ütközéses baleset történt akkor a másik autó kötelező felellősségbiztosítójához fordulj kártérítésért mert az gyorsabb.Az megvan pár hét pár hónap alatt (biztosító válogatja) és nincs családfentartás veszélyezetetése a kevés kereset miatt és egyéb kifogások mint egy magánszemély esetében!Egy polgári pereskedés hosszú hosszú évekig eltarthat.Én 20 éves vagyok utasként ültem egy autóban ami 140km/h val fékezés nélkül vasoszlopnak ütközött, kétszer ujrélesztettek stb stb nagyon nagy baleset volt.És nem tudtam semmit arrol mit tehetek egész addig míg ügyvédem fel nem hívta a figyelmem arra hogy egy kötelező biztosítás magában foglalja az utasbiztosítást is melynél nekem a biztosító a következöket fizeti: NEmvagyoni kártérités, taxi és üzemanyagszámlák a korházba, gyógyszerek, és 1.5 évre visszamenőleg kamatostul a kiesett bérem.Ezt csak azért irtam le hogy tudd a biztosítónak nemcsak a közvetlen hanem a közvetett anyagi terhet is állnia kell.Sok szerencsét

hajotores # 2005.02.03. 16:24

Kevdes Fórumozók!
Arra volnék kíváncsi elméleti síkon,:) -azaz nem szándékozom efféle borsorralátörésre- hogy egy balesetnél a vétkes féltől ki lehet-e csikarni az elmaradt hasznomat, amit a több hetes autónélküliség okoz. Gondolok például arra, hogy behajtom rajta az elmaradt keresetem, mert rendszeresen járok autóval dolgozni és fóbiám van a tömegközlekedéstől -amit papírral is tudok bizonyítani- így megleheletleníti a munkába való közlekedésemet a karambol. Esetleg követelhetem tőle, hogy az autóbérlésem költségeit fedezze a javítás ideje alatt?
Köszönöm előre is a segítséget!