Fedezetlenségi díj


Nodi # 2015.11.23. 15:44

Kedves Fórumozók!
Van egy személyautó a nevemen, aminek 3 éve lejárt a műszakija. A kötelezőt nem fizettem csak a súlyadót, a biztosítást megszüntették. Tudom h...e voltam mert ki kellett volna vonatni a forgalomból.Kérdésem az lenne, hogy az elmaradt biztosítást és fedezetlenségi díjat akkor is ki kell fizetnem ha eladom az autót(van rá vevő)? Több helyen utána olvastam és nem egyértelmű. Ha igen, akkor úgy megúszhatom, hogy nem adom el és soha többé nem kerül forgalomba? Ha véglegesen kivonatom akkor már nem kell befizetni, vagy akkor még behajtják rajtam? Ugyanis amit ki kellene fizetnem jóval több, mint amit kapnék érte.
Előre is köszönöm a segítséget!

Immaculata # 2015.11.23. 16:18

:) mi ez a probléma ahhoz képest, ami a fórumon megy!

wers # 2015.11.23. 16:29

Nagy valószínűséggel hivatalból már régen kivonták a forgalomból. Okmányirodában kérdezd, vagy a helyi jegyzőnél.

wers # 2015.11.23. 16:31

Bár ezt azért tudnod kéne, kellet volna határozatot kapnod róla. Bár lehet, nem érdekelt, és félre dobtad.

Nodi # 2015.11.23. 17:50

Köszönöm wers! Holnap utána kérdezek a jegyzőnél, de ha kivonták, akkor miért küldenek súlyadó csekket? Eladhatom az autót biztosítás befizetése nélkül?

ius latratus # 2015.11.23. 21:06

Miért, a teljesítményadót azt fizetted? Mert ha azt sem, akkor még szép!, hogy küldik a csekket.
Eladhatod.
De szerintem erre nem így vagy kíváncsi. Mondjuk hülyén feltett kérdést nincs is kedvem kijavítani.

Zanyie # 2016.03.21. 18:14

Sziasztok!
Erdeklodnek, higy mi lett a forumindito tortenetenek vege. En is hasonlo cipoben jarok. Most a sulyado kifizetese alkalmaval kozoltek, hogy kotelezot kellett volna kotnom mar 2014 oktobereben. Ezzel eddig nem voltam tisztaban, biztositasom nincs, az auto szerzodeset jovo heten irjuk ala. Ki fogja rajtam biztosito hianyaban kovetelni a fedezetlensegi dijat?

Véleményem # 2016.03.22. 18:34

Nagy általánosságban a témához annyit fűznék hozzá, hogy a hatóságok legyen az bármilyen vagy biztosító cégek, társaságok a be nem fizetett díjakat, elmaradásokat behajtják, követelik.

Súlyadó egyéb adó esetén, amit nem fizet be az ember, legyen az bármilyen ok, a hatóság azt a be nem fizetett díjat követelni fogja, az autót ebben az esetben a hatóság forgalomból kivonatja majd. A tartozások befizetése után helyezik újból forgalomba majd az autót.

Ugyan ez van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál is. Aki azt nem fizeti az autót kivonják a forgalomból. Aki nem köt időben biztosítást annak visszamenőleg késedelmi díjat szabnak ki. Ezeket a díjakat a biztosító követeli és a meg nem fizetése esetén behajtják a jogszabály által előírt módokon, illetve a gépjárművet kivonatják a forgalomból.

gubaadam86 # 2016.05.24. 07:44

Nagyon jó a téma amúgy, de az egész rendszer nagyon nagyon sok sebből vérzik. Már eléggé belemásztam a témába, nem véletlenül érdekel ennyire, de erről később. :)

Az első számú anomália az, hogy sokan attól félnek, hogy az egyik autóról átterhelődik a másikra. Ilyen nincs.

3. §...
7.10 fedezetlenségi díj: az !!!adott gépjármű!!! vonatkozásában...

Tehát ha két évig nem volt kgfb a neveden, új belépő vagy, attól függetlenül, hogy ketyeg -e másik autóra fedezetlenségi díj a neveden vagy nem, simán köthetsz A0-át, nem vizsgálják a biztosítók.

A kettes számú anomálisa a kormányhivatalok pancsersége. Elvileg összevetik az adatbázisokat és kibukik ha egy kocsin nincs kötelező, ilyenkor küldenek egy levelet, hogy hivatalból ideiglenesen kivonják a forgalomból, add le a rendszámot forgalmit. Ha ezt nem akarod megtenni, akkor kérelmezheted az ideiglenes kivonást, rendszám forgalmi marad nálad, de ennek csak fél év az időtartama, viszont utána, valamilyen mágikus okból kifolyólag fogják és visszahelyezik forgalomba az autódat (kgfb és rendre műszaki vizsga nélkül). Ilyenkor egyszerre elkezd ketyegni a teljesítményadó és a fedezetlenségi díj, holott legfeljebb a következő összevetésig újra látniuk kellene, hogy még mindig nincs kgfb-d, ezért újra kezdeményezniük kellene a hivatalból történő kivonást, de nem teszik. A miért jó kérdés, valószínűleg a rendszer megálmodója nem gondolt erre az eshetőségre, vélhetően nem a teljesítményadó beszedése a cél, a nyilvánvalóan forgalomban nem operáló jármű után. Ha elkezded nem fizetni a súlyadót, akkor viszont ismét kivonják, az egyszer már ideiglenes kivont és aztán logika nélkül visszahelyezett autót, de már hivatalból. Tehát leadod a rendszámot a forgalmit és itt áll meg a fedezetlenségi díj számítása, plusz ha esetleg ez több mint öt évig húzódott, akkor az elévülése is.

Az a kiskapu, hogy egy gyors üzembentartó váltással le lehet zárni a sztorit, bezárult, szóval én két megoldást látok.

Vagy így hagyni az autót, hivatalból kivont állapotban és megvárni, hogy elévüljön a tartozás, plusz reménykedni, hogy semmilyen olyan törvénymódosítás nem lesz az elévülési időn belül, ami lehetővé teszi, hogy a MABISZ gondoljon egyet és közvetlenül behajtsa rajtad a díjat (jogalapja van rá, de valószínűleg már megtették volna ezeknél az "alvó" járműveknél -> "22. § ... 8)62 A Kártalanítási Számla kezelője jogosult az érdekmúlás miatt vagy egyéb okból következően ki nem számlázott, illetve a biztosító által kiszámlázott és az üzemben tartó által részben vagy teljes mértékben ki nem fizetett fedezetlenségi díjat beszedni.")

Vagy amilyen gyorsan csak lehet forgalomból végleg kivonatni, abban reménykedve, hogy a MABISZ-nál ez nem csipog sehol, hiszen elvileg ők nyilvántartják, hogy az adott gépjárműre van 324.562 Ft fedezetlenségi díj tartozás, a végleges kivonás pedig szegrőlvégről' érdekmúlás, szóval erre is van esély.

Más kérdés, hogy ahol ez több évig húzódott, vagy esetleg egy olyan szerződés szűnt meg díjnemfizetéssel, ami azelőtt keletkezett, hogy egyáltalán mint fogalom létezett volna a fedezetlenségi díj, arra hogyan akarják ráhúzni.

Igazából ebben az esetben az egyetlen értelmes út szerintem a "minél fentebb, minél hamarabb", vagyis első körben személyesen érdeklődni kellene a MABISZ-nál, keresni egy szimpatikus ügyfélszolgálatost és tájékoztatást kérni rendszám alapján, hogy mit tudnak a kocsiról, hiszen simán lehet, hogy elakadt infó van a kormányhivatalnál, amit bekérni nyilván nem fognak azért mert Te kérdezősködsz. Ha pedig teljes információ van náluk, az még nem jelenti azt, hogy másnap kapsz egy csekket, sőt biztosan nem. A következő körben egyenesen a jegyzőhöz mennék, hogy segítsen, valószínűleg fog, főleg ha tudja, hogy Ők is elcseszték, amikor nem vonták ki újra forgalomból kgfb hiányában.

Jó eséllyel "altatni kell" a kocsit, amíg el nem évül a tartozás, hiszen amíg a kivonás hivatalból ideiglenes, addig érdekmúlás nincs, tehát a MABISZ nem mászik Rád, de szépen évülget el a fedezetlenségi díjad, évről-évre. Eladni ne próbáld, semmiképpen ne kerüljön vissza forgalomba.

gubaadam86 # 2016.05.24. 13:09

Na, kértem a MABISZ-tól egy állásfoglalást, amúgy kb. 5 óra alatt válaszoltak, tök korrekt.
_______________________________________________________
"Levelére hivatkozással tájékoztatjuk, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény (Gfb tv.) 22. § (2) bekezdése alapján „a teljes fedezetlenségi díjat azon biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amely az üzemben tartóval a fedezetlenség időtartamát követően szerződést köt.” Ezt a díjat tehát nem Irodánk részére kell Önnek megfizetnie.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a fent idézett szakasz (5) bekezdése alapján „az üzemben tartó a […] kiszámított fedezetlenségi díjat az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt - a biztosítási időszakra járó díj teljes megfizetése esetén 30 napos határidővel - köteles megfizetni.” Ha a fedezetlenségi díj összege a megjelölt időtartamon belül nem kerül kifizetésre, a szerződés – díj-nemfizetés miatt – ismét megszűnik. A törvény nem nyújt lehetőséget a fedezetlenségi díj méltányosságból történő elengedésére. A biztosító azonban, ha a fedezetlenséggel érintett időszak meghaladja a 120 napot, részletfizetési lehetőséget nyújthat.

A fedezetlenségi díj kiszámítása és beszedése tekintetében kizárólag a biztosítók illetékesek.
A fedezetlenségi díjra méltányosság nincs, a biztosító utólagosan is behajthatja, elévülési ideje nincs.

Amennyiben jelen anyagi helyzete nem nyújt lehetőséget a fedezetlenségi díj fent leírt feltételekkel történő megfizetésére, Önnek módja van a gépjárművet a forgalomból ideiglenesen kivonatni. Ez legfeljebb hat hónap időtartamra lehetséges, és ez idő alatt a fedezetlenségi díj mértéke nem nő tovább."
_______________________________________________________

Tehát a megoldás, abban az esetben, ha a fedezetlenségi díj mértéke, meghaladja az autó értékét, az, hogy végleg kivonatod a forgalomból, de mihamarabb, mielőtt rájönnek, hogy hány autó "aludhat" így. Utána hiába módosítanak jogszabályt, de ez csak idő kérdése lesz.

Avarka # 2016.09.15. 20:36

Szeretném megkérdezni, hogy a fedezetlenségi díjat az üzembentartó cseréjével ki tudom e kerülni? Ez szóba került az egyik hozzászólásban, de részletesebben nem taglalta senki. Április 20-án törölték a szerződést, május 2án befizettem a csekket.., de visszaküldték a pénzt. Másik biztosítónál kötöttem új szerződést, mert senki se tájékoztatott, hogy ugyanott kell újrakötni. Augusztusban az új biztosító és felmondott, visszaküldte a pénzt is és tájékoztatott is, hogy az előző biztosítónál kell újra kötnöm a szerződést. Gyorsan meg is tettem.. majd ma kaptam egy 70.619 forintos számlát, amit ha nem fizetek be akkor ismét felmondják. Férjem azt mondja, hogy a kis 300.000 ft-s autónkat adjuk el alkatrésznek és vegyünk egy másikat. Mit tehetek? :'(

sneidig # 2016.10.07. 19:05

Üdv!

Leírnám az egész történetet:

2 éve vásároltam egy autót. Csináltam rá biztosítást 1 évre előre utalással.
1 év után a biztosításom ugye lejárt...én meg szépen elfelejtettem újrakötni, mivel nem küldtek semmit elektronikusan hogy lejárt.

Ráadásul pár hónap el is múlt mire észrevettem.
A pár hónap alatt összejött jó sok pénz (napi díj miatt) amit nem akartam kifizetni, így anyukám lett az üzemben tartó.

Azt mondták a biztosítós tanácsadók, hogy így nem kell kifizetnem a pár hónapos lemaradást.
Remek. eltelt egy újabb év.. Itt tartunk.

Most jön a csavar:

Kíváncsiságból elkezdtem a nevemre egy biztosítást nézni a neten és kijött egy biztosítónál hogy van 520 000 ft-os fedezetlenségi díj elmaradásom, ami napról napra csak nő.
Tehát olyan mintha nem szűnt volna meg ez a dolog az üzemben tartói váltásnál.

így most elképzelhetőnek tartom hogy nagyon rosszul járok ha nem rendezem ezt minél hamarabb.

DE nem biztos...

(Elvileg van egy olyan hogy addig érvénytelen a mostani anyum, által megkötött egy éves a napokban lejáró biztosítás amíg nem rendezem az enyémet... )

Így érthető lenne a fél millás dolog...
Tudna segíteni? Honnan tudom hogy a nevemen van-e még hátralék?

Térítenem kell?

Miért nől naponta?

Legyek én ismét a biztosító fél vagy maradjon anyum?

sneidig # 2016.10.08. 18:03

Kiegészítés...

A 500 000 ft-os dolog tévedés miatt történt. Az autó megvásárlása óta eltelt 2 év, én ugye azt írtam hogy új belépő vagyok az internetes oldalon, ahol kiszámolta ezek adatok alapján... tehát tárgytalan.

Így rendben van minden, ha gondolják töröljék hozzászólásaimat. köszönöm

sneidig # 2016.10.08. 18:03

Kiegészítés...

A 500 000 ft-os dolog tévedés miatt történt. Az autó megvásárlása óta eltelt 2 év, én ugye azt írtam hogy új belépő vagyok az internetes oldalon, ahol kiszámolta ezek adatok alapján... tehát tárgytalan.

Így rendben van minden, ha gondolják töröljék hozzászólásaimat. köszönöm

Rubi liza # 2016.11.16. 12:49

Tisztelt Fórum.
Több éve vásároltunk egy lakókocsit melyet letelepitve használunk ezért vizsgáztatás sincs rajta. Folyamatosan kivonatjuk a forgalomból mivel forgalomban nem használjuk.
Most viszont kaptunk egy kényszer kivonás mert valóban el néztük a kivonás időpontját és késve vontuk ki újra a forgalomból. Jelzem közben már jóval a levél előtt mi is szokás szerint kivonattuk.
Kérnek biztosító fedezetet illetve arra az időre is amikor mi már kivonattuk. De honnan kérjek visszamenőleg soha nem volt rajta biztosítás a fent leirtak miatt. Illetve mi van azzal az idővel amikor mi már kivonattuk ők meg a mai napig kérik? A két kivonás időpontja között másfél hónap van ezek után vontuk mi újra ki ők viszont most a mai napig kérik!

Rubi liza # 2016.11.16. 12:49

Tisztelt Fórum.
Több éve vásároltunk egy lakókocsit melyet letelepitve használunk ezért vizsgáztatás sincs rajta. Folyamatosan kivonatjuk a forgalomból mivel forgalomban nem használjuk.
Most viszont kaptunk egy kényszer kivonás mert valóban el néztük a kivonás időpontját és késve vontuk ki újra a forgalomból. Jelzem közben már jóval a levél előtt mi is szokás szerint kivonattuk.
Kérnek biztosító fedezetet illetve arra az időre is amikor mi már kivonattuk. De honnan kérjek visszamenőleg soha nem volt rajta biztosítás a fent leirtak miatt. Illetve mi van azzal az idővel amikor mi már kivonattuk ők meg a mai napig kérik? A két kivonás időpontja között másfél hónap van ezek után vontuk mi újra ki ők viszont most a mai napig kérik!

ReSimon # 2016.11.23. 19:55

Tisztelt Fórum!

Nemrég vásároltam egy traktort melyre kötelező biztosítás nem lett fizetve!
Kérdésem az lenne hogy ha kivonatom véglegesen a forgalomból,a fedezetlenségi díjat úgy is meg kell fizetnek?

Köszönettel.

Katice # 2017.02.04. 08:43

Sajnos én is hasonló cipőben járok. A kocsim szinte nem ér annyit,mint a fedezetlenségi díj amit ki kellene fizetnem. Ha eladom akkor is ki kell fizetnem a fedezetlenségi díjat?

Előre is köszönöm.

dollyg # 2017.04.08. 21:40

Üdvözlöm. Fedezetlenségi díjam 90 ezer ft keletkezett, és már nem rendelkezek biztosítással, mert dijnemfizetéssel megszüntették.
A biztosítómhoz bementem ahol kifizettem a kockázatviselési díjat, ezzel azt mondták, hogy a részükre én tisztáztam magam. Viszont ha új biztosítást akarok kötni, amit csak náluk köthetek újra akkor előtte ki kell fizetnem a 90 e ft-ot és még az évfordulóig esedékes fennmaradt biztosítást is. Viszont azt mondták titokban, hogy változtassak üzembentartót, és én 2 évig ne legyek üzembentartója ennek az szgk-nak, de attól függetlenül még tulajdonos maradhatok, ez esetben nem tudják rajtam számonkérni a fedezetlenségi díjat. Ez így van?
Édesanyám lenne az új üzembentartó én pedig maradnék tulajdonos. Ha valóban kikerülhetem igy a díjat akkor az új biztosítást, teljes egészében az édesanyám nevére kell kötnöm, a biztosításban az én nevem nemis szerepeljen? A Bonus besorolás is neki jár? Köszönöm válaszát.

Atis77 # 2017.04.10. 05:11

Az új biztosításban is meg kell adni a tulaj adatait, de ettől független, így elkerülheted a fedezetlenségi díjat. Meg kell kötni édesanyád nevére az új biztosítást, ki kell tölteni egy üzembentartóit, és anyakönyvi kivonatokkal(ha beviszed akkor illetékmentes, csak a forgalmit kell kifizetni) besétálni egy okmányirodába. Műszakija legyen mert anélkül nem tudnak új forgalmit kiállítani.

drbjozsef # 2017.04.10. 09:29

Uj uzembentarto eseten nem kell megfizetni az uj uzembentartonak a fedezetlensegi dijat, megis kap biztositast az auto.

De a tulajdonos tartozasa nem szunik meg. sajat nevere nem tud kotelezot kotni mindaddig, amig ki nem fizeti a fedezetlensegi dijat.

Esetleg, 5 ev mulva igen, amikor elevul a koveteles (de ebben sem lennek biztos, elevult koveteles sem szunik meg, ha ez a feltetel a KGFB torvenyben, akkor lehet, hogy igy sem uszhato meg, ehhez nem ertek, nem tudom hogyan van pontosan).

De ekkor termeszetesen A0-val fog kezdeni (ahogy valszeg az uj uzembentarto is). Szerintem ez sokkal tobb buko penzben, mint kifizetni a fedezetlensegi dijat (legalabbis szazezres nagysagrend alatt), igaz, nem egyszerre, hanem evek alatt a magasabb biztositasi dijban.

dollyg # 2017.04.10. 10:27

Ismételten Üdvözlöm. Egy másik jogi fórumon azt az információt kaptam, hogy az üzembentartó váltásával 2014.07 hótól már behajtják a fedezetlenségi díjat az új üzembentartótól is. Azt mondták, hogy az egyetlen megoldás lehet hogyha adásvételivel édesanyámnak eladom a kocsit, melynek díja nincs , kifizetem az új törzskönyvet forgalmit és az eredetvizsgát, plusz új biztosítást kötök a nevére. Édesanyámnak kell lennie az üzembentartónak és a tulajdonosnak is.
Ez tényleg így van, megtehetik? Sokkal olcsóbb lenne ha csak üzembentartót váltanék, csak félő, hogy tényleg behajtják rajta. Köszönöm. Ha valaki felis hívna ez ügyben 20-3228635 megköszönném.

Immaculata # 2017.04.10. 12:13

Ha behajtják az új üzembentartón a biztosítási díjat, akkor az új üzembentartó követelheti a régi üzembentartótól.

h.zoli # 2018.10.02. 10:05

Jogi szempontból mennyire van ez rendben? Nekem úgy tűnik, a KGFB egy olyan klubtagság, ahonnan nincs menekvés, hisz lám,utólag is beszedik a díjat. Ugyanakkor ha "megszűnik" a szerződésem (ugye lófaszt szűnik meg ezek szerint) és kárt okozok, nekem kell megtérítenem. Most akkor vagy ez, vagy az.

drbjozsef # 2018.10.02. 10:17

Már miért ne lenne menekvés? Én se vagyok klubtag. Kerékpárral kell járni.