Szabálysértésért a tulajdonos feleljen?


gittus # 2005.07.30. 18:02

A cikket olvasva egy kérdés merült fel bennem.
A jogállamban a büntetendő magatartásokat társadalomra veszélyességük szerint különböző büntetésekkel súlytják.
Ha nem sértek szabályt, - hisz nem is az a cél hogy valamit a tulajdonosra bizonyítsanak - és mégis megbírságolnak akkor ez nem jogállam.

szalami # 2005.07.30. 12:46

Úgy látom, ügyesen kitalálták, mert nem szabálysértést kennek a tulajdonosra, hanem újfajta bírságot: közlekedésbiztonsági bírságot szabnak ki, ami nem szabálysértési bírság lesz, így nem is vonatkozik rá a szabálysértési törvény. Én indokoltnak is tekintem ezt a bírságot, hiszen a közúti közlekedésről szóló törvény kimondja, hogy a tulajdonos felel a járműve jogszerű használatáért. Tehát abban is van felelőssége, ha olyannak engedi át a használatot, aki aztán szabálysértést követ el a járművel.

Úgyhogy szerintem ez jogilag oké, és megegyezik több európai ország szabályozásával. A rendelet céljával is egyetértek, túl könnyű manapság kibújni a büntetés alól.

the big cat # 2005.07.30. 09:09

Mit szóltok a kormány azon tervezetéhez, hogy kormányrendelettel kívánja bevezetni, hogy abban az esetben, ha a szabéálysértő személye nem állapítható meg, úgy a tulajdonost fogják megbüntetni?

A jogérzékem azt diktálja, hogy ez a kormányrendelet szinte minden pontjában alkotmányellenes lesz, hsizen magasabb rendű jogszbályt (a Szabálysáértési törvényt) próbál felülírni, az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyja, és ha valaki törvényben biztosított tanuskodásmegtagadási jogával él, azt is szankcionálná, amivel ezt a jogot kiüresíti.

http://index.hu/…ztabaly0730/