Gépjármű eladás külföldre


wers # 2018.04.26. 11:06

Ha a kocsi is és te is ott vagy egyszerűen eladod. Majd az új tulaj kér rá ott új rendszámot, ha tovább akarja vinni, akkor spanyol ideiglenes kiviteli rendszámot. Hogy ennek ott mi a menete ott kell megkérdezni. Ha ez túl bonyolult, kérni kell Magyarországon ideiglenes Z rendszámot. Ahhoz le kell adni a mostani rendszámot. És fizetni kell a biztosítást is. Azzal határidőn belül oda viszi, ahova akarja, és ott honosítja.

Sankooooo # 2018.04.26. 10:47

Üdv!
Magyar forgalmival rendelkezo autot szeretnek Spanyolban eladni. Mi a menete ennek? El szeretnek vinni Europan kivul.
Itt nincs regisztralva, nem hasznalom.

Koszonom!

mz250petya # 2011.06.09. 19:13

Üdv!

Eladtam a motoromat egy illetőnek,aki szeretné továbbadni Németországba.Azt szeretném megkérdezni,hogy mi ennek a menete,és nekem mi a teendőm?

Előre is köszönöm a választ.

katka1982 # 2011.04.19. 12:34

tisztelettel,ha en magyar rendszamu autot el szeretnek adni egy roman allampolgarnak rendszammal mi ennek a menete

sreka # 2011.03.28. 12:17

Tisztelt Jogi Fórum,

az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet akkor, ha el szeretném adni Németországban a magyar rendszámú gépjárművemet, ami ugyancsak Németországban van?

Találtam hasonló kérdést, de az már elég régi, nem tudom, hogy azóta változott-e a szabályozás.

A gépjárművet Németországban nem jelentettük be, ha jól tudom, ezt akkor kell, ha több mint 184 napot van itt a kocsi - mi pedig november hoztuk ki a kocsit.

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv,
Réka

johanka # 2011.01.26. 14:52
johanka # 2011.01.26. 14:51

Tisztelt Urak!

El szeretném adni az autómat(saját tulajdon), de egy német cégnek, németországban és elöreláthatólag áprilisban megyek Magyarországra. Az uj tulajdonos szeretné forgalomba helyezni minnél elöbb. Mik a teendöim?
Köszönöm Johanka

pufferhal # 2011.01.11. 11:53

Segitseguket kerem!

Gorogorszagban elek egy eve,es 2010 tavaszan magammal hoztam Honda vfr 800vtec motoromat.Regisztracios ev 2007 november.Minden papirom rendben zoldkartyam van..
El szeretnem adni ,ezert mentem megkerdezni a helyi hivatalokat,vamosokat.Itt a holgy kozolte velem,hogy amennyiben tobb mint fel eve hasznalom a jarmuvet es megallitanak elveszik es 5000 eur -ert kapom vissza.Vigyem vissza minimum a hataros orszagba,hozzam be ujra.Mit tegyek? Leadhatom a rendszamot otthon exportra,majd a vevo nevere vegigjarjuk a hasonlo procedurat a magyarral,ha kulfoldrol hozunk be motort?

Elore is koszonom
Pufferhal

Dr.Attika # 2010.08.07. 16:38

A motor kiviteléhez nem kell engeély. A felsorolt kérdésekre adandó válasz nem szükséges az exporthoz.
Ha el akarja adni a motort, akkor adja el. Ehhez az kell, hogy egyezzenek meg az adásvételben és adja át a motort. A vételárat vegye át és innen a vámalakiság teljesítése a vevő gondja.

Maya4444 # 2010.08.07. 15:22

Üdv, megint Én...aki motor adna el külföldre,de azt gyanítom,h kamu az egész....
Az ipse az alábbi dolgokat akarja tőlem kicsikarni, szerintem lazán adathalászat az egész. Mert nem értem erre mi szükség. Megadtam a bankszámla számom meg az azonosítót ami alapján külföldről be lehet azonosítani,h melyik bankról van szó (úgy tudom ennél több nem kell,h eltudja juttatni hozzám a pénzt). Én tudom a címet,h hova kell küldeni a motort és ennyi.

Szóval az alábbiakat akarja megtudni

Account Holder Name......
Account Number............
Bank Name..............
Bank Address............
Country................
your mail..............
your mobile Number.....
Item Name.............
item cost:.........

Minek kell az e-mail-em meg a mobil számom? Na meg a többi...

monalisa1 # 2010.07.21. 19:05

Mivel a motorhoz kiviteli engedély kell, kérdezd a vámhatóság. Ami magát a szállítást illeti lehet hogy tudnak tippet adni.

http://www.vam.hu

Maya4444 # 2010.07.21. 18:31

Kérem segítsen!

Eddig úgy néz ki, hogy egy kanadai személy megakarja vásárolni a motoromat,de nem tudom,hogy ennek mi a pontos menete illetve, hogy kb. mennyibe kerülne a szállítás és hogy a szállítást mivel lehet megoldani (futár?). A motor nem rendszámos!

Köszönettel. M.E
mobil1024@freemail.hu

vencida # 2005.08.23. 22:13

Csellos!
Köszönöm az infókat! Mindenképp átgondoljuk az új információk figyelembe vételével az eladást, ezt a rendszámos dolgot. Ez egy Ford Sierra Ghia 2,3 benzin-gáz üzemű 1986-os. Ir. ár 120 000 Ft. Amúgy kívül-belül jól néz ki, vigyáztunk rá, csak vettünk egy másik autót a papírok miatt, mert mi is úgy gondoltuk, hogy nem érdemes vesződni vele.

csellos # 2005.08.23. 22:01

Ezekből az infókból kiindulva én kivonatnám a forgalomból (még eladóként) és eladnám a külföldinek.
Nem érdemes szerintem foglalkozni a papírok rendbetételével és még illetékeket is fizetni rá. Ezt ugyanis nyilván nektek kellene megtenni, hiszen nem várható, hogy bárki is megvegye (rendszámmal) tisztázatlan papírok mellett.
Ha így, egyszerűen tárgyként adjátok el, nem kell félni a későbbi visszaélésektől sem.
Az, hogy az angol ezt követően mit csinál az autóval, hol és mire használja, hova, milyen feltételekkel viszi, legyen az ő gondja.

Nem látok semmi különlegeset abban, ha külföldinek adjátok el, különösen, ha ő az egyetlen érdeklődő.

Azért, ha nem titok, írd meg, milyen típusú, mikori gyártású autót adtok el és mennyi az irányár. Ez egy egykor KGST gyártású valami, amibe az angol beleszeretett, esetleg ritkaságnak venné? Csak ha kedved van..

vencida # 2005.08.23. 21:44

Csellos! Az illető kivinné az oszszágból az autót ráadásul Angliába. Roncsnak nem roncs, (veteránnak inkább mondanám), bár a karosszéria felújításra szorul, de a motor szinte új (felújíttattuk), és csak 1500 km van benne. Viszont új a motorszám, ami nincs ugyan átiratva, de van róla eredetiség vizsgálat, de mivel szervízben javíttattuk az autót, adás-vételink nincs az új motorról. Azt mondták, addig nem is tudjuk átiratni, az iratot meg nem tudjuk beszerezni. Az autót 2000. óta nem használjuk, de üzemképes. És nem fizettük a kötelező biztosítást sem rá.
Mindenképpen szeretnénk eladni, de érdemes ezt épp külföldre? (Más ugyan még nem érdeklődött az autó iránt) Várjunk még, vagy ilyen papírokkal örüljünk, ha megszabadulunk tőle?

csellos # 2005.08.23. 21:28

Vencida!
A rendszámról továbbra is az a véleményem, hogy szabad döntés kérdése, tehát mérlegeljétek, hogy összességében melyik változat a kedvezőbb.
Gondoljatok pl. a következőkre:
Ha a forgalomból kivonva veszi meg a külföldi illető, úgy kell tekinteni, mint egy bútordarabot. Nemcsak közlekedni nem lehet vele, de közterületen sem lehet tárolni. Ha el akarja vinni az országból, érdeklődjön, milyenek hazájában a bevitel feltételei.
Ha rendszámmal veszi meg, nem tudom, itt akarja-e használni (ha pl. tartózkodási engedélye van), vagy ki akarja-e vinni saját hazájába.
Nem lényegtelen, hogy az autó egy roncs, vagy lerobbant valami, vagy éppen egy jelenleg nem használt, de korához képest jó állapotú, tehát viszonylag értékes veterán.

vencida # 2005.08.23. 21:15

Csellos, köszönöm a hozzászólást! Igen, az auto MO-n van és itt is kötnénk a szerződést. De mi a helyzet a rendszámmal?

csellos # 2005.08.23. 20:35

Ha jól gondolom, az autó Mo-n van nyilvántartva és a szerződést is itt kötitek. Így mindenképpen magyarul kell megkötni a szerződést. Az persze nem gond, ha angolul is megteszitek, de bármilyen vita esetén mindenképp a magyar alapján kell eljárni. Sőt, a hatósággal szemben is ez az érvényes. (Pl. nem íratta át időben, vagy a gyorshajtót keresi a rendőrség, bűncselekményt követtel el vele.)

Ha az eladó vonja ki a forgalomból, "rendszám nélkül" történik az eladás, ha a vevő, akkor rendszámmal. Érdemes végiggondolni, melyik a kedvezőbb, - a körülményeket nem ismerve - úgy tippelek, rendszám nélkül.

vencida # 2005.08.23. 19:09

Kedves Rexor! Köszönöm a választ. De közben felmerült egy további kérdés: milyen nyelven íródjon az adás-vételi szerződés? Angol, vagy magyar nyelven? Csak rendszámmal, vagy anélkül is eladható? (A műszakija ugyanis lejárt és kivonatnánk a forgalomból)

Rexor # 2005.08.23. 15:44

Ugyanolyan feltételekkel mint belföldinek :).

vencida # 2005.08.23. 15:33

Milyen feltételekkel lehet gépjárművet külföldi állampolgárnak eladni?