Jina21
A rendőrségen nem sok mindent tehetsz abból pénzed nem lesz. Perelni tudsz ha van rá pénzed 1-3év türelmed és idegrendszered.
Jina21
A rendőrségen nem sok mindent tehetsz abból pénzed nem lesz. Perelni tudsz ha van rá pénzed 1-3év türelmed és idegrendszered.
Hali olyan kérdésem lenne 15.-én vettem egy kocsit kereskedésből amit a kereskedő a volt tulaj nevêben adott el mondván hogy nem lessz probléma. Nos 170 km után hengerfejes lett elvittem egy szerelőhöz ottkiderult hogy kb 400.000 Ft a hibája mert nem csak a hengerfej azt mondták addig lett összetákolva a míg megveszik.hivtam a kereskedőt próbáltam egyezkedni hogy szeretném vissza kapni a pénzem vagy másik kocsit abba az árva ott rám csapták a telefont hogy egyezkedjek a régi tulajjal leadták neki az én telefonszámomat nos én mondtam neki hogy feljelentést teszek a kereskedő ellen és ő. Azt mondta inkább ő vissza vásárolja az autót mert ebből úgyis nekilenne rendőrségi ugye 30.-igelvileg jön a kocsiert az lenne a kérdésem meddig tudok feljelentést tenni a vételtől szamitottan hogy legalább a pénzemet vissza kapjam??? Előre is köszi és bocsi a helyesírásért!!
Hallo
Érdeklődni szeretnék hogy 2017ben eladtuk a kocsinkat úgy h bele van írva az adásvételiben h sérült volt az előző tulajnál de nemrég jelentkezett a mostani tulaj h nem csak azok a sérülések vannak rajta mint amiket mondtunk. Megfenyegetett a feljelentéssel ha bizonyos összeget nem fizetek neki. Ilyenkor mi a teendő? Előre is köszönöm a választ
drbjozsef
„Kocsimosás után jön elő a rozsdafolt?”
Lehet, hogy vízfestékkel tüntették el! :-D :-D :-D
balu,
Csak viccelsz, ugye?
Kocsimosás után jön elő a rozsdafolt? Hát, nemigen hinném, hogy a tőled elvárható gondossággal jártál el a vásárláskor, ha olyan mocskosan vetted, hogy a hibák se látszanak.
Amúgy meg : az autó életkorából és futásteljesítményéből már következhetnek bizonyos hibák, amik nem tartoznak a szavatosság körébe. Ha ez egy kb. 6-8+ éves autó, akkor a kerékív rozsdásodása normális jelenség.
Sziasztok
Használt gépjármű vásárlás:
2 hete vásároltam magánszemélytől, mutatta kocsin lévö karcokat(nem nagyok) megvettem
Majd 2 héttel késöbb kocsimosás után elökerült rozsdafolt a jobb hátsó kerékíven, (amiröl ő természetesen nem tud h. hogyan került oda és vásárláskor miért nem látszódott)
Kellék szavatosságban jártas valaki? esetleg ismerős?
Köszönöm
Adoo,
Érvényesítheted a szavatossági jogodat.
Az elutasítása után legfeljebb bíróságon, ahol neked kell pert indítani és bizonyítani, hogy a hiba már az adásvételkor is fennállt.
Üdv. Mindenkinek!
Nekem olyan problémám lenne, hogy tegnap vettem egy autót magánszemélytől és a próbaút alatt nem derült ki, hogy az alapjárat kb percenként egyszer leesik, majdnem le fullad az autó.. visszahívtam, hogy erről nem szólt nekem, vissza az egészet, így nem kell nekem. Azt állítja, az autó jó, nála nem csinált ilyet, a pénzt nem tudja visszaadni, elköltötte.. mit tudok ebben az esetben tenni? Előre is köszönöm a választ!
kiro4444,
A kötelezett neve és címe, plusz kifizetni a díját.
Nem, ez nem inkasszó, az inkasszó az a hatósági átutalás, HA a fizetési meghagyásodra önként nem fizet, és nem is mond ellent neki, akkor végrehajtásra kell adnod, és ott egy végrehajtási cselekmény lehet a sok közül.
A levelet elküldtem, kíváncsi leszek lesz e válasz, valószínű nem lesz.
Emiatt volna még egy kérdésem. Mi szükséges ahhoz, hogy közjegyzőnél fizetési meghagyást indítsak? Illetve ez egy inkasazó lesz?
MonaSz,
„Tudok-e/érdemes-e ennek ellenére bármiféle panasszal élni a kereskedő felé?”
Tudni tudsz. Írhatsz neki egy tértis levelet, leírod a hibákat, és hogy mit akarsz : javítást, árleszállítást, esetleg elállsz a szerződéstől és kéred vissza a pénzed. Utóbbi csak akkor, ha olyan súlyos a hiba, a leírásod alapján ez elképzelhető is akár.
Hogy érdemes-e? Adásvételi nélkül? Majd elválik, ha elutasít és perelnél, minden más irat a segítségedre lehet, és elég lehet, de elég necces.
Egyébként a szerződés elvileg megtalálható a kormányhivatalba, az átíráshoz le kellett adni, talán kikérhető, érdeklődj ott.
Ha aműszaki vizsgán átment, akkor vagy nincs igazad neked és a szerelődnek, vagy nagyon sumákoltak ott valamit, talán erre is felhívhatod a figyelmét, hátha az nem jó neki. Akár a vizsgaállomást is felkeresheted balhézni. Egy próbát megér.
Tisztelt Fórumozók!
A következő problémához szeretnék tanácsot kérni: márciusban egy kereskedőtől vásároltam egy külföldről behozott autót. Múlt héten voltunk átvizsgáltatni az autót és konkrétan balesetveszélyessé, közúti közlekedésre alkalmatlanná nyilvánították, erről van jegyzőkönyvem is [mielőtt megkaptuk az autót, forgalmi vizsgára kellett vinni, érdekes módon ott nem derültek ki ezek a hibák..]. A kereskedő természetesen semmi tájékoztatást nem adott ezekről a hibákról. A csavar most jön a történetben...semmiféle adásvételi papírom nincs az autóvásárlásról. Megvannak a forgalomba helyezésről a papírok, illetve a műszaki vizsgáról kiadott papír, de ezt mind úgy intézték, hogy az én nevem alatt fusson [mentségemre szóljon nem vagyok jártas ezekben, első autóról van szó, elém tolt egy nagy rakás papírt akkor és csak most vettem észre, hogy nincs köztük adásvételi].
Tudok-e/érdemes-e ennek ellenére bármiféle panasszal élni a kereskedő felé?
Válaszukat előre is köszönöm!
kiro4444,
Tisztelt wers,
Az autót meg fogom csináltatni, mert mást úgysem tudok vele csinálni.
Köszönöm a tanácsokat!
Tisztelt drbjozsef,
Köszönöm hasznos tanácsait!
Volna még pár kérdésem:
„Megcsináltassam? Szakértői vélemény fog kelleni? Addig hogy járjak vele? Meg határidő miatt át is kell íratnom, de azt meg ugye nem ehet, amíg nincs megcsinálva.....”
Igen, csináltasd meg, szakértőnek sok értelmét ez estben nem látok, kell attól erősebb szakértői vélemény, mint amit a a Közlekedési Hatóság megállapít?
Most is járhatsz vele, de jobb lenne mihamarabb megcsináltatnod, ez egyelőre biztos a te költséged lesz.
15 napon belül mindenképpen menj be a hivatalba, kezdeményezd az átíratást. Ha még nincs addig eredetiség vizsgálat, írásban kérd, és egyből azt is, hogy függesszék fel az átírási eljárást, ameddig nem tudod pótolni az eredetiségvizsgálatot. De jobb lenne, ha meglenne.
kiro4444,
Ha a cég az eladó, akkor annyit módosul a szavatosság, hogy az első 6 hónapban felmerülő hiba esetén vélelmezni kell, hogy az a vásárláskor is fennállt, és az eladónak kell bizonyítania ennek ellenkezőjét.
A többi reflektálás tekintetében akkor én is revideálnék : a leírtak alapján mint hozzá nem értő autóvásárló kellő gondossággal járt el, habár az eredetvizsgálatot célszerű lett volna az eladóval végeztetni, és akkor nincs vita.
Tartok tőle, hogy ez is egy ún. "eldobós cég" lesz, nem biztos, hogy sikerül utolérni, és kommunikációra bírni.
Amit tehetsz : tértivevényes levélben tájékoztatod a hibáról, a cím ugye megvan, nem számít, hogy székhely szolgáltatós. Leírod a hibát, felszólítod, hogy kézhezvételtől számított 8 napon belül azt javítsa ki, vagy ugyanezen határidőn belül utaljon vissza X összeget (javításra+költségeidet saccold meg).
Ha nem teszik meg, az összegre fizetési meghagyást indíttathatsz közjegyzőnél, vagy pert indíthatsz bíróságon a szavatosság kikényszerítésére.
Feljelentésnek nem látom értelmét, úgyse történne semmi, ha nem találják meg őket azért, ha igen, akkor meg mondhatják, hogy polgári jogvita van közöttetek legfeljebb. Nagyon úgy néz ki, hogy átvertek, de a csalás tényálláshoz ennél több kell (pl. bizonyítani a szándékosságot).
Ha tényleg bebuktatott cég, akkor az összes fenti eljárásból lesz egy csomó költséged, és nem fogsz belőle viszont látni semmit.
Igazad valszeg van, de hogy ezt érvényesíteni tudod-e, arra nem fogadnék nagy összegben.
Ezt csak a ténye miatt írtam le, hogy a cég itt sem jelenik meg.
„Az eladó egy cég, ami 2019.04.03-án vette ezt az autót egy magánszemélytől. A forgalmiban még a magánszemély neve szerepel, tehát a cég még nem íratta nevére az autót.”
Ezzel semmi gond, ápr.3-tól benne volt a 15 napban. Ha nem lett volna, akkor sem kellett volna saját nevére forgalmi kiállítani.
Tisztelt József!
Köszönöm részletes válaszát!
Reflektálás:
Az eladó rubrikában a cég van az adás-vételin. Ezért kéne őket megtalálnom, de mint írtam, ez egyelőre lehetetlen. A férfi nem veszi fel, aki az autót megmutatta, majd eladta. Írjak egy levelet az ügyvezető székesfehérvári címére? Mert a székhely-szolgáltatónál a hölgy azt mondta, hogy ők is ide továbbítják a postát.
A tanúk feljelentésére azért gondoltam, mert ott legalább van név, cím, szig. szám. Ők is részt vesznek ebben. Én meg vállalom a következményeit, hogy részt vettem a hamisításban.
A vásárláskor számos dolgot megnéztem az autón. Még a motor- és szervóolaj szintet is. Kérdezgettem a férfit is az autóról, mert nem volt bőbeszédű. Ellenőriztem az azonosítókat is. Rendszámot, motorszámot, alvázszámot. Csak a legutóbbit a szélvédő alatti helyén néztem, ahol a közlekedési járőrök is szokták. Fogalmam sem volt arról, hogy az nem az elsődleges. Mint ahogy arról sem, hogy van különbség közöttük és az elsődleges szinte minden márkánál máshol van "elrejtve". Nem tudtam, hogy ennél a típusnál az elsődlegest az utastérben, a szőnyeg alatt keressem. És ez az olvashatatlan. Véleményem szerint az eladó cég erről tudott, ezért nem iratták át ők sem, inkább továbbgurították egy madárnak.
Ezzel engem most óriási költségbe vernek, mert eladni nem tudom még, az eladó férfi (akinek csak a telefonszámát tudom, mert sehol semmije nem szerepel) meg nem vesz fel, hogy megbeszéljük, mert bujdosik.
Ha tiszta volna, akkor nyilván elsőre felvette volna.
Azt kérdezném tisztelettel, hogy ezek tudatában érdemes-e feljelentést tegyek? Az eladó férfi nem hív vissza. Nyilvánvaló, egyértelmű, hogy mi történik, át vagyok verve. Továbbá az is, hogy ez szándékosan történt. Ez nem olyan rejtett hiba, amiről ő sem tud. Autókereskedő cégként ő nyilván ellenőrizte és látta, hogy milyen állapotban van.
Mivel szabálytalan az adás-vételi a tanúk miatt, innem kiindulva nem lehetne semmissé tenni a szerződést? Én is vállalom a saját felelősségem benne.
Tisztelettel
„Elállhatok-e a vásárlástól?”
Egyoldalúan nem.
„Hogyan tudnám felvenni a céggel a kapcsolatot és kommunikációra bírni őket?”
Minek? Semmiféle jogviszonyban nem vagy velük ha jól értelek. Számukra nem is létezel. A Te eladód az, aki az adásvételi szerződésben az ELADÓ rubrikában szerepel. Ha ez nem ez a cég, akkor semmi értelme keresned őket.
„Elindulásnak tehetek feljelentést a két tanú ellen? (Hogy előkerítsem a céget. Meg úgy néz ki, mintha az eladó férfi írása lenne a tanúk aláírásánál, ergo odahamisította.)”
Persze, feljelentheted magad. Jól értelek, hogy részt vettél egy magánokirathamisításban?
„Érdemes jogi útra terelni a dolgot?”
Első körben nem. Első körben keresd meg az eladódat. Ott kell legyen a címe is az adásvételi szerződésben.
„És alapból most mi legyen az autóval? Megcsináltassam? Szakértői vélemény fog kelleni? Addig hogy járjak vele?”
Normál esetben azt mondanám ne csináltasd meg, de ha itt egy hatóság fog eljárni, akkor az elég lehet később, ha jogi útra terelnéd.
„Meg határidő miatt át is kell íratnom, de azt meg ugye nem ehet, amíg nincs megcsinálva.....”
Hát az pech. Ugyanis az eredetiségvizsgát az adásvételi aláírása előtt célszerű megcsináltatani : hiszen ez biztosít arról, hogy nem lopott autót veszel (már amennyire).
Összességében én azt mondanám, csináltasd meg, és ki kell fizesd majd a késésből eredő büntetést is.
Hogy ezt tudod érvényesíteni az eladón? Megpróbálhatod, de én nem kecsegtetnélek túl sok jóval. Ha előre, időben megcsináljátok az eredetiségvizsgálatot, rögtön kibukik, nincs ez a macera. Ebben te is vastagon benne vagy. Nem jártál el Ptk. szerint elvárható kellő gondossággal. Tévedsz, hogy ez fontos "rejtett hiba". Aki autót vesz, ellenőrzi a rendszámot, motorszámot, alvázszámot. Meg ha van esze, egy csomó mindent, a rétegméréstől az általános állapotig. Meg se nézted az autó azonosítóit, és úgy vettél egy autót. Ez abszolút a Te hibád. Ebből tanulópénz lesz.
Ha én lennék az eladó, elhajtanálak. Aztán ha úgy érzed, neked van igazad, indíthatsz bíróságon pert. Ott neked kellene bizonyítani, hogy a tőled elvárható gondossággal jártál-e el. Ez lesz az első kérdés. Ebben nincs benne, hogy szétszereld a motort, hogy tényleg jó állapotban van-e, de az, hogy az azonosítószámokat összeveted a forgalmiban található adatokkal, az az.
Üdvözletem!
A következőben kérném a segítségüket:
2019.04.11-én vásároltam egy használt autót. A mai napon fennakadt az eredetiség vizsgán, mert nem olvasható tisztán az alvázszám összes karaktere, korrodált. Átirányítottak a Közlekedési Hatósághoz, ahol tájékoztattak az alvázszám újraütésének költségeiről (átépítési díj, vizsgadíj, beütési díj stb). Nem szeretném ezt a költséget én fizetni, sőt inkább már elállnék a vételi szándékomtól is. Van erre lehetőség?
Ezt elég nagy rejtett hibának tartom, de van más is amiről nem tájékoztatott, átvert.
Az eladó férfit hívom, de nem veszi fel (természetesen). Hívtam másik számról, szám nélkül, üzentem rá, de semmi. Az eladó egy cég, ami 2019.04.03-án vette ezt az autót egy magánszemélytől. A forgalmiban még a magánszemély neve szerepel, tehát a cég még nem íratta nevére az autót.
Rákerestem a cégre neten. A cég budapesti székhelyű, de a cégbíróságon bejegyzett cím egy székhely-szolgáltatással foglalkozó cégé. Hívtam őket, ők információt, telefonszámot nem adhatnak ki.
A neten olvasva az ügyvezető hölgy nevénél egy székesfehérvári cím szerepel.
Az eladó férfi nevét nem tudom, sehol nem szerepel a neve, csak egy céges bélyegző, és az ügyvezető hölgy neve. Címét nem tudom, mert mondta, hogy hol találkozzunk, ő jött oda autóval. A kocsiban töltöttük ki a papírok rám eső részét, ott is fizettem.
Az adásvételit már kitöltve hozta, a tanuk is már aláírva. Ezenkívül több dolgot "elfelejtett" még megemlíteni, ami számomra már kérdésessé teszi az eddig hallottakat is.
Kérdéseim:
Elállhatok-e a vásárlástól?
Hogyan tudnám felvenni a céggel a kapcsolatot és kommunikációra bírni őket?
Elindulásnak tehetek feljelentést a két tanú ellen? (Hogy előkerítsem a céget. Meg úgy néz ki, mintha az eladó férfi írása lenne a tanúk aláírásánál, ergo odahamisította.)
Érdemes jogi útra terelni a dolgot?
És alapból most mi legyen az autóval? Megcsináltassam? Szakértői vélemény fog kelleni? Addig hogy járjak vele? Meg határidő miatt át is kell íratnom, de azt meg ugye nem ehet, amíg nincs megcsinálva.....
Válaszaikat előre is köszönöm!
epaska,
Ugyan.
Ha úgy tetszik követelni teljesen légbőlkapott tartozást is követelhetsz. Nem létezőt.
A rágalmazás teljesen más BTK tényállás.
drbjozsef
Amennyiben felszólitom, támadhat azzal, hogy rágalmazom?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |