Mit tegyek? Trabantot örököltem


matisse # 2005.11.05. 15:12

Van egy nagy problemam. Örököltem egy Trabantot. Illetve edesapamnak volt egy Tabija (ami nem katalizatoros).Mivel edesapamnak rokkantsagija volt, ezert nem kellett neki adot fizetni ra.Most hogy meghalt,en öröklöm a kocsit.Csak a baj van vele, mert azt mondta az Okmanyiroda kepviselöje, addig nem tudom eladni,amig nincs a nevemre iratva. kb.18.000 Ft-ba kerül a nevemre valo atiratas, ezenkivül 12.000 Ft az ado ra. Eddig 30.000 Ft-nal jarunk, de el sem tudom adni. Mit tehetek??? Ha mondjuk el tudnam adni, az örökösödei targyalason akkor is az en nevemre kell iratni az autot? Nem lehet egyböl arra az illetöre iratni aki megvenni szandekozik?
Ha nem tudom eladni, hogyan lehet kivonni a forgalombol, elajandekozni esetleg beolvasztatni roncsnak???? Kerem segitsen valaki, mert fogalmam sincs mit csinaljak.
Elöre is szivböl köszönöm. Matisse

Trab Antal # 2005.11.06. 15:59

Tudtommal, az örökséget nem vagy köteles elfogadni, vissza is lehet utasítani. Ekkor az átszáll az államra, és fájjon érte az állam bácsi feje. De ezt a hagyatéki tárgyaláson jelezned kell.

mekkmester # 2005.11.07. 17:26

Igen ez igy igaz, ha csak a Trabit örökölted, de ha ez csak egy része a hagyatéknak, akkor azt külön nem utasithatod vissza. Javaslom, hogy a hagyaték átadását követően azonnal vonasd ki a forgalomból, akkor a további súlyadó-kötelezettség megszűnik. Az elmaradt súlyadót igy is, úgy is meg kell fizetned, mint hagyatéki terhet. Persze, ha el tudnád adni az autót, akkor nem javasolom a kivonatást, akkor uis már csak alkatrésznek tudod eladni.

El Bömbölöm # 2005.11.12. 14:35

kedves Matisse!

én is úgy tudom, hogy örökséget csak egészében lehet visszautasítani, a termőföld és az ehhez kapcsolódó eszközök+állatállomány kivételével.
az új szabályozás szerint csak egy autóbontó cég igazolásával vonathatod ki a kocsit a forgalomból. ha ezt az igazolást beszerzted, akkor az okmányiroda ki fogja vonni a trabit a forgalomból.
ehhez én úgy tudom, nem kell, hogy a neveden legyen a kocsi, elgendő, ha a hagyatéki leltár másolatával és édesapád halotti bizonyítványával felkeresed a bontó céget.műszaki vizsgát például így lehet csináltatni, nélküle nem írja át a kocsit az okmányiroda.
ez esetben készülj arra, hogy a bontós több, mint valószínű, nem fogja elsőre elfogadni a dolgot, mivel ilyen esettel nem sűrűn találkoznak.
egy próbálkozást megér, de előtte hívd föl az okmányirodát és a bontót, kérdezd meg, hogy vállalják-e így.
ha vállalja a bontást, ne lepődj meg a következőn:lehet, hogy fizetned kell érte.ha elviszi a tulaj a bontóhoz a kocsit, akkor fizet a bontó érte, ha bontós viszi el (trélerrel), akkor nem fizet semmit.trabi, wartburg, stb. esetében nem szokott ingyenes lenni a bontás, akkor sem, ha odaszállítod.

sok szerencsét hozzá!