Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező biztosítás

efi99 # e-mail 2011.02.28. 09:51

Érthetetlen, hogy havi 10 rugó benzinre, egyáltalán az autóra van pénz, a havi 2-3 E kötelezőre nincs...

Lendo #   2011.02.28. 07:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eléggé nagy problémám van.

A Tavalyi évben eléggé rossz anyagi helyzetben voltam és nem tudtam időben befizetni a KGFB-t. Viszont a legutolsó csekket a határidő előtt fizettem be.
Most Januárban újrakötöttem a biztosításom és kaptam egy szép csekket 100.000,- Ft-ról.

Kiderült, hogy ez valami fedezetlenségi napidíj.

Érdeklődtem a biztosítónál és azt mondták, hogy az utolsó csekk befizetési határideje nem számít addigra ők már felmondták a szerződésemet, amiről nem is tájékoztattak.

Jól tudom, hogy a hivatalos tájékoztatást csakis ajánlott tértivevényes levéllel lehet?

Mondtam nekik, hogy nem tudok 100.000,- ft-os csekket március végéig befizetni, hisz a jövedelmem 80e nettó.

Azt mondták őket az nem érdekli, fizessem be vagy a már BEFIZETETT és meglévő szerződésemet is felmondják!

Kértem fizetési konstrukciót, amit jogszabályra hivatkozva nem hajlandóak adni.

Mit tudok tenni?

websas # e-mail 2011.01.29. 22:52

Ez valami félreértés!
A fiamnak van jogosítványa de még nincs autója mert egyetemista akkor most bevonnák a jogsiját? Ekkora sületlenséget még nem hallottam.

Gabicsek #   2011.01.29. 21:39

Ez azért érdekes, mert mi van akkor, ha mondjuk a kocsimon nincs biztosítás, de ez és az vezetgeti. Minden vezetőtől bevonják a jogosítványát? Monalisa1, megkeresem a neten ezt a cikket, hátha megtalálom:) A logikusság azt diktálná, hogy az autót vonják ki a forgalomból, de az biztos nem normális, aki azt találta ki, hogy a vezetői engedélyt kell ezért bevonni:)

monalisa1 #   2011.01.23. 19:54

Pár napja az Origon olvastam egy kis cikket, nem másoltam ki.

gyoriedes # e-mail 2011.01.23. 19:27

végrehajtó1, monalisa1 köszönöm a válaszokat.
@monalisa1 tudsz jogszabályt, vagy linket is adni arra, hogy február 1-jétől bevonják a jogosítványát annak, akinek nincs kgfb-je?

monalisa1 #   2011.01.23. 18:32

Az önkormányzatnál "a" súlyadót -mint adótételt- úgyszintén le kell íratni az elhunyt bácsi nevéről.

monalisa1 #   2011.01.23. 18:30

Jó tudni: február 1-től akinek nincs érvényes gkfb-a annak a vezetői engedélyét bevonják.

monalisa1 #   2011.01.23. 18:28

Előzőleg csupán "a" lényeget hagytad ki...

Szóval a Trabit NEM a néni örökölte hanem az autóra özvegyi haszonélvezetet örökölt a néni. A kocsit mint ingósági vagyontárgyat a közös gyermekük örökölte.

És valószínűleg ő örökölte a házaspár házát/lakását egészben vagy félig, és főleg ezen okból szükséges a hagyatéki eljárás lefolytatása. (Ha a házaspár bérlakásban esetleg bérlakásban lakott akkor ez nem vonatkozik ide.)

A közjegyzőnél egy udvarias levélben meg lehet sürgetni a hagyatéki tárgyalást, hátha...

Jogfolyosság van a kocsival kapcsolatos biztosításra, de míg a bácsi halálával az eddigi biztosítás okafogyott lett, az örökösnek a saját nevére ujat kell kötnie.

végrehajtó1 # e-mail 2011.01.23. 18:23

ne fizesd be a kötelezőt és meg fog szünni...

gyoriedes # e-mail 2011.01.23. 18:17

Köszönöm monalisa1!
Marika néninek van egy gyermeke, tehát valószínűleg nem ő lesz az egyedüli örökös, és sajnos az átírást a hagyatéki tárgyalás előtt nem kockáztatja meg.
Engem leginkább az érdekelne, hogy a kötelező biztosítás valóban nem szűnik meg a szerződő halálával?

monalisa1 #   2011.01.23. 17:24

Ha nincs más örökös mint Marika néni akkor írassa át a kocsit az okmányirodán a nevére, és nyugodtan adja el. Jelen esetben a hagytéki eljárás adminisztratív formaság. (Persze az itt nem tudható, hogy ingatlan és/vagy egyéb ingóság is tartozik-e a hagyatékhoz, de az autó kérdése akkor is sima ügy - más örökös hiányában?!)

Ha nagyon korrekt akar lenni akar informális jelleggel külön ír egy pár soros levelet a hagytéki eljárást lefolytató közjegyzőnek.

A kötelező felelősségbiztosítást tértivevényes levélben mondja le okafogyottság címén.

monaLuis
laikus hozzászóló

gyoriedes # e-mail 2011.01.23. 10:16

Tisztelt Fórumozók!
Marika néninek pár hónapja meghalt a férje, akinek volt egy Trabantja. Az autó azóta is megvan, illetve már van rá vevő is, de addig nem tudja eladni, amíg a hagyatéki tárgyalás nem történik meg. Az autóra természetesen a férj kötött kötelező biztosítást, melyet a biztosító nem akar megszüntetni, ellenben felhívta Marika néni figyelmét, hogy ne merjék az autót használni.
Én úgy tudom, hogy a biztosítási szerződés is egy polgári jogi szerződés, mely a PTK. alapján a szerződő fél halálával megszűnik. Rosszul tudom? Marika néninek továbbra is fizetnie kell halott férje után a biztosítást, úgy, hogy az autót nem is használja (mivel jogosítványa sincs, az már csak egy plusz érdekesség, hogy a biztosító szerint nem is használhatja)?
Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 #   2010.12.28. 18:05

Ha át is mennél másik biztosítóhoz a bonus-malus igazolást kötelező vinned magaddal, tehát az új cégnél is elégé hátulról kezdenél...

Kisebb sérülés esetén zsebből rendezzük a másik fél kárát, mert lám utóbb rosszul járhatunk.

Papi07 # e-mail 2010.12.27. 10:01

T. Fórumozók!
Márciusban okoztam egy balesetet. A másik félnek kifizetett a biztosítóm 52.000ft-ot. Novemberben kaptam egy levelet tőlük, hogy az eddigi 76.000ft-ról jövőre 226.000ft-ra emelkedik a kötelezőm díja. Kérdésem az lenne, hogyha ideiglenesen kivonatom az autóm a forgalomból, felmondom a biztosításom, és valamikor januárban újra forgalomba helyeztetem, köthetek-e másik biztosítónál kötelezőt? Tudom, hogy kilóg a lóláb, de nem szeretném az általam okozott kárt háromszorosan kifizetni.

websas # e-mail 2010.07.20. 21:50

A korábbi gyakorlat az volt ha a kötelező 60 napig nem lett fizetve a biztósító felmondta a szerződést és elküldte az adatokat az aktuális hatóságnak hogy intézkedjen a forgalomból való kivonásról.

Valamiről lemaradtam?

websas

nandy #   2010.07.20. 19:44


Esetleg ez alól van-e valami kibúvó, mivel nem használtam a gépjárművet?

Nincs. Ki kellett volna vonatni a forgalomból.

solicitor #   2010.07.20. 17:50

Sziasztok!

Kötelező biztosítással kapcsolatban az alábbi kérdéseim lennének miután úgy néz ki, hogy az alkusz- illetve a biztosító hibájából nemcsak fedezetlenségi díjat kell majd fizetnem, de még visszaesek A0 kategóriába is.

  1. Perelhető e a biztosító kártérítésre? Ha bebizonyosodik, hogy a bónuszesés A0 miatta van, akkor perelhetem e olyan kártérítésre, hogy fizesse meg a díjkülönbözetet a korábban elért bónuszfokozatom és az A0 fokozat közt életem végéig?
  2. Per előtt érdemes e az ügyemmel a PSZÁF-hez fordulni panaszra és kivizsgálásra?
  3. Megszüntethetem e egyoldalúan a kötelezőmet -mondjuk 1 hét múlva- és köthetek e új kötelezőt egy másik biztosítóval? (megjegyzés: jogilag még kapcsolatban vagyok a biztosítóval, mivel az alkusz által ajánlati státuszban van még a biztosításom).

"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

tzoli # e-mail 2010.07.20. 06:43

Tisztelt Fórumozók és Hozzáértők!

Nekem is egy témába vágó kérdésem lenne. Több mint 2 éve vásároltam egy gépjárművet, a kötelezőt nem kötöttem meg rá, nem is használtam, de nem is vonattam ki a forgalomból még ideiglenesen sem.

Kérdésem, hogy ilyen esetben akkor az elmúlt 2 évre be kell fizetnem ezek szerint a fedezetlenségi díj-at, vagy az elmaradt biztosítást?

Esetleg ez alól van-e valami kibúvó, mivel nem használtam a gépjárművet?

Az én esetemben ez konkrétan, (ha csak 2 évvel számolunk) 720*440Ft = 316000Ft. Ez irreálisan sok ahhoz képest, hogy nem is használtam az autót.

A válaszokat előre is köszönöm!

nivett # e-mail 2010.06.25. 13:38

Ez történt:

Két éve voltunk a KÖBE biztosítónál, rendszeresen időre fizettük a díjat. Tavaly át akartunk menni máshová, de állításuk szerint elkéstünk a lemondással és nem engedtek át. (Csupán 3-szor próbáltam felmondani a szerződést: 1. e-mail-ben, nem fogadták el. 2. Sima levélben: állításuk szerint nem ért oda. 3. ajánlott levélben: állításuk szerint ez késett el.)

Mivel én közben megkötöttem máshol a szerződést, az övékét nem voltam hajlandó befizetni. Több levél váltás is történt, de semmi áron nem engedtek el, de időközben díjnemfizetés miatt megszüntették a szerződést, amit csak náluk lehetett újrakötni.

Nagy sokára április eleje fele megkötöttük náluk ismételten a szerződést, a másik helyen pedig visszamondtuk. Befizettük a csekket amit kaptunk a szerződéskötésnél.
Nem sokra rá jött egy levél, hogy a büntetést/késedelmi díjat (már nem tudom minek nevezték) majd a következő csekkel együtt küldik.
Az a csekk ideért hozzánk 05.27.-én, 06.06.-ai határidővel. Mivel 06.06 vasárnapra esett, és a fizetésnapunk is csak 7.-én van, ezért EGY napot elkéstünk a befizetéssel.
A mai napon érkezett tőlük egy levél melyben ismételten felmondják a szerződést, ismételten díjnemfizetés miatt.

Ezt én nem értem meg. Egy napot késtem, nálunk a faluban szombat-vasárnap nincs posta. De rendben, mivel valóban késtem, küldjön egy felszólítást, melyben figyelmeztet a késésre, esetlegesen adjon mellé késedelmi kamatot is, de hogy minden figyelmeztetés nélkül egy nap miatt felbontja a szerződést, nekem az magas.

Kérdéseim:
Ha jól tudom, akkor mindenképpen előbb egy felszólítást kellett volna küldenie, hogy 30 napon belül fizessem be. Ezt ugye nem küldte el.
Jól tudom?

A másik meg, hogy tudtommal a felmondási határidő is 30 nap. Ez még nem telt le, csak 07.06.-án fog.
Akkor ez most mit akarhat jelenteni? Kössem meg náluk ismételten, ami azt jelenti, hogy 2011. 06.25.-én mehetek el tőlük leghamarabb, (Már ha ma megtudom kötni, hiszen a levél fél órája ért ide, pénteken meg minden bezár délben.)

Ha jól sejtem mindezt velünk azért csinálják, hogy minél tovább náluk legyen a biztosításunk. Ez messze nem etikus.

Ha tehetném mindenkit megkérnék, hogy ne kössön náluk biztosítást, vagy aki tud az hamar mennyel el tőlük, mert szemetek. Voltaképpen nemtudom megtehetem e, de így feltételes módban biztosan.

nivett

Roni80 # e-mail 2010.06.03. 19:46

Jo napot kívánok!
Olyan kédésem lenne hogy a férjem közúti balesetett okozott kijöttek a rendörők mi voltunk a hibásak a másik autó amibe bele ment totálos lett. A biztosítonk már neki rendezte is a kárát nekünk még cascora sem mondtak semmit. Az a legborzasztobb hogy semmit nem mondanak a biztosítonál még csak kárösszeget sem amig le nem zárult az ügy. A baleset április 26-án volt.Kérdésem ha a férjem ittas volt akkor a cacso tudom nem fizett, de a már rendezett kárt tőlem visszakérhetik-e hogy visszafizesem vagy a kötelező akkor is fizet a károsultnak?
köszönöm a választ!

(ID) # e-mail 2009.07.14. 13:09

Kedves websas!

De ez Magyarosrszág!” ez igaz, de ettől még a "kézzelfogható" vagyon, vagyon marad, még akkor is, ha ez terhelő valamely fél részére!
legalábbis sztem!

ferrke # e-mail 2009.07.14. 11:53

Sziasztok!
Ha történik egy baleset a bonuszt mennyi idő után veszik vissza?
Köszönöm..

websas # e-mail 2009.07.14. 10:49

Kedves (ID)!

Neked a a normális logika szerint teljesen igazad van.
De ez Magyarosrszág!

Néhány példa:
Autódat eladod 1 évig nem veszel másikat buktad a bónuszodat.(külföld, betegség,ellopták és még nincs pénzed másikra)
Családból valaki sokat töri az autót máluszba kerül,
ha az átíratás megéri papíron más családtag nevén A"0" -ás lesz.

Sőt,(nem bosszantás képpen) ha ex Nejed vesz egy autót és biztosítást köt,viszi tovább a bónuszt.

Kérdés: Bónusz 10-ben vagyok családtagom az autómmal sajáthibás balesetbe keveredik mi lessz a bónuszommal???

Nagy itt a "katyvasz"

websas

(ID) # e-mail 2009.07.14. 09:05

Kedves Royal!

Köszönöm az instruálást, de úgy gondolom, ez egy nyilvános, mindenki számára elérhető fórum. A fórumon történő eszmecsere, melyen az egyén kifejti vleményét, v. ellenvleményét, számomra a szabad vleménnyilvánítást jelzi!
A „kábelTV” előfizetéssel kapcsolatos reagálásod obskuráns magatartásként jellemezném! A kábeltelevíziós szolgáltatásra való előfizetéssel nem szerezhető semmilyen vagyon, míg a kfb. szolgáltatással a bonus-malus rendszer adja a vagyont az idő előrehaladtával.
Ha figyeltél volna, láthatnád nem megosztásról van szó, a felek megegyeztek!