Kötelező biztosítás


Majordomus # 2022.05.13. 09:46

Ott nem,de ha nem használod nem fogja kérni senki.
Egyébjént decemberig meglesz a hagyatéki.

Macskajancsi # 2022.05.13. 05:25

Jut eszembe, az adóját nem kellett befizetnem, a NAV-nál mondták, hogy a hivatalos végzésig nincs vele teendőm. Lehet, hogy ez a kötelezővel is így van.

Macskajancsi # 2022.05.13. 05:19

Az igazság, hogy nem ismerek alkalmas vevőt, meg nem is akarok ezzel vesződni, mert nem szeretném, ha a "kedves" vevő éveken át visszajárna hozzám számlákkal, hogy rejtett hibája volt és fizessek. Majd beviszem egy autókereskedésbe ha eljön az ideje.

drbjozsef # 2022.05.13. 04:58

Ha tudna üzembentartóit kötni valakivel, mint nem bejegyzett tulajdonos, és nem is jogerős örökös, akkor tudná kivonatni is a forgalomból, vagy éppen eladni is.
Egyébként az adásvételi szerződés természetesen megköthető (esetleg : előszerződés, ilyenkor jellemzően azt érdemes), hiszen az örökös az elhunyt halálával szerzi meg a hagyatékot, de amíg nincs deklarálva a tényleges örökös, addig bejegyezni nem tudják az új tulajdonost.

Szomorú örökös # 2022.05.13. 04:30

Macskajancsi

Nekem is van autóm, ezért nincs rá szükségem, és költeni sem akarok már rá.

Esetleg meg lehetne valahogy próbálni a leendő vevőnek üzembentartói joggal átadni az autót. Ehhez természetesen meg kellene hirdetni és úgy szerződést kötni, hogy a hagyatéki végzést követően lesz csak a tényleges adásvétel. Anno én keresztanyummal csináltam ilyet keresztapu autójával. Akkor az autó simán forgalomban maradhat, az üzembentartó biztosítást köthet rá - muszáj is lenne neki - sőt le is műszakiztathatja. Mindehhez persze egy nagyon megbízható vevőjelöltet kell találni, ami azért valljuk be, nem egyszerű. Hogy ezt te, mint leendő örökös hogy tudod kivitelezni, azt már nem tudom, lehet sehogy. De ez is egy ötlet.

Macskajancsi # 2022.05.13. 03:18

Majordomus!
Nekem is van autóm, ezért nincs rá szükségem, és költeni sem akarok már rá.

Majordomus # 2022.05.12. 17:32

Csak akkor olcsóbban tudod eladni.
Miért nem tartod meg és használod?

Macskajancsi # 2022.05.12. 15:14

Köszönöm a válaszokat, remélem nem lesz belőle baj, ha nem fizetem, és nem is használom.

drbjozsef # 2022.05.12. 12:43

Hatályban tarthatja a biztosítást, de NEM kötelező hatályban tartani. Csak akkor használni sem lehet.

drbjozsef # 2022.05.12. 12:42

Macskajancsi,

Nem, nem kell.
Bár lehet, biztosítója válogatja, egy tapasztalatot tudok mondani :
A KGFB törvény szerint az autó birtokosa ha folytatja a biztosítás fizetését, akkor a jogerős hagyatéki végzés után, az azt követő 30. napig hatályban tarthatja azt, addig kell majdegy újat kötnie az örökösnek (be kell jelenteni elvileg a halálesetet, de ezt se veszik annyira komolyan).

Mi nem fizettük, nem is használtuk az autót, de nem lett belőle semmi, még ki sem vonatta a hatóság, pedig vagy két évig húzódott az ügy. Büntetés, vagy fedezetlenségi díj nincs, mert az arra kötelezhető, nyilvántartás szerinti tulajdonos meghalt.

Kérdezzétek meg a biztosítót.
Elvileg ki kellene vonatnod a forgalomból, megpróbálhatod, de ha nincs végzés, akkor szerintem a te kérelmedre ezt nem is fogják megtenni (bár ha a papírok nálad vannak...)

Szomorú örökös # 2022.05.12. 12:37

Macskajancsi

ott a bökkenő, hogy a kötelezőjét máj. 27-től újra be kéne fizetni, de minek, hiszen műszaki nélkül nem használhatom......Kérdésem, be kell e fizetnem ennek ellenére a kötelezőjét?

Ha forgalomban van az autó és nincs kivonva - jó eséllyel te még ezt nem is intézheted a hagyatéki előtt - akkor igen, be kell fizetni.

Macskajancsi # 2022.05.12. 12:24

Hahó, Valaki!
Problémám a következő. Férjem után örökölök egy autót, amelynek máj. 26-án jár le a műszakija. Mivel nem akarom megtartani, nem akarom már műszakiztatni sem, eladom így ahogy van. Csak ott a bökkenő, hogy a kötelezőjét máj. 27-től újra be kéne fizetni, de minek, hiszen műszaki nélkül nem használhatom. Hagyatéki végzés még nincs, ezért egyelőre eladni nem tudom. Kérdésem, be kell e fizetnem ennek ellenére a kötelezőjét?
Előre is köszönöm a válszt.

wers # 2022.02.07. 08:34

Ja... bocs, szerintem azért van már most is két biztosítási számod, mert az első valami miatt megszűnt. Ha ez pl. díjfizetés elmaradás , akkor máshol nem is nagyon köthetsz újra, ill. már kötöttél is, csak nem vetted észre.

wers # 2022.02.07. 08:24

Ezért tartom tanácsosnak olyan biztosítóval szerződni, amelynek van elérhető közelségben irodája. Ha gong van végeláthatatlan/mellébeszélős levelezgetés helyett beülök hozzájuk és addig nem távozok, ameddig nem javítják ki. Vagy látom, hogy legalább elindították a javítást úgy, ahogy azt kell.

Emiatt most kiküldték, hogy márciusig van biztosításom és az igazolást is csatolták

??? ezt így nem értem. Elsőre azt írnám, hogy köss egy másik biztosítást, csakhogy azt ilyen esetben csak ezzel a biztosítóval kötheted.

Bori # 2022.02.07. 06:27

Üdv.

Az lenne ha kérdésem, hogy milyen szervhez fordulhatnék végső esetben ha a biztosítóm tavaly november óta két kötvényszámon futtatja az autóm.
Szünetelt tavaly elvileg pár napra a biztosításom egy gyorshajtásos csekkel csúsztam meg. Leleveleztem a Vas megyeiekkel meg akikkel kell. De ahelyett hogy ujraindították volna még egy új számon is regisztráltak.
Így most két kötvényszámra jönnek a levelek csekkek és teljesen véletlen melyik melyikre ép.

Emiatt most kiküldték, hogy márciusig van biztosításom és az igazolást is csatolták, illetve kiküldték, hogy adjam le a rendszámom mert nincs biztosításom.
Beszéltem velük azt mondták egybefésülik a két számot.
Nem történt meg.
Így annak ellenére hogy olyan csekket is inkább befizettem amit nem tudom mire föl küldtek, most hiába van a forgalmimban az igazolás hogy biztosítva a kocsi elvileg akár le is szedhetik a rendszámom akár mikor?

Ha a biztosítóm nem hajlandó lépni igérete ellenére mit tegyek? Telefonon levélben és személyesen is kerestem őket.
Elismerték hogy két számom van véletlenül de nem tesznek semmit

drbjozsef # 2022.01.09. 11:25

gyorisandor,

A kérdésed a "hogyan" volt : arra kaptál választ. Kéred tértis levélben a biztosítót a kifizetésre, ha megtagadják, pert indíthatsz.

Minden egyéb már más kérdés, és arra itt nemigen kaphatsz tanácsot, legfeljebb tippeket.

Ha valaki az autójával járt volna munkába, akkor bérelhet autót, és azt ki kell általában fizetnie a biztosítónak - kivéve, ha igazolni tudja, hogy az illető a tőle elvárható kárenyhítésnek és gondosságnak nem tett eleget. Például, hogy tudott volna - nem olyan kényelmesen -, de jelentősebb időkülönbség nélkül tömegközlekedéssel is munkába menni. Vagy mert volt még egy autó a családban. Ilyen esetben legfeljebb egy részét ítélnék meg neki szerintem.

Az autó neked munkaeszközöd volt. Ez nyilvánvalóan más eset, és ha valóban nehezen helyettesíthető (én ebben nem lennék biztos, minden nap elmegyek egy telep előtt, ahol vagy másféltucat taxi van leállítva, és biztos nem ok nélkül, de azért nem látom teljesen lehetetlennek ezt. Ugyanakkor megkérdezném (a bíró helyében is), hogy mégis mit csináltál az elmúlt idő alatt? Otthon nézted a TV-t, és várod hogy fizessen a biztosító?

Nem tudom, milyen esélyeid lennének a perben, de ha én bíró lennék, akkor az elmúlt éves jövedelmed átlagából minimum levonnám a minimálbér körüli összeget. Mert ha nincs munkaeszközöd, akkor is ezer helyre elmehettél volna dolgozni és pénzt keresni, akár alkalmi munkával. Nem kötelező dolgozni, de semmit tenni és teljes fizetést várni a biztosítótol sem hinném, hogy jogos lenne. Valami ilyesmi kellene legyen a kárenyhítés. Persze, ha igazolni tudod, hogy pl. egészségügyi okokból nem lehetsz kőműves segéd, az még módosíthatja ezt, de újságot kihordani vagy árufeltölteni bárkinek tudnia kellene.

De lehet, hogy tévedek. Mindenesetre, közös megegyezés híján a per van. Porba cseresznye.

gyorisandor # 2022.01.09. 10:33

Az alkatrész egész europában nem volt elérhető, utángyártott nincs illetve bontott alkatrész sincs. A jelenlegi helyzetben emberek éveket várnak egy autóra nincs alkatrész, én sem jártám még így, de minden dokumentálva van az alkatrészek megrendelésétől a beérkezésig, szakszervízben van.
Taxit bérelni nincs lehetőség, illetve olyan extra költségekkel jár az üzembe helyezés, hogy azt nem érné meg kifizetni a biztosítónak.
Úgy gondolom nem lehet a károsult felelőségére terelni a külső tényezőnek, mivel én vagyok a biztosított.

Szomorú örökös # 2022.01.07. 17:23

gyorisandor

kérem aki tud segíteni az üggyel kapcsolatban az írjon

Szerintem jól látszik, hogy nem mindenki fog neked tanácsot adni, miképp állítsd falhoz a biztosítót.
De ezért ne azokat ostorozd, akik megpróbálnak valamilyen választ adni neked.
Vannak itt olyanok is, akik hiába kérdeznek, nem kapnak választ. Te ennyivel előrébb jársz már.

A biztosítónak teljes kártérítési kötelezetsége van.

A szerelődnek sem ártott volna alaposabban szétnézni, hogy hol kaphatja meg leggyorsabban az alkatrészt. Szerintem cseréld le a szerelődet. Gondolom felment arra az oldalra, ahol legnagyobbat tudja leakasztani haszonban az adott alkatrésszel kapcsolatban és úgy gondolja, hogy inkább kivárja ő is meg te is. Na ez az, amit a biztosító nem fog megtéríteni, főleg nem úgy, hogy november 15-től január közepéig tartó időszakra a jövedelem-kiesést. Én pl. alaposan szét szoktam nézni magam is, hogy mi mennyiért és hol kapható, ha szükségem van valami alkatrészre. Eddig a leghosszabb idő nálam 1 hét volt, amit várni kellett pl. egy lambdaszondára.

Szomorú örökös # 2022.01.07. 17:16

drbjozsef

mondjuk béreltél volna egy autót és azzal dolgozol

A kérdező taxis. Kétlem, hogy bérautóval taxizhatna.

drbjozsef # 2022.01.07. 15:14

gyorisandor,

A károsultnak pedig kárenyhítési kötelezettsége van. Ha kellő gondossággal jársz el, és igazolhatóan kisebb lenne a károd akkor, ha mondjuk béreltél volna egy autót és azzal dolgozol, akkor nem fogják kifizetni. Vagy csak a számított különbözetet.
Ugyanakkor ha a körülmények olyanok, és olyan alkatrészről van szó ami szintén igazolhatóan nem szerezhető be máshonnan, és nem is helyettesíthető, akkor akár esélyed is lehetne a biztosító ellen a perben. Talán.

matthiasi # 2022.01.07. 14:53

Sándor :
szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen lépéseket tegyek ezután.

Keményen fellépni.

gyorisandor # 2022.01.07. 14:30

Szomorú örökös!
A biztosítónak teljes kártérítési kötelezetsége van.
A biztosítás az előre nem látható, de véletlenszerűen bekövetkezhető események anyagi követelményei (kárai) elleni védelem. Erről szól a biztosítás, nyilván gondoltam, hogy probálnak kibujni alóla kérem aki tud segíteni az üggyel kapcsolatban az írjon. Köszönöm!

Szomorú örökös # 2022.01.07. 14:09

gyorisandor

az alkatrész késő beérkezése nem az ő felelősége

És bizony ebben a biztosítónak igaza van...

drbjozsef # 2022.01.07. 13:20

gyorisandor,

Hogyan?
A polgári jogi vitákra a bíróság van. Perrel.

gyorisandor # 2022.01.07. 12:39

Tisztelt Jogi fórum!

Jövedelemkiesés hogyan érvényesíthető a kötelező biztosításra,ha főállású egyéni vállalkozó vagyok?
Taxi személyszállításból élek, az autóm összetört, üzemképtelen ezért nem tudok vele dolgozni.

A baleset nov. 15.én történt egyértelmü a károkozó felelősége.
Alkatrészhiámy miatt az autóm január közepére lesz kész.
Erre az időszakra szeretnék jövedelem kiesést kérni amit, az előző 3 hónap bevételei alapján szeretném, hogy kifizessenek amit igazolni tudok.

A biztosito jelenleg elzárkozik a teljes időtartamra vonatkozó kiesést kifizetni, csak az általa Vélt javitási időszakra vonatkozóan, mondván az alkatrész késő beérkezése nem az ő felelősége.

Így a kártalanításom nem történik meg, szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen lépéseket tegyek ezután.

Köszönöm!