Édesapám 2012. júliusában hunyt el. A hagyatéki tárgyalása 2013. júliusában volt. A közjegyző mondta, hogy 20-a után érdeklődjünk, hogy rákerült e a pecsét, vagyis jogerőre emelkedett e. Mi lemondtunk a fellebbezési jogunkról, viszont még a bankok elfogadó nyilatkozata is kellett neki, ezért nem került azonnal rá a pecsét. Nos mi a kért időben jelentkeztünk 21-én), viszont kiderült, hogy már 1-én jogerőre emelkedett. Én csak 25-én kaptam meg a papírt, mert messzebb lakom. ( a közjegyző nem postázta a végzést, mert állítólag nem kötelessége)
Ennek a kavarodásnak az lett a következménye, hogy az autót, amit örököltem majdnem kivonták a forgalomból, mert nem kezdtem meg az átíratását 15 napon belül (persze nem is tudtam volna, mert nem volt a kezembe a végzés). Sok-sok rohangálás után az ellenem indított eljárást megszüntették. Viszont mivel augusztus 1. helyett csak szeptember 2-ával tudtam megkötni a kötelezőt rá, így erre az időszakra egy szép kis összeget felszámoltak fedezetlenségi díjnak. (A negyed éves csekkem most akkora összeget tartalmaz, mint az egész éves biztosítás díja).
Édesanyám édesapám halála óta folyamatosan fizette a kötelező díját, ami 2013. október végéig érvényes, vagyis a fedezetlenségi időszakban is volt a kocsin biztosítás (igen, tudom, hogy nem az én nevemen, de...)
Ilyen esetben mit lehet tenni?
Édesanyámnak meddig kellett volna fizetnie a kötelezőt? Visszaigényelhetjük-e a túlfizetést?
A biztosítót felhívtam (azt amelyikkel én kötöttem szerződét), ők közölték, hogy a gépben szereplő dátum után számláznak, módosítani nem tudnak.
Köszönöm a segítő válaszokat!