Kedves Segítők!
Ha a munkáltató nem engedte nekem kivenni a tanulmányi szabadságaim egy részét, akkor hogyan tudnám ezt igazolni, bizonyítani, visszamenőleg 3 évre?
Előre is köszönöm.
B
Kedves Segítők!
Ha a munkáltató nem engedte nekem kivenni a tanulmányi szabadságaim egy részét, akkor hogyan tudnám ezt igazolni, bizonyítani, visszamenőleg 3 évre?
Előre is köszönöm.
B
Ha vissza szeretném fizetni a kivett tanulmányi szabadságomat a cégemnek, akkor hogyan kell kiszámolni, hogy mennyit kell visszafizetnem? Bruttó bér v. nettó bérből? Valamint az alapfizetést kell figyelembe venni, vagy a juttatásokkal együtt kell figyelembe venni? Gondolok itt keresetkiegészítésre 13. havi fizetés stb.
Köszönöm előre is a választ!
Üdv!
Ha a tanulmányi szerződés alapján igénybe veszem a tanulmányi szabadságot, az a juttatásba számít bele?
Ha pl. felmondok, akkor a tanulmányi szabadságra járó juttatást vissza kell fizetnem?
Köszönöm
Mennyi idővel előre kell bejelenti, ha tanulmányi szabadságra akarok menni, erre van jogszabályi rész?
Tanulmányi szabadság önmagában senkinek nem jár. Ha nem kötelezte a munkáltató a szakvizsga letételére és nincs tanulmányi szerződése sem, akkor nem nagyon tud mire hivatkozni. Hacsak nincs valami spéci eü. jogszabály erről.
Azzal a problémával írok ide, hogy a férjem orvos. Szakorvosjelölt. Nincs tanulmányi szerződése. Jár e neki tanulmányi szabadság a szakvizsgához? Ha igen mire hivatkozhat? Köszönöm!
Nincs rá hivatalos formula, értelemszerűen kell megírni, a lényeg a dokumentált átvétel (ttivevény vagy az átvevő által aláírt másolat). Nem tudom, mióta húzódik a dolog, de a költségeid 30 napon belüli megtérítése reális követelés.
Nagyon köszönöm! Elég egy egyszerű levél vagy van erre valami hivatalos formula? Határidőt szabhatok-e?
Ha ő kötelezett rá, akkor eleve nem is követelhet semmit. A körülmények pontos ismerete nélkül nehéz állástfoglalni, de az nem árt például, ha tudod bizonyítani, hogy pl. felszólítottad a munkáltatót a költségeid megtérítésére és nem csak egyszerűen abbahagytad az iskolát.
Nem végső megoldás? Az iskola elvégzése nélkül is van végzettségem a munkakör betöltésére, gondolom nem rugnak ki. A munkáltató anyagi követelése mi lehet felém, ha azért fejezem be a tanulmányaimat mert ő nem tériti a költségeimet?
Ha a munkáltató rendelte el az iskola/tanulmányok elvégzését, akkor minden ezzel kacsolatos költséget neki kell állnia. Végső megoldásként munkaügyi pert lehet indítani a köétségek megtérítésére. Ha viszont nem végzi el az iskolát (nem szerzi meg a végzettséget), a körülményektől függően akár fel is mondhat a munkáltató.
A munkáltató kötelezett tanulásra. A tanulmányi szabadságot és az iskolai napokat kifizette de a kölségeket/utazás szállás/ az igéret ellenére nem.
Mit tehetek? Ha nem folytatom tovább a tanulást mit követelhet tőlem a munkáltató? Válaszukat előre is köszönöm!
Ha tanulmányi szerződés alapján nem jár fizetett szabadság, akkor csak tanulmányi szabadidő jár (vizsgánként 4 nap), ami fizetés nélküli igazolt távollét. Ezt a tanintézet igazolásával a munkavállaló bejelentése alapján lehet igénybe venni. Tehát nem a munkáltató dönt róla. Ettől függetlenül, ha valakinek van még fizetett szabadsága (pl. gyereknap), akkor persze azt is felhasználhatja.
Munka mellett tanulok,az iskola fizeti a tanulmányaimat a kötelező továbbképzési alapból,(ilyenkor nem köteles a helyettesítésst fizetni???)de nincs tanulmányi szerződésem. Így milyen tanulmányi szabadság jár? Most tudtam meg, hogy az idei vizsgákra (2008-as) az anyanapjaim terhére engedtek el.Jogos ez? Hol lehet ennek pontosan utánanézni? Sürgős!! Köszönöm!!
A következő problémám lenne: munka mellett elkezdtem egy fél éves pénzügyi-számviteli ügyintézői szakot, OKJ-s képzésben hatodéven. Február 6.-án lesz a gyakorlati, gépi könyvelési vizsgám és február 27.-én pedig a szóbeli vizsgám (5 tantárgyból).
A kérdésem a következő: mennyi tanulmányi szabadságot és hogyan köteles kiadni a munkáltató?
Segítségüket előre is köszönöm!
H.Zsani
Köszönöm szépen.
Még az előbbi kérdéshez: a szabadidő biztosítása nem függ attól, hogy hanyadik diloma megszerzéséről van szó.
Tanulmányi szerződést senki nem köteles kötni (sőt, ha kötelezik a tanulmányokra, nem is lehet), a szerződés mindig két fél egybehangzó akaratnyilatkozata. Tanulmányi szerződés esetén is a felek megállapodásán múlik, hogy megkötik-e. Ha egyébként is elvégzi az iskolát, akkor érdemes megkötni, ha megfelelő feltételeket kínálnak. A szokásos juttatások a tandíj, utazási költség, tankönyek megtérítése, fizetett tanulmányi szabadság. Cserében köteleznie kell magát, hogy meghatározott ideig fenntarja munkaviszonyát.
Kedves Segítők!
Segítségüket kérném abban, hogy érdemes-e, illetve köteles vagyok-e tanulmányi szerződést kötni a munkáltatómmal. 2,5 éves iskolarendszerű oktatásban veszek részt. Nem köteleztek az iskola megkezdésére, de azt kijelentették, hogy huzamosabb ideig csak az maradhat, aki megszerzi a végzettséget. (Speciális iskolában dolgozom, tanítói végzettségem van, és most svégzem a gyógyped.-i tanárképzőt.1,5 szemeszteren túl vagyok)
A 2007/08-as tanévben igazgatóváltás volt, és a mostani igazgató tanulmányi szerződést akar kötni. Ezidáig semmilyen külön támogatást nem kaptam, csak a tanulmányi szabadságot, nem a törvényben előírt mennyiséget, de legalább kaptam, és elengedtek. Most azt modják, hogy majd valamennyit fizetni fognak, ha távol leszek. Mit tegyek?
Segítségüket előre is köszönöm.
Sziasztok.
A következő kérdéssel fordulnék hozzátok. A munkáltatóm nem akar elengedni fizetetlen szabadságra államvizsga előtt, arra hivatkozva, hogy a törvény úgy szól, hogy csak az első diploma megszerzéséhez kötelesek szabadidőt biztosítani számomra a második megszerzéséhez már nem. Jelenleg próbaidőmet töltöm a cégnél és semmilyen tanulmányi szerződésem nincs a céggel. Érdeklődnék, hogy valóban van e ilyen megkötés a törvényben.
Mihamarabbi válaszotokat előre is köszönöm!
Tisztelt Incitatus!
Köszönöm a gyors válaszát. nagyjából erre számítottam.
BÚÉK!
Az államilag akkreditált főiskolán folytatott tanulmányok nyilván beletartoznak az iskolarendszerűképzés fogalmába. Amennyire a leírtakból meg lehet állapítani, a munkáltató kötelezte a gazdasági jellegű végzettség megszerzésére, ezért erre nem is lehetett tanulmányi szerződést kötni, az ezzel kapcsolatos költségeket a munkáltatónak kell viselnie. Viszont, ha egy előírt - ésszerű - határidőn belül nem szerezte meg a munkakör ellátásához szükséges végzettséget, az rendes felmondás alapja lehet.
Tisztelt Fórumozó Jogászok!
Folyamatosan felmerül az a kifejezés, hogy "iskola rendszerű képzés". Megszeretném kérdezni, hogy ez mit takar pontosan. Engem a főnököm azzal a feltétellel vett fel, hogy elvégzek egy gazdasági főiskolát vagy egyetemet levelező tagozaton. Most, hogy van egy "kis" konfliktus közöttünk, ki akar rúgni. Amikor erről beszéltünk, akkor azt mondta, hogy:
Felvilágosítana valaki engem, hogy jogszerű-e az eljárása, helytállóak-e a fent említett dolgok?
Válaszukat előre is köszönöm!
Boldog újévet kívánok a fórum összes jogászának, olvasójának és hozzászólójának!
Köszönöm!
Kedves PPRM!
Ha nem kötött a munkáltatóval tanulmányi szerződést, az Mt. csak a szabadidőt biztosítja az Ön számára, erre az időszakra átlagkereset, távolléti díj - ellenkező megállapodás hiányában - nem jár.
115. § (1) Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani.
(2) A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.
(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani.
(5) A nem iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak tanulmányi munkaidőkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerződés megállapítja.
(6) A (3)-(4) bekezdésben meghatározott szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani.
jogvédö
Köszönöm, de jó lenne tudni, hogy a törvényben pontosan hol van az erre vonatkozó rész!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02