Közalkalmazottak tanulmányi szabadsága

Funlovin # 2011.12.10. 08:32

Kedves Segítők!

Ha a munkáltató nem engedte nekem kivenni a tanulmányi szabadságaim egy részét, akkor hogyan tudnám ezt igazolni, bizonyítani, visszamenőleg 3 évre?

Előre is köszönöm.

B

Trinity78 # 2010.11.18. 07:37

Ha vissza szeretném fizetni a kivett tanulmányi szabadságomat a cégemnek, akkor hogyan kell kiszámolni, hogy mennyit kell visszafizetnem? Bruttó bér v. nettó bérből? Valamint az alapfizetést kell figyelembe venni, vagy a juttatásokkal együtt kell figyelembe venni? Gondolok itt keresetkiegészítésre 13. havi fizetés stb.

Köszönöm előre is a választ!

Üdv!

nyalóka # 2009.11.30. 09:48

Ha a tanulmányi szerződés alapján igénybe veszem a tanulmányi szabadságot, az a juttatásba számít bele?
Ha pl. felmondok, akkor a tanulmányi szabadságra járó juttatást vissza kell fizetnem?
Köszönöm

nyalóka # 2009.11.23. 15:36

Mennyi idővel előre kell bejelenti, ha tanulmányi szabadságra akarok menni, erre van jogszabályi rész?

Incitatus # 2008.06.25. 15:33

Tanulmányi szabadság önmagában senkinek nem jár. Ha nem kötelezte a munkáltató a szakvizsga letételére és nincs tanulmányi szerződése sem, akkor nem nagyon tud mire hivatkozni. Hacsak nincs valami spéci eü. jogszabály erről.

tilla210 # 2008.06.25. 15:04

Azzal a problémával írok ide, hogy a férjem orvos. Szakorvosjelölt. Nincs tanulmányi szerződése. Jár e neki tanulmányi szabadság a szakvizsgához? Ha igen mire hivatkozhat? Köszönöm!

Incitatus # 2008.06.23. 13:00

Nincs rá hivatalos formula, értelemszerűen kell megírni, a lényeg a dokumentált átvétel (ttivevény vagy az átvevő által aláírt másolat). Nem tudom, mióta húzódik a dolog, de a költségeid 30 napon belüli megtérítése reális követelés.

ludláb # 2008.06.23. 11:53

Nagyon köszönöm! Elég egy egyszerű levél vagy van erre valami hivatalos formula? Határidőt szabhatok-e?

Incitatus # 2008.06.23. 11:09

Ha ő kötelezett rá, akkor eleve nem is követelhet semmit. A körülmények pontos ismerete nélkül nehéz állástfoglalni, de az nem árt például, ha tudod bizonyítani, hogy pl. felszólítottad a munkáltatót a költségeid megtérítésére és nem csak egyszerűen abbahagytad az iskolát.

ludláb # 2008.06.23. 09:59

Nem végső megoldás? Az iskola elvégzése nélkül is van végzettségem a munkakör betöltésére, gondolom nem rugnak ki. A munkáltató anyagi követelése mi lehet felém, ha azért fejezem be a tanulmányaimat mert ő nem tériti a költségeimet?

Incitatus # 2008.06.23. 00:48

Ha a munkáltató rendelte el az iskola/tanulmányok elvégzését, akkor minden ezzel kacsolatos költséget neki kell állnia. Végső megoldásként munkaügyi pert lehet indítani a köétségek megtérítésére. Ha viszont nem végzi el az iskolát (nem szerzi meg a végzettséget), a körülményektől függően akár fel is mondhat a munkáltató.

ludláb # 2008.06.22. 20:03

A munkáltató kötelezett tanulásra. A tanulmányi szabadságot és az iskolai napokat kifizette de a kölségeket/utazás szállás/ az igéret ellenére nem.
Mit tehetek? Ha nem folytatom tovább a tanulást mit követelhet tőlem a munkáltató? Válaszukat előre is köszönöm!

Incitatus # 2008.06.03. 11:01

Ha tanulmányi szerződés alapján nem jár fizetett szabadság, akkor csak tanulmányi szabadidő jár (vizsgánként 4 nap), ami fizetés nélküli igazolt távollét. Ezt a tanintézet igazolásával a munkavállaló bejelentése alapján lehet igénybe venni. Tehát nem a munkáltató dönt róla. Ettől függetlenül, ha valakinek van még fizetett szabadsága (pl. gyereknap), akkor persze azt is felhasználhatja.

Keszter37 # 2008.06.03. 07:57

Munka mellett tanulok,az iskola fizeti a tanulmányaimat a kötelező továbbképzési alapból,(ilyenkor nem köteles a helyettesítésst fizetni???)de nincs tanulmányi szerződésem. Így milyen tanulmányi szabadság jár? Most tudtam meg, hogy az idei vizsgákra (2008-as) az anyanapjaim terhére engedtek el.Jogos ez? Hol lehet ennek pontosan utánanézni? Sürgős!! Köszönöm!!

H.Zsani # 2008.01.24. 13:28

A következő problémám lenne: munka mellett elkezdtem egy fél éves pénzügyi-számviteli ügyintézői szakot, OKJ-s képzésben hatodéven. Február 6.-án lesz a gyakorlati, gépi könyvelési vizsgám és február 27.-én pedig a szóbeli vizsgám (5 tantárgyból).
A kérdésem a következő: mennyi tanulmányi szabadságot és hogyan köteles kiadni a munkáltató?

Segítségüket előre is köszönöm!

H.Zsani

Pimpike1 # 2008.01.18. 16:25

Köszönöm szépen.

Incitatus # 2008.01.18. 13:53

Még az előbbi kérdéshez: a szabadidő biztosítása nem függ attól, hogy hanyadik diloma megszerzéséről van szó.
Tanulmányi szerződést senki nem köteles kötni (sőt, ha kötelezik a tanulmányokra, nem is lehet), a szerződés mindig két fél egybehangzó akaratnyilatkozata. Tanulmányi szerződés esetén is a felek megállapodásán múlik, hogy megkötik-e. Ha egyébként is elvégzi az iskolát, akkor érdemes megkötni, ha megfelelő feltételeket kínálnak. A szokásos juttatások a tandíj, utazási költség, tankönyek megtérítése, fizetett tanulmányi szabadság. Cserében köteleznie kell magát, hogy meghatározott ideig fenntarja munkaviszonyát.

Pimpike1 # 2008.01.18. 12:10

Kedves Segítők!

Segítségüket kérném abban, hogy érdemes-e, illetve köteles vagyok-e tanulmányi szerződést kötni a munkáltatómmal. 2,5 éves iskolarendszerű oktatásban veszek részt. Nem köteleztek az iskola megkezdésére, de azt kijelentették, hogy huzamosabb ideig csak az maradhat, aki megszerzi a végzettséget. (Speciális iskolában dolgozom, tanítói végzettségem van, és most svégzem a gyógyped.-i tanárképzőt.1,5 szemeszteren túl vagyok)
A 2007/08-as tanévben igazgatóváltás volt, és a mostani igazgató tanulmányi szerződést akar kötni. Ezidáig semmilyen külön támogatást nem kaptam, csak a tanulmányi szabadságot, nem a törvényben előírt mennyiséget, de legalább kaptam, és elengedtek. Most azt modják, hogy majd valamennyit fizetni fognak, ha távol leszek. Mit tegyek?

Segítségüket előre is köszönöm.

butyi # 2008.01.08. 13:23

Sziasztok.

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok. A munkáltatóm nem akar elengedni fizetetlen szabadságra államvizsga előtt, arra hivatkozva, hogy a törvény úgy szól, hogy csak az első diploma megszerzéséhez kötelesek szabadidőt biztosítani számomra a második megszerzéséhez már nem. Jelenleg próbaidőmet töltöm a cégnél és semmilyen tanulmányi szerződésem nincs a céggel. Érdeklődnék, hogy valóban van e ilyen megkötés a törvényben.
Mihamarabbi válaszotokat előre is köszönöm!

raczeti # 2007.12.30. 13:08

Tisztelt Incitatus!

Köszönöm a gyors válaszát. nagyjából erre számítottam.

BÚÉK!

Incitatus # 2007.12.29. 19:24

Az államilag akkreditált főiskolán folytatott tanulmányok nyilván beletartoznak az iskolarendszerűképzés fogalmába. Amennyire a leírtakból meg lehet állapítani, a munkáltató kötelezte a gazdasági jellegű végzettség megszerzésére, ezért erre nem is lehetett tanulmányi szerződést kötni, az ezzel kapcsolatos költségeket a munkáltatónak kell viselnie. Viszont, ha egy előírt - ésszerű - határidőn belül nem szerezte meg a munkakör ellátásához szükséges végzettséget, az rendes felmondás alapja lehet.

raczeti # 2007.12.29. 12:05

Tisztelt Fórumozó Jogászok!

Folyamatosan felmerül az a kifejezés, hogy "iskola rendszerű képzés". Megszeretném kérdezni, hogy ez mit takar pontosan. Engem a főnököm azzal a feltétellel vett fel, hogy elvégzek egy gazdasági főiskolát vagy egyetemet levelező tagozaton. Most, hogy van egy "kis" konfliktus közöttünk, ki akar rúgni. Amikor erről beszéltünk, akkor azt mondta, hogy:

1. én nem iskola rendszerű képzésben vettem részt;
  2. nem járt tanulmányi szabadság semmi képpen sem, mert ő szakember hiány pótlása végett iskolázott be;
  3. visszaköveteli a képzésemmel kapcsolatosan felmerült költségeket tőlem annak ellenére, hogy nincs tanulmányi szerződésem.

Felvilágosítana valaki engem, hogy jogszerű-e az eljárása, helytállóak-e a fent említett dolgok?

Válaszukat előre is köszönöm!
Boldog újévet kívánok a fórum összes jogászának, olvasójának és hozzászólójának!

PPRM # 2007.12.23. 12:33

Köszönöm!

TomSecret! # 2007.12.22. 11:37

Kedves PPRM!

Ha nem kötött a munkáltatóval tanulmányi szerződést, az Mt. csak a szabadidőt biztosítja az Ön számára, erre az időszakra átlagkereset, távolléti díj - ellenkező megállapodás hiányában - nem jár.

115. § (1) Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani.
(2) A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.
(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani.
(5) A nem iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak tanulmányi munkaidőkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerződés megállapítja.
(6) A (3)-(4) bekezdésben meghatározott szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani.

jogvédö

PPRM # 2007.12.22. 11:11

Köszönöm, de jó lenne tudni, hogy a törvényben pontosan hol van az erre vonatkozó rész!