haszonélvezet


fatima # 2007.02.23. 22:38

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy házastárs örökölhet-e haszonélvezetijogot? Illetve a haszonélvezet átruházható-e?

Üdv: Fatima

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.23. 22:56

A házastárs haszonélvezetet kap mindazon, amit nem ő örököl. Nem ruházható át, de a gyakorlása átengedhető.

boloske # 2007.02.26. 08:29

Férfi több, mint 10 éve együtt él a nővel. Együtt nem szereztek vagyont, az ingatlan, amelyben laknak, a férfié. A férfi halála esetén az élettársnak jár-e haszonélvezet? Jár-e haszonélvezet akkor, ha egy másik ingatlanon már van egy? SOS választ kérnék!!! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 08:44

Nem.

boloske # 2007.02.26. 11:24

Kedves "kbs"! Remélem, hogy a "nem" jó hírt jelent, mert kissé szűkszavúnak gondolom és nem értem. :( Sajnos én csak szakmunkásképzőt végeztem, ezért naon szépen kérem, kicsit bővebben írjon. Előre is köszönettel és tisztelettel: boloske

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 12:06

Ez volt a két kérdés: „férfi halála esetén az élettársnak jár-e haszonélvezet? Jár-e haszonélvezet akkor, ha egy másik ingatlanon már van egy?
A válasz az elsőre nem, így a második kérdés már fel sem merül.

Ez a túlélő élettrásnak rossz hír, az elhunyt törvényes örököseinek jó. Szegény megboldogultnak meg közömbös.

Dr.Attika # 2007.02.26. 12:26

Kedves "boloske"!
A kérdés az volt, hogy "jár-e haszonélvezet?" A válasz egyértelmű volt, hogy "Nem." Ha jogi indoklást is kér, akkor azt jelezni kell. Egyébként azért nem jár, mert a magyar öröklési jog csak az özvegy volt házastársnak teszi lehetővé a törvény szerinti haszonélvezetet azon az ingó, ingatlan dolgokon, amit nem ő örököl. Ezt úgyis nevezik, hogy "özvegyi jog". hogy miért e megkülönböztetés a házastárs és élettárs között? Arra az a válasz, hogy a magyar öröklési jog így rendelkezik.

boloske # 2007.02.26. 13:58

Kedves Válaszadók! Hálásan köszönöm a segítséget. De tényleg!!! És mégis.... Annyi mindent összeolvastam már e tárgyban, hogy kissé zavaros most a kép. Elnézést kérek, ha "szőrszálhasogatok". Én azt olvastam, hogy megváltoztatták a törvényt, pont azért, hogy a túlélő élettársat ne lehessen kisemmizni. Akkor ez nem igaz? Leírom konkrétan: A kedvesem édesapjának van egy élettársa már több, mint 10 éve. (Állítólag ennyi kell ahhoz, hogy elismerjék az együttélést. Még valami: annyit biztosan tudok, hogy a nő aláíratott az öreggel egy papírt, mely szerint elismeri, hogy X idő óta együtt élnek.) A kedvesem kb. 5 éve lakik az apjánál, a fiával együtt. Tehát van apuka, fiú és unoka + 1 élettárs. (Testvérek nincsenek.) Az élettárs elvált asszony, egy panellakáson van haszonélvezete, felerészben a volt férjével, a lakás tulajdonosai az Õ fiaik. Sajnos azt kell feltételeznünk, (a kedvesemnek és nekem) hogy a "hölgy" mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legtöbb bosszúságot és bajt okozza a kedvesemnek az édesapja halála esetén, hiszen most is csak azon mesterkedik, hogy tehetne neki "keresztbe", az együttes lakáshasználat során. Ezért szeretnénk tudni, hogy mit is kell majd kivédenünk. Nem szeretnénk természetesen siettetni az elkerülhetetlent, de a papa közel van a 80-hoz, míg az élettárs kb 60 éves. Remélem nem unják még a fejemet és válaszolnak. Előre is köszönöm! Boloske

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 14:09

Kedves boloske!
Ha helyzet nem lenne teljesen egyértelmű, akkor nem válaszoltam volna kategórikus nemmel.
Ha az élettárs számára nyitva álló lehetőségek iránt érdeklődik, akkor a holtigt tartó haszonélvezet szerződéses alapítása, az ajándékozás (akár élők között, akár halál esetére) illetve a javára történő végrendelkezés jöhet szóba. A leszármazóknak az első esetben megöröklik a haszonélvezettel terhelt ingatlant, a további két esetben pedig köteles részre támaszthatnak igényt.
Nem ismerek ugyan olyan jogászt, aki esetleg azt ajánlaná az élettársnak, hogy kössön a párjával egy fiktív adásvételi szerződést - de nem lehet kizárni, hogy valahonnan mégis kap egy ilyen ötletet is. Ez esetben egyáltalán nem lesz hagyaték, és a köteles rész alapja is nulla lesz. Ez ellen védekezni csak annak bizonyításával lehet, hogy az adásvétel ajándékozást leplezett. (De az apa vélhetően úgysem menne bele egy ilyen, gyermekét kisemmiző eljárásba.)

(A kitagadás extrém esetét szándékosan nem említettem, annak a feltételei nyilván nem állnak fenn.)

Fekuci # 2007.02.26. 14:43

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, támadható-e az özvegyi jog, a hagyaték jogerős átadása után, több, mint egy évvel.
A Földhivatali bejegyzés 11 hónapja történt.
Előre is köszi....

ObudaFan # 2007.02.26. 16:06

Támadható, a tulajdoni igények nem évülnek el, ilyen igény az is, hogy a tulajdonon jogtalan haszonélvezet ne legyen. Viszont az özvegyi jog egyszerű megváltására ilyenkor már nincs lehetőség , csak jogellenességre hivatkozva lehet a törlését kérni, vagy az özvegyi jog korlátozását lehet kérni.

Fekuci # 2007.02.26. 23:19

Köszi a választ, másik kérdésem ebből adódna , az özvegyi haszonélvezet jogosságát nem a hagyaték átadásakor, vagy az azt követő egy éven belül lehet vitatni? Emiatt ugyanis ideiglenes átadás történt, amit a per meg nem indítása miatt végleges hagyatékátadás követett. A probléma az, hogy az örökös- tulajdonos beköltözött a haszonélvezettel terhelt ingatlanba, és önszántából nem óhajtja átadni a jogosultnak. Mit lehet ilyenkor tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 06:11

Most akkor megállapították az özvegy haszonélvezetét vagy nem?

Fekuci # 2007.02.27. 09:22

Igen, megállapították és 11 hónapja be is jegyezték az özvegyi jogot. Jelenleg viszont írásbeli felszólítás ellenére sem adja át a haszonélvezőnek ingatlant a tulajdonos. Nem tudjuk mit tervez, vagy mire vár még. Az özvegy eddig nem akarta használni az ingatlant, de most aktuálíssá vált lakáshelyzetének megváltozása miatt. Ebben kérnék segítséget, mit tegyünk, illetve mire számíthatunk?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 12:52

Akkor rosszul kérdeztél. Nem érdekes számotokra az özvegyi jog megtámadhatósága. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, bírósághoz kell fordulni, mindjárt az elején ideiglenes intézkedést kérni a lakás birtokának átadására.

Fekuci # 2007.02.27. 12:58

Köszi szépen a választ, ezt fogjuk tenni.

blanche # 2007.02.27. 20:53

Sziasztok!
Kérdésem lenne: ági örökösként (mint gyermek) öröklök egy lakást az egyik szülőm után, a házastársa özvegyi jogot tettet rá (soha nem lakott az ingatlanban). Mit kérhetek: korlátozást vagy megváltást, illetve mindkettőt?
A korlátozásnál van egy jogszabály, amit nem értek:
A Ptk. 616. § (1) bekezdése lehetőséget ad a haszonélvezeti jog korlátozására, a korlátozást csak a leszármazók kérhetik. E rendelkezésből következik, hogy az ági vagyonon fennálló haszonélvezet korlátozására nincs lehetőség.

Mit jelent, hogy csak a leszármazók kérhetik, de az ági örökösök nem? Kik számítanak leszármazónak?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 21:18

Gyermek, gyermek gyermeke, stb.
Hibásan alkalmazod az ági öröklés kifejezést. Ne szégyelld, sok jogász se érti - de inkább ne használd. Nincs is rá szükséged, te nem az ági öröklés szabályai szerint örökölsz.

A megváltás biztosabb, de azért az özvegynek egy gyermekrészt kell adni. A korlátozás nem kerül sokba - de kevésbé biztos.

blanche # 2007.02.28. 08:33

Köszönöm!
Most, hogy értem a leszármazót, akkor az ági örökös jelentésével nem
vagyok tisztában ezek szerint. Illetve nem értem a különbséget a kettő között.
Találtam egy ilyen jogszabályt is:
"Ági öröklésnél a haszonélvezeti jog megváltása fejében a túlélő házastársat az ági vagyon 1/3-a illeti meg."
Ezek szerint ági öröklösnél - ami esetemben mégsem releváns - az egyharmad résszel válthatják meg az özvegyi jogot, de nálam pedig egy gyermekrészt, ami a fele (mint egyetlen örökös gyermek)? Vagyis rosszabbul járok ezek szerint. Ha jól értem.

Dr.Attika # 2007.02.28. 09:16

Itt nincs szó ági öröklésről, úgyhogy nem kell vele foglalkozni. Ebben az esetben ön örökölte a lakás tulajdon jogát, a túlélő házastárs pedig ezen az ingatlanon holtig- vagy következő házasságkötésig- tartó haszonélvezeti jogot. Ezt nem kellett magára íratnia, mert a törvény alapján jogosult erre. Ellenérték fejében meg lehet váltani tőle, de ehhez a hozzájárulása szükséges.
( Egyébként az ági örökös az örökhagyó felmenője- szülő, nagy szülő stb.-. Ez akkor következik be, ha nincs leszármazó és túlélő házastárs.)

_Lala_ # 2007.02.28. 09:20

Inkább az a kérdés: kid volt az örökhagyó, és miért gondolod magadat (ági) örökösnek?

blanche # 2007.02.28. 09:28

Köszönöm!
Az egyik szülőm volt az örökhagyó. Ezek szerint félreértettem eddig az ági öröklés kifejezést. Inkább az lenne csak a kérdésem, hogy hogy tudom az özvegyi joggal rendelkező túlélő házastársat korlátoztatni/megváltani, abban az esetben, ha azért ez az özvegyi jog mégsem annyira méltányos (az özvegyi jog alapja az volt, hogy a túlélő házastársat ne ragadjuk ki a megszokott környezetből, stb.), itt viszont szó sincs ilyesmiről, az ingatlan teljesen külön vagyon volt, nem élt benne sosem, tehát sztem méltánytalan a teljes özvegyi joggal - a teljes haszonélvezettel - élni. Ilyeténképp az egy gyermekrészi megváltási összeg is túlzás. Mik a lehetőségeim?

_Lala_ # 2007.02.28. 10:31

Félreértetted, Te rendes, normál, törvényes örökös vagy. Az ági öröklés itt nem játszik.

  1. megoldás: kéred az özvegyi haszonélvezet korlátozását. Ez kétes kimenetelű (szubjektív megítélés alá esik, hogy a meglevő vagyona, ill. jövedelmi viszonyai mellett szükséges van-e a haszonélvezetre), de ha megítélik, akkor megúsztad.
  2. megoldás: megegyezel vele, hogy a hagyatéki eljárásban lemond a haszonélvezetéről, cserébe adsz vagy nem adsz neki valami zs-t.
  3. megoldás: megegyezel vele a hagyatéki eljárás és a haszonélvezet megörölése után, hogy mennyiért mond le róla.
  4. megoldás: kéred az özvegyi haszonélvezet megváltását - ekkor 50-50%-ban lesztek tulajdonosok, ami nyilvánvalóan jelentősen hátrányos Rád nézve; vagy pénzben váltod meg, vagy ha ezt nem teszed, akkor társtulajdonosok lesztek, és utóbb vagy megveszed az ő részét (ahogy meg bírsz egyezni vele), vagy eladjátok együtt, és osztoztok a bevételen, vagy pert indítasz a közös tulajdon megszüntetése iránt és vagy megváltod az ő részét, vagy ő megváltja a Tiédet, vagy elárvereztetitek a házat.
  5. megoldás: megvárod, míg meghal vagy újabb házasságot köt, amikor is automatikusan megszűnik a haszonélvezet.
blanche # 2007.02.28. 12:04

Köszönöm szépen. Még egy kérdés: Ha felajánlok neki egy összeget a lemondásért cserébe(nyilván kevesebbet, mint a törvényben előírt 50%), ő nem fogadja el, mert nyilván szeretne a törvényben előírt 50%-ot kapni, akkor utána ezek szerint bíróságon kell kérnem a korlátozást, mint egyetlen lehetséges megoldást. Amíg a per tart - ami feltehetőleg hosszú idő - addig ő teljes jogú haszonélvező, vagy addig függőben van a dolog?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 12:06

Addig a haszonélvezet fennáll.