haszonélvezet


Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 12:52

Akkor rosszul kérdeztél. Nem érdekes számotokra az özvegyi jog megtámadhatósága. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, bírósághoz kell fordulni, mindjárt az elején ideiglenes intézkedést kérni a lakás birtokának átadására.

Fekuci # 2007.02.27. 09:22

Igen, megállapították és 11 hónapja be is jegyezték az özvegyi jogot. Jelenleg viszont írásbeli felszólítás ellenére sem adja át a haszonélvezőnek ingatlant a tulajdonos. Nem tudjuk mit tervez, vagy mire vár még. Az özvegy eddig nem akarta használni az ingatlant, de most aktuálíssá vált lakáshelyzetének megváltozása miatt. Ebben kérnék segítséget, mit tegyünk, illetve mire számíthatunk?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 06:11

Most akkor megállapították az özvegy haszonélvezetét vagy nem?

Fekuci # 2007.02.26. 23:19

Köszi a választ, másik kérdésem ebből adódna , az özvegyi haszonélvezet jogosságát nem a hagyaték átadásakor, vagy az azt követő egy éven belül lehet vitatni? Emiatt ugyanis ideiglenes átadás történt, amit a per meg nem indítása miatt végleges hagyatékátadás követett. A probléma az, hogy az örökös- tulajdonos beköltözött a haszonélvezettel terhelt ingatlanba, és önszántából nem óhajtja átadni a jogosultnak. Mit lehet ilyenkor tenni?

ObudaFan # 2007.02.26. 16:06

Támadható, a tulajdoni igények nem évülnek el, ilyen igény az is, hogy a tulajdonon jogtalan haszonélvezet ne legyen. Viszont az özvegyi jog egyszerű megváltására ilyenkor már nincs lehetőség , csak jogellenességre hivatkozva lehet a törlését kérni, vagy az özvegyi jog korlátozását lehet kérni.

Fekuci # 2007.02.26. 14:43

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, támadható-e az özvegyi jog, a hagyaték jogerős átadása után, több, mint egy évvel.
A Földhivatali bejegyzés 11 hónapja történt.
Előre is köszi....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 14:09

Kedves boloske!
Ha helyzet nem lenne teljesen egyértelmű, akkor nem válaszoltam volna kategórikus nemmel.
Ha az élettárs számára nyitva álló lehetőségek iránt érdeklődik, akkor a holtigt tartó haszonélvezet szerződéses alapítása, az ajándékozás (akár élők között, akár halál esetére) illetve a javára történő végrendelkezés jöhet szóba. A leszármazóknak az első esetben megöröklik a haszonélvezettel terhelt ingatlant, a további két esetben pedig köteles részre támaszthatnak igényt.
Nem ismerek ugyan olyan jogászt, aki esetleg azt ajánlaná az élettársnak, hogy kössön a párjával egy fiktív adásvételi szerződést - de nem lehet kizárni, hogy valahonnan mégis kap egy ilyen ötletet is. Ez esetben egyáltalán nem lesz hagyaték, és a köteles rész alapja is nulla lesz. Ez ellen védekezni csak annak bizonyításával lehet, hogy az adásvétel ajándékozást leplezett. (De az apa vélhetően úgysem menne bele egy ilyen, gyermekét kisemmiző eljárásba.)

(A kitagadás extrém esetét szándékosan nem említettem, annak a feltételei nyilván nem állnak fenn.)

boloske # 2007.02.26. 13:58

Kedves Válaszadók! Hálásan köszönöm a segítséget. De tényleg!!! És mégis.... Annyi mindent összeolvastam már e tárgyban, hogy kissé zavaros most a kép. Elnézést kérek, ha "szőrszálhasogatok". Én azt olvastam, hogy megváltoztatták a törvényt, pont azért, hogy a túlélő élettársat ne lehessen kisemmizni. Akkor ez nem igaz? Leírom konkrétan: A kedvesem édesapjának van egy élettársa már több, mint 10 éve. (Állítólag ennyi kell ahhoz, hogy elismerjék az együttélést. Még valami: annyit biztosan tudok, hogy a nő aláíratott az öreggel egy papírt, mely szerint elismeri, hogy X idő óta együtt élnek.) A kedvesem kb. 5 éve lakik az apjánál, a fiával együtt. Tehát van apuka, fiú és unoka + 1 élettárs. (Testvérek nincsenek.) Az élettárs elvált asszony, egy panellakáson van haszonélvezete, felerészben a volt férjével, a lakás tulajdonosai az Õ fiaik. Sajnos azt kell feltételeznünk, (a kedvesemnek és nekem) hogy a "hölgy" mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legtöbb bosszúságot és bajt okozza a kedvesemnek az édesapja halála esetén, hiszen most is csak azon mesterkedik, hogy tehetne neki "keresztbe", az együttes lakáshasználat során. Ezért szeretnénk tudni, hogy mit is kell majd kivédenünk. Nem szeretnénk természetesen siettetni az elkerülhetetlent, de a papa közel van a 80-hoz, míg az élettárs kb 60 éves. Remélem nem unják még a fejemet és válaszolnak. Előre is köszönöm! Boloske

Dr.Attika # 2007.02.26. 12:26

Kedves "boloske"!
A kérdés az volt, hogy "jár-e haszonélvezet?" A válasz egyértelmű volt, hogy "Nem." Ha jogi indoklást is kér, akkor azt jelezni kell. Egyébként azért nem jár, mert a magyar öröklési jog csak az özvegy volt házastársnak teszi lehetővé a törvény szerinti haszonélvezetet azon az ingó, ingatlan dolgokon, amit nem ő örököl. Ezt úgyis nevezik, hogy "özvegyi jog". hogy miért e megkülönböztetés a házastárs és élettárs között? Arra az a válasz, hogy a magyar öröklési jog így rendelkezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 12:06

Ez volt a két kérdés: „férfi halála esetén az élettársnak jár-e haszonélvezet? Jár-e haszonélvezet akkor, ha egy másik ingatlanon már van egy?
A válasz az elsőre nem, így a második kérdés már fel sem merül.

Ez a túlélő élettrásnak rossz hír, az elhunyt törvényes örököseinek jó. Szegény megboldogultnak meg közömbös.

boloske # 2007.02.26. 11:24

Kedves "kbs"! Remélem, hogy a "nem" jó hírt jelent, mert kissé szűkszavúnak gondolom és nem értem. :( Sajnos én csak szakmunkásképzőt végeztem, ezért naon szépen kérem, kicsit bővebben írjon. Előre is köszönettel és tisztelettel: boloske

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.26. 08:44

Nem.

boloske # 2007.02.26. 08:29

Férfi több, mint 10 éve együtt él a nővel. Együtt nem szereztek vagyont, az ingatlan, amelyben laknak, a férfié. A férfi halála esetén az élettársnak jár-e haszonélvezet? Jár-e haszonélvezet akkor, ha egy másik ingatlanon már van egy? SOS választ kérnék!!! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.23. 22:56

A házastárs haszonélvezetet kap mindazon, amit nem ő örököl. Nem ruházható át, de a gyakorlása átengedhető.

fatima # 2007.02.23. 22:38

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy házastárs örökölhet-e haszonélvezetijogot? Illetve a haszonélvezet átruházható-e?

Üdv: Fatima