Házassági szerződés?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.04. 07:52

Kötelező az ügyvédi képviselet.

bigdady # 2007.04.04. 06:25

Ahha. köszi.
Éa a földhivatal hogy megy ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.03. 10:55

Bevallani mindenképpen be kell. (A földhivatalhoz történő benyújtáskor az adóazonosítót is meg kell adni.) Adózni nem kell utána.
Egyébként a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd köteles minden vonatkozásban kimerítően tájékoztatni. A legtöbb - helyesen - nem ellenjegyez olyan szerződést, amelyet nem ő szerkesztett.

bigdady # 2007.04.03. 10:47

És az is érdekelne a lenti kérdésemen túl, hogy ha aláírjuk az adásvételi szerződést (pénzmozgás nélkül) akkor hol kell az ügyvéd? Ellenjegyzi a szerződést és utána ki adja be a földhivatalba a dokumentumokat? Õ vagy én is beadhatom? És azt is ellenjegyzi? Ma hogy működik ez?

bigdady # 2007.04.03. 10:08

Igen azt tudom.
Viszont ő építette kb 15 éve. Akkor is ugyanez a helyzet, hogy nem kell fizetnie semmit? Se bevallani?

ObudaFan # 2007.04.02. 11:52

Az ingatlan eladási ára és a korábbi vételi ára közti különbözet 25%-át fizetné, de ha 5 évnél régebben szerezte az ingatlant, akkor ebből az összegből minden további évvel 10%-ot le kell vonni, így ha 15 évnél régebben vette, nincs adófiztési kötelezettség.

bigdady # 2007.04.02. 11:29

És a nagybátyám, mint eladó mennyit fizetne és mit?

(pénz úgy sem megy csak szerződés keletkezne ugy is)

ObudaFan # 2007.03.13. 14:19

4 millióig 2%-ot, a 4millió feletti részre 6 %-ot.

bigdady # 2007.03.13. 13:12

És adásvételnél én mint vevő akkor mit fizetek? Mennyi illetéket?

Neki pedig mivel ő építette nem kell semmit bevallania ugye? Vagy a teljes eladási ár jövedelemnek számít neki és adóznia kell?

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.03.13. 11:36

eltartásinál ugynúgy meg kell fizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Ráadásul ha bekattan az öreg, vagy van család, akkor gáz lesz.
Végrendeletnél meg ugye öröklési illeétk van, ahol sztem te egyéb örökös leszel aki 8§-ot fizet.
Még mindig a legolcsóbb és legtisztább az adásvétel. Lehet most fizetned kell az illetéket, de tied a lakás.

bigdady # 2007.03.13. 11:25

Ok. Köszi az infókat.
Nem tudom egyelőre, hogy lehetne a legolcsóbb hozzájutni a házhoz. De ha van ötletetek, javaslatotok azt szívesen várom.

Eddig talán az eltartási szerződés vagy a végrendelkezés a legolcsóbb talán.
Csak, hogy közbe mi meg ráköltenénk nem kicsit. Ez a másik gond. Utána meg amilyet lenne nagy az illeték öröklésnél. Bár az még lehet, hogy mindig kevesebb lenne. (hátha eltörlik (hajrá MDF)

monalisa1 # 2007.03.13. 08:32

A kivetendő illeték megfizetésére esetleg kérj majd részletfizetésre lehetőséget, persze ehhez kellenek jövedelmi igazolások stb. Nagyon indokolt esetben, kivételes méltányosságból az illeték összegének mérséklése kérhető...

_Lala_ # 2007.03.13. 08:14

De ha 1 Ft-ért történik az eladás, akkor nincs is utána illeték amit be kéne fizetni.

Miért ne lenne? Ha kivetik az illetéket, akkor lesz befizetnivaló.

Hogy szerezhet róla tudomást?”"

Amikor az átíráshoz benyújtjátok a földhivatalba, akkor ők továbbküldik a szerződést.

Hol bukhat az egész?

Ott, hogy nem az 1 Ft után fogják kivetni az illetéket, hanem a szerintük reális forgalmi érték után.

És mennyi idő alatt évülhet el egy ilyen?

A bejelentés (földhivatali iktatás) évének utolsó napja + 6 év. Ebben ne reménykedjél...

bigdady # 2007.03.13. 08:06

De ha 1 Ft-ért történik az eladás, akkor nincs is utána illeték amit be kéne fizetni. Hogy szerezhet róla tudomást?
Nagybátyám építette, ezért nyeresége nincs rajta, nekem pedig az 1 Ft után nincs mit százalákosítanom.
Hol bukhat az egész? És mennyi idő alatt évülhet el egy ilyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.12. 19:53

Nem kell ahhoz kimenniük. Meglehetős jó információik vannak az aktuális árakról.

bigdady # 2007.03.12. 16:08

Minden esetben kijön az illetékhivatal?
És ha nem annyira feltünő az adásvételi szerződés összege? Pár millió?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.12. 07:53

Akkor az illetékhivatal felbecsüli a valós értéket, és azután veti ki az illetéket. Méghozzá jó eséllyel ajándékozásit - hisz valójában az történik.

bigdady # 2007.03.12. 06:46

És mi van akkor ha a nagybátyám eladja adásvételivel nekem a házat jelképes összegért? támadható? pl 1 Ft-ért. Vagy mennyi legyen, hogy ez ne legyen feltünő? hogy van ez?

amatőr # 2007.03.05. 16:19

Vagyonszerzési illeték az ajándékozási illeték is és a visszterhes vagyonátruházási (pl. adásvétel) illeték is. A kettő közül az ajándékozási illeték mértéke a magasabb.

bigdady # 2007.03.05. 15:51

Ezt nem értem. Az után is azt kell fizetni "csak" az magasabb? Visszterhes?
Lehetne ezt úgy hogy én is értsem.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.05. 11:22

Az ajándékozás után is vagyonszerzési illetéket kell fizetni - csak az magasabb, mint a visszterhes szerzésé.

bigdady # 2007.03.05. 11:19

Vagyonszerzési illeték az durva mi?
Még akkor a 10%-os ajándékozás is jobb. Vagy csak a szivességi lakáshasználat + végrendelet és akkor 2,5% illeték.
Lényeg, hogy lehetne minél olcsóbban megúszni.

T r a v e n # 2007.03.05. 09:12

Kedves Biglady!

Az eltartottról személyesen és minden tekintetben gondoskodni vagy köteles (étkezés, gyógyszerezés, orvoshoz szállítás, az ingatlan állagmegóvása, tisztán tartása). Értelemszerűen az eltartott állapotától függően.
Örökösödésnél örökösödési illeték van. Az eltartási szerződésnél pedig vagyonszerzési illeték van. Erről már nem kell végrendelkeznie.

Dr.Attika # 2007.03.05. 09:10

A tartási kötelezettség ellátásra,gondozásra, gyógyíttatásra, ápolásra terjed ki. Lehetőség van arra, hogy az eltartott a tartás fejében az eltartóra az ingatlan tulajdonjogát átruházza. A tulajdonjog bejegyzésével együtt lehetőség van a tartási jogot is bejegyeztetni. Ez az eltartottnak egy biztosíték, hogy a tartás elmulasztása esetén igényét az ingatlanból érvényesítse.

bigdady # 2007.03.05. 08:58

Kérdésem arra írányulna még, hogy ha mi a nagybácsimmal eltartási szerződést kötünk akkor az pontosan mire tér ki? Arra, hogy el kell tartanom a saját házában (övé marad a tulajdonjog), de a halál után rám száll majd a ház? És akkor meg öröklöm majd és örökösödési illeték? Vagy ahhoz neki külön végrendelkezés kell?