Házassági szerződés?

bigdady # 2007.02.28. 14:59

Kösz a választ. Jó ez a fórum. Nagyon hasznos

_Lala_ # 2007.02.28. 11:48

Az illetékhivatal. De az ajándékozási szerződésben meg kell jelölni az ajándék értékét, ha az illetékhivatalnak tetszik, akkor eszerint vetik ki az illetéket, ha nem, akkor a nekik tetsző forgalmi érték alapján.

bigdady # 2007.02.28. 11:36

Kösz.
És ki mindja, hogy az az ingatlan 18 m Ft-nál több vagy kevesebb?

_Lala_ # 2007.02.28. 09:13

Lakóingatlan esetén, 18 millióig 10%.

bigdady # 2007.02.28. 08:38

Hanem?

Cola # 2007.02.28. 07:56

nem 5 % az sajnos, tekintettel a távoli hozzátartozói kapcsolatra

bigdady # 2007.02.28. 07:42

Roni04!

Ha rám egy kb 15 m ft értékű házat ajándékoznak akkor jól értem, hogy 5%-ot ki kell fizetnem? (nagybácsi ajándékozza)
És ilyenkor ki mondja meg amúgy hogy mennyit ér a ház?

Roni04 # 2007.02.27. 19:46

Ajándékozás esetén ahogy azt már lentebb írták ügyvég által ellenjegyzett okirat vagy közjegyzői okirat szükséges. Ha ügyvédhez mész, természetesn fizetni kell az ügyvédnek a munkadíjat, amely ügyvédje válagatja. Általában az ingatlan vételárához viszonyítva állapítják meg a fiezetenő díjat.
Ajándékozás esetén is kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ami a legmagasabb illeték közé tartozik.
Az ajándékozó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája terhére az illeték általános mértéke: 18 millió forintig 11% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 18% 35 millió forint feletti rész után 21%
Lakástulajdon-szerzés illetékének mértéke18 millió forintig 5%, 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 8%, 35 millió forint feletti rész után 12%

bigdady # 2007.02.27. 19:09

És az mennyi? Nem ajándékozási van ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 17:59

Hogyne. Vagyonszerzési illetéket, nem is keveset. De ez áll a többi szerzésmódra is - csak kisebb a mértéke.

bigdady # 2007.02.27. 14:10

Köszönöm a választ.

És ha ajándokozás lenne + ügyvéd akkor kell valamit fizetni valakinek? Ajándékozottnak illetéket esetleg?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.27. 12:47

A házasság előtt szerzett vagy a házasság fenállása alatt örökségként illetve ajándékozás révén szerzett dolog a szerző külön tulajdonában áll. Ugyanakkor adott esetben a házastárs követelheti a közös vagyon rá eső részéből vagy az ő különvagyonából ráfordított kiadások megtérítését.

Ahhoz, hogy a nagybátyád házát használhassátok elég ha ezt megengedi (szívességi lakáshasználat). Ezt még írásba sem kell foglalni - viszont tanácsos. Az eltartási szerződéssel, öröklési szerződéssel vagy ajándékozással való átruházáshoz már elengedhetetlen az írásba foglalás, a bejegyzéséhez pedig az ügyvédi ellenjegyzés. Végrendeletnél figyelni kell a formai és tartalmi előírások betartására, nehogy érvénytelen legyen.
Hogy a szóba jöhető ügyletek közül nektek melyik a jobb, azt ennyiből megállapítani nem lehet.

bigdady # 2007.02.27. 09:57

Sziasztok!

Kérdésem lenne: van egy a beteg nagybátyám tulajdonában lévő ház, amelyet nekem adna, még házasságkötésem előtt. Házasságkötés után ez a vagyon esetleges válás esetén hogy alakulna? Követelhető valami? És ha házasságkötés után adja nekem? Vagy szükséges házassági szerződés? Mert ugye nem csak én költök pénzt az új házra majd. Vagy ha nejem nevére kerül a tető számla, akkor az alapján ki tudom fizetni válás esetén például nem?

Másik kérdés, hogy mi van akkor ha nem íratja rám a házat, akkor kéne valamilyen szerződést kötnöm vele, hogy benne lakunk vagy ilyesmi? Eltartási vagy ilyesmi. Mert ugye úgy is ráköltünk stb. Vagy elég végrendelkeznie felém?