Házasságkötés külföldivel

monalisa1 # 2013.07.17. 22:02

Fel van már találva a Skype videotelefon, amikor tök idegen emberek is tudnak egymással kommunikálni, szóval tényleg csak a bürokrácia...

A házasságkötésre úgyis itt lesz a vőlegény és/vagy a menyasszony, és hozza magával a szükséges igazoló íratot a saját országa hatóságától, miszerint részükről nincs akadálya, hogy xy külföldön házasságot köthessen.
Az anyakönyvezető csak tud olvasni...

Mondjuk a tolmácsra adott esetben valóban szükség lehet, mert nem sok anyakönyvezető beszélhet idegennyelveket.

porcmistrec # 2013.07.17. 21:56

Namadry

Segítek, csak azért tudom, mert én is végigjártam ezt, házasságomat nem Mo-n kötöttem 5 éve.

1. Igazolás magyar lakhely szerinti anyakönyvi hivataltól, hogy nem vagy házas.
  2. Bajza utca, országos fordító iroda, hiteles fordítás angolra.
  3. Külügyminisztérium, fordítás diplomáciai felülhitelesítése (Apostille).
  4. Irány Dél-Korea, ott egy jegyző a helyi nyelve frodítja, hitelesíti. Ezt már oda lehet adni az ottani anyakönyvvezetőnek.

Saját tapasztalat, külföldhöz képest: iszonyat a magyar bürokrácia. Ami Mo-n 3 különböző hely és költség, külföldön 1 hely és költségtétel.

hattyúdal # 2013.07.17. 21:20

Mind a két félnek jelen kell lenni a házasságkötési szándék bejelentésénél.(ettől nem tekintenek el) Sőt! Tolmácsot is kell vinni...
Tapasztalat alapján csak azt tudom mondani, szörnyű a magyar bürokrácia!
(Végül a házasság külhonban köttetett a fent említett okok miatt)

Gabicsek # 2013.07.17. 20:18

Itt a kérdés az volt, hogy muszáj-e személyesen megjelennie a bejelentkezésnél, vagy sem, vagy elég közjegyzői okirat.
Erre én a választ nem tudnám megmondani, de biztos volt már olyan, aki akadályoztatva volt bármi miatt a bejelentkezésnél.
Véleményem szerint a házasságkötés helye szerint illetékes anyakönyvvezetőt kéne megkérdezni, ő megmondja a jó választ.

monalisa1 # 2013.07.17. 20:14

A házasságkötési szándék bejelentésétől 30 napnak el kell telnie mire az esketési ceremónia megtörténhet. Ettől eltérni csak nagyon kivételes esetben van mód, pl. az egyik váratlananul súlyos- életveszélyes helyzetbe kerül, és ilyenkor kivárni nem lehet...

Gabicsek # 2013.07.17. 20:06

Házasságot csak személyesen lehet kötni.

Ő a házasságkötési szándék bejelentését kérdezte:)

monalisa1 # 2013.07.17. 20:01

Atheas

A külföldi állampolgárnak el kell mennie a saját országa magyar nagykövetségére és ott elmondani, hogy a házasságkötési szándékának bejelentésnél a magyar anyakönyvi hivatalban nem tud személyesen megjelenni. Közjegyzői okirat készül erről, mindjárt kétnyelven.

Ha történetesen "itthon" tartózkodik keressen fel egy olyan közjegyző irodát ahol "külföldiül" is értenek - a többit lásd fentebb.

Ahhoz hogy külföldi állampolgár Mo.-on házasságot köthessen kell az anyaországi illetékes hatóságtól az igazolás: nem házas...
A fordíttatás szükséges.

Sherlock # 2013.07.17. 19:55

Házasságot csak személyesen lehet kötni.

Dr.Attika # 2013.07.17. 19:54

Házasságot Magyarországon csak személyesen lehet megkötni. Ez ügyben nincs helye meghatalmazásnak.

monalisa1 # 2013.07.17. 19:49

Namardy

Ha egy magyar ember házasodni akar egyetlen igazolásra van szüksége: jelen idő szerint nem él házasságban, ha ez megvan akkor jogilag nincs akadálya a házasságkötésnek. Ha esetleg előekben házas volt de azóta már elvált be kell mutatni a házasságot felbontó jogerős bírósági itéletet a válásról kiadott anyakönyvi igazolást. (Ha esetleg özvegy akkor meg az elhunyt házastárs elhalálozási anyakönyvi kivonatát.)

Ha az anyakönyvi hivatal esetleg nem tudja angol nyelven is kiadni a házasságkötéshez szükséges igazolást azt utóbb le kell fordíttatni.

A magyar jog csak a polgári házasságkötést ismeri el hivatalosnak., természetesen templomban is meg lehet házasodni de egyéni igény szerinti.

Mo.-on az egyes anyakönyvi hovatalok on-line kapcsolatban állnak egymással, ha valami "papír" kellhet könnyen-gyorsan be tudják szerezni egymástól.

Érdeklódni a lakhely szerinti Anyakönyvi Hivatalban telefonon ill. e-mailban.

----
  • laikus hozzászóló
Atheas # 2013.07.17. 10:47

Érdeklődnék, hogy külföldieknek Magyarországon való házasságkötéséhez, hogyha nem tud személyesen jelen lenni a házasságkötés bejelentésénél akkor írásbeli nyilatkozatot kell tennie közjegyzői hitelesítéssel, minek kell lennie pontosan ebben a nyilatkozatban? Mert nagyon szeretnénk már túl lenni a papírmunkát és már csak ez az egy hiányozna, de nem vagyunk tisztában a nyilatkozat követelményeivel.

Előre is köszönöm!

Namadry # 2013.07.16. 02:50

Szép jó reggelt Mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék, hogy magyar állampolgárnak milyen igazoló papírokra van szüksége, hogy Dél-Koreában házasságot köthessen (koreai állampolgárral)?
Ezeket a papírokat hol lehet beszerezni és körülbelül mennyi időbe telik?

Köszönöm szépen!

Dr.Attika # 2012.11.02. 17:34

Értem. Ha a magyar állampolgárt kíséri vagy hozzá csatlakozik. Akkor mégis csak privilegizált.meggyőztél.

ObudaFan # 2012.11.02. 17:09

Szerintem megindokoltam. A 2007. évi II. törvény 1. § (3) szerint a törvény nem alkalmazható nem alkalmazható a külön törvény alapján a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyekre. A 2007. évi I. törvény 1. § (1) c) szerint pedig magyar állampolgár házastársa szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy.

Dr.Attika # 2012.11.02. 17:02

Indokold meg légyszíves. Gondolom a kérdezőnek konkrét ügyében eligazítást adsz, én meg tanulok Tőled.

ObudaFan # 2012.11.02. 16:59

És meg is tudod indokolni, hogy a lentiek ellenére miért kellene alkalmazni a 2007. évi II. törvényt a magyar állampolgár házastársára? Mert szerintem elég egyértelműek a lenti szabályok.

Dr.Attika # 2012.11.02. 16:55

Vagy Te nem találtad meg a megfelelőt. Az I. tv.a már a szabad mozgás jogával rendelkezőkről szól a II. pedig a harmadik országosokról, amit jelen esetben alkalmazni kell álláspontom szerint. Egyébként mi a bánatnak kellett e tárgy szabályozására kettő törvényt hozni? Nem lehetett volna ezt egy törvényben szabályozni?

ObudaFan # 2012.11.02. 16:49

Nem hozott kettőt, csak nem találtad meg a megfelelőt.

2007. évi II. törvény

a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról

1. § (3) E törvény - a (4)-(5) bekezdésben foglalt kivétellel - nem alkalmazható a külön törvény alapján a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyekre.

A 2007. évi I. és II. törvények is megegyeznek.

Ezt nem tudom értelmezni. Nem egyeznek meg, csak - véleményeddel ellentétben - nem állnak ellentétben egymással.

Dr.Attika # 2012.11.02. 16:46

Ez érdekes. Ezek szerint törvényhozásunk e tárgykörben kettő törvényt hozott.

2007. évi II. törvény
a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról
Az Országgyűlés a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló európai térség fokozatos létrehozásában történő....

Keresd meg légyszíves balra a törvénytárban. A 2007. évi I. és II. törvények is megegyeznek.

Viszont bármelyiket is olvassuk a szabad mozgáshoz még nagyon sok feltételt szab, ami a puszta házasság megkötésével még nem teljesül.

ObudaFan # 2012.11.02. 16:23

Abban sehol, mert itt a 2007. évi I. törvényt kell alkalmazni.

2007. évi I. törvény
a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról

1. § (1) Magyarország az e törvényben foglaltak szerint biztosítja a szabad mozgás és tartózkodás jogának gyakorlását

1. a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező, a magyar állampolgárt kísérő vagy hozzá csatlakozó családtagjának (a továbbiakban: a magyar állampolgár családtagja), valamint

2. § E törvény alkalmazásában

1. családtag:

bb) a magyar állampolgár házastársa,

Dr.Attika # 2012.11.02. 15:27
ObudaFan # 2012.11.02. 13:54

Dehogynem, azzal egycsapásra szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személynek és nem harmadik ország állampolgárának fog minősülni, és jóval egyszerűbben fog tudni letelepedni.

Dr.Attika # 2012.11.02. 13:51

A házasságkötés ténye nem keletkeztet privilegizált (általános szabályoktól eltérő) letelepedési többlet jogot.

ObudaFan # 2012.11.02. 12:56

Ha nem magyar állampolgár kíván Magyarországon házasságot kötni, saját hazája hatóságának igazolásával igazolnia kell, hogy a házasságkötésnek személyes joga szerint nincs akadálya. Egyebekben nem sokban különbözik a dolog, mint ha magyar állampolgár volna.

A letelepedésről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál részletesen tájékoztatnak.

Wartime # 2012.11.01. 09:46

Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy Azerbajdzsáni állampolgár milyen módon köthet házasságot Magyarországon magyar állampolgárral? Van-e valami akadálya? Ezt követően milyen úton-módon telepedhet le?
Előre is köszönöm a segítséget!