Házasságkötés külföldivel

mani79 # 2010.09.20. 15:52

Udvozlet,

Segitsegre lenne szuksegem eleg surgosen. A jordaniai parommal szeretnenek osszehazasodni Angliaban, es ott is szeretnek majd elni vele. Egy evvel ezelottig en is ott laktam, viszont csaladi problemak miatt haza kellett koltoznom. Azt hallottam, a kinti torveneyk szerint akadaly lehet, hogy mostanaig nem egyutt eltunk, viszont O nem tud Magyarorszagar jonni, ezert mindnekeppen Angliaban kell meghazasodnunk. Milyen papirokat kell beszereznem itthonrol? Valoban elofordulhat, hogy akadaly lehet, hogy egy evig tavkapcsolatban eltunk?
Elore is koszonom a segitseget.

Dr.Attika # 2010.09.20. 16:34

Üdvözlet mani79!
Az angol házassági jogot nem hiszem, hogy valaki is ismerné a válaszadók közül. Tehát nem tudjuk megítélni, hogy az angol jog szerint a házasság érvényességi feltétele-e a folamatos együttélés a házasság megkötése előtt.
Viszont a magyar "házassági" joggal tisztában vagyunk.A magyar jog szerint ez nem házaságkötési akadály.
Tudja, ha a leendő férjének nem ér annyit a házasság, hogy legalább két napot hazánkban töltsön, akkor ne menjen hozzá. Ez már nem jogi kérdés.

mani79 # 2010.09.20. 18:49

Kedves Dr. Attika,

Koszonom a gyors es segitokesz valaszat. Amennyiben valoban csak 2 naprol van szo, ugy el tud jonni, nem nagyon neztunk egyelore utana, es azt gondoltuk itt kellene elnie ahhoz, hogy osszehazasodjunk. Azt meg megkerdezhetem hogyan intezzuk hogy beutazhasson Magyarorszagra? Illetve hogy milyen egyeb papirokra lesz szuksegunk?
Elore is koszonom

Dr.Attika # 2010.09.20. 18:58

Kedves mani79!
Nem adok választ. Talán ezzel hozzájárulok ahhoz, hogy ne kössön olyan házasságot, ami a további életét csak megkeseríti.

pazs # 2010.09.20. 19:11

Kér egy vízumot az útlevelébe (bármilyen célút) és ideutazik. A magyar házasságkötéshez kell egy igazolás Jordániából, hogy a saját joga szerint (Jordánia) nincs a házasságkötésnek akadálya, nagykorú és nem házas.

Dr.Attika # 2010.09.20. 19:38

pazs!
Hallottad már azt a mondást?"Ha hallgattál volna, bölcsebb maradtál volna."

mani79 # 2010.09.20. 20:26

Koszonom szepen a valaszokat mindannyiuknak.

pazs # 2010.10.05. 16:16

DrAttika: igen, és te?

Dr.Attika # 2010.10.05. 17:01
MajorDomus # 2010.10.05. 20:24

Ez nem ilyen egyszeru.

ours # 2010.10.16. 11:00

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.Horvát állampolgárral készülök öszeházasodni Horvátországban.Milyen teendők vannak ilyenkor a részemről?Ez kettős állampolgársággal is jár?Köszönöm válaszotokat.

ObudaFan # 2010.10.17. 12:10

Hogy kettős állampolgársággal jár-e, azt egy horvát jogi fórumon érdemes megkérdezni, de nem valószínű.

MajorDomus # 2010.10.17. 14:28

OURS

1./ne kesd le az eskuvot.
2./ miert nem kerdezed meg a leendo hazstarsadat ? O nem tudja ?
egyebkent a horvat jog szerint ha ott eltek ! egy ev utan gyorsitott eljarassal megkapod az allampolgarsagot

curumin # 2010.10.18. 15:18

Sziasztok

Az a kerdesem lenne, ha valaki tudna segiteni, hogy mik a jogi kovetkezmenyei Magyarorszagon annak, ha valaki kulfoldivel, kulfoldon kot hazassagot de otthon NEM anyakonyvezteti?
Reszletesebben:
ha egy magyar lany, argentin fiuval, argentinaban hazassagot kot, de nem tesz semmilyen jogi lepest Magyarorszagon, az azt jelenti, hogy a hazassag nem ervenyes itthon?

elore is koszi a segitseget!

monalisa1 # 2010.10.18. 16:14

A magyar jog szerint addig nem köthet senki ujabb házasságot amíg az előzőt fel nem bontatta - bárhol is kötettet az.

MajorDomus # 2010.10.18. 21:32

curumin
attol fugg hol van az allando lakcimed.
ha itthon,akkor akkor celszeru anyakonyvveztetni.
hs odakint eltek, s argentin okmanyaitok vannak, akkor termrszetesen itthon is ervenyes a hazassagod.

James1 # 2010.11.08. 18:16

Sziasztok!

Várok egy választ az alábbi érdekes szituációra. 3.országból való a párom, leírom milyen papírunk van és milyen ellenvetés lehet ebből itthon ez lenne a kérdésem. (Baba úton van a vízum meg le fog járni... )

"
Ország
CSALÁDI ÁLLAPOTOT TANÚSÍTÓ OKIRAT

xy itt és itt született
  • stb --- EGYEDÜLÁLLÓ ( házassági kötelékben nem áll) Fentiek hiteléül kiállítottuk számára ezt az igazolást egyedülálló (független) családi állapotának tanúsítására, külföldi személlyel történő házasságkötés céljára. bélyegző legfelső helyi hatóság ”" ( offi fordítás)

"( eredeti szöveg)

Certificate of Single

The Chief of ..... adatok ....

She is single.

Therefore, we have made and issued this certificate of single to her as legal document in order to marry a foreigner. ”"

Ezt a tipikus igazolást USA, Canada, Franciaország, elfogadja, de itthon ezzel a szöveggel nem.
Mi lehet ennek az Oka ? Minden rajta van külképviseleti ellenjegyzés minden pecsét és igazolás.

Várom szíves válaszát valamely hozzáértőnek.
Ja, ha minden ok és elutasítanak szívesen beperelem őket.

Köszönöm a hozzászólást és esetleges segítséget milyen szöveget írassak amit elfogadnak itthon.

ÜDV
JAMES

Dr.Attika # 2010.11.08. 19:07

Ön szerint egy felkészült jogász ezt a zavgyaságot értelmezni tudja? Értelmezhetetlenség miatt adhat jogi tanácsot?
Énszerintem nem. ( Lapozzunk! Ahogy mondta egy klasszikusunk.)

Dr.Attika # 2010.11.08. 19:08

Ön szerint egy felkészült jogász ezt a zavgyaságot értelmezni tudja? Értelmezhetetlenség miatt adhat jogi tanácsot?
Énszerintem nem. ( Lapozzunk! Ahogy mondta egy klasszikusunk.)

pazs # 2010.11.08. 19:41

James1: az lehet a baj, hogy magyarországi házasságkötéshez nem elég azt igazolni, hogy egyik fél sem házas, hanem hogy a házasságkötésnek sem a magyar, sem a saját személyes joga (ami ha jól sejtem, ez a harmadik ország, mert annak az állampolgára a párod) szerint nincs akadálya.

klicsko888 # 2010.11.09. 17:48

Helo.Ukrán állampolgár vagyok és szeretnék feleségül venni egy magyar lányt, érdekelne, hogy milyen dokumentumok kellenek hozzá és hol lehet megszerezni azokat, hogy együtt éljek vele magyarországon!!?? Elöre is köszönöm

monalisa1 # 2010.11.09. 19:08

Befogadói hivatalos formanyomtatványt nem találtam ezért szerintem: "Alulírott ... kijelentem hogy XY ... állampolgárt a tulajdononban lévő lakásba/házba/ befogadom, részére térítésmentesen biztosítok szállást és ellátást." Dátum, aláírás és két tanú. (És mellékelni a kért tulajdoni lap másolatot.) Személyesen bevinni a hivatalba vagy tértivevényként postán feladva. (A másolatot otthon eltenni.)

Azt nem tudom hogy a hölgy Mo.-i egészségügyi ellátása minként is a házasságkötésig, azonban onnantól már mint xy magyar állampolgár felesége vélhetően ingyenes.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.11.09. 19:15

Volt itt az előbb egy anyuka kérdező akinek a fia a leírás szerint egy ukrán lányt venne feleségül, de mivel időközben az ifjú hölgynek lejárt a tartózkodási engedélye haza kellett mennie. A fiatalok összeházasodnának, az unoka már "úton" is van. A leendő anyós kérdezte: milyen tartalmú befogadói nyílatkozat lenne jó, valamint hogy tőle kérik a lakása/háza tulajdoni lap másolatát is.

Én erre a kérdésre válaszoltam.

monalisa1 # 2010.11.09. 19:23

klicsko888

Hívd fel bármelyik anyakönyvi hivatalt és tájékoztatnak milyen okmányokra lesz szükség ahhoz hogy Mo.-on házasságot köthess.

Az ukrán nyelvű iratokat hivatalosan le kell fordíttatnod magyarra az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodánál.

Vélem a saját születési anyakönyvi kivonatod eredeti példánya fog kelleni valamint a lakhely szerinti hatóság igazolása hogy jelen idő szerint nőtlen vagy.

ShortyJeeJee # 2011.01.12. 22:04

Üdvözletem!

Szeretném szíves segítségüket kérni.
Japán állampolgár vagyok, és szeretnék feleségül venni egy magyar lányt. Mit kell tennem ehhez? Milyen papírokat, igazolásokat kell Magyarországon bemutatni, hogy össze tudjunk házasodni?

Válaszaikat, előre is köszönöm szépen.