Házasságkötés külföldivel

kissir # 2007.04.16. 16:54

Kedves Fórumozók! A segítségeteket kérem:
a fiam egy ukrán kislányt szeretne feleségül venni, már beadták a házassági kérelmet (az unokám is "utban=uton" van), de a lánynak lejárt a tartózkodási engedélye, haza kellett utazni. Most kérnek tőlem egy befogadó nyilatkozatot, meg tulajdoni lap másolatot.
Pontosan minek kell ebben a nyilatkozatban szerepelni - tudnátok- segíteni, hogy jó legyen és minél hamarabb egyesülhessen a család. Köszike a segítséget, szép estét mindenkinek!

monalisa1 # 2007.04.16. 19:05

Pl.:
Befogadó Nyilatkozat:

XY ukrán állampolgárnak (teljes név, szül.adatok: szül.hely, idő, jelenlegi lakcím) a saját tulajdonomat/résztulajdonomat képező lakásban/házban (pontos cím) ingyenes lakhatást biztosítok meghatározatlan ideig, díjtalan ellátás mellett.

Bp., dátum

tanuk: név
pontos lakcím
név sz.ig.szám
lakcím
sz.ig.szám

Ami a tulajdoni lap dolgát illeti, un. könnyített másolat is elég lesz, ez egyrészt olcsóbb, másrészt az ingatlan pontos megjelelőlése és a jelenlegi tulajdonos megnevezése szerepel rajta.

Minden jót a fiataloknak!

monalisa1 # 2007.04.16. 19:06

Természetesen a befogadónak is alá kell írnia: név, cím, sz.ig.szám.

kissir # 2007.04.17. 04:22

Köszi szépen monalisa1.

ah.lorinc # 2007.04.17. 06:45

Azért kérdezz rá, hogy nem kell-e közokiratban foglaltan megtenni a befogadó nyilatkozatot.

kissir # 2007.04.17. 17:27

Köszi, megkérdeztem, kell! Valamint, ha valakit érdekel, az APEH-től is kell adónyilatkozatot kérni. (2000 Ft)

vzoli # 2008.11.10. 16:33

Sziasztok!

Az alábbi esetet illetően szeretném szíves segítségeteket kérni.

Unokatestvérem (magyar állampolgár) egy délkelet-ázsiai országban (Indonézia) élt és dolgozott néhány évig. Ott megismerkedett egy helybeli, indonéz - kínai származású - lánnyal, és már jóideje együtt is élnek. Nagy a szerelem, és az unokatesó szeretné feleségül venni a lányt, de úgy, hogy ezt megelőzően Magyarországra költöznének, és így természetesen a házasságkötésre is itt - lehetőleg nem sokkal a visszaköltözés után - kerülne sor.

A kérdés az, hogy

1) Milyen dokumentumokat kell a lánynak beszereznie a saját országában ahhoz, hogy a magyar hatóságok előtti házasságkötés során ne merüljenek fel problémák?

2) A szükséges dokumentumok teljes körét magyar nyelvre kell-e fordíttatni, s ha - feltételezhetően - igen: mely szerv, szervezet fordítása tekinthető hitelesnek e körben? (Magyarországi nagykövetség, Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda, stb.?)

3) Milyen lépések, dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy a lánynak Magyarországon történő tartózkodási lehetősége biztosítva legyen? (Már a házasság előtti itt tartózkodását illetően is.)

Előre is köszönöm a válaszotokat; bízva abban, hogy egy minél részletesebb ügyleírást kapok tőletek. A sráccal Skype-on szoktam beszélni; és nagyon fontos lenne, hogy lehetőleg teljes részletességgel el tudjam neki mondani mindazt, amit tenniük szükséges ahhoz, hogy felesleges idegeskedés nélkül fel tudjanak készülni a házasságkötés úgymond "technikai" részére.

(A "Jól meggondolta-e, hogy ázsiaival?", "Ide vissza Magyarországra?!", meg hasonló, életvezetésre vonatkozó kérdések-tanácsok azért nem érdekelnek, mert az összes lehetséges ilyen kérdést én már háromszor feltettem neki, és kéretlen tanácsaimból már harminc tonnányi gyűjteménye van. Szerelmes, tehát menthetetlen. :-) )

vzoli # 2008.11.13. 14:49

Ha esetleg valaki tudna használható információval szolgálni: azt nagyon megköszönném.

pazs # 2008.11.13. 15:31

Szia Zoli,

megpróbálok használható válaszokat adni.
Előljáróban: a lány számára a Magyarországra költözés szempontjából sokkal egyszerűbb lenne, ha még odakint összeházasodnának, mert így mint EGT-állampolgár családtagja gyakorlatilag automatikusan jogosult lesz beutazni és Magyarországon tartózkodni (persze vízum és később tartózkodási kártya szükséges, de kihasználhatók az EU előnyei. A jegyesre, élettársra, mennyasszonyra stb. sajnos nem terjed ki, csak a házastársra).
Ha viszont a terv marad az, hogy előbb Magyarországra költöznek és utána házasodnak, akkor először is kell

1. lány hazai joga (indonéz, gondolom) szerinti igazolás arról, hogy a saját személyes joga szerint a házasságkötésnek akadálya nincs (azaz Indonéziában házasodhat). Hogy ez az igazolás micsoda, az indonéz jogi kérdés.
  2. Lefordíttatni sajnos OFFI-val kell, elvileg csak az 1. pont szerinti igazolás szükséges, de elképhzelhetőnek tartom, hogy bekérik pl. a születési anyakönyvi kivonatát is.
  3. A házasság előtti magyarországi tartózkodás elvileg hat hónapig lehetséges, ha jól tudom, vízummal (kivéve, ha Indonéziával van vízummentességi megállapodásunk, ezt nem tudom). Feltételezem, hogy a magyarországi megélhetése biztosítva lesz (ő maga dolgozik vagy az unokatestvéred megfelelő anyagiakkal rendelkezik ehhez és ezt vállalja is), így könnyen kaphat pl. munkavállalási célú tartózkodási engedélyt. Az esküvő után az ittléte sima ügy, ahogy előljáróban említettem, mint EGT-állampolgár házastársa gyakorlatilag az IRM-BÁH-nak történő bejelentés után tartózkodhat Mo-n és két év után állandó tartózkodásra is jogosult lesz.

Remélem, segítettem, ha kérdezel még, utánajárok jobban is.

Sok boldogságot nekik!

monalisa1 # 2008.11.13. 15:35
  1. A saját országából a születési anyakönyvi kivonata, valamint a megfelelő ottani közigazgatási hatóságtól az igazolás miszerint jelen idő szerint nem férjezett + gyermektelen (= nehogy már magára hagyjon valaki x számú apróságot.)
  2. Ha a Nagykövetséget kérik fel, vélem kétnyelvű okirat készül a beszerzett okmányok tartalmáról, egyébiránt az OFFI adja ki a hivatalos fordítást.
  3. A Google keresőben a "külföldiek tartózkodási engedélyezése" címszó alatt akár már az első találat részletes tájékoztatást ad.

Kívánok sok boldogságot a fiataloknak!

vzoli # 2008.11.14. 04:18

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

Ma délután még biztosan lesz kérdésem mindazokkal kapcsolatban, amit közöltetek; addig megpróbálok mindent részletesen összeírni.

Feltételezem, hogy az IRM-BÁH feloldása: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal.

Ennek honlapján egy sor hasznos info-ra bukkantam; plusz hasznos elérhetőségekre:

http://www.irmbah.hu/forum.php

Elöljáróban annyit kérdeznék pazstól, illetve más jogban járatos személytől, hogy: Mennyire helytálló monalisa1 információja arról, hogy az indonéz közigazgatási hatóságtól a házasságkötési akadály hiányán kívül még a gyermektelenségről szóló igazolást is be kell szerezni? (A lány gyermektelen, ezzel nincs probléma. Viszont kicsit furcsállom ezt a gyermektelenségi igazolást. Erre is szükség van?)

pazs # 2008.11.14. 08:59

Szia Zoli,

az IRM-BÁH feloldása remekül sikerült :) és tényleg tele vannak hasznos infóval, de nem akartalak egy honlapcímmel elintézni.

Az, hogy monalisa infója helytálló-e, azt mi nem tudhatjuk, mert ez indonéz jogi kérdés. A magyarországi házasságkötéshez valószínűleg azonban nem lesz szükség a gyermektelenségi igazolásra, mert csak azt kell igazolni, hogy a házasságkötésnek akadálya az indonéz jog szerint nincs, márpedig nem hiszem, hogy akinek gyereke van, az nem házasodhatna az indonéz jog szerint, de ki tudja :)

Esetleg érdemes lenne megkérdezni valamelyik tapasztaltabb anyakönyvi hivatalt vagy a közigazgatási hivatalt (magyar állampolgárok külföldi házasságához ez adja ki az igazolást), hátha találkoztak már az igazolás indonéz változatával.

monalisa1 # 2008.11.14. 14:39

vzoli

Én csak úgy írtam azt az esetleges többgyermekességet, vagyis netán jó lehet egy erre vonatkozó igazolás is, mert "arra felé" sok fiatal nőnek van több gyerek is, és akár több apától is... Mindeközben valahogy még nem ment férjhez.

NEM a rokonod jövendőbelijére értem mindezt, csak a fene se tudja egy távoli ország közigazgatása milyen igazolást kér ill. adhat ki házasságkötés előtt.

Szóval az, hogy egy leányanya férjez menjen az okés, legfeljebb az esetleges lepattanása a gyerek nélkül lehet esetleg gázos - lásd ismét az előző bekezdés első mondatrészét.

anyamaci # 2008.11.16. 11:21

Zoli!
Gyermektelenségi igazolás nem kell.
Tanusítvány szükséges, melyet nemcsak hazájában, de annak Mo.-i kirendeltségén(nagykövetésgen ) is be tud szerezni.
Ebben igazolják az állampolgárságát, családi állapotát, illetve hogy személyes joga szerint a házasságkötésnek nincs akadálya. Hogy ennek beszerzéséhez milyen iratok kellenek, majd a nagykövetésgen megmondják.
Születési kivonat kell, ha nem hajadon, házassági kivonat és annak felbontásáról szóló okirat.
Minden iratot ami nem magyar nyelvű le kell fordíttatni az OFFI-val. Ezzel kell felkeresni az kiszemelt anyakönyvi hivatalt, és természetesen a vőlegény irataival, aki az összes paksamétát felterjeszti a közigazgatási hivatalhoz akik majd engedélyezik a házasságkötést. Ha megvan az engedély, akkor tűzhető ki a házasságkötés időpontja.

mo.-i tartózkodás lehetőségeiről nem tudok neked infót adni.

lola_0526 # 2008.11.27. 12:38

Sziasztok!

Én magyar állampolgár vagyok. Van egy lányom, akinek az apjával nem élek együtt. bírósági papír van, hogy az én felügyeletem alatt van a gyarmek. Ő most 4,5 éves. Az én jelenlegi párom ecuadori állampolgár és szeretnék a lányommal kint letelepedni és ott férjhez menni. Ebben csak a gyerek apja az akadály, aki soha nem fog lemondani a gyermekről, azért sem, hogy én ne lehessek boldog... Milyen lehetőségeim vannak? Tehetek-e valamit, hogy megoldjam ezt a problémát.

Remélem tudtok segítséget adni nekem..

Lola

_Wasp_ # 2008.11.27. 12:48
  1. lehetőség: megállapodtok arról, hogy engedi a gyermeket külföldre távozni, megállapodtok a láthatásról, költségek viseléséről.
  2. megállapodtok arról, hogy a gyermek marad az apánál, csak te mész külföldre, tartásdíj, láthatás
  3. bírósághoz fordulsz, aki majd mérlegeli a körülményeket.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monchichi # 2010.01.08. 21:17

Kedves Fórumozók!
Segítségüket, tanácsukat szeretném kérni az alábbi helyzetben.
Párom nigériai állampolgár, szeretnénk összeházasodni itt Magyarországon. Azonban a vízuma lejárt. A kérdésem az lenne, hogy van-e valami lehetőség arra, hogy mégis itt maradjon, az esküvő megtörténhessen, ne kelljen neki Nigériába visszautazni új vízumot igényelni.
Esetleg valamilyen családi hivatkozással? Kapcsolatunkból született kisfiunk 4 hónapos.
Ha van valamilyen esély erre, ez jelentősen lecsökkentené az ügymenet idejét és anyagi igényét.
Tanácsukat előre is köszönöm!

KrisztinaArpa # 2010.02.04. 13:50

Sziasztok!

Könyörgöm vki lásson el jó tanáccsal!

Ukrán állampolgár vagyok, Budapesten akarok férjhez menni, d Budapesten akarom megigényelni azt az engedélyt, miszerint nincs akadálya, h Magyarországon házasodjak:

1. Hol kell ezt igényelni?
  2. Milyen papírok kellenek hozzá?
  3. Mennyi idő, amíg ezt elbírálják?

Előre köszönöm, ez az utolsó hely, ahonnan választ várok!

pazs # 2010.02.04. 14:26

KrisztinaArpa: szerintem a budapesti ukrán követséget kéne megkeresned ezügyben.

monalisa1 # 2010.02.04. 15:18

Bp.-i Ukrán Nagykövetség: Stefánia út 77. Tel.: 1/422-4120. e-mail: uakovetseg@axelero.hu

cosi # 2010.07.10. 20:37

Sziasztok, tudnatok segiteni abban hogy hol kaphatok egy hazassagra kepes igazolast? Nemetbe akarok a nemet parommal osszehazasodni es ehhez kell az igazolas. Onkormanyzatnal vagy a kulugyminszteriumnal kapom meg? Koszi.

Dr.Attika # 2010.07.11. 05:59

A lakóhelye szerint illetékes közigazgatási hivatal ad ki tanusítványt, hogy a magyar jog szerint nincs akadálya a házasságkötésnek. Ha a lakóhely külföldön van, akkor a külképviselet adja ki.

Bernadette # 2010.09.18. 20:27

Szeretnék segíítséget kérni egy külföldi házasságkötéssel kapcsolatban. Az illető afrikai születésű, de holland állampolgár és ott is él már 13 éve. Milyen előnyök/hátrányok vannak, ha Magyarországon vagy Hollandiában kötünk házasságot?

Előre is köszönöm a választ!

Üdv, Detti

Dr.Attika # 2010.09.19. 08:50

Azt javaslom Magyarországon kössenek házasságot. A későbbiekben bizonyosan be fog következni valamilyen házassági, családjogi jogvita és ebben az esetben jobb, ha a magyar bíróság jár el.

Bernadette # 2010.09.19. 13:44

Köszönöm a választ!