Ha nem magyar állampolgár kíván Magyarországon házasságot kötni, igazolnia kell, hogy a házasságkötésnek személyes joga szerint nincs akadálya. Az igazolás alól a közigazgatási hivatal indokolt esetben felmentést adhat.
Házasságkötés külföldivel
Gyors válaszát és segítségét, nagyon szépen köszönöm.
Nincs mit.
üdvözletem
a kérdésem az lenne, hogy ha egy iráni állampolgár egy magyar nőt szeretne feleségül venni, akkor a férfinak milyen papirokat kell beszerezni (ill. ezeket hol lehet beszerezni)? a másik kérdésem pedig, hogy tudja-e valaki, hogy a házasságkötést követően mennyi idő múlva kaphatja a férj kézbe a hivatalos papirt, mely engedélyezi magyarországi tartózkodását (addig amig az állampolgárságot megkapja)? egyáltalán mi ez a papir, mert mindenki csak emlegeti, de pontosan senki sem tudja meghatározni mibenlétét?
előre is hálás köszönet
Kérdezd valamelyik tapasztaltabb anyakönyvi hivatalt vagy közigazgatási hivatalt (külföldi tartózkodási engedélyét ezen utóbbi adja ki).
Azt hogy egy iráni férfinek "otthonról" milyen okirat szükséges ahhoz, hogy magyar nővel Mo.-on házasságot köthessen, javaslom felvenni a kapcsolatot az Iráni Iszlám Nagykövetséggel, Bp. Stefánia út 97. (Tel.: 1/460-9260, illetve személyes félfogadás: hétfő - péntek 9 - 13 között.)
A külföldi állampolgár tartózkodási engedélyével kapcsolatban a Google keresőbe beírni ezen kifejezést, és már az első találat részletes tájékoztatással szolgál.
Külön: biztosan nem kevés pénzt kapsz az iráni pasitól a magyar (= EU-s) utlevélért...
Üdvözletem!
Engem is érdekelne a válasz lola05 azon kérdésére, "hogy a házasságkötést követően mennyi idő múlva kaphatja a férj kézbe a hivatalos papírt, mely engedélyezi magyarországi tartózkodását?"
Köszönettel
Annar8
Ird be a Google keresőbe a "külföldiek tartózkodási engedélye" kifejezést, és a megjelenő második találat a "külföldiek beutazásának szabályai" harmadik oldal alsó részén részletes tájékoztató olvasható a letelepedési engedély iránti kérelemmel kapcsolatban.
A házassági anyakönyvi kivonat bemutatásán kívül sarkalatos pont a kérelemhez a lakhatás és megélhetés bizonyítása, ez utóbbihoz munkaviszony-, valamint bank által "megfelelő összegről szóló" számlakivonat igazolása szükségeltetik. (Előzőekben valaki itt éppen ezek hiányáról panaszkodott mint "nehézségek".)
A kérdésed egyébként nem jogi hanem közigazgatási vonatkozású, azaz a kérelem beadását követő 30 napon belül érdemben dönteniük kell, amennyiben a fent hívatkozott letelepedési engedély részletezésének minden feltétele teljesített.
Minden jót!
monaLuis
laikus hozzászóló
Segítsetek!
Én (magyar) egy Görögországban élő, de nigériai állampolgárral szeretnék házasságot kötni, méghozzá Görögországban. Később szeretnénk jönni Magyarországra, de egy harmadik országban szeretnénk letelepedni.Szóval elég bonyolult...a kérdés az, hogy ilyen esetben is kell- e vízum ahhoz, hogy ő Magyarországra tudjon jönni? És azt sem tudom, hogy mik a feltételek Görögországban a házasságkötésre vonatkozóan, mert én elvált vagyok és ráadásul nem beszéljük egymás nyelvét sem (egyenlőre...)Köszönöm a segítséget előre is!
Mivel nigériai állampolgár, ezért valószínűleg igen, de attól is függ, hogy Görögországban milyen jogcímen tartózkodik.
A görögországi házasságkötéssel kapcsolatos jogszabályokat egy görög jogásztól kellene megkérdezni.
Sziasztok!
Szeretnék felvilágosítást kérni: magyar, Spanyolországban élö állampolgár ill. kubai, szintén Spanyolországban élö államolgár esetében milyen dokumentumokat kellene pontosan beszereznünk ahhoz, hogy Magyországon összeházasodjunk; honnan kellene kikérnünk a papírokat és mennyi idöt venne mindez igénybe?
Föleg az utóbbi érdekelne, vagyis az, hogy megoldható e, ha csak most kezdenénk a papírokat beszerezni, de csak aug. 17 és 31 között leszünk Magyarországon.( lehetséges volna sürgösségi díj ellenében megsürgetni a folyamatot??)
Nagyon köszönöm a segítséget!
Ha nem magyar állampolgár kíván Magyarországon házasságot kötni, igazolnia kell, hogy a házasságkötésnek személyes joga szerint nincs akadálya.
Az igazolás alól a megyei kormányhivatal indokolt esetben felmentést adhat.
A jegyző belátása szerint dönt arról, hogy eltekint-e a 30 napos várakozási időtől.
Jó napot!
Úgy tudom, 2010-töl azonos nemüek is köthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot, igaz ez?
Milyen papírok szükségesek hozzá?
Milyen módon juthat egy külföldi állampolgár magyar személyi igazolványhoz?
Köszönöm a választ!
Bocsánat, különbözö nemüeket értettem...
Különböző neműek bejegyzett élettársi jogviszonyt nem létesíthetnek.
Sziasztok!
Hátha tud nekem valaki tanácsot adni.
A barátom Nigériai állampolgár, Angliában él és dolgozik. Szeretnénk Angliában házasságot kötni, mivel ő nem tud ide jönni, mert nincs Magyar vízuma. Esetleg van aki már járt hasonló cipőben, és tudja mit kell tenni. Annyit sikerült kiderítenem, hogy magyar állampolgár minden egedély nélkül érvényes útlevéllel, és hiteles angolnyelvű anyakönyvi kivonat másolattal szabadon köthet házasságot angliában. De ez esetben is?
Mert van aki azt mondja nekem kell egy ottani társadalombiztosítási szám. De én nem szeretnék életvitelszerűen kinnt tartózkodni, sőt az a cél, hogy ő is itt fog élni velem Magyarországon.
Köszi, előre is, ha tud valaki valamit mondani ezzel kapcsolatban nekem.
szeretnem megtudni hogy mikent tudnek hozzamenni a csecsen allampolgaru paromhoz magyarorszagon,lehetseges e ez en magyar allampolgar vagyok?.es mennyi idö milyen papirokra van szükseg hol is kezdjem ...?hova mennyek elöször...
Most akkor a leendő házasatársad csecsen, te meg magyar állampolgár vagy? Nos, mindkettőtöknek igazolnia kell, hogy a házasságkötésnek nincs jogi akadálya (nagykorúak vagytok és nincs jelenleg házastársatok), ezzel el kell menni az anyakönyvi hivatalba és bejelentkezni esküvőre. Azt nem tudom, hogy Csecsenföldön melyik hatóság ad ki ilyen igazolást.
Tisztelt "tiramisu2"!
Ha a barátja Angliában legálisan tartózkodik, akkor nyugodtan Magyarországra is jöhet, mert nincs külön angol vízum, magyar vízum. Nyugodtan utazzon be a barátja és itt házasságot köthetnek.
Üdvözletem!
Magyar állampolgár vagyok és 3. országbeli párommal szeretnénk összeházasodni Magyarországon, jelenleg sajnos külföldön tartózkodik visszautazása folyamatban van...Állítólag hitelesítenie kell születési anyakönyvi kivonatát és a családi állapotot igazoló okmányt az ottani Magyar Nagykövetségen és a Külügyminisztériumban.
Valamint. Belügyminisztériumi hozzájárulás kell hogy Magyarországon összeházasodhat velem.....
Ez utóbbinak az angol nyelvű megfelelőjére lenne szükségem...mi ennek a hivatalos neve angolul?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözletem minden fórumozónak!
Szeretnék japán állampolgár vőlegényemmel házasságot kötni.
Szeretném megtudni, hogy kell-e a barátomnak bármit is kérvényeznie a Japánban lévő Magyar Nagykövetségen, abban az esetben, ha hamarosan Magyarországra utazik és itt is szeretne a továbbiakban lakni.
Úgy tudom, hogy az összes papír magyarra fordíttatva és hitelesíttetve kell itthon bemutatni (pl. olyan papírok melyek azt igazolják, hogy vőlegényem még nem kötött házasságot...)
A hitelesítést a Magyarországon lévő Japán Nagykövetség, vagy valamilyen magyar hivatal is el tudja végezni? Amennyiben igen, melyik, vagy melyek?
Előre is köszönök szépen minden választ!
Ha nem magyar állampolgár kíván Magyarországon házasságot kötni, igazolnia kell, hogy a házasságkötésnek személyes joga szerint nincs akadálya.
Az igazolás alól a megyei kormányhivatal indokolt esetben felmentést adhat.
Üdvözletem Mindenknek!
Én magyar vagyok, a barátom francia állampolgár, fr.o-ban élek vele. Nem házasodni szeretnénk, csak "pacs"-olni (ez az un. bejegyzett élettársi kapcsolat, de ez franciaországban nem csak egyneműekre érvényes) Kicsit utána jártam már, a magyar konzulátus weboldalát tanulmányoztam, ugyanaz az eljárás a pacs-nál is, mint a házasságkötésnél. Elég kacifántosnak tűnt nekem első nekifutásra (sajnos tapasztalatból tudom, hagy a franciáknál báramilyen hivatalos dolgot elég nehéz elintézni. intéztem már adót, tb-t, bankot...nem volt egyszerű!). Mostmár áttanulmányoztam egy párszor azt a papírt, amit itt franciában kaptam, hogy milyen iratokat kell beszereznünk. Elég egyszerűnek tünik a dolog, de hát miért is ne, ha a franciák nem bonyolítanak, akkor majd a magyarok! Mert tegnap délelőtt kértem ki ezt a papírt és mielőtt elmentem volna érte, felhívtam a magyar konzulátust is. A kedves hölgy azt mondta, hogy a családi állapot igazolást be kell szereznem otthon a mi polg.mesteri hivatalunknál (ezt anyukám is el tudja intézni és elküldeni nekem, aminek nagyon örülök, mert "csak" ~1800km lenne a táv és nem mostanába terveztem hazamenni) és aztán ezzel és még másik papirokkal el kell mennünk a barátommal személyesen párizsba a nagykövetségre, hogy aztán megkaphassam a házasságkötési tanusítványt (ami a pacs-hoz kell a franciáknak) . Végül is nem is olyan kacifántos a dolog, csak azt nem hiszem el, hogy kötelező a személyes megjelenés! Kérdeztem a csajszit amikor kikértem ezt a papírt tegnap reggel, hogy ő mit gondol és azt mondta, hogy szerinte kikérhetem levélben is (mert "csak" annyi a gond, hogy kb.900km-re lakunk párizstól!) És azt sem értem, hogy a barátomnak miért kell szintén megjelennie?! Ez csak egy igazolás, hogy nincs semmilyen törvényes akadálya, hogy pacs-oljak!? Nem világos ez a rész! De ugye már hétvége van, nincs már hivatal és eléggé felhúztam magam ezen! Nem bírok várni hétfőig hogy rákérdezhessek! Meg persze ha rákérdezek hétfőn, szeretnék valamire hivatkozni is, hogy miért nem kell személyesen megjelennünk.... Valaki mondja, hogy nem így van!
A másik, amin még nagyon kiakadtam az az, hogy kérhetik a 3hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonatot! (ez a fr.o-i magyar konzulátus hivtalos weboldalán van) Gondolom a keltezésére érti :) de akkor is érdekes...ez is így lenne!?
Előre is köszönöm a válasz(oka)t és mindenkinek szép hétvégét kívánok!
R
Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy Azerbajdzsáni állampolgár milyen módon köthet házasságot Magyarországon magyar állampolgárral? Van-e valami akadálya? Ezt követően milyen úton-módon telepedhet le?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ha nem magyar állampolgár kíván Magyarországon házasságot kötni, saját hazája hatóságának igazolásával igazolnia kell, hogy a házasságkötésnek személyes joga szerint nincs akadálya. Egyebekben nem sokban különbözik a dolog, mint ha magyar állampolgár volna.
A letelepedésről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál részletesen tájékoztatnak.
A házasságkötés ténye nem keletkeztet privilegizált (általános szabályoktól eltérő) letelepedési többlet jogot.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02