Válás, vagyonmegosztás

drbjozsef # 2021.03.18. 13:17

Anci Kustler,

Nem.

A férjed a birtokos. Kérheted, hogy engedjen birtokba, és költözzön el, de ha ezt megtagadja, akkor lakáskiűrítési pert kell indítanod, és ettől az időponttól használati díjat követelhetsz.

Ha a bírósági ítélet konkrétan rendelkezik a kiköltözéséről is, akkor nem kell a külön per, ezzel egyből lehet kérni a végrehajtótól a kilakoltatást (ami a vészhelyzeti rendelkezések ideje alatt nem foganatosítható).

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.18. 13:13

Ismerjük mi az ítéletet?

Anci Kustler # 2021.03.18. 13:09

Tisztelt Fórumozók!
Vagyonmegosztási pert nyertem, melyben a bíróság által meghatározott kifizetési határidő a volt férjem részére letelt. A végrehajtás kezdeményezése után a sikeres árverésig kiadhatom -e albérlőnek a szóban forgó ingatlant? Az ingatlannak bejegyzett tulajdonosa vagyok, a volt férj bent lakik a házban, de a fent említett módon én is használni kívánom. Lehetséges-e ez?

Rozina10 # 2021.03.17. 10:20

Már 9 hónapja megszakadt a közösség .

drbjozsef # 2021.03.17. 07:02

Ha tudod igazolni, hogy a különvagyonodból vetted, akkor nem lehet igénye.

Ehhez jobb lenne valami írásbeli megegyezés, de ha az életközösség megszakadt, és utána adtátok el az ingatlant, aminek elosztottátok a vételárát, akkor az eléggé életszerű, akár elég is lehet.

Rozina10 # 2021.03.16. 18:35

Természetesen az eladásoknak nyoma van !

Rozina10 # 2021.03.16. 18:32

50 50 % bán természetesen

Rozina10 # 2021.03.16. 18:31

Nem elosztottuk hogy ne legyen vita .

Grave7 # 2021.03.16. 17:18

@Rozina10: A közös tulajdonok eladásáról, a pénzek elosztásáról esetleg írtatok "valami papírt"?

Rozina10 # 2021.03.16. 16:54

Nehogy késöbb meggondolja magát ?

Rozina10 # 2021.03.16. 16:45

Nem gond hogy még nem volt tárgyalás ?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.16. 16:34

Akkor az már a te különvagyonod.

Rozina10 # 2021.03.16. 16:32

Eladtuk a közös tulajdonainkat elosztottuk a pénzt abból szeretném .

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.16. 15:07

Az attól függ, miből vásárlod azt az ingatlant.

Rozina10 # 2021.03.16. 13:10

A feleségem 5 hónapja beadta a vállópert a bíróság értesített róla, 9 hónapja külőn élünk,ő erről nyilatkozott a beadványban.Én most szeretnék ingatlant vásárolni saját részemre de nem tudom hogy így ö igényt tarthat e késöbb a felére ?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.26. 10:39

Az életközösség előtt az egyik fél által szerzett ingatlan megszerzéséhez felhasznált kölcsön közös vagyon terhére történt törlesztése tulajdonjogot nem, csak megtérítési igényt keletkeztet.

(El kell ismernem van ezzel ellentétes ítélet, de az annyira "bono et equo" alapú, hogy sem precedensként nem hivatkozható, sem döntvényben nem tették közzé. Egyedi. Nagyon egyedi.)

drbjozsef # 2021.02.26. 06:12

ls600h,

Az, hogy szerinte mind az övé? Az lehetséges. Mármint, hogy ő ezt hiszi.

Egyébként pedig egészen biztosan nem így van. A közösen fizetett hitel arányában neked is jár belőle. Ha megegyezni nem tudtok benne, majd a bíróság eldönti mennyi.

ls600h # 2021.02.25. 21:25

Üdv.14év házasság után elválunk egymástól.Az lenne a kérdésem'hogy a házasságunk előtt a feleségem vette a házunkat hitelre,amit az évek során együtt fizettünk ki és újítottunk fel.Akkor ő egy millió forintot fizetett bele,a többi 5 milliót már közösen fizettük ki.Az ő nevén van a ház.Most eladtuk 20 millióért de ő szerinte az mind az övé.Lehetséges ez?Köszönöm a választ!

Szpigi # 2021.02.25. 21:11

Ha érteném, hogy hogy megy ez, akkor nem tettem volna fel a kérdést.
Soha nem váltam még, és most sem szeretnék, de sajnos könnyen lehet, hogy ez már nem rajtam fog múlni.
Én nem szertnék igazságtalan lenni a feleségemmel, de a sajàt boldogulásomat is szem előtt kell tartanom. Itt azért nem 100 vagy 200 e Ft-ról beszélünk. A válás után nekem is előről kell kezdenem mindent.

Köszönettel:
SzP

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.24. 18:25

És ha Hölgy?

Egyébként igen. És nem.

Ugye, nem nagyon érted, hogy megy ez?

Szpigi # 2021.02.24. 18:13

Tisztelt Jogász Úr!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy válás során, ha van egy 50-50% os tuljdoni hányaddal egy lakásunk a feleségemmel és van egy kiskorú gyermekünk, akkor egy bontó per során elképzelhető, hogy a bíróság úgy dönt, hogy el kell hagynom a lakást?
Előfordulhat, hogy nem fele fele arányban történik az elosztás és az egész a feleségemé marad anélkül, hogy kifizetné a részemet?

Előre is köszönöm válaszát!
SzP

Tanácstalan99 # 2021.02.23. 14:03

Férjem rendszeresen elveszi a pénzemet.
Felmerült Édesapámban, hogy szeretné a gyerekeit segíteni és a lejárt életbiztosításából befolyt összeg felét öcsémnek, másik felét készpénzben nekem adná, de úgy hogy esetleges válás esetén az a külön vagyonomnak számítson és ha esetlegesen válásra kerül a sor, akkor ne kelljen még annak a felét is kifizetni a férjemnek.

1. Elég egy egyszerű ajándékozási szerződést írnunk ahhoz, hogy az Édesapámtól kapott készpénz ajándék, amit valószínűleg részben, vagy egészben hosszú távon is megtartok (akár készpénzt, akár bankbetét), válás esetén is a külön vagyonomba számítson és ne kelljen felezni?
  2. Meg kell említeni fent említett ajándékozási szerződésbe, hogy külön vagyonba adja? vagy elég, ha az ha az én nevemre szól az ajándékozási szerződés? Mire figyeljünk, hogy a külön vagyon megálljon?

Köszönöm.

Tanácstalan99 # 2021.02.23. 13:47

Elnézést, de biztos félreérthető volt ahogy fogalmaztam.
Válni szeretnék 3 közös gyermekkel, de még nem adtam be a papírt.
Férjem azzal fenyeget, hogy nem fogok kapni a közösen megtakarított pénzekből, mert nem tudom bizonyítani a létezésüket, hisz nem tudom, hogy milyen bankban, mennyi pénzünk van. A bankszámla számokat is eltitkolja előlem.
Kérdés:

• Válóper illetve vagyonmegosztási per megindulása esetén kaphat-e az ügyvédem az egyes bankok írásos megkeresése esetén információt a férjem nevén lévő bankszámla pénzek összegiről úgy egyes bankoktól, hogy nem tudom megadni sem a bankszámla számot sem az összeget?
  • Válóper illetve vagyonmegosztási per megindulása esetén kaphat-e ügyvédem információt a Magyar Postától a férjem nevén lévő nyomtatott alapú Magyar Állampapír Plusz értékpapírok összegéről?
  • Milyen időpontokra vonatkozólag kérhet információt az ügyvédem a bankoktól és a postától? Válóper megindulása vagy Vagyonmegosztási per megindulás időpontjától?
  • Ha férjem válókereset beadásom után kiveszi és eltünteti a pénzt egy részét, akkor követelhetem-e még annak a felét?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 17:47

1 Neked nem csak hogy nem köteles adatot szolgáltatni, hanem egyenesen tilos a számára.
2. Nyilván a jogosult, a férjed. Talán a bíróság is perben - de egyes vélemények szerint ehhez is kell, hogy a férjed feloldja a banktitok alól. Ha nem teszi, akkor jön az állítási és bizonyítási szükséghelyzet - az már végképp nem laikusnak való.
3. Kérni bármeddig. Adni meg addig tudják, amíg megvannak.
4. Lmf. + Minek?
5. Ua.

Nem kellene mindenek előtt a férjedet kérdezni?

Tanácstalan99 # 2021.02.22. 14:31

Új kérdés merült fel bennem az előzővel kapcsolatban. Azt szertném még megkérdezni a postán vásárolt papíralapú Magyar Állampapír Pluszról

4.) kiad-e a Posta azokról a nyomtatott értékpapírokról is információt, amik már fel lettek törve és pénz kivéve? Azaz már nem élők?
5.) azokról a nyomtatott értékpapírokról is kaphatok információt, amik eredetileg az férjem nevén voltak, de időközben másra ruházta át őket és így esetleg már más vette fel a pénzt a postán?

Köszönöm.