Válás, vagyonmegosztás

Parfüm # 2019.09.21. 10:26

Közjegyzői okiratban,amikor a hitelt felvettük a banknál.

A hitelt egész pontosan a testvérem vette fel(mivel ő volt hitelképes)de azt közösen fizetjük

Közös szóbeli megegyezésünk,hogy azt közösen elosztva törlesztjük (mivel a férjem elköltözött,mert talált valaki mást magának,a hitelt ugyan úgy kell tovább fizetni.Tehát amit eddig közösen a férjemmel fizettünk azt most egyedül fizetem.

Minden esetre várom,hogy mit lép.
Úgy gondolom,hogy mivel Ő hagyott el egy másik miatt és költözött el,kezdeményeznie kellene bíróságon a válást.
Két év telt el,hogy elköltözött és most követelőzik tőlem.

Dàniel888888 # 2019.09.20. 16:32

Üdv. Mindenkinek!
Ügyvèdi tanàcsra szorulok,ès hàlàs volnèk minden vàlaszèrt.Az ügylet..vàlòper kezdödik.Az asszony adta be.22 èv hàzassàg utàn ..4 ève elhagytam az otthonunkat.Van egy 17 èves fiunk.Aki jelenleg is ott èl,vele,a közös 1/2,1/2 tulajdonù hàzunkban.Kapcsolatom a gyermekkel tökèletes,ès anyagilag is tàmogatom.Anyjàval felszines,olykori beszèlgetèsek akadnak,de csakis a gyermekkel kapcsolatban.A lènyeg:Kizàròlagos lakàshasznàlatot,kizàròlagos gyermekfelügyeletet kèr,ès gyerektartàst.A kèrdèsem a hàzzal kapcsolatos.Mit jelent a kizàròlagos lakàshasznàlat?Jelen esetben jogilag meddig hatàlyos?Ha elfogadom....Ès hogy ilyen esetben,hogy jutok majd az ingatlan felènek èrtèkèhez?Mire jogosítja fel Öt mint anyàt...a kizàròlagos lakàshasznàlat? Ha a gyermek 17 èves,ès a tulajdonlapon fele fele arànyban vagyok tulajdonos az anyàval?Kèrem szives vàlaszukat mert sürget az idö,reagàlnom kell a beadvànyra,ès nem tudom,hogy ezt elfogadhatom e?????Köszönöm elöre is a vàlaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.20. 15:19

Menet közben is lehet ügyvédet is megbízni.

A bíróság első sorban nem azt kéri, hogy minden kiadási tételt egyenként bizonyíts, hanem azt, hogy állíts össze egy költségvetést: mennyi bevételed van havonta, milyen forrásból; melyek a rendszeres kiadások főcsoportonként. Természetesen amit tudsz igazolni, azt igazold is.

sanyi73.10 # 2019.09.20. 15:08

Sajnos nincs,a per már megy,így kénytelen vagyok neten keresgélni válaszokat. :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.20. 13:42

Nincs ügyvéded?

sanyi73.10 # 2019.09.20. 12:49

Kedves Fórumozók!
Tartásdíj megállapításhoz a bíróság kérése:bizonyítani kell a havi kiadásokat 1 évre visszamenőleg.Az rendben,hogy a rezsi számlák megvannak ennyi időre.De ki az aki 1 évre visszamenőleg elteszi a kapott blokkokat a boltból?Akkor,hogy kéne a havi kiadást bizonyítani?Köszi a választ.

drbjozsef # 2019.09.20. 09:25

Parfüm,

A férjem akkor telekkönyvön kívüli tulajdonosnak lett megjelölve.

Hol? Miben jelöltétek meg?

banki hitelt fizetünk

Jól értelek, hogy banki hitelt a testvéred fizet?

Parfüm # 2019.09.20. 09:12

Férjem és én válás előtt állunk.Egy fél ingatlan tulajdonosa vagyok,ami édesanyám haszonélvezetei jogával van terhelve.Az ingatlanra úgy tettünk szert,hogy örököltem miután édesapám meghalt,és a testvérem vett fel hitelt,hogy nagyobb ingatlant vásároljunk.Melynek a másik fele az övé.Tehát 1/2 -1/2 részben tulajdonosok vagyunk,édesanyám haszonélvező,és banki hitelt fizetünk.A férjem akkor telekkönyvön kívüli tulajdonosnak lett megjelölve.Azt szeretném tudni mit követelhet a lakásból?

drbjozsef # 2019.09.17. 08:41

jani2017b,

Ez általában így szokott lenni - mármint, hogy egyik fél a másiknak nem akar adni semmit, a másik meg az egyiknek -, ezért van az, hogy a bíróság dönt, mégpedig minden körülmény figyelembevételével, minden vagyont egységes egészként vizsgálva és megosztva.

Ha pereskedtek, akkor 3 sor adatból nem lehet megalapozott tippet mondani egy - várhatóan akár - több éves, ezer oldalnyi beadott dokumentumos perre.

Eleve nehéz igazságosan megpróbálni kibogozni azt, hogy most a feleség CSALÁDJA által fizetett anyagok hogyan számítanak, ajándék a közös vagyonba, vagy csak az egyik fél javára. Ezek a legnehezebbek. És ezt sem önmagában nézik, hanem minden más körülmény figyelembevételével.

Egyben biztos lehetsz, az, hogy SEMMI sem jár, az nem fog menni.

jani2017b # 2019.09.17. 08:09

Azt értem, hogy bonyolult, de kb mégis mi várható, mert a feleség semmit nem akar a férjnak adni! "Milyen vagyonmegosztás várható? Válás 12 év után 3 gyerek 5-7-9 éves. Egyetlen vagyontárgy egy elkészült újépítésü ikerház. A telek a feleség családjáé volt ( anya és 2 testvér) A ház építése a férj által , az anyagvásárlás főként feleség családja. Az egyik felét 52 millióért eladták most, visszafizetik a 15 millió kölcsönt. A férj nincs a tulajdonlapon."

Mega Mindy # 2019.09.16. 11:50

Sziasztok!

Ajánljatok nekem egy családjogban-vagyonmegosztásban jártas ügyvédet, legyetek szívesek! (elérhetőséggel...)

Köszönöm előre is!

Mindy

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.15. 11:07

Milyen vagyonmegosztás várható?
Nehéz és bonyolult.

jani2017b # 2019.09.15. 09:44

Milyen vagyonmegosztás várható? Válás 12 év után 3 gyerek 5-7-9 éves. Egyetlen vagyontárgy egy elkészült újépítésü ikerház. A telek a feleség családjáé volt ( anya és 2 testvér) A ház építése a férj által , az anyagvásárlás főként feleség családja. Az egyik felét 52 millióért eladták most, visszafizetik a 15 millió kölcsönt. A férj nincs a tulajdonlapon.

drbjozsef # 2019.09.11. 11:29

modulor,

Házasfelek esetén törvényi vélelem, hogy a közös vagyont érintő döntésben a felek egyetértenek. Szóval igen, el tudja adni, jobb szólni neki, hogy ne tegye, mert közös vagyon, és a vagyonmegosztásig ne értékesítse.

Ha mégis megteszi, a vételárral persze el kell majd számolnia.

Nézd meg a tulajdoni lapot.

Elvileg sms szolgáltatással lehetne folyamatosan figyelni, de tartok tőle, hogy mivel nem vagy bejegyzett tulajdonos, így nem kérhetsz ilyet (de azért nézz utána).

modulor # 2019.09.11. 10:40

"Kovács_Béla_Sándor#e-mailJelentem! 2019.09.08. 18:38
Amíg el nem osztjátok.
Megkérdezed tőle.
Objektíve? Szubjektíve? Jogilag? Elvileg vagy gyakorlatilag?

Van igazi problémád is?

www.kbs-ugyved.hu

modulor#e-mailJelentem! 2019.09.08. 18:29
T.Tanácsadó!
Házasságunk alatt 2 ingatlant vásároltunk, egyet a volt feleségem, egyet az én nevemre íratva. Ezek közös vagyonnak számítanak így is. Válásunk után papíron rögzített vagyonmegosztás nem történt. Kérdéseim:

ez mennyi ideig marad így közös vagyon?.
honnan tudhatom meg, ha a volt nejem a nevén lévő, de még közös vagyonnak számító ingatlant a tudtom, belegyezésem nélkül eladja, vagy ha eladta akkor mit tehetek?
építhet e a hozzájárulásom nélkül a nevén lévő közös telekre?
köszönöm."
Ez volt a válasz és a kérdés. Kérdezzem meg, hogy eladta-e? Ha megtehetném megtettem volna. A kérdés, hogy a közös tulajdonnal azt csinálhat e az egyik amit akar? ha nem akkor mit tehetek, ha már megtette? Hidd el ez elég nagy probléma nekem.
kösz.

jani2017b # 2019.09.09. 07:19

Egyik fél: férj, másik fél feleség +2 testvér+anya
12 év házasság 3 gyerek 5éves 7 és 9. A ház egyik fele elment 52 millió, a másikban a feleség gyerekek, testvér anya lakik . 15 volt a hitel. A teljes ház akkor 104-15-4 amit még elköltenek rá marad 85 millio ebből 33 milliót kapnak most. A telek ( régi ingatlan) a testvéreké és az anyáé volt az építést a férj csinálta, anyagvásárlásban a feleség segített.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 06:17

Hiába hajtogatom? Egy csomó felesleges adatot megadsz, attól a feladat zajos. Ugyanakkor valószínűleg nem számolsz be jelentős körülményekről, amitől a feladat megoldhatatlan.
Plusz még ez a menőnek gondolt, valójában csak modoros "tőszavakban" fogalmazás, amitől a feladat érthetetlen lesz.

Adj elő egyszerű magyar köznyelven egy konkrét és teljes tényállást, akkor talán tudunk válaszolni.
(Vagy keress meg egy ügyvédet óradíjért, hátha ki tudja húzni belőled a lényeget.)

jani2017b # 2019.09.08. 19:37

A telek a feleség családjáé volt (anya és 3 lány), 12 évvel ezelőtt vályog ház állt rajta azt lebontották.

jani2017b # 2019.09.08. 19:35

Kicsit bonyolult, de röviden, mi egy igazságos elosztás? 12 éves házasság 3 gyerekkel, válás. A vagyon egy hosszú ház, aminek fele eladásra került 52 millióért 15 millió kölcsönt ebből fizették ki. Innen a felek így költöznek feleség és3 gyerek a megmaradt rész felső szintjére, a férj vissza a szüleihez. Gyerekek 5-7-9 évesek. A férj nincs fönt a tulajdonlapon, de ő építette a házat, az anyagot a feleség pénzéből szerezték.

Immaculata # 2019.09.08. 17:44

Építhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.08. 16:38

Amíg el nem osztjátok.
Megkérdezed tőle.
Objektíve? Szubjektíve? Jogilag? Elvileg vagy gyakorlatilag?

Van igazi problémád is?

modulor # 2019.09.08. 16:29

T.Tanácsadó!
Házasságunk alatt 2 ingatlant vásároltunk, egyet a volt feleségem, egyet az én nevemre íratva. Ezek közös vagyonnak számítanak így is. Válásunk után papíron rögzített vagyonmegosztás nem történt. Kérdéseim:

• ez mennyi ideig marad így közös vagyon?.
  • honnan tudhatom meg, ha a volt nejem a nevén lévő, de még közös vagyonnak számító ingatlant a tudtom, belegyezésem nélkül eladja, vagy ha eladta akkor mit tehetek?
  • építhet e a hozzájárulásom nélkül a nevén lévő közös telekre?

köszönöm.

Nefelejcs2004 # 2019.09.01. 09:14

Hogy miért én vettem fel a hitelt?
Egy épitési vállalkozó a párom kezébe adta a lakás kulcsait, mindenféle szerződés nélkül, ahová mi be is költöztünk, mert az előző lakásból hatósági pecséttel raktak ki. A beköltözés után három héttel viszont, a volt páromat elvitték a börtönbe. (három év letöltendője volt) Akkoriban (2006) egy másik néven azért lobbiztam itt, hogy hogyan tudnám őt onnan kihozni, ami sikerült is. Két 3 hónapos BF-et intéztem neki 10 hónap leforgása alatt, és a másik alatt sikerült megcsinálni a perújrafelvételt, melynek eredményeként "csak" felüggesztett börtönbűntetést kapott.

drbjozsef # 2019.09.01. 07:35

Ha lakás lenne az közös, de a tartozás az nem

Nem pontosan, de lényegében igen. Lehet keresnivalód, de igen jó eséllyel legfeljebb a lakás rá eső értékét vonhatnád le a hitelből.

A vagyonmegosztást egyben, összességében vizsgálják, nem külön-külön, ahogy Te kérdezgeted. Ha perelsz, lehet, hogy egy részét be tudod vasalni rajta, de nem vennék mérget rá, ez erősen függhet rengeteg körülménytől, hogyan történt a hitelfelvétel, és miért nem lett fizetve rendesen - és hogy miért Te vetted fel a hitelt, miért nem közösen.

Nefelejcs2004 # 2019.09.01. 07:02

drbjozsef!

Köszönöm szépen a választ!
Ez azért is nagyon érdekes, mert sajnos nem így történt. :( Vagyis csak az első fele igaz: a lakás vásárlási szerződés valóban kizárólag én nevemre szólt, így a hitel, és maga a lakás is az én nevemre került. A hitel azonban nem lett fizetve, a lakást elárverezték (az otp factoring lett a tulajdonos), de az árverezés ellenére, további 30 milliót követel tőlem a bank, és bárhová megyek, azt mondják, hogy jogilag nem tudom ezt a tartozást a volt párommal megfeleztetni.
Szóval ez így nem túl igazságos. Ha lakás lenne az közös, de a tartozás az nem. :(