Válás, vagyonmegosztás


monalisa1 # 2008.11.18. 14:53

Erik01

Legjobb lenne ha a feleséged magához tudná váltani a tulajdoni részedet - hitelt tán ő is felvehet -, és onnantól vagyonilag függetlenek lennétek egymástól - anya és fia lakná tovább a lakást.

Persze előbb az előzőekben felvett hitelt rendeznetek kell, különben a bank nem járul hozzá a nejed önálló hitelfelvételéhez.

Vagy a srác nagykorúságát követően kezdeményezed a bíróságon a jelen közös tulajdon megszüntetését, és ha sehogy másképp - a lakás kényszerárverezési értékesítése...

De legjobb lenne ha valamiképp meg tudnátok egyezni a lakás dolgában - a pereskedést és annak nem kevés költségvonzatát elkerülendő.

Azt próbáld tudatosítani a feleségeddel, hogy végtelen időkig még ő sem ülhet a te vagyoni értékeden.

Monalisa
laikus hozzászóló

Erik01 # 2008.11.18. 14:33

Tisztelt ObudaFan!

Szeretném kérni a te véleményedet is az esetemről, lehetőségeimről.

Annyit tennék még hozzá, hogy a külön szobában és közös lakásban töltött két év alatt én fizettem minden családi költséget és ezért halmozódott fel a feleségem számláján a pénz.

Őszinte tisztelettel,

Erik01

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.18. 14:13

Megkért. Te pedig teljesítetted a kérést. Ezt a köznyelv is önkéntes teljesítésnek mondja.

Erik01 # 2008.11.18. 14:10

Tehát a közös megegyezés lenne csak amivel eladásra bírhatnám?
Még akkor sincs esélyem, ha a távozásra levélben kért meg amit a bíróságon felmutathatnék?
Köszönöm előre is,

Erik01

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.18. 13:56

Az egész lakást soha nem adhatod el, a tulajdoni hényadot bármikor - de nem valószínű, hogy találsz rá vevőt a feleséged használati jogával terhelten.

Már mondtam: szerintem önként távoztál. Ha tudod bizonyítani az ellenkezőjét, akkor követelheted a használati jog megváltását.

Az elmúlt két évet közös lakásban de külön szobában töltöttük, éltük.
Ezt inkább ne hangoztasd. Ha ugyanis az utóbbi két évben már nem állt fenn a házassági vagyonközösség, akkor a bankszámlája ezen idő alatti növekménye az ő különvagyona.

Erik01 # 2008.11.18. 13:16

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Mikor adhatom el a lakást? Mikor kezdeményezhetem jogilag? Ha a gyermekünk felnőtté válik és elhagyja az ingatlant, akkor is a feleségem használhatja?
Nekem 50% tulajdonom van benne. Hol itt a pénzem?
A feleségem többször megkért, hogy hagyjam el a lakást. Én nem önszántamból mentem el.Azért mentem el mert el akartam kerülni az állandó vitákat. Az elmúlt két évet közös lakásban de külön szobában töltöttük, éltük.
Nem kellene neki fizetni számomra haszonélvezetként a lakás értékének a 30%-nak a felét?
Előre is köszönöm, hogy megtisztelsz a válaszoddal,

Erik01

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.18. 12:40

mivel a gyermekünk
a feleségemnél marad ezért a bíróság a lakáshasználatot a feleségemnek ítéli.

Azt eléggé biztosra veheted.

Ha kérek haszonélvezetet akkor az milyen mértékű lehet?
0. Milyen jogcímen kérnél haszonélvezetet? Tulajdonos vagy, csak éppen semmire nem mész vele, mert a használat jogát a másik félnek ítélik. Még használati jog megváltást sem kérhetsz, hiszen a lakást önként, a visszatérés szándéka nélkül hagytad el.

A lakásingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése egy másik kérdés. Hacsak nincs mégegyszer annyi közös vagyonotok, mint a lakás értéke.

Erik01 # 2008.11.18. 12:30

Tisztelt ObudaFan és Kovács_Béla_Sándor!

A kérdésem a vagyonmegosztásról szól, igen.
Szeretném tudni, hogy mi az amit követelhetek. Én minél előbb szeretném a lakást értékesíteni de félek attól, hogy mivel a gyermekünk
a feleségemnél marad - hiszen ott érzi otthon magát- ezért a bíróság a lakáshasználatot a feleségemnek ítéli.
Ebben az esetben hogyan és mikor tudom értékesíteni? Nem vagyok tisztában a jogokkal, amelyek engem illetnek.
Ha kérek haszonélvezetet akkor az milyen mértékű lehet?
Hogyan tudom kérni az értékesítést és a vagyon megosztását? Félek évekig nem láthatom a pénzemet, amit a lakásba fektettem.
Én mindent rendben szeretnék elintézni, ezért fizettem ki a gépkocsi árának felét. Természetesen postai csekkel tudom majd bizonyítani.
Én közös megegyezéssel szeretnék elválni de sajnos a feleségem azt mondja, hogy csak a válás után vihetem el azoknak az ingóságoknak a felét amelyben
előzetesen megegyeztünk.
Jogilag ezt megteheti? Mikor vihetem el ezeket az ingóságokat? Most ezeket ő használja.
Előre is köszönöm a segítségeteket és maradok továbbra is tisztelettel,

Erik01

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.18. 11:36

Ha a vagyonmegosztásra vonatkozik a kérdés, akkor megillet mindannak a fele, amit a házassági vagyonközösség fennállása alatt szereztetek - beleértve a bankszámlák egyenlegeit is. Aki arra hivatkozik, hogy valamelydolog különvagyon, annak azt bizonyítania kell, mert a közszerzeményi jelleg mellett áll fenn törvényi vélelem.
(Post festam bölcsesség: az autó vételár felét kár volt átutalni; alkalmas lett volna beszámításra. A gyerektartásdíj viszont nem!)

Ha a gyermekelhelyezésre kérdeztél, akkor az egy ekkora fiúnál már nagyrészt rajta múlik.

ObudaFan # 2008.11.18. 11:05

Ennél azért konkrétabb kérdést kellene feltenni, mert így túl értelmes választ nem fogsz kapni.

Erik01 # 2008.11.18. 10:42

Sziasztok!

Kérlek benneteket, hogy segítsetek nekem! Válni készülök a feleségemtől elhidegülés miatt. 2 éve elhagyott engem és a fiamat 2 hónapra. Azóta megromlott a kapcsolatunk. 3 hónapja elköltöztem otthonról egy új kapcsolatba. Semmit nem hoztam el még tőle - itt most az ingóságokra gondolok.
Van egy közös 16 éves gyermekünk aki vele maradt. Szerencsére a gyermekem napi szinten meglátogat.
Postai csekken adom fel a gyermektartást 50000 Ft-ot mert minden bizalmamat elveszítettem a feleségemmel. 2 éve nem kellett kivennie a számlájáról a fizetését, mert az enyémből megéltünk. Miután elmentem tudatta velem, hogy nem adja át nekem a felét mert az őt illeti. Én a közösen vásárolt autónkat értékesítettem, majd még az nap feladtam az értékesítési összeg felét a nevére szólóan.
Van egy 50-50% tulajdoni elosztásban vásárolt lakásunk.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeim vannak ill. mire számíthatok.

ObudaFan # 2008.03.19. 19:27

Thomas!

Az örökös a hagyatéki tartozásokért csak a hagyaték tárgyaival, vagy értékével és annak hasznaival felel a hitelezőknek.

Ha ennek ellenére sem szeretnél örökössé válni, akkor ne a lemondásról, hanem a visszautasításról szóló szabályokat nézegesd.

Zoé71 # 2008.03.19. 06:48

ObudaFan!
Én is úgy gondolom, hogy a házasságomnak kell még adnom egy lehetőséget, mert különben mindig arra gondolnék, hogy mi lett volna ha .... meg még érzelmek is vannak.
A férjem viszont nincs túl nagy hátrányba szerintem. Ez az ingatlan amire szerződést szeretnék kötni, nem közös vagyonból szerzett, tehát nem az Ő vagyonát veszem el. Akkor kezdtem intézni a lakást amikor a válási papírokat elindítottam és minden naposak voltak otthon a balhék, úgy hogy a gyerek bezárt ajtók mellett mert csak aludni. A lakás kezdő részletét a szüleim anyagi segítségével illetve a különélésünk óta félrerakott pénzemből fizettem. Szerencsés helyzetben vagyok mert viszonylag jó jövedelmmel rendelkezem, igaz nem csak egy állásom van, de 4-szer annyit keresek mint a férjem. Amíg együtt voltunk minden forintot a közös ingatlanunkra költöttem de ez közös vagyon a jog szerint. Viszont a továbbiakban már nem szeretnék osztozkodni ha nem muszály. Persze ha együtt maradunk nem érdekes az egész, mert úgy is a gyerekeké lesz minden.

monalisa1 # 2008.03.18. 22:24

Tele vannak az újságok olyan "pénzitézetek" hírdetéseivel, miszerint hitel akár a BAR listára felkerültek esetében is...

Igen, az ági örökség lép be ebben az esetben.
De ha végül is a kutyának se kell az az örökség - a vele együtt megörökölt tartozás miatt -, hát a banknak bukta...

Leendő örökségről előre le is lehet mondani, de a későbbeikben esetleg visszacsínálni már nem - ezt olvastam itt valahol a fórumban.

Akivel szemben gondnokság alá helyezési eljárás indul, alapból a pszichiáter dönt a sorsáról, ergo őt magát nemigen szokták megkérdezni...

Nem azt kell érteni, hogy onnantól zárt intézet vagy ilyesmi, nem - hiszen sem nem közveszélyes sem nem önveszélyes -, hanem hogy jogaiban korlátozzák., gyámot neveznek ki melléje, és ez lehet akár az egyik gyermeke is.

Thomas67 # 2008.03.18. 21:55

Közben neki szaladtam a Ptk-nak, hátha..
Kiegészítésként lefekvés előtt:

Ptk. 603. § (1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.
(ami persze támadható is),
de...
lehet ez egy megoldás?
azaz, a lemondás nincs ütközésben a hagyatéki jog rendelkezéseivel?
Kié a hagyatéki teher, ha mi gyerekek és Ésanyám lemondunk az örökségről?
(Vélelmezhetem,hogy az öröklési ág szerint sorban utánunk következőé?
(gondnokság alá helyezés kizárva, tuti nem megy bele, már próbáltam)amúgy hitelt már sehol sem kap a BAR(KAR)miatt, ahová már felkerült.
Thanx
T.

Jocika # 2008.03.18. 21:52

Köszönöm a gyors válaszokat,
ezt a végrehajtás dolgot nem egészen értem.

Mi van abban az esetben,ha Én az ingatlan értékének az elhelyezkedése és egyéb olyan szempontokat figyelembevéve amit a piaci trendeknek megfelelő négyzetméter ár alapján kiszámolt összeget veszem és annak az 50%-át ajánlom fel.
Mit köteles elfogadni, vagy kötes-e egyáltalán elfogadni?
Meddig lehet elhúznia a dolgot.
Hogyan juthatok minél hamarabb a részemhez?

monalisa1 # 2008.03.18. 21:34

Előljáróban is, én csak egy laikus hozzászóló vagyok...

Bizonyára lehetséges házasság ideje alatt is vagyonjogi szerződést kötni - ügyvédet és/vagy közjegyzőt kell felkérni, egyébként is ő szerkeszti meg az okiratot -, már amennyiben édesapátok a felhalmozott adósságai miatt hajlandónak mutatkozik egyenértékű vagyonrészt ajándékozni anyukátoknak. (A mama vagyonszerzési illetéket lesz majd köteles fizetni, mértékét/összegét a jogász majd kiszámítja.)

Innentől kedve indulhat a családi győzködés a papa rábírása érdekében...

Persze előbb a jogásszal kell beszélni és a részletekre vonatkozóan tanácsát kikérni, elfogadni.

Egy örökség visszautasítható, akár azon ok miatt is, hogy a negatívum nagyobb mint a pozitívum. Csakis az örökség egészéről lehet lemondani, tehát esetleges részletekre lebontva úgy nem.

Na én most hiszállok (...), remélve ma vagy holnap fórumozó jogász érdemben hozzászól majd.

Az apukátok gondnokság alá helyezését mielőbb el kellene inditani a bíróságon, már csak a saját érdekében is.

Thomas67 # 2008.03.18. 21:06

Köszönöm!
Pár felvetés még:
Eső után köpönyeg= házasság ideje alatt,"menetközben", nem köthető vj.sz.-és?
Örökségről való lemondás? Lehet megoldás?
(Nyilatkozat a hagytéki tárgyaláson, hogy"köszönjük hitelezők, de kívűl tágasabb")
A PTK-ban valahol van arra nézve lehetőség,hogy Apám nyilatkozhat egyoldalúan arról,hogy "ámokfutását" saját maga pénzelte, és ezért semmilyen felelősség ne terheljen senkit?
Megoldás lehet Anyukám "szabadul minden jószágától", ajándékozással vagy más úton?
(Magyarul ne legyen a nevén semmi, akár úgy, hogy Apámat rávéve a haszonélvezeti jogokról való lemondással)?
Idevágó passzusokat sokszor olvastam, azért fordultam a fórumhoz,mert szeretnék gyakorlati tanácsot kapni.
Elnézést a helyesírási hibákért.

monalisa1 # 2008.03.18. 20:00

Igazságügyi orvosszakértő pszicháter vizsgálata és szakvéleménye alapján elrendelheti a bíróság az édesapád gondnokság alá helyezését - valakit közületek a családból kijelölnek az ő gyámjának. Onnantól kezdve nem lenne lehetősége felelőtlenül újabb és újabb hiteleket felvenni, akár legalásan akár esetlegesen uzsorástól.

  1. Adósságnak...
  2. Igen.
  3. A tartozás erejéig a várható örökségből.
  4. Igen, mert akár tudott a kölcsönök felvételéről akár nem, mint házastárs (= vagyonközösség) a tartozást elsősorban őrajta majd...
  5. Eső után köpönyeg.
  6. Az örökségről akár le is lehet mondani, ergo a negatív örökséget nem kötelező felvállalni.
Thomas67 # 2008.03.18. 19:37

Sziasztok!A segítségeteket steretném kérni az alábi ügyben.Éapám 2006 januárjától folytatólagosan 2006 júliusáig 3 különböző banktól 8 különböző hitel formájában cirka 3 milliós tartozást halmozott fel.
Épaám fizikális és mentális leépülés rohamos, ezért úgymond "tesz" az egészre és képletesen ugyan, de kivonult a társadalomból.
Kérdéseim arra az estre vonatkoznak,ha végleg "eltávozik":

1.Pénzitézeti szerződés tulajdonnak tekinthető?
2.Ha,igen, Örkölhető?
3.A testvéremnek és nekem,mint törvény szerinti örökösöknek, van-e valamilyen terhelhetőségünk.
3.Éanyám a házas.vagyonjog szerint,terhelhető-e a tartozások erejéig?
4.Ha, igen, házas.vagyonj.sz.-el ez kikerülhető-e?
5.Van-e valamilyen egyéb megoldás arra nézve, hogy Éapám halála esetén a tartozásiért semmilyen módon ne legyenek az hozzátartózi felelősségre vonhatók.

Köszönöm a segítséget!
T.

monalisa1 # 2008.03.18. 19:32

Licitálni, esetlegesen másik jelentkező hiányában, akár lefelé is lehet., legfeljebb a kikiáltási ár 60-70%-ig, annál olcsóbban a végrehajtó nem adja el az ingatlant - ismételt majd máskor.

ObudaFan # 2008.03.18. 19:19

Jocika!

Ha közös értékesítésben egyeztetek meg, akkor elsősorban most végrehajtást kérhetsz. Aztán ha te leszel az, aki a legmagasabbra licitál, akkor megveheted te is azt a tulajdonrészt.

ObudaFan # 2008.03.18. 19:18

Az az igazság, hogy ha a másik fél ebbe belemegy, akkor tényleg érdemel még egy esélyt. Ugyanis ez őrá nézve igen hátrányos.

Jocika # 2008.03.18. 19:16

Üdv.Mindenkinek.
Tanácsot kérek,a következő ügyben:
4 éve váltunk el, vagyonmegosztás nélkül.
Volt feleségemnek engedtem át az 50-50% tulajdoni arányban közös, ingatlan használatát, a bíróság előtt megegyeztünk az ingatlan közös értékesítésében.
Ez eddig nem történt meg,hol a vevő lépett vissza,hol az Ex.nem egyezett bele az eladási árba.
Végre szeretnék a pénzemhez jutni,akár úgy,hogy magamhoz váltom a tulajdonrészét.
A kérdésem, milyen érték kell,hogy alap legyen a megváltáshoz.
Milyen értékbecslést kell elfogadnia,és az alapján ha Én kifizetem kötelezhető-e az ingatlan elhagyására?

monalisa1 # 2008.03.18. 14:43

A vagyonközösség elrendezése dolgában felkerestek egy ügyvédet és/vagy közjegyzőt, elmondjátok mit is akartok, és ő annak alapján elkésziti az okiratot, melyet néhány nap múlva alárhattok nála. (Az ő munkadíja néhány tízezer forint.)

Azt hogy végül is miben állapodtok meg a férjeddel a jelenlegi közös vagyon dolgában, csakis tőletek függ., az egyik akár kaphat nagyobb részt, a másik kevesebbet...

Lehet, hogy szerzési és/vagy ajándékozási illeket kell majd fizetni., a jogász ezzel kapcsolatban is tájékoztat majd.

Ami a férjed "önvizsgálatát" illeti, nos örvendetes., ha úgy látod komoly a fogadalma, számodra megéri bizalommal lenni feléje - mégis csak a család és azon belül is a gyermekek.

Az előfordulhat, hogy nagynéha elfogyaszt egy-két pohárral - valaminek az alkalma okán, ez még megengedhető, de "a" poharat amúgy tartsa távol magától.

Egy igéret, a becsület, melyet a továbbaikban nem lehet újra eljátszani...