Válás, vagyonmegosztás


briell # 2019.03.26. 19:36

Nem tudom, ezt mire alapoztad, hogy nem fog járni, de nagyon nem is érdekel. Voltam ennél jobb helyzetben, és mégis járt... mikor előzőleg váltam. Nem hiszem, hogy azóta akkorát változott a törvény, mert átnéztem én is. Köszönöm a szíves eddigi tájékoztatást kedves laikus ügyvédurak.

briell # 2019.03.26. 19:37

ja, az kimaradt, hogy akkor volt hol laknom... mégis megkaptam. A felügyeleti jog meg enyém lesz, abban biztos vagyok.De nem a gyerektartás része érdekelt. Azt nem fogok kérni.

drbjozsef # 2019.03.27. 06:29

De ha minden (is) jobban tudsz, nem értem miért kérdezel.
De tényleg sok sikert, legyen úgy.

Bori Bori # 2019.04.09. 10:40

Lakóházra vonatkozóan a tulajdoni laptól eltérő tulajdoni viszonyokat a váló felek magánokiratban rögzítették, nincs róla bírósági ítélet. Ezt csak az ingatlan értékesítésekor akarják elővenni, amikor befolyik a vételár. Mentesíti ez a feleket az ajándékozási illeték alól?
Az ingatlan a feleség szülei nevén van, de férj és feleség házasság alatt szerzett tulajdonuknak tekintik fele-fele arányban. (A szülők nem szólnak bele.)

ObudaFan # 2019.04.09. 15:02

Lakóházra vonatkozóan a tulajdoni laptól eltérő tulajdoni viszonyokat a váló felek magánokiratban rögzítették, nincs róla bírósági ítélet.

Házassági vagyonjogi szerződés ügyvédi ellenjegyzéssel érvényes.

Ezt csak az ingatlan értékesítésekor akarják elővenni, amikor befolyik a vételár. Mentesíti ez a feleket az ajándékozási illeték alól?

A házassági vagyonközösség megosztása vagyonszerzési illetéktől mentes.

drbjozsef # 2019.04.09. 15:53

ObudaFan,

azért itt a házaspár egyik szülőjének nevén lévő vagyonról van szó. Én nem értek hozzá, de ez nem hiszem, hogy olyan sima, hogy a házasok "saját tulajdonuknak tekintik", a szülők meg "nem szólnak bele".

Kb. pontosan ez a definíciója az ajándékozási illeték kikerülésének.
(habár itt az sem lenne : egyenesági rokonok között illetékmentes, házastársak között illetékmentes. Szóval ha máshogy nem megy, ezt tanácsolnám Bori Bori-nak : szülő a gyermekének ajándékozza 1/1, gyerek a házastársának az 1/2-t. Igaz, ügyvédi, és földhivatali díjak lesznek.)

Bori Bori # 2019.04.09. 16:54

De ez nem házassági vagyonjogi szerződés, hanem házasság felbontása miatt készült okirat.

Bankhitel miatt a tulajdoni lapon nem lehet változtatni. Ezért a megosztás csak eladáskor, vételár megfizetésekor realizálódhat.

Bori Bori # 2019.04.09. 16:57

Ja, értem az ajándékozási láncot. A gyerek kiskorú, ez akadály lehet.

Bori Bori # 2019.04.09. 17:00

Csak a szülők voltak hitelképesek, azért került a nevükre a ház.

drbjozsef # 2019.04.09. 17:47

Szerintem nem érted.
A gyerek a tulajdonos szülők gyereke. Akinek házastársa van, akik most vagyonosztozkodnának.

Hát kétlem, hogy a házaspár - nevezzük lakóknak őket az ingatlan tekintetében - egymás között kötött osztozkodós szerződése releváns lenne bármilyen hatóság előtt egy olyan ingatlan esetében, amelyik egy harmadik fél/felek nevén van.

Ha az ingatlant el kell adni, azt a szülőknek kell eladnia hivatalosan. Talán jobb is, mert ha több mint 5 éve a nevükön van, adózniuk sem kell. Ha a házastársak megbíznak a szülőben is, meg egymásban is, akkor papíron adja el a tulajdonos szülő, aztán adja oda a pénzt a gyermekének, az meg felezze meg a házastársával. Ez mind illetékmentes, ha még a válás előtt történik.

Bori Bori # 2019.04.09. 17:51

Válás után lesz az eladás. Hamarosan kimondják a válást.
Eladni csak a szülők tudják, mert bankhitel van a házon, semmilyen ajándékozás nem jöhet szóba. Minden lehetőség a válás kimondása (maximum 2 hónap + jogerő) után eladáskor lesz.

Bori Bori # 2019.04.09. 17:53

Tehát a vételárként kapott összeget kell kettéosztani, az ingatlant nem lehet.

drbjozsef # 2019.04.09. 17:56

Hát az pech.

Szerintem kizárt, hogy bárhol elmenne a Ti szerződésetek egymás között megírogatva. Teccik tudni ezért van a közhiteles ingatlannyilvántartás.

Visszatérve eredeti kérdésedre, ha az ajándékozási illetéket úgy érted, hogy a szülők eladják a lakást, a gyermeküknek adják az árát, és az a felét továbbadná az exének, akkor szerintem kizárt, hogy megússzák az illetéket ennél az ajándékozásnál.

Ilyen az élet, ha a szülő nevére veszünk valamit, mert csak ő hitelképes, pedig nem az övé, akkor azzal elfogadjuk az ezzel járó hátrányokat is. Az illeték pont az lesz.

Bori Bori # 2019.04.09. 18:10

Az exnek és a szülőnek van egy közös bankszámlája a hitel miatt. Ez még jó lehet valamire.

Nem titok, hogy illetéket nem akarnak fizetni, hiszen a ház fele az exé.

lvia # 2019.04.13. 13:20

Tisztelt Fórumozok!
Vállás utáni vagyonmegosztáshoz keresek egy jogszabályt, mely szerint a gyermekekkel maradó szülőnek azaz aki a szülői felügyeleti jogokat gyakorolja, a gyermekek elhelyezése miatt a vagyonmegosztás során gyermekenként egy bizonyos hányadnyival több tulajdonrész jár az egyébként ötven ötven százalékban bejegyzett tul hányadnál. A jogszabály 2017 es, nem találtam, ebben kérnék segítségek.
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.13. 15:11

No, azt keresheted.

vera12 # 2019.04.20. 16:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A 4:38. § (3) pontjának értelmezésében szeretnék segítséget kérni. A pont szerint "Az a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik." Ezt úgy kell érteni, hogy a születésnapomra kapott mosógép 5 év házasság után a férjemmel közös tulajdonná válik, vagy inkább úgy, hogy ha a szülinapi mosógépet eladom és az árából veszek egy másikat, akkor az 5 év után közös tulajdon? Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2019.04.23. 12:38

Az utóbbi. De mivel a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyak 5 év után nem sokat érnek, nagy gyakorlati jelentősége nincs ennek a szabálynak.

Schzsu # 2019.04.24. 12:24

Tisztelt Címzett!

A kérdésem az lenne, hogy egy ismerősöm felesége 3 évvel ezelőtt lelépett Kanadába.
A férfi mint felperes szeretne elválni.
Nincs sem a feleség sem a férj nevén semmilyen tulajdon sem közös vagyon és nincs kiskorú gyermek sem.
Ha beadja a férj a válópert akkor elválasztják őket anélkül, hogy hazajönne a felesége? Nem szeretne ügyvédet sem fogadni illetve nem akar fizetni a kihelyezett ügyvédért sem.
Elvileg a feleség tud egy hivatalos papírt küldeni, hogy bele egyezik a válásba és nincs semmi követelése hiszen nincs is semmi a nevükön.
Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2019.04.26. 15:48

Egy idő után elválasztják, de lényegesen lassabb lesz, mintha eljönne a tárgyalásra az alperes is.

KapronczaiLaci # 2019.05.05. 07:30

Boldog családapa, egy boldogtalan házasság után válásban gondolkodunk.
Azt beszéltük, hogy a válás kimondása után is együtt maradunk a ház eladásáig.
Megegyeztünk hogy a két felnőtt, de még iskolás gyermekünk kiadását együtt fedezzük, valamint a rezsit.
A válás kimondása után ez még vagyonközösségnek minősül?
Ha megegyeztünk a tartásdíjról és együtt maradunk, akkor ugye nem kell fizetnem ha együtt maradunk?
((Én nem akarok költözni, mert félek hogy nem akarja eladni a házat vagy mélyen áron alul és még évekig ellaknak benne.
Mit tudok ilyenkor tenni?
A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2019.05.07. 14:56

A válás kimondása után ez még vagyonközösségnek minősül?

Nem.

Ha megegyeztünk a tartásdíjról és együtt maradunk, akkor ugye nem kell fizetnem ha együtt maradunk?

Ha az egyezségben kizártátok a tartásdíjat, akkor nem kell.

Bajzel # 2019.05.08. 10:36

A feleségem beadta a válópert és jelezte, hogy a vagyonmegosztási papírokat is be fogja adni. A valóperes végzést megkaptam a Bíróságtól,
amelyre reagáltam is. Jogi területen dolgozok, így viszonylag jó rálátásom van a bírósági ügyekre és jogszabályokra, de inkább gazdasági
ügyekkel foglalkozok, ezért érdekelne, hogy a vagyonmegosztás során nagyjából milyen a bírói gyakorlatra számítsak. A válóperes ügyben
egyedül is elboldogultam, mert nem bonyolult és nagyrészt egyetértek az abban leírtakkal, de a vagyonmegosztás más tészta, itt komoly a tét, amihez szerintem egy eljárásban jártas családjogi ügyvédre lesz szükségem.

Kicsit bonyolult a történt, de megpróbálom összefoglalni. A "harc" egy két szintes ingatlan egy részéért folyik. Mi lakunk az alsó szinten a feleséggel/gyerekünkkel és a feleségem szülei az emeleten. Tulajdoni
hányadok: Enyém és feleségemé 1/4+1/4-ed, valamint anyós/apósé a másik 2/4-ed. A ház zálogjoggal terhelt, hitelből vettük közösen. Anyós nevén fut a hitel, de a többi tulajdonos is adóstárs. A feleségem ki akar
engem paterolni az ingatlanból és kizárólagos használatot akar. A jogszabályokban azt olvastam, hogy főszabály szerint az ingatlant
osztani kell, amennyiben az megoldható. Mivel a mi emeletünkön négy viszonylag nagy szoba található+konyha, fürdő ezért szerintem simán
osztható az ingatlan. Ami talán még fontos a kérdés eldöntésében, hogy a gyerek felügyeleti jogáról önként lemondok az anya javára. A kérdésem az, hogy ezt a főszabályt alkalmazza a Bíróság, vagy inkább itt is az anyának kedvez? Tegyük fel, hogy az anya kizárólagos használatot kap. Ilyen esetben neki meg kell váltania az én tulajdoni hányadomat? Nincs
annyi pénze, hogy kifizesse és különben is a zálogjog miatt nem is lehet matatni a tulajdoni lapon.

A válaszokat előre is köszönöm! Hátha volt már valaki hasonló cipőben...

Üdv
Péter

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 11:24

Nem igazán jellemző a teljesen elkülönült használatra nem alkalmas lakóingatlan megosztott használatának az elrendelése. A kizárólagos használatot általában az kapja, aki a szülői felügyeleti jogot is gyakorolja.

A kizárólagos használatra jogosítás nem jár a közös tulajdon megszüntetésével - hiszen a közös tulajdon megszüntetése esetén már nem is kellene a használatról rendelkezni.

Bajzel # 2019.05.08. 11:36

Köszönöm a választ! Hát ez nem hangzik valami jól... Ezek szerint a felügyelettel együtt megkapja az anya a kizárólagos használatot. A bíróság meg gondolom kötelezni fog, hogy hagyjam el az ingatlant. A tulajdoni hányadom pedig megmarad, ha jól értem?