Válás, vagyonmegosztás

letov # 2009.01.07. 15:38

Erik01-nek írt válaszából:

"Szóval ezért kell peren kívül közösen eladni, mert még ez a legkisebb rossz, ezt viszont a bíróság nem rendelheti el."

De mit lehet tenni akkor, ha nem akarja a másik fél eladni. De vagyonmegosztás még nem volt ingóságban sem és bíróságon sincs az ügy.

Grád András # 2009.01.07. 15:49

"Letov"-nak:

Ha másik nem akarja eladni a közös tulajdonú lakást, nem marad más, mint pert indítani, és bízni benne, hogy menet közben ő is belátja, hogy nem fog jól járni az árveréssel. Ilyenkor szoktam elővenni a pszichológia másoddiplomámat (ez elég nagyképűen hangzik, tudom, bocs de akkor is így van), és azt javaoslni, hogy gondokodjon el az illető játszmaelméleti szempontból azon, hogy vesztes-vesztes, vagy nyertes-nyertes játszmát szeretne játszani. Harmadik lehetőség ugyanis nincs, ha ragaszkodik az árveréshez, saját magát is kisemmizi, ha eladják közösen, mindketten jól járnak. Általában bejön! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

letov # 2009.01.07. 15:58

:) másoddiplomának egyébként a pszichológiát választanám, viccen kívül. Jól jönne a közgazdász mellé egy mélyebb üzleti pszichológia tudás!

Akkor marad minden így úgy tűnik, mivel az édesanya, ha elindítaná a pert, nem tudná az illetéket kifizetni. Vagy ilyenkor ez mindkét felet terheli? Vagy csak azt, aki elindítja az ügyet?

Árverésig amúgy sem jutna a dolog, mert akkor előjönne a híres mondata a férjenek: hogy a gyerekektől vesz el mindent az anyuka. Így meg az anyai érzéseket kihasználva, a gyerekekre hivatkozva kisemmizte a feleséget lényegében.

Csak az illeték megfizetése tartja vissza és ezt a férje tudja, ki is használja.

Grád András # 2009.01.07. 16:04

"Letov"-nak:

A pszichológia csakugyan nem hülyeség, nagyon gyakran veszem jogászként hasznát, olyan, mint a gravitáció, akkor is működik, ha az érintett nem hisz benne! :-)

Komolyra fordítva: Amennyiben valakinek a jövedelmi viszonyai nem teszik lehetővé az illeték azonnali kifizetését (ami a követelt vagyonrész 6%-a, de max. 900.000 forint), akkor több lehetőség is van. Akinek tényleg igazolhatóan kevés a jövedelme, kaphat költségmentességet, de ezt a bíróságok nem szívesen adnak, amit viszont szinte mindig, az az illetékfeljegyzési jog, ami azt jelenti, hogy az illetéket majd csak a per jogerős befejeződése után kell felhívásra megfizetni. Szóval ettől még lehet perelni, hogy valaki nem tud előre fizetni, és ha menet közben egyezség születik, az illetéknek csak pici töredékét kell kifizetni a per leszüneltetése és megszűnni hagyása esetén, azt is csak sokára!

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.01.07. 16:07

Az előző kiegészítése: A közös vagyon megosztásánál m i n d i g közösen viselik a felek az ítélet alpján az illetéket, vagyis a végén is csak a felét kell a per megindítójának ténylegesen viselnie.

letov # 2009.01.07. 16:14

Végre valami biztató! Akkor ha jól értem az illeték felét nem lehet a férje terhelni?

letov # 2009.01.07. 16:15

Bocsánat, mire frissült már válaszoltál is. Köszönöm.

letov # 2009.01.07. 16:20

Akkor erre a férj lépése pedig az lesz, mint a kirendelt pszichológusi vizsgálatnál, hogy a bejelentett minimálbérre hivatkozva és hogy a gyerekek nála vannak elhelyezve, ezért költségmentességet kér, tehát akkor mégis csak a feleség fog fizetni. A pszichológusi vizsgálat is őt terheli, mert a bíróság megítélte a költségmentességet.

letov # 2009.01.07. 16:30

Kár hogy nem jut eszembe minden egyszerre, akkor nem foglalnám le a fórumot. Még egy utolsó dolog lenne. Nincs kizárólagos lakáshasználata a férjnek, de lecserélte a zárat és arra hivatkozott, hogy elromlott, de kulcsot nem adott a feleségnek. Mit lehet tenni? Ebben a hónapban lesz tárgyalás, az utolsó és ha odaítélik a gyerekeket, akkor viszont biztos, hogy megkapja a lakáshasználatot.

ObudaFan # 2009.01.07. 17:59

A jegyzőhöz lehet fordulni birtokvédelemért.

Grád András # 2009.01.08. 10:06

"Letov"-nak:

Tegnap már nem voltam gépnél, ma válaszolok:

Az, hogy valaki költségmentes, az nem azt jelenti, hogy a költségek rá eső részét is az ellenfél fizeti, hanem azt, hogy a Magyar Állam, ami azért nem ugyanaz! A kizárólagos lakáshasználat esetén meg a másik félnek nem jár kulcs a lakáshoz, és ha a visszatérés szándéka nélkül elköltözött (pl. a holmijait elvitte), akkor a zár lecserélése azt megelőzően is jogszerű. Üdvözlettel:

letov # 2009.01.08. 17:13

Nincs kizárólagos használata egyik félnek sem és ingóságot sem hozott el a feleség a lakásból. Ha jól emlékszem, akkor a mindketten kérték a kizárólagos használatot a bíróságon.

Grád András # 2009.01.09. 16:30

"Letov"-nak:

Amíg a bíróság nem döntött a kizárólagos használat kérdésében, addig mindketten jogosultak az ingatlan használatára, ha meg még a holmijai is ott vannak valakinek, akkor arra sem lehet hivatkozni, hogy a visszatérés szándéka nélkül elköltözött. A kizárólagos használatra feljogosítást követően ez már nem áll, azzal eldől a használat kérdése.

letov # 2009.01.09. 17:27

Rendben, köszönöm.

kisvadóc # 2009.01.10. 21:27

Tisztelt Fórumozók!

Abban kérném a segítségeteket, hogy amennyiben a férjnek egy cégben X % tulajdonrésze van, válás esetén ez is a közös vagyon részét képezi? Amennyiben igen, én, mint feleség lemondhatok erről a közös gyermekünk javára?

Válaszotokat előre is köszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.10. 21:31

Ugyanattól függ, hogy közszerzemény-e, mint bármilyen más vagyonelemnél. Ha az, lemondani akkor sem mondhatsz le róla senki javára, legfeljebb elajándékozhatod.

poker # 2009.01.10. 22:23

Bocsánatot kérek előre is, de elég tájékozatlan vagyok válás ügyében. 4 gyermekem van, és már megvolt az első tárgyalás a bontóperben, hónap végén lesz a második. Lakásból én elköltöztem, 2 gyermekkel együtt. A lakásról nem szeretnék lemondani, a gyermekekről megegyeztünk szóban férjemmel. Sok hitel is van lakáson, személyi kölcsönök mindkettőnk nevén.
Kérdésem a következő: hogyan fogják elosztani a fizetni való hiteleket, fizetnie kell neki albérleti díjamnak a felét, van e határidő lakásból való kifizetésemre, eladásra.
És a legfontosabb: mikor mondhatja ki a bíró a válást: csak ha minden anyagi téren megegyeztünk?
A bíró dönthet e saját maga elosztásról...esetlleg egy kicsit a káromra is....csak hogy elválasszon, belemennék.
Bocsánat ha zavaros voltam.
Poker

kisvadóc # 2009.01.11. 08:38

köszönöm

ObudaFan # 2009.01.11. 11:00

poker!

Közös megegyezéses bontásra akkor van lehetőség, ha megegyeztek: a gyermekek elhelyezésében, tartásában, kapcsolattartásban, az esetleges házastársi tartásban (illetve abban, hogy erre nem kerül sor), az utolsó közös lakás használatában és az ingó vagyon megosztásában. Tehát: az ingatlan vagyon megosztása nélkül is lehetőség van közös megegyezéssel válni.

A hitel kérdése azért nehéz, mert ezügyben a bankkal is meg kell állapodni, ha közösen vettétek fel a hitelt, hiszen a bank nem áll perben, így a bíró sem hozhat olyan döntést, ami a bank jogait, kötelezettségeit módosítja. Éppen ezért itt egymással és a bankkal is meg kellene állapodni.

poker # 2009.01.11. 11:35

Köszönöm szépen!

Poker

ObudaFan # 2009.01.11. 20:21

Nincs mit.

setareh # 2009.01.13. 11:26

Udvozlok mindenkit

Segitseget szeretnek kerni egy szamomra eleg bonyolult ugyben. Elvaltam a ferjemtol ugy egy honappal ezelott ez le is zarult, viszont meg mindig egy lakasban lakunk, mert o addig nem akar elmenni, amig ki nem fizetem belole. Ez sajnos meg egy jo ideig nem megoldhato. Az igazi problemat az jelenti, hogy mar nem akar fizetni semmi rezsibe, vagy a kolcson reszletfizetesebe, mondjuk az az en nevemen van, az en szamlamrol vonjak. Nekem igy csak a sajat fizetesem van,valamint a gyermekem keresete, amibol ideadja a harmad reszt. ennyibol nem tudok mindent kifizetni, es meg enni is. Az lenne a kerdesem, hogy ilyenkor mit lehet tenni, vagy esetlegesen bebizonyitani, hogy o nem fizetett.
koszonettel: "Restasne"

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.13. 11:45

Kinek a tulajdona a lakás? Hozott-e a bíróság döntést a kizárólagos lakáshasználatról? Mit kell azon érteni, hogy "kifizeted" a férjedet?

setareh # 2009.01.13. 12:22

a fele lakas az en nevemen van, a fele a volt ferjemen. a birosagon azt mondtuk, hogy a lakasrol majd mi megegyezunk egymas kozt, de a birosagi papiron az van. hogy amig ki nem fizetem a volt ferjem reszet, vagyis a fele erteket a lakasnak, addig mind a ketten itt lakunk, es o fizeti mindennek a felet is. vegul is most en fizetek mindent, a rezsit, a kozos kolcsont is.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.13. 12:31

Jobb lett volna a bírósággal jóváhagyatni az egyezséget.
Hogy a használat költségei őt is terhelik, az egyértelmű, az arányokon lehet vitatkozni. Ha nem hajlandó önként fizetni, bíróságtól lehet kérni a kötelezést.
Hogy a kölcsöntörlesztés is terheli-e őt, és milyen formában, az egy másik, bonyolultabb kérdés. S ha terheli is, kikényszeríteni azt is, csak bírósági úton lehet.

(Azt, hogy valaki nem teljesíti a kötelezettségét, nem kell bizonyítani - vitás esetben neki kell bizonyítania, hogy fizetett.)