Válás, vagyonmegosztás


groszfater@gmail.com # 2022.07.07. 10:30

Major!
"Csak lakáskiűritési per,és kérd a használati díj megállapitását június 30-tól,azzal hogy a gyermek maradhat amig talál albérletet."
Ne beszélj hülyeségeket!

1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 13.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.07. 11:15

Mind a ketten (hárman) csak szívességi használók.

groszfater@gmail.com # 2022.07.07. 12:59

A fater az após, nagypapa a szíves...

valinéni # 2022.07.30. 09:06

Tisztelt Fórumozók!

Kérem segítsetek abban, hogy házastársi közös ingatlan megosztása lehetséges-e úgy, hogy az egyik fél ingyenesen átadja a saját 1/2-ed részét a másik félnek vagy ez mindenképpen ellenértékért történik? Ha ingyenesen átadja akkor kell külön ajándékozási szerződést is becsatolni a földhivatali bejgyzési kérelemhez vagy elég csak a közös tulajdont megszüntető szerződés amelyben ingyenes az 1/2 tulajdoni illetőség átadása?

Köszönöm

Vali

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.30. 10:33

Miért ne lehetne ingyenesen is? (Más kérdés, hogy tényleg ingyenes-e az az átruházás; és végképp más kérdés, hogy miért jótékonykodna az egyik fél a másikkal egy helyrehozhatatlanul megromlott házasságban.)

A másik kérdés nem értelmezhető - de majd az eljáró ügyvéd fogja tudni.

drbjozsef # 2022.07.30. 10:35

valinéni,

Közös megegyezéssel (szinte) mindent lehet.

A vagyonmegosztást egészében, a teljes közös vagyonra nézve célszerű elosztani egyébként.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.30. 11:45

(„A vagyonmegosztást egészében, a teljes közös vagyonra nézve célszerű elosztani egyébként.

Az igaz. Csak a földhivatalnak, adóhatóságnak a gáztűzhelyhez, a Picasso-képhez, az anytömbökhöz, a hiányos kávéskészlethez stb. semmi köze.)

Majordomus # 2022.07.30. 13:59

A "papirmunka" !

Csillag74 # 2022.07.30. 20:05

Tisztelt Fórumozók!
Közös megegyezéses válás esetén, ha mindkét gyerek nagykorú, de az egyiknek még van egy éve az iskola befejezéséig (érettségizett, de van még egy technikumi év), akkor is meg kell egyezni a keresetlevélben az elhelyezésről, kapcsolattartásról?
Illetve a tartás valóban lehet természetbeni? Ha igen, ezt részletezni kell, hogy mit tartalmaz?
Ha nem lehet természetbeni, akkor gyerektartásról beszélünk még attól független, hogy nagykorú vagy már rokontartásról? Hogy kell ezt beírni a keresetlevélbe?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.31. 07:12

Nem.

Csillag74 # 2022.07.31. 19:25

Kedves Kovács_Béla_Sándor! Nagyon köszönöm a választ!

kovacsl # 2022.08.14. 04:26

Sziasztok
Még válàs előtti vagyon megosztási szerződés kötése esetén (pl ingatlant anya használja gyerekkel) ha később pl a válásban a felek nem egyeznek a bíróság felülírhatja a korábbi szerződést ugye? Pl ingatlant el kell adni és osztozkodni a válás miatt.
Ezt az előbbi vagyon megosztási szerződest be kell jelenteni a közjegyzőnèl hogy tegye Hbny-be?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.14. 12:02

Hű. Fuss neki mégegyszer! (Így az az érzésem van, mintha guglifordítóval tetted volna át valami ritkábban használt egzotikus nyelvből.)

Majordomus # 2022.08.14. 18:52

Az l- enne a lényeg szerintem hogy a folyamatot meggyorsítanák azzal, hogy előzetesen megegyeznek a vagyonmegosztásban.

Közös megegyezés esetén igy a biróság jóváhagyja a felek egyezségét. Az a kírdés,ha később merül fel vitás kérdés,az kihat e a megállapodásra is?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.15. 06:10

A bontóperben a bíróság nem foglalkozik, nem foglalkozhat a vagyonmegosztással. De az utolsó közös lakóhelyül szolgáló ingatlan használatának kérdését a törvény mintegy kiveszi a vagyonjogi vita köréből.

Az a kírdés,ha később merül fel vitás kérdés,az kihat e a megállapodásra is?
Ezt a kérdést így se értem.

Majordomus # 2022.08.15. 18:42

Próbáltam kihámozni én is hogy mi lenne a kérdés,de majd kiderül.

ostoros # 2022.08.21. 10:42

Sziasztok, tanácsra lenne szükségem.

Feleségemmel több elmérgesedett konfliktus óta jó egy éve megromlott a házasságunk (egymás közötti kapcsolatunk), de a három közös kiskorú gyerekünk érdekében megpróbálunk közösen az ő érdekükben tevékenykedni, hogy minél kevésbé sérüljenek. Ez eddig is viszonylag jól működött, így a gyerekek a köztünk lévő feszültségből nem érzékeltek sokat. Elmegyünk közös programokra, nyaralásra, stb., ahol mindenki együtt van és próbáljuk jól érezni magunkat.

Sajnos eljutottunk arra a pontra, hogy papíron el szeretnénk válni, azonban a közös lakást (1/2 és 1/2 tulajdoni hányadrész) a továbbiakban is közösen használnánk, továbbra is mindenki kiveszi a részét a közös feladatokból (óvodába, iskolába járás, külön foglalkozások, együtt tanulás, nevelés, háztartási munkák, stb.), ahogyan eddig is. Eddig közös számlánk volt, amihez én is és feleségem is hozzáfér (arra érkezik a kb. ugyanakkora összegű keresetünk és a családi pótlék), és a szükséges költségeket is onnan fizettük.

A kérdésem arra irányul, hogy a fenti helyzet tudatában lehetséges-e ez a megoldás (ami lehet hogy csak átmeneti, néhány évig tartó dolog lesz), hogy papíron elválunk, a közös tulajdonban lévő lakást azonban továbbra is úgy használjuk ahogy eddig, a közös bankszámlát megszüntetjük és külön kasszára megyünk a szükséges költségek közös viselésével, de lényegében további vagyonfelosztás nem történik. (Két darab gépjárműről és a lakás bútorairól, berendezési tárgyairól van még szó, más nagyobb értékű dolog nincs.) Elegendő-e ehhez egy mediátor vagy mindenképpen ügyvédhez kell fordulnunk?

A másik kérdésem az lenne, hogy elvált személyként - ha mégis el kell adnunk a közös lakást és a gyermekek kapcsán "váltott gondoskodásban" (mindkét szülőnél ugyanannyi időt töltenek a gyerekek, felváltva és azonos időtartamban gondoznánk őket, erről is beszéltünk, nem lenne akadálya egyik fél részéről sem) állapodunk meg - lehet-e igényelni CSOK hitelt, ha igen, akkor ebben az esetben mi dönt arról, hogy használt ingatlan vásárlása esetén az anya vagy az apa igényelheti-e a CSOK támogatást és a CSOK hitelt vagy esetleg mindketten jogosultak-e rá.

Köszönöm a segítséget előre is, üdv:
ostoros

Majordomus # 2022.08.21. 18:16

Saját érdekedben - az ilyen ügyekből csak a nők tudnak jól kijönni - mindenéppen kössetek közegyző által hitelesitett megállapodást,amelyben a részletekig leszabályozzátok a további együttélés szabályait.

Mindez addig működik ameddig egyikőtöknek új párja nem lesz.

A Csok igy nem fog működni.

BHLF93 # 2022.08.22. 13:50

Tisztelt Cím!
Apukám 3 éve vett egy ingatlant, erősen leromlott állapotban, ennek okán viszonylag olcsón jutott hozzá. Volt neki lakáskasszája, és sokat spórolt is rá. Apukám tavaly meghalt, most a hagyatéki eljárás során a volt élettársa bejelentkezett az ingatlan ½ tulajdoni részére. Nyilván nem ismertem el az igényét, most bíróságra megyünk. Tények: Nincs közös gyermekük, közös háztartást nem vezettek (nekem az nem közös, ha a hűtőben mindenkinek van külön polca), apukám az ebédet is menzáról kapta, amiért ő fizetett, apukám nyugdíja 4szerese volt az élettársáénak és havonta fizetett 50.000 Ft-ot a nőnek lakhatás címen. Az igény: szerinte a háztartási munkáért neki joga van az ingatlan felét kérni, mert ő gondoskodott apukámról, főzött, mosott, takarított. (ez vicc). Az ingatlan értéke az elmúlt 3 évben minimum 4szeresét éri. Sok felújítást végzett rajta apukám sajátkezűleg és nagyon jó helyen is van a ház. Milyen kilátásaink vannak a peres eljárás során? Milyen értéket képvisel a háztartási munka? Tényleg a nevére kerülhet a fél ház? Egy fillért nem tett bele a rezsit is mind a mai napig mi fizetjük tesómmal, a temetéshez sem járult hozzá, de nem is kérdezte, nem is kértük! A 25 év együttélés több jogot ad neki, mint nekünk? Mert így ugye mi törvényes örökösök csak 25-25%-ot örökölünk. Válaszát köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2022.08.22. 16:08

BHLM93!

Megtehet és meg is teszi ha nem védekezel érdemben!
Szorgalmasan olvasgasd a Ptk,-t

drbjozsef # 2022.08.22. 18:21

BHLF93,

Az élettárs nem örökös.
Ugyanakkor az élettársi vagyonközösség is ugyanúgy létezik, mint a házassági, csak nem törvény erejénél fogva 50-50% a megosztása a megszűnése esetén, hanem a felek vagyoni hozzájárulása szerint.
Ezért az élettársnak megtérítési igénye lehet. Nehéz lesz bizonyítania, eleve az egyik legmocskosabb perek ezek, pláne, amikor az egyik fél 25 év együttélés után azt mondja, hogy ja kérem ez persze nem is volt élettársi közösség, mert az egyik polcon volt a fagyi és a másikon a sör.
Szóval jópár év pereskedésnek nézel elébe, spórolj az ügyvédre, a végén jó eséllyel sokkal kevesebbet kell fizetned, mint az ingatlan fele (ha hozzáadjuk a perköltségeket, akkor már nem sokkal).

Amit javasolni lehet az egyetlen dolog : megegyezés. Ha máshogy nem megy, és mindkét fél beleegyezik, bírósági mediációt kérni. Minden más mindkét félnek rosszabb lesz a végén.

Majordomus # 2022.08.22. 18:59

Egy tárgyalást megér!
Meg egy jó ügyvédet.

drbjozsef # 2022.08.22. 19:34

Ha nem egyeznek meg az első tárgyaláson, lesz abbol alsó hangon négy tárgyalás, darabja per félév...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.23. 05:18

A tárgyalási időköz max. három hónap lesz, de a többi stimmel. Magar részéről az élettársi vagyonjogi vitát majdnem annyira utálom, mint a kukoricagölődint.

BHLF93 # 2022.08.23. 10:44

Köszönöm szépen mindenkinek az együttérzést, mocskos és nehéz 1-2 évnek nézünk elébe, de az 50% irreális :(