Válás, vagyonmegosztás


drbjozsef # 2022.08.23. 11:09

BHLF93,

Megjósolom mi lesz : az élettárs keres ügyvédet, aki elmondja neki, hogy az ingatlanból nem kérhet 50%-ot, legfeljebb akkor, ha igazolni tudná, hogy annyival hozzájárult (és az értéknövekedés sem jár feltétlenül). Cserébe kapsz egy hosszú listát, mi mindent tett, fizetett, házimunka, kertrendezés, ápolás-ellátás, mittudmén, ezért kér akkor tizen-huszonikszmillió forintot, élettársi vagyonközösség miatt.
Ezeket majd szépen tételesen cáfoljátok, és ha egy csepp esze van megegyezik veletek néhány millió forintban.
Ha a valós, igazolható jövedelmi viszonyok jelentősen eltérnek, akkor a mindennapi életvitel mellett, különösebb egyéb keletkezett megtakarítás nélkül elég evidens, hogy az elhunyt költött a sajátjából sokkal többet az élettársra, mint fordítva. Abból meg nehéz kijönnie...

aniko7777 # 2022.09.04. 15:28

Tisztelt fórumozók !
Segítséget szeretnék kérni adott egy család feleség Férj és egy 14 éves fiú gyermek elmérgesedett a kapcsolat a férj két hónapja elköltözött a közös otthonból aminek /egy ötöd része az övé a többi rész feleségé/és a 14 éves fiú gyermeket magával vitte a feleség várt hátha megnyugszanak a kedélyek és visszajönnek, De nem így lett és kapott egy válási papírt úgyhogy válni fognak .Kérdésem a következő
A 14 éves fiú gyermek eldöntheti e hogy hol szeretne élni az anyával vagy az apával vagy a bíróság dönt erről az apa befolyásolja a gyermeket anyagilag manipulálja így azóta két hónapja nem jött vissza az édesanyjához plusz letiltotta és telefonon se tudja őt hívni az édesapja agresszív többször bántotta a gyermeket kiabált amiből gyámhatósági és több szomszéd által feljelentett rendőrségi ügy is volt., mennyi esély van arra hogy a gyermeket az anyánál helyezik el még ha a gyermek nem is az anyával akar éln.
A feleség a szüleitöl kapott kézpénzt amin állampapirt vett a saját nevére erre a férj ha megtudja igény tarthat a felére ?

aniko7777 # 2022.09.06. 18:51

Tisztelt forumozok !
Jövedelem igazolást ha kérnek a vállás során valamire hivatkozhat a feleség hogy ne lássák mennyit keres ? Köszönöm

Majordomus # 2022.09.06. 18:55

Téged hogy érintene ha a férjed letagadná a jövedelme felét?

A 14 éves gyermeket megkérdezi a bíróság hol akar élni,kivel?
A szülőktől kapott pénz különvagyon.

aniko7777 # 2022.09.06. 21:04

A viszony rég megromlot köztük a feleség se tudja valoban mennyit keres a férj . A férj beadta a vállást .A feleség most kapot egy birosági végzést amiben leirták hogy, hogy gondolja a továbbiakban a férj gyerek láthatás stb. A férj nagyon jól keres ezért nem.kérnek gyerek tartást ,de ha estleg megtudja hogy a feleség kicsit többet keres mint amit Ö hitt akkor lehet bosszubol megváltoztatja és kér gyerektartást .Kértek vissza menőleg 1 évre kereseti kimutatást ezt csak a biró láttja ? .Meg teheti -e a férj ott a biroságon hogy megváltoztatja azt ami le van irva és amibe a feleség beleegyezett ?Köszönöm

Vadsuhanc # 2022.09.06. 21:33

Nem a férj teheti meg. A Bíróság, ha ez neki szükséges a korrekt döntéshez. Amennyiben a Bíróság kéri akkor annak tegyél eleget mert esetlegesen előbb-utóbb még egy izmos rendbírságot is a nyakadba vehetsz.

Emberi oldala meg, hogy az szerinted bosszú, hogy az általad szült gyermekeket valaki felneveli és esetleg azt kéri ehhez járulj hozzá... Bocs ez nem a jogi oldal , de egyszerűen nem értem az ilyen embereket..... Még azt sem tudod mit akar a férjed, de már bosszúról beszélsz.. Amúgy megérdemelnéd.... Kár volt beleolvasnom.....

aniko7777 # 2022.09.07. 05:11

Kedves Vadsuhanc!
Itélkezel ugy hogy csak "egy részletett "
tudsz A férjet te nem ismered én viszont igen .Én egy közeli ismerös vagyok aki probál segiteni egy szerencsétlen nőnek aki elvesztete a családját es egyetlen gyerekét is ellene nevelték és pénzel meg vették.Amugy hogy ki mit érdemel meg az nem a te hatás köröd hogy eldönsd .Szép napot és köszönöm a válaszokat

Anyalanya2022 # 2022.09.09. 20:55

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, azaz egy nagyon jó, tökös ügyvédre lenne szükségem váláshoz.
Tudna valaki nevet, telefonszámot írni esetleg?
Nagyon köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2022.09.10. 06:06

Mi a fenének kell ügyvéd váláshoz?
Nem-tudod kitölteni a kereset-levelet? Minden pontjához ott van a "szamárvezető"!

Helén42 # 2022.09.12. 21:26

Tisztelt Fórumozó Hozzáértők!

Szeretném a segítségüket kérni a következőben.
2007-ben bírósági végzés alapján az apának 30 e Ft gyermektartási díjat szabott ki a bíró.
2016-ban ezt kezdeményezésemre az apával felülvizsgáltuk, és 60 e Ft-ban állapodtunk meg. Ügyvéd jegyezte ellen a megállapodást, bíróságra nem mentünk. A megállapodásban az is szerepelt, hogy 5 év múlva felülvizsgáljuk azt.
Mostanra az apa vagyoni és jövedelmi helyzetében jelentősebb változás állt be: Korábbi házasságából született 2 gyermeke lediplomázott, így utánuk nincs fizetési kötelezettsége, ő pedig az MNV Zrt-nél az egyik osztály igazgatójaként dolgozik évek óta. (korábban egyéni ügyvéd volt, a bíróságra minimálbéres igazolást nyújtott be, ez alapján szabták ki a 30 e Ft gyt-t)
Felvetettem, hogy vizsgáljuk felül a megállapodást, de szerinte erre nincs szükség.
A gyerek most 16 éves, Bp. egyik legjobb gimnáziumába jár, remélem, egyetemre is fog majd 3 év múlva. Sok-sok kiadásunk van, amit nehezen tudok a gyerektartással és az én jövedelmemmel finanszírozni.
Az apa a láthatási jogát egyáltalán nem gyakorolja, nem keresi, nem hívja, nem üzen. 15 éve egyetlen iskolaszüneti napot nem töltöttek együtt, az elmúlt 5 évben összesen fél napra vitte el- pedig az ajtó mindig nyitva állt...
Bírósághoz szeretnék fordulni új gyermektartásdíj megállapítása miatt, kérdésem, hogy ebben az esetben van-e perköltség (vagy eljárási díj?), ha igen, akkor azt jól gondolom, hogy nekem kell állnom? Mekkora ennek a mértéke?
Másik kérdésem, hogy a benyújtandó keresethez szükséges-e mindenképp ügyvéd, vagy ezt benyújthatom én is, mint magánszemély?
Nagyon köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.13. 04:52

ebben az esetben van-e perköltség (vagy eljárási díj?),
Van. De tárgyi költségfeljegyzéses, tehát nem kell előlegezned.

jól gondolom, hogy nekem kell állnom?
Csak a pervesztesség arányában.

Mekkora ennek a mértéke?
Az illeték kiszámításához szorozd fel 12-vel azt, amennyivel fel akarod emeltetni a tartásdíjat, és vedd a 6%-át. (A minimum 15K.) Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya; lyen ügyekben az iratonkénti és tárgyalásonkénti díj a jellemző. (Néhány tízezer.)

a benyújtandó keresethez szükséges-e mindenképp ügyvéd
Nem kötelező a jogi képviselet, de - meg ne sértődj - neked melegen ajánlanám.

Anyalanya2022 # 2022.09.13. 09:40

Azért van szükségem ügyvédre, mert problémás az apuka, a lányomnak szorongásai vannak tőle (pszichológushoz is jár). Már van első tárgyalási időpontom.

drbjozsef # 2022.09.13. 11:35

Anyalanya2022,

Nem értetted a célzást.
A válás és a vagyonmegosztás az külön ügy. Előbbihez nem kell ügyvéd, felbontják simán a házasságot.
Utána, vagyonmegosztáshoz, nagyon is ajánlott.

Lajmantin # 2022.09.15. 17:09

Kedves Szakértők! Házasságom alatt felépítettem a családi házat, amiben lakunk. Házasság előtt szerzett vagyonelemeket kb egyforma mértékben tettük bele házasságunk idején. Az ingatlan tulajdonjoga papíron 1/2-1/2. Ez a tulajdonviszony akkor jött létre, amikor megvettünk közösen egy üres telket.
De a munkát, ami az építéssel járt, javarészt én magam végeztem. Jól gondolom-e, hogy a közös tulajdon megszüntetésekor ennek pénzben mérhető értéke van?
Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.09.15. 17:29

Lajmantin,

Jól gondolom-e, hogy a közös tulajdon megszüntetésekor ennek pénzben mérhető értéke van?

Hát hogyne. Ezért van az, hogy ha a vállalkozó építi a házadat, akkor fizetned kell érte pénzt.
Ugyanakkor a vállalkozót te kéred fel, szerződést kötsz vele, és az ellenértékért teljesítményt vársz el.
De egy házasság nem ilyen. Vagy beleszámoltad esetleg azt is, hogy a feleséged (tegyük fel) többször mosogatott el, mint te, többször főzött is meg takarított mint te, a gyerekeket vitte az iskolába, tanult velük esténként, ha betegek voltak ő kelt fel hozzájuk éjszaka? Ezeknek szerinted van pénzben mérhető értéke?
Kötöttél a feleségeddel szerződést az építkezésre? Miért nem kérted már akkor el a munka "értékének" a felét tőle? Elvégre az ő részét is építetted. Talán csak nem azért, mert egy házasság nem így működik...

Majordomus # 2022.09.15. 20:05

Egy nagyobb látószögű optlkán kellene nézned a dolgokat nem monocularon ahol csak a saját érdekeidet látod.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.16. 04:59

ennek pénzben mérhető értéke van?
Persze. Csak a házassági vagyonközösségben ennek a felét is a másik házastárshoz kell számítani. Így pénz az ablakban.

kovacsl # 2022.09.16. 11:10

Sziasztok!
Két kérdésben segítenétek?

  1. Bontóperben mindig kérnek keresetigazolást elmúlt 12 hóról? Apától anyától vagy csak a tartásdíjra kötelezettől? Vagy ha bíró szerint közös megállapodással rendben az összeg gyerek zsempintjából akkor nem foglalkozik vele?
  2. A bontó megállapodás és a vagyonmegosztási szerződés egy időben kell menjen? Pl ha a bontóperben a bíró nagyobb összeget állapít meg mint a közös megegyezésben a felek megállapítottak, akkor más a vagyon megosztási közös megállapodásban a leányzó fekvése ezért kérdezem.

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.16. 11:17

(Ez nem két kérdés, hanem legalább öt.)

Ha a felek megállapodtak a tartásdíj összegében, akkor a bíróság nem vezet rá bizonyítást - bizonyítás nélkül viszont nem ítél meg magasabb összeget, mint az egyezség. (Sok értelme nem is lenne, hiszen azzal sem tudná megakadályozni, hogy a felek ne az ítélet, hanem az egyezségük szerint járjanak el.)

kovacsl # 2022.09.16. 11:34

Jogos nem kettő, inkább két téma :)

Lefordítanád a választ ez hétköznapi nyelvre? Ha megállapodnak pl 50e Ft-ban ami semmire nem elég akkor bekéri?
Ha meg pl 150e Ft akkor meg nem mert már az elég lehet egy gyerekre?
Bocs konkrét példát tudtam írni Köszönöm

Majordomus # 2022.09.16. 20:27

Egyszerübb ha megállapodtok egy reális összegben. Azt a bíró is elfogadja.

kovacsl # 2022.09.19. 08:07

Köszi.
Majordomus: másik kérdésem:

  1. Ettől függetlenül hogy vagyon megállapodásban jövőbeli dolgok tudom nem szerencsések és jobb ha minden fix összeg és dátumra meg van állapítva stb, de olyat lehet hogy mivel a felek 5-10 év múlva akarják majd csak közösen eladni a közös házat és majd akkori áron feleznek (semmiképp nem most hiába lenne szerencsésebb ez most nem is kérdés!), viszont ha egyikük úgy dönt megtartja az ingatlant akkor ki kell fizetni a másik felet és ennek az összege pl most tegyük fel 10M Ft, ami inflációval emelkedik évente?
  2. Vagy átlagos hivatalos országos négyzetméterárban is meg lehet állapodni vagy hasonlóban?
  3. Vagy mihez lehetne kötni ami hivatalos és jogilag elfogadható jövőbeli?
  4. De ha pl mégsem akarja eladni a másik fél és bent akarna maradni határidő után akkor ki lehet kötni közösen egy használati díjat, pl most megállapodnak pl 100e Ft-ban, ami inflációval emelkedik évente? Esetleg országos átlagos lakbér árakhoz lehet kötni, van ilyen?

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.19. 15:09

Ahogy meg tudtok egyezni. De szerintem mondtuk ezt már. (Azt nem javasolnám azért, hogy a vagyonjogi megállapodás normaszövegét magatok barkácsoljátok. Az szakmunka.)

kovacsl # 2022.09.22. 06:59

De lehet ezekhez kötni így jogilag? Köszi

drbjozsef # 2022.09.22. 07:56

kovacsl,

Szerződési szabadság van. Abban állapodtok meg amiben csak akartok, bármit köthettek bármihez - amíg az kifejezetten törvénybe nem ütközik.

(azt azért halkan megjegyezném, hogy az általad használt fogalmak nem igazán egzaktak, "infláció" meg "átlagos lakbér". De ha definiáljátok is őket, érdemes tudni, hogy a közgazdasági fogalmak kapcsolata bonyolultabb annál, hogy egy számot szorzunk egy másikkal. Példának okáért a lakásár, a lakbér, a fogyasztói árindex, meg mondjuk a banki alapkamat csak laza korrelációban áll egymással és különböző körülmények között egészen máshogy viselkednek egymáshoz képest is. Vagy a hivatalos KSH fogyasztói árindex és mondjuk egy átlagember fogyasztói kosarának árváltozása között idén köszönőviszony is alig van. Lehet, hogy egy ilyen megkötéssel egyikőtök kifejezetten jól jár, a másik meg szívni fog - de hogy melyikőtök melyik lesz, az nem is jósolható a mostani gazdasági környezetben)