Válás, vagyonmegosztás

Dr.Attika # 2007.07.31. 14:21

Az első tárgyaláson a személyes meghallgatás kötelező főszabály szerint. Ettől akkor lehet eltérni, ha valamelyik fél ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a megjelenés elháríthatatlan akadályba ütközik. A bírótól függ, hogy a külföldi munkavégzést elháríthatatlan akadálynak minősíti e. Ügyvéd vagy tanúk előtti nyilatkozatot nem fog elfogadni a bíróság.

ObudaFan # 2007.07.31. 14:19

Arra lehetőség van, hogy ha az ő jelenléte elháríthatatlan akadályba ütközik, akkor nélküle is ítélet szülessen. Ugyanakkor célszerű volna megjelennie mégis.

andrea1970 # 2007.07.31. 14:08

A következőt szeretném megkérdezni:

2007. áprilisban adtam be a válókeresetet felperesként. A férjemmel ügyvéd előtt egyeszséget írtunk, amiben az összes dologban megegyeztünk, részletesen. (gyermekelhelyezés, tartásdíj, vagyonmegosztás, kapcsolattartás, stb)(Nekem van ügyvédem) Az első tárgyalást szeptember 6-ra tűzte ki a bíróság. A férjem nem tud jelen lenni, mert külföldön dolgozik.
Kérdeztem az ügyvédemtől, hogy ha tanúk előtt, vagy ügyvéd előtt nyilatkozna, hogy külföldi munkavégzés miatt nem tud jelen lenni, békülni nem akar, és az egyeszséget fenntartja, akkor megtartják e a tárgyalást sikeresen. A magyarországi jelenléte teljesen bizonytalan, hiába napolnák el, ez alapján akármeddig lehetne húzni az ügyet. Mindketten szeretnénk, ha minél előbb pont kerülne a válásunk végére, mivel én ki akarom fizetni neki a lakásunk felét, és ő is új életet szeretne kezdeni. Milyen lehetőség van arra, hogy nélküle is sikeres legyen a tárgyalás?

Válaszát köszönöm.

ObudaFan # 2007.07.31. 09:05

Nincs mit.

pauschka # 2007.07.27. 12:31

köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2007.07.23. 17:09
  1. Csak bíróság mondhatja ki a válást.
  2. Nem.
  3. Erre semmi garancia, ezért is jobb a közös felügyeletben való megegyezés.

Gyermekelhelyezés vonatkozásában ha vita van, elsősorban a pszichológus szakértő véleménye befolyásolja a bíróság döntését.

pauschka # 2007.07.23. 13:14

Szép napot mindenkinek!

Férjemmel van egy 2 éves kislányunk, közös a lakás, mind ketten látás sérűltek vagyunk. Már szóba jött köztünk a vállás, ezért szeretnék pár kérdésben segítséget kérni.
1.: Csak bíróság előtt hiteles a válás?
2.: mi elvileg megegyeztünk a gyermekünk közös felügyeletében, hetenkénti rendszerességgel. Milyen hatással lehet vajon ez egy kis gyermekre? Elképzelhető, hogy ne egyezzen bele a bíróság?
3.: ha felmerülne a kérdés, hogy ítéljék valamelyikünknek a kislányt, mi rá a garancia, hogy nekem, anyának ítélik? Kicsivel kevesebb a jövedelmem, mint férjemé?
A bíróság döntsét befólyásólhatják a tanuk véleménye?

Segítségüket, segítségeteket előre is szívből köszönöm.

Zoltán György # 2007.07.22. 09:47

I. Azonnali, ideiglenes intézkedést kérj a gyermekek elhelyezésének és a kapcsolattartás ügyében!
Gyermekelhelyezési és tartásdíj megállapítása iránt nyújtod be a kérelmed, valamint a Házasság felbontása iránt.
Természetesen kizárólagos lakáshasználatot is kérj a gyerekekre való tekintettel. Ez vagyon tekintetében még nem számít egyezségnek!

II. Kérd az apuka kapcsolattartási jogának a megállapítását is. Mondván;

"TE NEM AKAROD ELZÁRNI, VAGY ELTILTANI A GYEREKEKTÕL, HISZ AZ APUKÁJUK MARAD ÖRÖKRE!"

Ezzel a mondattal nyertél az első körben, ha be is tartod a kapcsolattartásokat, akkor az eljárás végén nálad is maradnak a gyermekeid.

Zoltán György # 2007.07.22. 02:33

Tükörkép!

Dehogy ítélkezem, azt nem vállalom fel.

"Sajnos ezt nem így értékelik, különösen nem a mai világban, ahol a megkeresett pénz alapján rangsorolják az embereket..."

Erre írtam, hogy nincs igazad. Nem mindig a pénz számít. Persze hallottam olyat, ahol meg lehetett kenni az élet szekerét, hogy gyorsabban és jobban haladjon.

Nemcsak, hogy nem vagyok elfogult, hanem vettem a fáradságot és megnéztem a gyermekeid, valamint a te fényképeiteket. Hogy tudjam kivel beszélek.

monalisa1 # 2007.07.21. 21:59

Tükörkép!
Zoltán György elvált férfi, aki évek óta harcol/küzd az ex-el a gyerekek láthatásáért - sok mindenen keresztülment már. És nem kevés a személyes tapasztalata a bírósággal, a gyámhatósággal...

Más. Volt már itt a fórumon férj - feleség közösen indított vállalkozásáról szó, és "futott" is a szekér - valami 100 milliós kft. -, mígnem a feleség egyszer csak a válóperes bíróságon találta magát... Aztán egy külön jogvita melyet már ő indított a totál kisemmizése okán... És bár évekig pereskedett de semmi eredmény (...), közben idegileg teljesen kikészült.

Egy másik történet dióhéjban: férjnek több vállalkozása is van, aztán a feleségnek utóbb "rálátása" lett a cégek dolgaira - meg a férj magánjellegű dolgaira is... -, és a váláskor még örülhetett hogy a kisfiu nála maradhatott, valami szerény apanás - legalább is az előző életvitelhez képest.

tükörkép (törölt felhasználó) # 2007.07.21. 21:14

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Zoltán György # 2007.07.21. 19:01

Tükörkép!

Nincs igazad! De nem vitázom....

Kérd a gyemekeitek nálad történő elhelyezését, valamint a közös lakás kizárólagos használatát.
Természetesen azonnali, ideiglenes intézkedéssel. (Van Ügyeletes Bíró).

Lányaid már nagyok, megértik a helyzetet. Magyarázd el nekik a helyzeteteket.

tükörkép (törölt felhasználó) # 2007.07.21. 16:05

monalisa1 # 2007.07.21. 15:26

És azért írtam azt is, hogy nehogy az esetleges válási szándékot idejekorán megneszelje a férj, mert hát tudna tenni a "vagyontalanságukat" igazolandó...

monalisa1 # 2007.07.21. 15:10

Jó tudom, alant én is azt írtam, hogy "fele - fele" mindennek, már ha az a fél bizonyítható is...

monalisa1 # 2007.07.21. 15:08

Béla!
Távol álljon tőlem hogy Veled a jogásszal vitát kezdeményezzek, nem, de azért halkan hadd jegyezzzem meg: itt a fórumon nem egy olyan eset volt olvasható amikor a házassági együttélés ideje alatt alapított vállalkozás NEM volt közös vagyon... És ez a váláskor a másik felet utóbb nagyon kellemetlenül érintette.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.21. 14:57

A házastársi együttélés idején alapított vállalkozás közös vagyon.

monalisa1 # 2007.07.21. 14:13

Egyszer olvastam, hogy amerikai felmérés szerint egy "csak otthon lévő" családanya mindennapos szerteágazó teendőiként akár tucatnyi alkalmazott fizetését is kiválthatja - egymaga. (Dajkál, aztán a gyerkőcöket hozza-viszi, a család ügyeit intézi, vásárol, főz, takarít, kertészkedik stb., stb. Ápolja a család rokoni/baráti kapcsolatait.) Mindezen áldozatos tevékenységéért egy kisebb közepes cég első számú vezetőjének a jövedelméért is tarhatná akár a markát...

Te mint 4 gyerek édesanyja és mindmáig "csak" háziasszony, járjál emelt fővel!

Tehát ami nektek a házasságkötéstől mindmáig összejött az fele - fele értendő, mindenben.

Jó lenne egy ügyvéd konkrét segítségét kérnéd, és ha lehet egy másik megyéből.

Mert ha a férjed idejekorán megneszeli hogy esetleges váláson töröd a fejed (...), perc pillanat alatt eltüntethet mindent a nevéről...

Azt pedig hogy miért nem vont be a saját vállalkozásába, tán éppen azért hogy ne lássad az évek alatt jövő-menő pénzeket...

Én csak egy laikus hozzászóló.

tükörkép (törölt felhasználó) # 2007.07.21. 04:53

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.18. 15:56

Különvagyon.

fodormenta # 2007.07.18. 15:52

Segítséget kérnél!
Több évtizedes házasság kerül felbontásra. Vagyon megosztásával kapcsolatban az alábbiakkra kérnék felvilágosítást. Házastársam, a szülei elhunytával örökölt több ingatlant. (Nyaraló, családi ház)
Ezen ingatlanok az Õ különvagyonát képezik, vagy közösnek minősülnek. Több mint 10 éve történt az öröklés, a tatarozást és az épületek költségeit közös kasszából fizettük.
Ingatlanok házastársam nevén vannak. A lakás amiben élünk, mindkettőnk nevén szerepel.
Köszönettel.
fodormenta

fodormenta

ObudaFan # 2007.07.17. 12:40

Ehhez azért sokkal pontosabban kellene ismerni a megállapodást és az eset körülményeit is.

tius # 2007.07.17. 10:14

Akkor még ezek szerint nincs veszve semmi?

ObudaFan # 2007.07.17. 10:11

Én is gondolom.
Az az igazság, hogy itt köttetett egy megállapodás, ami megtámadható több okból is (téveddés, ha volt ilyen és azt a másik fél okozta, vagy felismerhette; objektív értékaránytalanság, stb.), de a megtámadás szabályait ehhez be kell tartani, másrészt a tévedést a megtámadónak kell bizonyítania.

tius # 2007.07.17. 10:01

Szeptemberben lesz az első tárgyalás!

Én is erre tippeltem, hogy vissza lehet vonni az egyezséget, főleg úgy, hogy még egy példányt sem kapott belőle. Az asszony pedig a keresetlevélben azt írta, hogy a ház az ő különvagyona. Ez azért érdekes nem?

Gondolom fogadjunk ügyvédet!