„Az életközösség megszakítása, ha vagyonmegosztás nem történt, nem szünteti meg a házastársi vagyonközsséget. ”
Pontosabban: a vagyonközösséget megszünteti az életközösség megszűnése, de a vagyonmegosztásra is szükség van.
tulajdoni igény érvényesítése
Ezt értem, de miért nem kérte a váláskor a feleség a vagyonmegosztást és miért csak most a volt férj halála után tart igényt erre. no, ezek költői kérdések voltak, nem kell és lehet rájuk választ találni... jó éjt!
-
Az életközösség megszakítása, ha vagyonmegosztás nem történt, nem szünteti meg a házastársi vagyonközsséget.
Hát akkor én rosszul olvastam, viszont az előtte levő kérdésemre, hogy esetleg miért nem csatoltak vagyonmegosztási nyilatkozatot nem reagált senki. Több mint 3 évi különélés esetén nem szükséges? mennyire számít a szóbeli megegyezés, ezt már nehezen lehet bizonyítani, nem?
tehát a bíróságtól kell ezeket az infókat / a bontóperről/begyűjtenem?
köszönöm az útbaigazítást!
-
15 év házasság után is csak a mindennapi használati tárgyak értékén vett más tárgyak lesznek közös vagyoni jellegűek, ami egy igen szűk kategória.
„mégegy érdekeset találtam: a különvagyon 15 éves házasság esetén átalakul közös vagyonná?”
Azt rosszul olvastad.
Kedves ObudaFan!
Belenéztem a Csjt. ide vonatkozó részébe. Lehet, hogy nem kellett a váláskor a keresetükhöz vagyonmegosztási kérelmet csatolni, mert több mint 3 éve nem éltek életköz.-ben?
mégegy érdekeset találtam: a különvagyon 15 éves házasság esetén átalakul közös vagyonná?A mi esetünkben ez is érdekes.
-
Kedves ObudaFan!
Válás ügyben nagyon tájékozatlan vagyok, a bíróság ítélete azonban a kezemben van, segítsen megfejteni!
az ítélet a köv.: yx felperesnek és xy alperesnek a házasságát felbontja. Indoklás:az életközösséget négy évvel ezelőtt megszakították, azóta különváltan élnek. A bír. megállapította, hogy a felek házassága alapvetően és végérvényesen megromlott, ezért a köteléküket felbontotta.
a felek egymástól költséget nem igényeltek, ezért a bíróság e tárgyban nem hozott döntést.
hát ennyi!
ezenkívül van a bíróságon más irat a bontóperről?
köszönöm!
-
„a bíróság hivatalosan 2005-ben mondta ki a válást, vagyonmegosztásra nem került sor.- hogy miért nem azt én nem tudom-”
Ha bontás volt, akkor éppen az ingó vagyonról kell, hogy legyen valamilyen rendelkezés. A perben fel kell hívni a bíróságot, hogy szerezze be a bontóper valamennyi iratát. Anélkül pontos véleményt formálni erről az ügyről nem lehet.
Tisztelt Fórumozók!
Már egyszer néhány hónapja segítettek tanácsaikkal nekem, mikor leírtam, hogy családtagnak számított jóbarátunktól kiskorú gyermekem végrendelet szerint egy falusi kis házat örökölt. A testvérek pert indítottak végrendelet megtámadása ügyében, mely most zárult le azzal, hogy elálltak keresetüktől.
Most azonbam a volt feleségnek is eszébe jutott , hogy igényt tart a házban lévő ingóságokra. Leírom a kereset lényegét:
2001-ben megszakadt életközösségük, a feleség elköltözött./teherautóval/ 2003-ban a házat az elhunyt eladta, az összeg felét a feleség megkapta / ügyvédi papír van róla/- ebből nem is követel- viszont a benne lévő ingóságokat az új házba vitte, bár azt ígérte előzőleg, hogy felét az asszonynak adja.
a bíróság hivatalosan 2005-ben mondta ki a válást, vagyonmegosztásra nem került sor.- hogy miért nem azt én nem tudom-
barátunk 2006. nyarán meghalt.
A hagyatéki tárgyalásra a volt feleség nem lett beidézve, most mikor értesült a jóindulatú testvérektől és rokonoktól, hogy nehogy az én fiam örököljön mindent, most keresetet nyújtott be, melyben követeli a házastársi közös vagyonból és a különvagyonát képező ingóságokból azok kiadását. Követelheti???
ami még felháborító az egészben, hogy az ügyvédnek a közjegyző átadta a hagyatéki leltát jegyzőkönyvét, melyből kimásolták, hogy mire tart igényt a volt feleség. Csak néhány " hiba "is csúszott a dologba, mert olyan berebdezési tárgy is bekerült, amit az elhunyt már az új házba vásárolt.
miért nem tudják sokan egy ember végakaratát tiszteletben tartani???
-
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02