tulajdoni igény érvényesítése

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.10. 20:26

Az életközösség megszakítása, ha vagyonmegosztás nem történt, nem szünteti meg a házastársi vagyonközsséget.
Pontosabban: a vagyonközösséget megszünteti az életközösség megszűnése, de a vagyonmegosztásra is szükség van.

vipeto # 2007.07.10. 20:18

Ezt értem, de miért nem kérte a váláskor a feleség a vagyonmegosztást és miért csak most a volt férj halála után tart igényt erre. no, ezek költői kérdések voltak, nem kell és lehet rájuk választ találni... jó éjt!

-

tomas64 # 2007.07.10. 20:08

Az életközösség megszakítása, ha vagyonmegosztás nem történt, nem szünteti meg a házastársi vagyonközsséget.

vipeto # 2007.07.10. 19:59

Hát akkor én rosszul olvastam, viszont az előtte levő kérdésemre, hogy esetleg miért nem csatoltak vagyonmegosztási nyilatkozatot nem reagált senki. Több mint 3 évi különélés esetén nem szükséges? mennyire számít a szóbeli megegyezés, ezt már nehezen lehet bizonyítani, nem?
tehát a bíróságtól kell ezeket az infókat / a bontóperről/begyűjtenem?
köszönöm az útbaigazítást!

-

ObudaFan # 2007.07.10. 11:37

15 év házasság után is csak a mindennapi használati tárgyak értékén vett más tárgyak lesznek közös vagyoni jellegűek, ami egy igen szűk kategória.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.09. 21:56

mégegy érdekeset találtam: a különvagyon 15 éves házasság esetén átalakul közös vagyonná?
Azt rosszul olvastad.

vipeto # 2007.07.09. 20:54

Kedves ObudaFan!
Belenéztem a Csjt. ide vonatkozó részébe. Lehet, hogy nem kellett a váláskor a keresetükhöz vagyonmegosztási kérelmet csatolni, mert több mint 3 éve nem éltek életköz.-ben?
mégegy érdekeset találtam: a különvagyon 15 éves házasság esetén átalakul közös vagyonná?A mi esetünkben ez is érdekes.

-

vipeto # 2007.07.09. 20:33

Kedves ObudaFan!
Válás ügyben nagyon tájékozatlan vagyok, a bíróság ítélete azonban a kezemben van, segítsen megfejteni!
az ítélet a köv.: yx felperesnek és xy alperesnek a házasságát felbontja. Indoklás:az életközösséget négy évvel ezelőtt megszakították, azóta különváltan élnek. A bír. megállapította, hogy a felek házassága alapvetően és végérvényesen megromlott, ezért a köteléküket felbontotta.
a felek egymástól költséget nem igényeltek, ezért a bíróság e tárgyban nem hozott döntést.
hát ennyi!
ezenkívül van a bíróságon más irat a bontóperről?
köszönöm!

-

ObudaFan # 2007.07.09. 18:03

a bíróság hivatalosan 2005-ben mondta ki a válást, vagyonmegosztásra nem került sor.- hogy miért nem azt én nem tudom-

Ha bontás volt, akkor éppen az ingó vagyonról kell, hogy legyen valamilyen rendelkezés. A perben fel kell hívni a bíróságot, hogy szerezze be a bontóper valamennyi iratát. Anélkül pontos véleményt formálni erről az ügyről nem lehet.

vipeto # 2007.07.09. 17:23

Tisztelt Fórumozók!
Már egyszer néhány hónapja segítettek tanácsaikkal nekem, mikor leírtam, hogy családtagnak számított jóbarátunktól kiskorú gyermekem végrendelet szerint egy falusi kis házat örökölt. A testvérek pert indítottak végrendelet megtámadása ügyében, mely most zárult le azzal, hogy elálltak keresetüktől.
Most azonbam a volt feleségnek is eszébe jutott , hogy igényt tart a házban lévő ingóságokra. Leírom a kereset lényegét:
2001-ben megszakadt életközösségük, a feleség elköltözött./teherautóval/ 2003-ban a házat az elhunyt eladta, az összeg felét a feleség megkapta / ügyvédi papír van róla/- ebből nem is követel- viszont a benne lévő ingóságokat az új házba vitte, bár azt ígérte előzőleg, hogy felét az asszonynak adja.
a bíróság hivatalosan 2005-ben mondta ki a válást, vagyonmegosztásra nem került sor.- hogy miért nem azt én nem tudom-
barátunk 2006. nyarán meghalt.
A hagyatéki tárgyalásra a volt feleség nem lett beidézve, most mikor értesült a jóindulatú testvérektől és rokonoktól, hogy nehogy az én fiam örököljön mindent, most keresetet nyújtott be, melyben követeli a házastársi közös vagyonból és a különvagyonát képező ingóságokból azok kiadását. Követelheti???
ami még felháborító az egészben, hogy az ügyvédnek a közjegyző átadta a hagyatéki leltát jegyzőkönyvét, melyből kimásolták, hogy mire tart igényt a volt feleség. Csak néhány " hiba "is csúszott a dologba, mert olyan berebdezési tárgy is bekerült, amit az elhunyt már az új házba vásárolt.
miért nem tudják sokan egy ember végakaratát tiszteletben tartani???

-