Bölcsődei elhelyezés


egyszervolt # 2009.06.17. 07:11

GYES - BÖLCSŐDE
GYED - JÁTSZÓHÁZ/családi napközi
Sziasztok! Betöltött 1 évesen vinném szeptemberben bölcsibe a kislányom, de úgy néz ki, hogy csak a bölcsiben “üzemeltetett” játszóházba vennék fel (havi fix összegért + az étkeztetés).
Azt tudom, hogy bölcsibe csak GYES mellett járhat gyermekem, viszont azt NEM TUDOM, hogy GYED mellett lehet-e játszóházba járatni - hisz az nem bölcsődei ellátás és plusz havi fix díja van.

C a s a b l a n c a # 2007.08.24. 10:42

Kedves Fórumozók!

Valóban, a bölcsőde nem az oktatás-neveléshez sorolandó be, hanem az egészségügyi intézmények körébe. (Legalábbis itt Szegeden így van.)

Avea: Egész biztosan adminisztrációs hiba történt (amivel szétstresszeltek...)

avea # 2007.08.23. 12:56

Köszönöm a hozzászólásokat! Ma elmentem a bölcsődébe, ahová áprilisban beírattam a gyereket, és csodát láttam: a gyerekem neve szerepelt a felvettek listáján. Kiderült, hogy már júniusban felvették, de az értesítés az önkormányzat dolga lett volna, ami ugye elmaradt. Én viszont folyton ugyanazzal a süket ügyintézővel beszéltem telefonon, aki mindenféle halasztgatásról hablatyolt nekem. A bölcsőde vezetője hallva az esetet, még egyszer felhívta az önkormányzatot, és neki érdekes módon azt mondták, hogy a gyerek fel van véve. Pár órával később ugyanezzel a hírrel én is kaptam telefont. Jó nem, miután a gyerek már a bölcsődei jelét is megkapta.
Nekem azért fura, hogy valaki augusztus végéig hiteget, lebegteti a dolgot, holott a döntés már rég megszületett, ráadásul pozitív. Lehet, azt várta volna, hogy lemondok a férőhelyről, és ő benyomja az ismerősét? Vagy ekkora kommunikációs hibák létezhetnek állami szerveknél???
Egyébként nekem nem azzal van bajom, hogy esetleg nem veszik fel a gyereket, hanem hogy nem értesítenek kellő időben. Óvodák esetében rendelet szabályozza: minden szülőnek, aki óvodába íratta a gyerekét, június 8-ig értesítést kell kapnia a felvételről vagy elutasításról. Miért nincs ilyen a bölcsődéknél is?

drpici # 2007.08.23. 10:27

Annyiban más a helyzet, h a bölcsőde nem nevelési-oktatási intézmény.
A települési (fővárosban kerületi) önkormányzatnak kell gondoskodnia a gyermekek napközbeni ellátásáról, és ez alapvetően a kerületi lakosokra kiterjedő szolgáltatás. Tehát a lakóhely szerinti önkormányzatnál jobb esélyeid vannak. 10000-nél több állandó lakos esetén az önkormányzat köteles fenntartani bölcsődét. Ha nem rendelkezik ilyen intézménnyel az önk., akkor más módon szervezheti meg az ellátást.
Ha mindenáron a munkahelyed szerinti kerület bölcsődéjébe szeretnéd vinni a gyereket, akkor első lépésként meg kell nézni a helyi rendeletet, abban kell ugyanis szabályozni a felvétellel kapcsolatos eljárást. Sajnos a legtöbb bölcsi nagyon tele van, ezért ilyen nehéz.

C a s a b l a n c a # 2007.08.23. 06:54

Kedves Avea!

A saját tapasztalatomról tudlak tájékoztatni:

A jogszabály értelmében (helyi önkormányzati rendelet) az oktatási-nevelési intézményekbe a beiratás szempontja elsősorban a lakókörzet, másodsorban a munkahely azonos körzete.
A "felvétel" nyilvános.
Ez annyit jelentett az én gyerekem esetében (igaz, ez óvoda volt), hogy írásban nyújtottam be fellebbezést (ez a jegyző asztalán landol tudomásom szerint), az intézmény vezetőjének (a Te esetedben a bölcsőde igazgatója), hogy biztosítsa részemre a betekintést, hogy az óvodába kit vettek fel, hol lakik és milyen indokkal vették fel.
Ugyanis nálunk is még másik településről is vettek fel gyerekeket, de az én kisfiamat, aki egy utcával arréb lakott, kifelejtették...
Másnap kaptam egy papírt, hogy üresedés történt, van hely a gyerekemnek, ugye eltekintek a fellebbezéstől...

avea # 2007.08.22. 17:35

Idén januárban eldöntöttem, hogy szeptembertől visszamegyek dolgozni, a lányomat pedig bölcsődébe adom. Ahol lakom (Lakihegy-Szigetszentmiklós) nincs bölcsőde, ezért egy 13. kerületi bölcsődébe írattam be. Jómagam a kerület önkormányzati dolgozója vagyok, amennyiben az önkormányzat által fenntartott oktatási intézményben dolgozom. A beíratkozás előtt kérvényt adtam be az önkormányzat szociális bizottságához még februárban, mert mindenkinek így kell tennie, aki nem kerületi lakos, de a kerület valamelyik bölcsődéjébe akarja járatni a gyerekét. Május óta folyamatosan érdeklődöm, született-e döntés az ügyben. Mindig azt a választ kaptam, hogy a bizottsági ülést elhalasztották későbbre. Ma kaptam választ: nem vették fel.
Húzhatják-e fél évig a döntést, nincs-e valamilyen előírás szerinti dátum, ameddig értesíteni kell a szülőt a felvételről vagy elutasításról? Másfél hét múlva munkába kellene állnom, ám a gyerekemet sehova nem tudom rakni, a férjem dolgozik, a nagyszülők az ország másik végében laknak (amúgy is dolgoznak), bébiszitterre nincs pénzem, tudniillik azért mennék vissza dolgozni, mert nem jöttünk ki a pénzünkből. Van-e arra valami rendelet, törvény, vonatkozás, hogy a munkahely közelében lévő bölcsődébe is be lehet íratni a gyereket?
Köszönettel,
avea