Köszönöm válaszát DrBJozsef!
öröklés visszautasítása - jegyző
Rossz a szóhasználat, de lényegében igen, a nővérednek tudod juttatni az örökségedet ingyenesen. (mert ugye ajándékozhatod is, de az illetékköteles, mert nem vagytok egyenesági rokonok).
Úgy hívják, hogy osztályos egyezség, és ezt köthetitek a közjegyző előtt a hagyatéki tárgyaláson.
Lényegében 3 feltétele van :
- csak örökösök között lehet (nem örökösnem nem juttathatsz így, de a nővéred az, szóval ez stimm)
- csak az örökség tárgyai szerepelhetnek benne (már meglévő vagyontárgyadat nem juttathatod így senkinek)
- a résztvevőknek valamit örökölniük kell.
Ez a 3.pont a lényeges esetetekben : mondj le arról, amiről akarsz a nővéred javára, de valamit örökölnöd kell. Mondjuk egy bútort. Vagy valami ingóságot. Ruhát. Könyvet. Bármit. Ha mindenről lemondanál, az már illetékköteles lenne.
öröklés visszautasítása, Uj torveny?
(elnezest az ekezetek hianya miatt)
Szuleim elhalaloztak gyermekkoromban. Edesanyam szulei, nagypapam 5 eve halt meg, Nagymamam pedig 1 honapja igy most kaptam idezest a hagyateki targyalasra. A nagyszuleimnek van 3 gyermekuk akik meg elnek, nekem 2 testverem van akik ugyancsak orokolnek. Szeretnek lemondani a reszemrol a noverem javara, de jogi forumokon es oldalakon azt olvasom ez mar nem lehetseges csak visszautasitani tudom es nem rendelkezhetek, hogy ki kapja meg a reszem. Van 3 kiskoru gyermekem is. Kozben a noverem fonoke, aki ugyved valtig allitja, hogy de igenis lemondhatok es arra hagyom az oroksegem akire szeretnem. Lehet nem jo torvenyt olvastam, vagy regit?
A valaszokat elorre is koszonom!
Nézd, 30*50 az már 1500 négyzetméter, ami egyáltalán nem kicsi, pláne nem zsebkendőnyi.
Köszönöm a választ.
Szerintem a többi tulajdonostárs is ugyanabban a helyzetben van, mint én. Az ország különböző részén élünk, csak úgy sejtem egy korábban a DÉDÁSZ által küldött térkép alapján, hogy egyáltalán hol van ez a zsebkendőnyi terület. Én 6 éve örököltem úgy hogy még nem birtokolta el senki.
Ahogy mondod: eladás, elajándékozás.
Célszerű abból a 20-30 tulajdonostársból megegyezni valakivel. Az önkormányzat aligha akar ilyen apró tulajdoni hányadot venni - és a tulajdonostársaknak vele szemben is elővásárlási joga van.
Hogyan szabadulhatnék meg egy kb. 50nm-nyi egy kis faluban lévő belterülettől, amely része vagy 20-30 személy osztatlan közös tulajdonában lévő területnek? Önkormányzatnak eladás, ajándékozás? Falun átmenő patak és úttest közötti területen, egy csíkon van. Nem akarom, hogy a gyermekeim ezt örököljék, többe kerülne a lé, mint a hús.
Halkan jegyzem meg, hogy nem olyan könnyű azt a visszautasítást úgy megszervezni, hogy a végén tényleg az állam legyen az örökös. Ha ugyanis a három gyermekből valamelyiknek leszármazója van, az lép a helyébe. Neki is vissza kell utasítania az örökséget. Ha kiskorú, akkor szükséges a gyámhatóság hozzájárulása. Nem biztos, hogy megadják. Ha a lemenők és az özvegy is mind visszautasították az örökséget, akkor még mindig nagyon könnyen előfordulhat - sőt, az a valószínű -, hogy az elhunytnak van élő unokatestvére, vagy unokatestvérének leszármazója. Ha ők is mind visszautasítják azt a földet, csak akkor jön az állam.
Ez nem így működik, ilyen esetben a hagyatéki leltárt ugyanúgy fel kell vennie az Önkormányzatnak, fel kell értékelni a földet, ezután a közjegyzőnek ki kell tűznie a hagyatéki tárgyalást (amelyre meg kell idéznie az ismert örökösöket), és majd itt, a hagyatéki tárgyaláson tehetnek az örökösök bármifajta jognyilatkozatot.
Gondolom a közjegyző azért nem vette át a nyilatkozatot, mert még nincs nála előzménye az ügynek.
Hejesbítem a kérdésemet a közjegyző nem hajlandó átvenni a lemondó nyilatkozatokat,azörökösök a három testvér és az özvegy is lemond a hagyatékotról.Mert én úgy értelmezem ha lemond mindenki az örökségről az állam lessz az örökös és akkor minek hagyatéki tárgyalás.Olyan kicsi 187négyzetméter földröl van szó.
Az én ügyfelem esetében sem vették át, azzal az indokkal, hogy ő nem jogosult megállapítani azt, hogy a nyilatkozó egyáltalán örökös-e, így van-e a Ptk. szerinti visszautasítási joga.
Úgy hogy, mint kbs is írta, majd a közjegyző előtt.
Nem is vele kell a visszautasítást közölni, hanem a közjegyzővel.
Jelzem, az özvegynek nem kell lemondania a haszonélvezetről, hiszen ebben a helyzetben azt nem is kap - leszármazók híján ő az örökös.
Az 599. § meg enélkül "életbe lép" - ha nincs végrendelet.
Ha az örökösök viszautasítják az örökséget az özvegy is lemond a haszon élvezetröl ptk.600§
akkor a ptk.599§ lép életbe ezt szeretném kérdezni.Mert a jegyző nem hajlandó átvenni a lemondó nyilatkozatokat,ilyenkor mi a teendő.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02