Voltunk az APEH-nél. Végtelenül udvariasak voltak. Beadványként vették be ingyen. 58.000 Ft haszon. Sőt megkérdeztem, hogy méltányossági kérelem esetén, mit kell beadni. Kérelmet, 2.200 Ft-ért. Adott is csekket előre.
Beadvány, kérelem, fellebezés?
- 1
- 2
Küldd.
Elküldhetem neked, amit írtam, hogy jó-e?
Nincs mit.
Na ez tiszta beszéd. Köszi.
Fellebbezés legyen. Más kérdés, hogy ha kapsz egy előzetes ígéretet, hogy fellebbezés nélkül is módosítják, akkor be lehet adni azt a fellebbezést hiányosan - mondjuk illetékbélyeg nélkül - is, aztán ha a hiánypótlást elrendelő végzésig nem jn meg a módosító határozat, akkor leróni az illetéket.
Szinte ugyanannyi. Áprilisban írták alá és júniusban meghalt a nagyi. Ez egy hosszú történet, de nem hiszem, hogy az ügy szempontjából érdekes.
Még mindig az a kérdésem, hogy beadvány legyen, vagy kérelem, vagy valami más?
Ó, bocsánat. Nem figyeltem, hogy nyaraló.
Mindenesetre le kell vonni az értékből a hagyatékot terhelő tartozást. Ez a hátmilliós jelzálog az örökhagyó által felvett kölcsönt biztosítja? Ha igen, mennyi a fennálló tartozás? Hiszen a jelzálog nyilván az eredeti összeghez igazodik.
Köszi ObudaFan! Ezek szerint írjak egy... mit is? És ha fellebbezési időn nem vonja vissza a határozatot, fellebbezzem meg? De ha odamegyek azonnal is visszavonhatja? Mert másképp fellebbezési határidőn belül nincs esélyem. Ezt a nagy összeget meg fellebbezni sokba kerül. 58.000 ft, ja jól számolom.
Az APEH fellebbezés nélkül is visszavonhatja , módosíthatja a határozatot, ha - akár az ügyfél kérésére felülvizsgálva - megállapítja, hogy jogellenes. De én a magam részéről beadnám a fellebbezést, ha a visszavonó határozatot nem kapnám meg fellebbezési határidőn belül.
15 % mivel unoka. Ezt írtam. Nincs más. Csak ez a 10 milliós 7 millió jelzáloggal terhelt nyaraló. Megérdemli a büntit, meghalt az apja.
Hmmm...
A 10 millió forintra értékelt ingatlan után? Az majd 15%-ot jelenten. Vagy van egyéb is a hagyatékban?
1.446.990
Mennyi az a "horribilis" összeg? 180 ezer forint? Esetleg 600 ezer?
Köszi az eddigi segítséget, de most már a kezemben van a konkrét Fizetési meghagyás (eddig az unokaöcsikém olvasta be telefonon, akinek a postás odaadta), és változott a kép. Az APEH szemle nélkül elfogadta az általunk bemondott 10 millót. Illetékköteles ingóságnak tűntette fel a nagyi folyószámláján levő összeget. Amit később 20eFt hiján levont. Nem vette viszont figyelembe a 7 millió jelzálogot. Így jött ki ez a csillagászati illeték. Mivel úgy látom, itt számszerű hiba is van, meg más is, benyegyek az APEH-be még a fellebbezési határidőn belül, és a módosított Fizetési meghagyásra még mindig kérhetek méltányosságot, nem?
Fellebbezés nélkül is visszavonhatja az APEH a hibás illeték-határozatot, de nem biztos, hogy visszavonja, és közben eltelik a fellebbezési határidő, így semmiféle hatékony jogorvoslati eszköz nem marad. A méltányosság meg igényelhető, csak ott pont azt nem fogják figyelembe venni, hogy esetleg hiba lehetett az alap határozatban, hanem csak és kizárólag a vagyoni helyzetet.
Az biztos, hogy az adó és értékbizonyítványban hibás adatok szerepelnek. "Elírták" a szobák számát, az alapterületet, amit bizonyítani tudok részben a valósággal, részben a használatbavételi engedéllyel.
Vagy egy címet?
„...valószínűleg... ”
A hiba az, ami nem valószínű, hanem biztos - leginkább, ha elírtak egy nevet vagy egy számot.
Az nem hibás határozat, hogy valószínűleg rossz házat értékeltek fel? És hogy kétszer is rossz címre leveleztek, pedig mindkétszer szóltunk?
Nem kiskorú. Ezt találtam:
2003. évi XCII. Törvény 134. § (1) (Az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást - a magánszemélyt terhelő járuléktartozás kivételével -, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.)
Ez itt men alkalmazható? Akkor le fogják tiltani a havi 30 e Ft-ból?
Igen. Kivéve, ha még kiskorú.
A házon 7 milló forint jelzálog van. Addig is kötelezhetik részletfizestésre, amíg nappalin tanul?
A házon 7 milló forint jelzálog van. Addig is kötelezhetik részletfizestésre, amíg nappalin tanul?
Ha az illeték alapjául megállapított értéket vitatják, akkor bizony fellebbezni kell, ez nem hibás határozat kijavítása.
Méltányosság kérhető, de szerintem az illetéket elengedni nem fogják, hiszen a fiatalember meglehetős vagyonnal rendelkezik. A mérséklésre, részletfizetésre látok esélyt.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02