Gyerektartás

manó2004 # 2010.08.31. 11:24

Ez még lemaradt! Bocsánat

Kérhetem-e én már most a vagyoni vizsgálatot? Erre a bírónő felhívta a figyelmünket, de akkor miért nem együtt nézik a keresetit, a vagyonival?
(keresetit már leadtuk, én a pároméval együtt, ő meg egyedül, még a gyermek munkanélküli segélyét sem írta be).
A következő tárgyaláson maga a bíró fogja automatikusan ezt kérni? Ebben mi a tapasztalat? Jövőre akkor ujabb tárgyalás.....?

A volt házunk 2-3 éve szigetelve lett, szinezve, minden ablakra redöny került, parkosítva lett, új keritésre is jutott. 150 nm.
Hát a kereseti igazolásából ítélve, biztos hogy nem futotta erre. Ez már egy kis gonoszság is, de fáj, hogy így packázik velem, pár nyamvadt forint miatt, és a gyereknek sem esik jól.

Ha van egy Birósági ügyszámom, valahol én utánna tudok nézni,keresni, vagy csak egy ügyvédnek adnak ki ilyen jellegű peranyagot? Fontos lenne...

Köszönettel

Sherlock # 2010.08.31. 12:47

Kedves kaméleon(és manó2004),

szerintem félreértetted a szándékomat. Nem kioktatás volt... Én másodévesként ezzel nem tudok mit kezdeni(egyébként sem tanultam még családjogot ez az eset pedig meglehetősen bonyolult), más pedig szerintem így nem fog nekifutni.

Egyébként egyet értek a mondandóddal, azért azt megjegyzem hogy én sem burokban tanulok, volt már kézzel-lábbal mutogatás, rajzolás mikor egy "ismerős" megkeresett egy öröklési esettel és mindenről beszélt csak a lényegi dolgokról nem.

Kedves manó2004, amire viszont tudok válaszolni:

• tartásdíjat fél évre visszamenőleg lehet követelni( hiába követeli a volt férje 3 évre visszamenőleg)
  • nincs olyan hogy Ön önhatalmúlag emelte meg a tartásdíjat, gondolom nem nyomott fegyvert a tarkójához(ha többet is fizetett a megbeszéltnél, azt nem követelheti vissza)
  • az hogy nem találkozik a gyermekkel nem lehet ok a tartásdíj nem fizetésére(ha akadályoztatva volt a láthatásban akkor az illetékes gyermekjóléti szolgálathoz/gyámügyhöz kellett volna fordulnia, gondolom ott ennek nincs nyoma, így...)
  • gépkocsi költségtérítést nyilván kaphat(lehet más kocsija, lehet sofőrje, stb.)
marcika # 2010.08.31. 13:20

Igaz, hogy nem vagyok jogász, sem ügyvéd, csak a saját bőrömön(férjem bőrén) tapasztaltakat tudom leírni.

nincs olyan hogy Ön önhatalmúlag emelte meg a tartásdíjat, gondolom nem nyomott fegyvert a tarkójához(ha többet is fizetett a megbeszéltnél, azt nem követelheti vissza)”"

ez így nem igaz, a bíróság beszámíthatja az elmaradásba a többletfizetést.

az hogy nem találkozik a gyermekkel nem lehet ok a tartásdíj nem fizetésére

ez sem igaz, mert nagykorú esetében fennállhat az érdemtelenség.

Mivel egy nagykorú gyermek itt, egy meg az apánál, és mindkettő tanul bizony előfordulhat, hogy mindketten fizetésre lesztek kötelezve.

édrike # 2010.08.31. 14:42

Kedves ügyvéd Úr!Én és a férjem kiköltözünk svájcba az én elöző kapcsolatomból született kislányommal.A párom elöző élettársi kapcsolatából van egy 10 éves kislány a párom már 2003 óta havi rendszerességgel fizet gyerektartást ami a mindenkori fizetésének a 20% a körülbelül ez minden hónapban 35,000 ft mi nem szeretnénk ha az ottani fizetésének is a 20% át vonnák és a páromnak sokáig nem is lesz ott kint munkája,mi felajánlottuk jóhiszeműségből 35,000 akkor is ha a páromnak nincs munkája ő ebbe nem megy bele mert ő 50,000ft akar minden hónapban ,de ezt akár hogy is nézzük családi pótlékkal együtt rengeteg pénz 1 hónapban és akkor ő mennyit ad hozzá?Kérdésem az hogy mit tegyünk menjünk bíróságra ?mert ennyi pénz nem kell egy gyerek neveléséhez aki 10 éves ha ő is jól keres.Kérem segítsen van esélyünk arra hogy kevesebbet fizessünk ?válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2010.08.31. 19:21

Amíg nem lesz kint munkája, addig a jelenlegi minimumösszeget kell fizetni. Ha viszont a fizetésének a 20%-a 50e Ft-ot elér, akkor ez még olyan összeg, amit könnyen lehet, hogy meg kell fizetni.

kaméleon # 2010.08.31. 21:05

Kedves Manó2004! Azzal kell kezdenem, hogy sajnos nem vagyok jogász, és utánajárás nélkül csak azt tudom, ami a környezetemben már előfordult, vagy aminek a rendberakását épp rám bízták a barátaim. Nyilván nem véletlenül kell olyan sokat tanulni ahhoz, hogy valakiből jó ügyvéd legyen, tehát csak néhány eset tapasztalatával, vagy a józan logikával nem mindig vagyunk kinn a vízből.
A Te esetedben azért úgy látom, hogy sokkal jobban aggódsz, mint amennyire arra okod van, és valóban nem éri meg a jelenlegi családodra frászt hozni azzal, hogy minden egyes kérdést túlbonyolítasz és túlértékelsz. Mivel nagyon kis összegeken megy a huza-vona, nem feltételezem, hogy olyan jól állsz anyagilag, hogy nagyobb összegeket fizess ki ügyvédi munkáért. Viszont, ha még a vagyonmegosztás sem volt meg, és a közös ingatlanotokat csak a volt férjed lakja a nagykorú, de dolgozó gyerekkel, lehet, hogy az egész ügy összevonására, lezárására megérné egy hozzáértő és tisztességes ügyvéd igénybevétele, hiszen Te magad ezeket a dolgokat nagyon nem látod át, és lehet, hogy nem is kerülne olyan sok időbe és pénzbe, ha szakemberre bíznád.

Néhány kérdésedben megpróbálok segíteni, remélem, ha rosszat tanácsolnék, ObudaFan, vagy más kedves, igazán szakértő kijavít.
1.)A bíróságon Te magad is érdeklődhetsz az ügyed iránt. A kezelőirodán igazolod, hogy Te vagy az egyik peres fél, és az ügyszám alapján megkeresik, odaadják neked az iratokat. Kérhetsz másolatokat, de akár magad is készíthetsz.
2.)Vagyoni vizsgálat. Nem hiszem, hogy ilyet kérhetsz a bíróságon. Erre sokszor az az ötlet merült fel, hogy kedvesen bemószerolták az exet az APEH-nál, várva, hogy az majd kideríti az igazságot. Ez sem működik. Amit tehetsz – szerintem -, az, hogy amennyiben tudsz róla, hogy milyen bevételei, vagy olyan kiadásai vannak, amit a beadott kimutatása nem tartalmaz, arra szépen (írásban) rámutatsz a bíróságnak. Lehetőleg valamivel igazolva: számla, fotó, tanú, stb. (Egyébként, az, hogy a közös ingatlanotokra költi a pénzt, az nem olyan nagy baj, hiszen nő az értéke. Ha most nem vallja be, hogy erre is költ, illetve azt állítja, hogy csak éhen halni elegendő a jövedelme, később, a vagyonmegosztásnál is gondja lesz abból, hogy ezt a többletet visszakérje.)
3.)Arra, hogy a bíró majd „automatikusan” kér, vagy kitalál dolgokat, ne számíts. Ha tudod, hogy a volt férjed nem a valóságot írta, tudod, hogy a gyerek munkanélküli ellátást kap, ezt is jelezd a beadványodban.
4.)A férjed nem kérhet évekre visszamenőleg gyermektartásdíjat, illetve, nálatok már rokontartást a nála lévő gyerekre, mert, ha járna is neki, csak fél évre visszamenőleg kérhetné.
5.)Azt gondolom, hogy arra a nagykorúra, aki évekkel ezelőtt befejezte az iskolát, nem szorgalmas, nem tanul jól, már dolgozott, munkanélküli ellátást kért, stb., egy rövid, heti egy napos OKJ-s tanfolyamra nem fog tartásdíjat kapni. Ebben nincs tapasztalatom, de elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyen paraméterekkel megítélnék neki. Nyugodtan hagyd figyelmen kívül, hogy a férjed téged hibáztat ebben.
6.)Önhatalmú tartásdíjemelés. Szóban megállapodtatok az emelésről, amit a férjed elfogadott. Ezt az is igazolja, hogy kifogás nélkül, huzamosan meg is fizette az emelt tartásdíjat. Esetleg, ha tudsz a megállapodásra tanút, nevezz meg ilyet is. Nyilván, végrehajtatni csak azt tudod, amit hivatalosan igazolni tudsz, tehát a régi ítéletben szereplő 10.000 Ft-ot, de nem tartom valószínűnek, hogy a bíróság a gyerek által már felélt, az apa által kifogás nélkül fizetett összeget visszafizettetné veled. Én ezen sem aggódnék.
7.)A veled élő gyerek folyamatosan tanul. Ha még csak most lett 18 éves, nem lesz érdemtelen sem azért, mert nincs kapcsolattartás. Valóban, a nagykorútól a bíróság szerint is elvárható már az a belátás, hogy a kapcsolatért maga is tegyen, de a kiskorúság alatti magatartása nem teszi érdemtelenné, és azt fogják vizsgálni, hogy az apa eddigi magatartása milyen mértékben járult a kapcsolat ellehetetlenüléséhez. Tehát, elő kell adnod, hogy az apa soha nem kereste, visszautasította, stb. Azt, amit az apa állít, neki kell igazolni. Ennek a gyereknek, ha az apa rendelkezik jövedelemmel, és a tartásdíj nem veszélyezteti az ő megélhetését, szerintem meg fognak ítélni egy fix összegű tartásdíjat. Pláne, ha még csak középiskolás.
8.)Nem értem, hogy lehet olyan kis összegű fizetés, hogy abból nem lehet tartásdíjat vonni. Valamennyit biztosan lehet, mert nem összeghatárhoz, hanem %-os arányhoz van kötve a terhelhetősége. Esetleg keresd meg a céget egy tértis levélben, amelyben közlöd, hogy ha a levonást nem teljesíti, az elmaradásért kezesként kell helytállnia. Talán meghozza a levonási kedvüket.
9.)Többlethasználati díj. Na, ez egy nehéz kérdés. Ha az ilyen igényedet igazolhatóan nem jelzed a volt férjnek, azt hiszem, később nem tudod érvényesíteni.
Általában egészen jól elboldogulok az ügyeinkkel, remélem, tudtam segíteni. Én válaszolnék minden beadványra, hiszen ha nem cáfolod az ellenfél által előadottakat, a bíró nem fogja kitalálni, mi a helyzet. A jegyzőkönyvek nem tartalmaznak mindent, a tárgyaláson nem jut minden eszedbe, és nem kapsz mindenre időt. Az a biztos, amit leírsz. (Viszont igyekezz érthetően, világosan, jól szerkesztve megírni.) Használd fel a többiek tanácsait is, sok sikert!

kaméleon # 2010.08.31. 21:12

Kedves Sherlock! Én kérek elnézést, mert én voltam kissé kioktató. Örülök, hogy a tanulás mellett itt is segítesz! Biztos vagyok benne, hogy sok dologban tudsz hasznos tanácsot adni, és remélem, Te is úgy látod, ahogyan én, vagyis, ez az egyik legjobb formája a tanulásnak.

kaméleon # 2010.09.01. 06:48

Manó2004:
Megfeledkeztem a gépkocsi költségtérítéséről. Azt gondolom, érdemes a beadványodban erre azzal reagálni, hogy „A Legfelsőbb Bíróság számos esetben kimondta, hogy a minősítésnél nem a juttatás elnevezése, hanem annak rendeltetése az irányadó. Ehhez képest munkabér lehet a költségtérítésnek nevezett, de a végzett munka anyagi elismerését szolgáló juttatás”.
Lehetséges, hogy a költségtérítés valóban az ami, de az is lehet, hogy csak azért írják így, hogy ne lehessen tartásdíj alapja. Ezt majd a bíróság megvizsgálja.

A másik: arra utaltál, hogy a bírónő hívta fel a figyelmet a vagyoni vizsgálatra. Azt tudom, hogy elviekben a bíróság a vállalkozásból szerzett, de nehezen kimutatható jövedelem pontosabb megállapítása miatt, körültekintőbben vizsgálódik. Azonban, ha a kötelezett munkáltatója rendben kiállítja az igazolásokat, és a tartásdíjat kérő nem tudja valahogyan bizonyítani, hogy más, vagy több jövedelem is van, akkor nem valószínű, hogy tovább „szórakozik” ezzel a kérdéssel. Azt meg lehet próbálni, hogy a valós vagyoni helyzet feltárása érdekében környezettanulmány elkészítését kéred a volt férjednél.

Nem a jogi ügyintézéssel függ össze, de Grád András tanácsát is meg kell fogadnod, vagyis, nagyon fontos, hogy a nagyobbik, apával élő gyerekkel is megpróbáld tisztázni, nem ellene irányul a ténykedésed, stb…. (gondolom, magadtól is tudod.).

manó2004 # 2010.09.01. 16:47

Kedves Kaméleon és Mindenki!

1.Igen, tanácsolták jelezzem az APEH felé. Nem teszem. Igazán rosszhiszeműen járnék el. Rendőrség? Nem. Csak ami jár, azt szeretném, és nem így!
2. Adjak be akkor most egy beadványt a tárgyalás előtt? Azokról, amikben nem értek egyet?
3.dr. Grád András nagyon megfontolandó tanácsokat ad. Megírni és feladni tértivevényesen egy levelet, nem nagy ügy. Kérjem, hogy jelezze, mikor kíván élni a kapcsolattartás lehetőségével. Már le vagyok védve. Erre neki muszáj reagálnia is. De… a 19 éves gyermekem hallani sem akar róla. Apuka mostani barátnője az, akiért elhagyott annak idején, amikor ő született. Bár ez egy hónapja derült ki.A kocsma, ahol kisösszegű fizetés van, válásunkkor az élettársa. (és sajnos én mondtam el neki, ő azonosította be az iwiwről). Nagy hiba volt részemről. Kényszerítsem? Mit tehetek? Nagyobbik apjával élő gyermek? Nem ellene… Ő ugyan úgy támad engem.
4.Nem véletlenül nem lett befizetve a 2007/2008.-s tanévben a tandíj, és nem is ezért hagyta ott az iskolát. 2006-ban 18. szülinapjára megkapta az arany nyakláncot karkötővel, (igaz nem kocsit), de nekem egy havi bérembe került. Ebben az évben még jogsit is kapott tőlem, érettségi után.(3. iskolában fejezte be). Míg a kicsi, se egyikre, se másikra semmit nem kapott.Nagy 2007.01.27.-én ment ki az apjához, majd 2007.05.11.-én már ismét nálam van.
5.Elvonási tünetekkel. Remeg, csont sovánnyá fogyott,
fájnak a csontjai, stb. Anyuka próbálja rendbe tenni, elvonóra nem akar menni. Úgy, hogy senki nem akart vele ismét egy fedél alatt élni. Én mindezek ellenére visszaengedtem. Közös szoba a 2 lánynak. Orvoshoz vittem, írtak fel neki valami gyógyszert, amitől egyfolytában aludt és némiképp jobban lett. Jó anyuka orvosi igazolásokat szerez, hogy az iskolából ne csapják ki, ne legyen annyi hiányzása, mert hetek óta nem jár be, apja nem is tudja. Kértem, hogy most felejtse el az iskolát, gyógyuljon meg, kezdje szeptembertől újra. Tiszta fejjel. Befejezte valahogy az évet. Aztán kezdődik minden elölről. Mire haza érek a munkából a konyhaszekrényem késsel összevan szurkálva, mert valami nem tetszett neki.Nekem támad! Jártam a körzeti Idegosztályon, mit tudok tenni, ha rájön a roham. Ha ő nem akarja kezeltetni magát, akkor igazából semmit. Mikor próbálok gondolkozni, hogy tudom ezt bebizonyítani, lányom nyugtat, ne aggódj, most is elég lenne egy vizsgálat. Bűntudat bőven van bennem, félévet, évet, hol nálam, hol az apjánál él. Már többen kérdezték, nem akar még visszajönni, már elég sok idő telt el! A családi pótlékot intézők, már messziről ismernek. Lemondom, visszakérem.
2008.02. hóban papa vesz neki egy robogót hitelre, hogy hamar beérjen a közeli munkahelyre, és majd ő törleszti. 2008.04.03.-án már az én munkahelyemen dolgozik. Ahol ismernek. Itt van 2008.10.05.-ig. 2008.11. hótól 2009.01.29.-ig munkanélküli segélyen van. 2009.02. felszolgáló nő, hitelre vesz egy gépkocsit magának. Amit 4 hónap alatt totálkorásra tör harmadszorra. Nyáron már máshol dolgozik. 2009. 10.hó,
egy kávézó. Ez a 3. munkahelye ebben az évben. 2010.02. ennek is vége. 2010.03. munkanélküli segélyen ismét. Alkalmi munkát végez. Fagyit árul, de itt is történik valami, és a hivatal intézkedik. A záró vizsgákon megbukott.
2010.otóberében, hogy lesz OKJ-s vizsga? Talán megtanulja.
2010.07.08. tárgyalás után az én nevemre kiállíttat egy átutalási számlát a volt iskolájától. Semmiről nem tudok. Míg 2 hete felszólító levél érkezik a nevemre, hogy péntekről hétfőre a számlán legyen a pénz, ellenkező esetben……
Elvárható, hogy legalább utólag fizessem be, na de így? Bárki nevére ki lehet állítani egy számlát? Felhívtam az iskolát, tisztázni magam, kérték a gyermek telefonszámát, hogy legalább vigye vissza az eredeti számlát!Nos ez csatolva van a Bíróságra. Vissza nem kapják egy darabig.Ezt nekem kell
rendeznem!
Mit várhatok még ezek után? Doktor Úrtól egy pszichológiai fórumot.
Megvárom az októberi tárgyalást, és ha nincs vége, fogom és inkább kifizetem az addigi perköltséget. Apuka meg éljen a saját lelkiismeretével tovább... Gyermekem, ha esetleg később másként gondolja, még mindig megkeresheti soha nem kereső apját.
Nyugalom költözik a házba, legalább is ez ügyben.
A Főiskolát, ha sikerül valahogy átvészeljük, mint most is, sok mindent.

Végrehajtó! 2010.07.17.-én kelt levelükre mai napig nem válaszolt a cég, ma beszéltem velük, hivatalosan ott dolgozik 2003-tól. (12 hó jöv.ig.) HUMÁN!, na de ennyire? Peres uton tudom a céget kezesség vállalás... akármi. Semmit nem tudok tenni. Az állam sem tud segíteni, mert van behajtható ... pénz,ingatlan..
kiérti már ezt? Én nem...

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat,
mindenkinek!

manó2004 # 2010.09.01. 16:52

Szülők!

Találkoztak már pici kb. 5 cm-s szívószállal? Kicsi ékszeres (én annak nevezem) poros zacskóval? Én a körömlakkoknál, aztán hol itt, hol ott. Mikor kiderül, hogy semminek sincs vége? Figyeljenek!

Audrey_29 # 2010.09.02. 14:37

Tisztelt Szakértők,

kérdéssel fordulok Önökhöz.

A párom válófélben van. Közös megegyezéssel válnak, viszont a Gy.t-sal kapcsolatban némi jogi probléma fogalmazódott meg bennünk.

Tavaly a párom - válás előtt - elköltözött otthonról. A felesége egy gyt iránti pert indított ellene, melyben megállapították, hogy havi 30 ezer Ft-ot fizessen meg (egy évi átlag jövedelmet vettek figyelembe. Azaz van most hatályban egy tartásdíj összege (ha jól gondolom ez a jelenlegi minimum). A párom munkaviszonya 2008 októberében létszámleépítés miatt megszűnt. 4 hónapig munkanélküli segélyt kapott és a jelenlegi munkahelyén minimálbért kap (havi 54 ezer Ft). A felesége követeli továbbra is a havi 30 ezer Ft-ot, mondván, hogy neki erre a pénzre szüksége van. A közös tulajdont úgy osztották meg, hogy a feleség hitelből kifizeti a párom részét (hitelből, de ez gondolom mellékes) és a párom albérletbe költözik. A gyerek 5 éves. A kérdésünk az volna, hogy kérheti-e a párom a gyt csökkentését, hivatkozva a "megváltozott körülményre" és a "csökkent jövedelemre"? Ha igen, akkor mennyi az esélye a csökkentésre? Illetve érvényes-e az, hogy a jövedelem 25%-a a "plafon" egy gyerek után? (Azaz 54000 Ft 25%-a 13500 Ft-ra kérheti-e a csökkentést?) Már azt is beszéltük, hogy a párom havi 20000 Ft-ot is adna a 30000 Ft helyett! Ne értsék félre mi nem a gyerektől szeretnénk elvenni, hanem a különbözetet - havi 10000 Ft-ot szeretnénk "természetben" a gyerekre TÉNYLEGESEN elkölteni! Azaz elvinni játszóházba, ha nálunk van - közös felügyelet alá helyezésben egyeztek meg - akkor nekünk is kell enni adni a gyereknek, és mi is fizetjük a rezsit (nem csak az anyukája), valamint szeretnénk úszásra elvinni, stb ami a "gyerek érdekeit" szolgálja! Azaz így lenne BIZTOS, hogy a gyerek kap is valamit a gyt-ból. Illetve igaz-e az, hogy ha a párom marad a 30 ezer Ft-os gyt-nál, akkor kérheti-e a gyámhatóságot, hogy vizsgálja meg, hogy anyuka is a maga "30 ezer Ft-ját" mire is költi?

A segítő válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.09.02. 19:19

Meg lehet próbálni pert indítani a mérséklésre. A 25% nem plafon, csak egy irányszám. A gyermektartásdíjat pénzben kell fizetni. Lehet kérni a gyámhatóságtól a vizsgálatot, de csak kirívó esetben van értelme.

Audrey_29 # 2010.09.03. 09:34

Köszönöm a választ.

Most viszont - lehet nem itt kéne feltenni a kérdést - még egy probléma merült fel.

Közös megegyezés papírt anyuka ügyvédje elkészítette. Megegyeztek, hogy a gyerek anyukánál lesz elhelyezve, Gyt-t 30 ezer Ft-ot megfizeti apuka (megpróbáljuk majd a csökkentést a hivatalos válás kimondása után kérni), valamint a közös felügyeletet kérik. Azonban anyuka ügyvédjével beleíratta a papírba, hogy az EGYÉB felmerülő költségeknek apuka fizesse a felét (óvodai ellátás, iskoláztatás - 5 éves a gyerek még csak, egyéb tevékenység - pl angol, úszás, stb,).

Az volna a kérdésünk, hogy kötelezhetik-e erre a páromat? Azaz ha jól értelmezzük anyuka kérését, akkor ha a gyereknek anyuka bármit venni akar, akkor apuka a felét fizesse ki kérdés nélkül? Mondjuk vesz anyuka 15 ezer Ft-ért egy pár cipőt, hozza a számlát, hogy apuka fizesse ki. Esetleg meg ha mi veszünk a gyereknek bármit - mondjuk 10 ezer Ft-ért egy pár cipőt, akkor mi nem vihetjük anyukának a számlát? Vagy ha ezt még alá is írná apuka, akkor oda lehet írni, hogy de az anyuka is vállal minden EGYÉB felmerülő költségre 50%-ot megfizetni? :)

Mondjuk én laikusként azt mondtam, hogy csak annyit írjanak a papírba, hogy a közös felügyeletre vonatkozóan mindenben megállapodtak. A Gyt-ban is megállapodtak, viszont a gyerekkel (fejlődésével, életvitelével, stb) kapcsolatban felmerülő költségekről is szóban megállapodtak. (mondom én ezt laikusan).

Tehát a kérdésem az, hogy a GYT-on kívül a páromat kötelezhetik-e még valami ANYAGI kötelezettség vállalásra? (Én is elváltam, de felháborítanak az ilyen "véresszájú" exek, akiknek semmi sem számít a pénzen kívül!)

Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2010.09.03. 10:26

Egy közös megegyezésbe sok minden belefér, ez is.

sagit # 2010.09.03. 10:29

Alá ne írjon ilyen marhaságot. Őt csak a gyt- megfizetésére kötelezi a törvény. Természetesen az felett saját maga annyit költ gyermekére ammennyit anyagi helyzete engedi...
Ragaszkodjatok a közös szülői felügyelethet mert ha komolyan fontos a párodnak a gyermeke (és neked is) akkor így sokkal több mindent tudtok vele kapcsolatban intézni persze az exel "összhangban" és ki sem tilthat a gyermek életéből.
Jó lenne ha ti is ügyvédhez fordulnátok mert ha egyszer behúznak a csőbe egy életen át "szívtok" miatta

Audrey_29 # 2010.09.03. 10:52

Köszi ... dehogy írja alá! Épp ezt mondtam neki én is! Ezt a verziót a feleség NŐ ügyvédje fogalmazta meg. Hétfőn viszi a párom az ő FÉRFI ügyvédjéhez a papírt. Épp azt mondtam neki, hogy ilyen "részletesen" nem kell kitérni dolgokra.

Laikusként azt mondtam, hogy a köv. dolgok legyenek benne:

• gyermekelhelyezés: anyánál
  • közös gyerek felügyelet
  • GYT: havi 30 ezer Ft (amire szeretnénk kérni majd a csökkentést, hisz megváltozott az anyagi helyzete - igazoltan, és még albérletbe is ő megy)
  • minden egyéb felmerülő és a gyerekkel kapcsolatos költségben megegyeztek SZÓBAN (ennyi, nem több kerüljön a papírra)
  • ingó és ingatlan vagyonukat megosztották

Kell ennél több? :)

Grád András # 2010.09.03. 10:56

Kedves Audrey29!

A papír sok mindent elbír, de Önök nem biztos! Azt a papírt ha jól sejtem már rég aláírták, kérdezni viszont nem utólag célszerű, hanem előre! Az egyetlen szerencse, hogy az még nem kötelezi a párját olyan értelemben semmire, hogy majd a bíróság előtt kötött egyezség lesz ténylegesen végrehajtható. Abban egyetértek Sagittal, hogy ugyanazt a hibát nem célszerű kétszer elkövetni. javaslom, hogy előbb kérdezzenek, vagy uram bocsá' képviseltessék magukat ügyvéddel, mielőtt belemennek egy nyilvánvaló hülyeségbe. Amit ő vállal, arra a bíróság egy egyezség keretében akkor is kötelezi, ha egyébként jogszabály alapján soha nem rendelhetné el. Az Ön által leírt költségek tipikusan ilyenek. Erre fizeti a tartásdíjat, miért fizetné meg kérszer? Viszont az egyezséget követő rosszhiszemű azonnali leszállítást nagyon nem javaslom, ez semmi másra nem jó, mint a saját rosszhiszeműségének a bizonyítására és a bíró párja ellen hergelésére. Felejtsék el! Annyit vállaljanak amennyi jár, és azt fizessék is meg! Mit szólna, ha anyuka meg 5 perccel az ítélet után pert indítana akapcsolattartás korlátozása iránt?

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2010.09.03. 11:00

Amíg írtam, nem láttam az újabb választ, örülök, hogy nem írta alá, jobb ez így! Viszont ha van ügyvédjük, nem teljesen világos, hogy miért nem tőle kér(nek) tanácsot. :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Audrey_29 # 2010.09.03. 11:25

:) A hétvégére szerettük volna tudni, hogy mik a lehetőségek, mert a párom ügyvédje sajnos házon kívül van a héten és az asszony nagyon erőlteti az aláírást!

Kedves Grád András!

A GYT-ra van már egy jogerős határozat a 30 ezer Ft 2009. januárig visszamenőleg, amit fizet az apa. Viszont amikor ezt az összeget megállapították, még reális volt az összeg, mert igazolni tudta a jövedelmét, viszont 2009. októberétől 4 hónapig munkanélküli volt és a jelenlegi munkahelyén is csak a minimálbért utalják a számlájára (egyéb bevétele nincs). Albérletbe költözik az apa - aminek a havi költsége eleve több, mint a jövedelme. Nem rosszhiszeműségből szeretnénk csökkenteni a GYT-t, hanem mert nem tartjuk reálisnak. Akkor itt az a kérdésem merül még fel, hogy a 30 ezer Ft GYT-t sem kell ebben a közös megegyezésben aláírnia? Beleírhatják, hogy megegyeztek 20 ezer Ft-ba mondjuk? Akkor a bíróság hatályon kívül helyezi a 30 ezer Ft-osat? Én laikusként ezt nem hinném, hogy így működik, de lehet rosszul gondolom. :)

Adri

sagit # 2010.09.03. 11:29

Én is laikus vagyok de sajna már túl egy ilyen szíváson amit majnem benyeltem...
Ezt írtad :

"
gyermekelhelyezés: anyánál (lehetne nálatok is...)

közös gyerek felügyelet (Ez Így szó szerint legyen benne a megfelelő kitételekkel)

GYT: havi 30 ezer Ft (amire szeretnénk kérni majd a csökkentést, hisz megváltozott az anyagi helyzete – igazoltan, és még albérletbe is ő megy)
(Ha nem tudjátok válalni a 30e-t akkor ne írassátok bele vigyétek a megfelelő papírokat hogy nincs munkája és egyezzetek meg egy kissebb összegben ill. %-ban)

minden egyéb felmerülő és a gyerekkel kapcsolatos költségben megegyeztek SZÓBAN (ennyi, nem több kerüljön a papírra) (nem kell a közös szülői felügyelet erre való)

ingó és ingatlan vagyonukat megosztották (ez kell de lehet külön is de így egyszerűbb és gyorsabb)
"

sagit # 2010.09.03. 11:42

Meg különben is majd aláírja ha lesz ügyvéd!
Senki sem kötelezi hogy azt előbb tegye meg. Még a bíróságon (a tárgyaláson) is elég ha megteszi (amit már az ügyvédjével megbeszélt)

Grád András # 2010.09.03. 12:53

Kedves Audrey 29!

"
Albérletbe költözik az apa – aminek a havi költsége eleve több, mint a jövedelme. Nem rosszhiszeműségből szeretnénk csökkenteni a GYT-t, hanem mert nem tartjuk reálisnak."

Ha az albérlete több, mint a fizetése, ez önmagában mutatja a rosszhiszeműséget, nem kellene ezzel a bíróságon bepróbálkozni, mert gond lesz! Senki sem fog hinni ennek, őszintén szólva én sem igazán hiszek. Nyilván minimálbérem van bejelentve, ezt én is készséggel elhiszem, de a bíró semmivel se lesz hülyébb nálam! Aláírni meg azt kell, amit fizetni is akar és tud! Gyanítom, hogy a 30 ezer belefér, de ha valóban mondjuk csak 100.000 a nettója, akkor elég a 20.000 is. De ismétlem: állítólag van ügyvédjük, akit gondlom azért fizetnek, hogy Önöket (hivatalosan a párját)képviselje. Üdv:

Audrey_29 # 2010.09.03. 13:44

Gondolom, itt jön a képbe az, hogy én is vagyok (keresőképes) de ha jól tudom én nem "számítok. Hiszen feltételezés van már így is, hogy milyen könnyű az apának, hisz ő neki már van párja (azaz én) és hát mi ketten már tudjuk fizetni az albérletet, a rezsit és hát az apának a gyerektartást kell "csak" fizetni a jövedelméből. Meg különben is, anyuka kifizeti a lakás árának a felét. És hát ezt természetesen lehet felélni és szépen lassan a "gyerekre" elkölteni. Ezek is feltételezések! Mert anyuka így gondolja és ennek hangot is ad! Úgy érzem kicsit elszomorítanak az ilyen "jogi" dolgok. Pedig mint mondtam már én is elváltam, közös megegyezéssel 23 perc alatt. Viszont az én anyagi helyzetem belülről már nem is olyan szép, mint ami látszik (maradt egy fél ingatlan a nevemen, amit albérletbe adtunk ki, mert 100%-ban hitellel terhelt és eladni lehetetlen anélkül, hogy még ne nekem és a volt férjemnek kelljen kifizetnie a fennmaradó több milliót). Igaz odaköltözhetnénk és én máris fizethetnék a használatért, azaz a hitel törlesztés 75%-át én fizetném havonta. Az is mellékes, hogy ez a lakás 40 km-re van a párom lányától, azaz a közös felügyelet máris megdől, ha nem a gyerek közelében keresünk lakást/albérletet. Mi tényleg szeretnénk a gyerekre költeni azt a pénzt, amit tudunk vállalni. Igen, abban én is partner vagyok, hogy a gyerek az első. Az ő és a felesége gyereke. Mert hiszem, hogy ami a gyereknek jó, az a páromnak is és így lehet békében élni. De ez a feleségnek nem jó! Mert elszedné az összes pénzt, amit csak tud! És persze még most is én vagyis mi vagyunk a rosszhiszeműek! Ez igen! Ez kérem a magyar jog! Nagyon elkeserítő!:(

"Gyanítom, hogy a 30 ezer belefér, de ha valóban mondjuk csak 100.000 a nettója, akkor elég a 20.000 is." - persze belefér. Hiszen nézőpont kérdése! 140 ezer Ft-ot kap. Ebből 30 ezer lejön GYT-ra. 60 ezer Ft + rezsi az albérlet (mert mint mondtam, a közös felügyelet végett a közelbe néztünk lakást, hogy a gyerekért tudjon menni a párom oviba, iskolába és minden egyéb gyerekkel való tevékenység a közelben lesz)Akkor mennyi is marad neki, ha velem felez a rezsi+albiban? Marad 65 ezer Ft-ja, és még nem evett és nem csinált semmit! Az én fizetésem meg elmegy a nekem hátramaradt adóságaimra és a rezsi+albérletre. Azaz marad kettőnkre 65 ezer Ft! Ez gondolom belefér! És ebbe belefér mondjuk ha anyuka vesz 15 ezer Ft-ért egy cipőt és hozza a számlákat, hogy ugyan a felét fizessük már ki. Persze belefér! Még az is, hogy elviszi a gyereket nyaralni á 100 ezer FT-ért és majd mi kifizetjük a felét! Mert ez is belefér!

Mindenki csak feltételez jogokat formál, ahelyett hogy hagyná a másikat élni ... undorító és szomorú!

manó2004 # 2010.09.03. 17:59

Kedves Audrey!
Tudja, hogy én mennyire szeretném, ha nekem havi 65 eft-om maradna a párom keresetével együtt!! Én 3 gyermeket neveltem fel, (ugy, ahogy).
Ha nem ilyen lenne a párom, ami miatt szintén sokszor van lelkiismeret furdalásom, (és Szüleim önzetlen segítsége)szerintem éhen halnánk. 12 havi kereset kimutatás, és havi elszámolás a kiadásokról és bevételekről, igazolással? Obudafan szerint egyszerü.!! Persze, rájöttem én is. (tényleg mi kellett ide, én értelmeztem félre a 12 hónapot? és exem tette jól, hogy egy havi átlagot mutatott ki kb.(?) Ugy állitom össze, hogy jó legyen. Amiről nem tudnak nem kell beirni. Sokszor nem jó minuszba menni!Igazoltan! Na de a valóság?! A gyermek keresetéről februárig, márciustól juniusig munkanélküli segély, semmit nem írt be róla (a pénz persze hozzánk érkezett, nem apja lakhelyére! (már tudom, hogy nem kellett volna átvennünk, hanem a postással visszaküldeni, itt nem lakik!)
Párom egyetlen lapon küldte be az összes igazolást! Valaki Önök közül fizet havi 5.600,-Ft villanyszámlát 150 nm2-re, ahol ketten élnek? (Hát én ilyenről nem igen hallottam, de néhol biztos előfordul ilyen is.) Én örülök, ha havi 20e alatt sikerül fogyasztanunk. Nem mindig! Osszam el ahánnyan lakunk + fütés (átalány) már több, mint a havi gyt. összege. Állítólag így lehet kiszámolni, mennyibe kerül egy gyerek! Na ettől falra megyek! A gyerek szükségleteit alapul véve, a gyt. összege lehet...... Hát ebbe bármit belegondolhatok! Végtelen, és még annyire nem is tartom valóság ellenesnek. (uszás,nyelvtanulás,magántanár(amire 1 évig volt példa az érettségi előtt, matektanár)torna,sport,fodrász,
kozmetika, ruházat (minőségi), étel, (mint amit a TV.csatornákon látunk, mozi, szórakozás, internet, telefon, stb. szinte végtelen.....18 év felett! Hát mindenki erről álmodozik! A gyerek mindre vágyik! Ebből azt nyujtjuk, amit tudunk. Étel,villany,meleg, viz, tiszta ruha,bérlet,tv,telefon,internet és még mi nem jut hirtelen az eszembe! (vasárnap éjfélkor teszik fel a hétfői órarendet!!, nem tudni hétfőn mikor megy iskolába? normális ez az egész?) NAPPALI TAGOZAT! Mindkét gyereknél teljesen mi álltuk a szalagavatót és a banketteket és a hozzákapcsolódó dolgokat, apának eszébe sem jutott, ez mivel is jár. (több mint 100 eFt.)
(És mégis én vagyok a rossz, hibás (valóban sokban hibáztam, mar a lelkiismeret, csak nem abban amire gondolnak!) Hogyan tudhatom meg mi is van a nagyobbikkal, annak ellenére, amit csináltunk egymással? MSN!!!! Ott mindig kint van, hogy érzi magát, mi történik vele!!! És az agyam csak dolgozik!
HAJRÁ!!!! Ő, ennek ellenére is talpraesett, gyors, pontos, preciz, alapos, tiszta,... ÉS NAGYON RAVASZ!!! Néha bizz hiányzik! Rosszra nem akarok gondolni. De, ez ő! És ez én? És ez Mi? Mi lett belőlünk? És mi lesz? Nektek is nehéz döntés lesz. Ami vigasztal néha, párom így vállalt fel, (éjjel-nappal dolgoztam régen), így lett közös gyermekünk, és ő nem szól semmi rosszat! Lényegében ő, és Szüleim tartanak el. Kik már idősek, nehéz nekik is miattunk, jó lenne külön élni, nem szólnának bele mindenbe, mit hova teszek, nekem sehol nincs helye semminek..., minden útban van. ALBÉRLET, KÜLÖN OTTHON! KÜLÖN SZOBA, ÁLOM.....
MOST AKKOR IRJAK BEADVÁNYT MÉG A TÁRGYALÁS ELŐTT! KÉREM TISZTELETTEL! REAGÁLJAK A VISZONTPERRE, VAGY CSAK A TÁRGYALÁSON. Rosszhiszemüen egyszer már megrótta őt a Bíróság!

manó2004 # 2010.09.03. 18:02

És még örüljünk, hogy vagy munkahelyünk! Fedél a fejünk felett! (Igaz, hogy beázik már a tető! De még fedél!