A folyamatosság azt jelenti a te esetedben, hogy az 5 évet, 5 év alatt végzed el.
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Mi nem folyamatos a tanulmányaimban? :)
2003 óta egy félévet se hagytam ki, mindig beiratkoztam, felvettem a tárgyakat, vizsgáztam belőlük, teljesítettem a kötelezettségeket. Most sincs ez másként, következő félévre is be leszek iratkozva és ugyanúgy teljesítem a feladatom.
Monalisanak igaza van minden tekintetben (Wasp-ot is beleértve).
Teljesen mindegy, hogy bukásról, vagy kreditrendszerről beszélünk, a tanulmányod nem folytonos. Attól, hogy van tanulói jogviszonyod, attól még nem folytonos.
23 éves vagy, dolgozol, ergo ne számíts semmi jóra a bíróságon.
Miért is kellene fizetnie épedapádnak?
A szüleid között fennálló (anyagi)vitát, ne mérgesítsd még jobban, hagyd, hogy oldják meg ők. Állj a saját lábadra, akkor talán gyorsabban befejezed a sulit, és a képesítésednek megfelelő munkát találsz.
Oh, azt lehagytam, hogy augusztus 31-ig szól a gyakornoki szerződésem, igaz hogy 1 év időtartamú, de tavaly augusztusban kezdtem.
Szia. Köszönöm a válaszod, de szerintem félreértesz.
Nem szakítottam meg a tanulmányaimat. 2003 óta folyamatos a tanulmányi jogviszonyom. Nem kell ahhoz halasztani vagy megbukni, hogy később végezzen valaki. Ez a kreditrendszerből adódik.
Azzal kezdtem, hogy végig olvastam a releváns témákat, de az én esetemhez hasonlót, miszerint a tanulmányi idő tartós elhúzódásának számít-e, hogy az 5 éves képzést 5 és fél év (maximum 6 év) alatt végzi el valaki, nem találtam.
Azt tudom, hogy más esetekben, mint pl. szociális ösztöndíj, Bursa nem veszik figyelembe a keresetemet, csak az Édesanyáméra vannak tekintettel, hisz Ő az egyedüli eltartóm - DE még mindig nem tudom, hogy itt figyelembe veszik-e, hogy iskola MELLETT és NEM helyett dolgozom.
Egyébként Édesapám nehéz eset, de már beszélgettünk a témáról, lehet hogy belemegy hogy kevesebbet ugyan, mint a t.díj, de a mostaninál valamivel többet adjon önszántából. Ha megyegyezünk elég csak megjelenni a meghallgatáson és azt mondani, hogy igaz, hogy tanul, de nem tartunk igényt a további fizetésre?
Egyébként hálás vagyok én a válaszokért, akkor is ha egynéhánytól falra mászok is.
üdv
Ugyanezen topic 4. oldal, ObudaFan beírása: # mail: 2007.09.17. 17:45.
"Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni."
És még annyit: olvassad vissza ezen topicot, mások esetéből - és az arra kapott válaszokból - akár a saját esetedre is megtalálod a választ.
Tudom, könnyebb "csak" beírni és kérdezni, mint netán előbb olvasgatni egy kicsit...
Pedig hát nem a te helyzeted az egyetlen.
Érted és nem ellened.
Elnézésed kérem, de összemosol dolgokat., a t.díjat dolgában a bíróságot csakis az érdekli, hogy 1.) nappali tagozaton folyamatosan tanulsz-e, 2.) a kötelezettnek mennyi a saját jövedelme.
Mivel évhalasztást kértél, és mivel egy évig kereső állásod lesz, hát...
Az anyukád helyzete kívül esik a körön, bármennyire is sajnálatos a pénz dolga nála ill. nálatok.
Próbáljátok "jobb belátásra" bírni az apukádat...
Egyébként, mint írtam: egy házastárs köteles gondoskodni a párjáról, ha ezt nem teszi - egészítem itt most ki: akár kötelezhető is rá.
_Wasp_ egyébként jogász, hozzászólásaival- javaslataival nem egy esetben akár egymaga is "viszi" ezen jogi fórumot.
- > pont ezt kérdeztem! Jogellenes nappali tagozat mellett dolgozni? Jogellenes ha hozzájárulok a tartásomhoz? És ha hozzájárulok, akkor ez már mentesíti a szülőt, hogy támogasson az első szakképzettségem megszerzésében?
obudafan, köszönöm a válaszodat!
most már kicsit tisztábban látok. Most csak az a teendőm, hogy várok, mit tesz.
Köszi
off:
hogy ez mekkora... egy felnőtt, aki nem csak hogy képes dolgozni, de ténylegesen dolgozik is, nemhogy a keresményével a nagyon szegény szülei terheit csökkentené, de peres úton kíván kihúzni belőlük még pár garast.. (a jogellenesen felvett tartást meg jaj, nehogy vissza kelljen adni.)
A gyermekben csak öröm van :)))
on.
másfelől viszont felnőttkorú gyermek esetén a szülő saját tartásának rovására nem köteles tartást nyújtani.
Könnyen lehet, hogy a bíróság ez alapján hoz majd ítéletet.
„Amennyiben fellebbezésnek nincs helye, akkor mi a teendőnk?”
Csak annyi, hogy teljesítsétek az ítéletben leírtakat.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Az hogy az édesanyádnak esetlegesen kevés a fizetése, az apukádnak pedig kevés a rokkantnyugdíja, ezzel szemben a megélhetés(ük) és a lakásrezsi stb. egyre csak drágul, nos ezt sok házaspár épp úgy elmondhatja, sajnálatosan. Te előbb-utóbb csak önálló életet kezdesz, tehát a majdani saját fizetésed nem(igen) fog őrajtuk segíteni.
Otthon kellene összeülnötök és a jelent és a rákövetkező egy évet mindenkinek kellő bölcselettel átgondolni, valahogy megoldani.
Ami a t.díjad dolgát illeti, lehet hogy a bíróság ad még egy évet, de valószínűleg csökkentett havi összegben már.
Visszamenőleges követelés nem lehet., nem túlfizetésről van szó, hanem azt a pénzt hónapról hónapra magadra elköltötted már.
Ameddig szüleid hivatalosan nincsenek elválva, az egyik a másikat akár ingyenesen is köteles tartani és gondoskodni róla - ezt írja a jog és az erkölcsi elvárás.
Azt nem írtad le, hogy minek az okán az egy év tanulmányi halasztás - pedig fontos lehet. (Pl. esetleges "bukta" esetén a bíróság ezt fontos tényezőnek veheti a t.díj dolgában.)
Jó hétvégét!
Tanácsot szeretnék kérni!
23 éves vagyok nappali tagozaton (egyetem) tanulok, a tanulmányaim befejezésének várható ideje idén június 30-a volt. Nos idén mégse sikerül befejeznem az egyetemet, várhatóan maximum 1 évet csúszok. Édesapám május elején beadta a kérvényt a tartásdíj megszüntetésére - amit pár napja az idézés kézhezvételekor tudtunk meg, a per június 24-én lesz.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e helye fellebbezésnek? Kaphatjuk-e még egy évig a tartásdíjat? Azt olvastam, hogy akkor szüntethető meg, ha felróható okokból tartósan tolódik ki a tanulmányok ideje. Ez beletartozik ebbe a kategóriába?
Adalékként még: a tanulmányaim mellett szorgalmi időszakban részmunkaidőben dolgozom (most nyáron teljes munkaidőben), heti 24 órában gyakornokként - ez befolyásol valamit?
Apám a beadványában a tanulmányaim vélt befejezésén kívül arra is hivatkozott, hogy a tartás veszélyezteti az ő megélhetését is. Rokkantnyugdíjas, beteg, de itt él velünk, Anya mos rá, a rezsibe csak pár ezret fizet. Anyukám, ha én nem dolgoznék, egyedül már nem is lenne képes eltartani.
Amennyiben fellebbezésnek nincs helye, akkor mi a teendőnk? Vissza ugye nem követelheti a tartásdíjat arra hivatkozva, hogy egyetem mellett dolgozom? Az igazság az, hogy amit fizet, az nagyrészt arra megy el, hogy az ő itt létét fedezze (nincsenek elválva a szüleim, csak tartásdíj lett megítélve 1995-ben, mert saját akaratából nem járult hozzá a neveltetésemhez).
Köszönöm előre is a válaszokat és elnézést a hosszú postért!
Akkor pernyertes. De hát kérdés, hogy mikor adja be egyáltalán a keresetet. Az ösztöndíj vonatkozásában új pert indíthat, amikor már kap a gyermek ösztöndíjat.
Szia!
Köszönöm szépen a választ.
Úgy tudom, június végéig jár, hiszen most érettségiznek. Ha júliusban beadja, akkor júliustól a tárgyalásig terjedő időre vissza kell fizetnem a tartásdíj felét?
Az apa pernyertessége mit jelent?
Ha ő azt kéri, hogy egyiküknek fizet, másikuknak nem, és megítélik, akkor nyer?
És honnan fogja tudni ő vagy bárki, mennyi az ösztöndíj, ha még el sem kezdte a gyeermekem az egyetemet?
ősszel várható?
A nappalis gyermeked vonatkozásában az apa csökkentheti a tartási kötelezettségét az ösztöndíj összegének a felével. Hasonló a helyzet a gyermekek nyári keresményével is.
_Wasp_
és felesleges megoldása
A levelezőre járó gyermeked nem fog tartást kapni, a nappalis igen, amíg egyetemre jár (hacsak nem bukik meg többször is.)
A tartásdíjfizetési kötelezettség az apa pernyertessége esetén a kereset beadásának időpontjával szűnik meg.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Még valamit szeretnék hozzátenni az előzőhöz.
Még érettségi előtt letettek egy tanfolyam keretében egy vizsgát, melynek során OKJ-s szakmát szereztek. Ez már első szakmának számít?
Előre is köszönöm a választ.
Boszorka
Kedves jogi segítőink!
minden bejegyzést elolvastam a témában évekre visszamenőleg is.
Azonban most én is gondban vagyok és nem találtam választ a kérdéseimre.
két 19 éves gyermekem most érettségizik és egyikük nappalira jelentkezett, másikuk levelező szakra az egyetemre. Az apa fizetéséből tiltják le a gyerektartást. Azt már olvastam, hogy bírósági végzés szüntetheti meg ezt, tehát be kell adnia egy keresetet a bíróságra.
Kérdés, hogy:
- ez mindenképpen tárgyalást jelent, vagy az őáltala beadott kereset alapján döntenek és engem csak írásban értesítenek róla?
- engem, illetve a gyerekeket is meg fogják hallgatni?
- jobb, ha ügyvéddel megyek?
- most ítélkezési szünet lesz(ha jól tudom)eddig még nem kaptam értesítést ilyesmiről. ha most beadja, ősszel kerülhet rá sor?
- ha addig kapom a gyerektartást, visszamenőleg júli és aug hónapra ugye nem mondják, hogy vissza kell fizetnem, mert nem járt?
- nyáron dolgozni fognak a gyerekek, ez befolyásolja?
Előre is köszönöm a választ.
Illetve, ha bármi okból a házasság felbontására irányuló kereseti kérelmet még nem akarod beadni, legalább a gyermektartásra irányulót minél hamarabb add be a 6 hónapos határidő miatt.
Pipi
Annak ellenére, hogy a férjed külön él a családtól, gondoskodnia kell a gyermekeiről., igaz, "papír szerint" majd csak a válással mondatik ki hivatalosan is a t.díj fizetés kötelezettsége.
Javasolt mielőbb beadni a válást (...), azon oknál fogva is, hogy a t.díj csak 6 hónapra visszamenőleg állapítható meg ill. követelhető. A vagyonmegosztásnak a t.díj-hoz csak akkor van köze, ha netán a tulajdonrészét a gyermekeknek akarná ajándékozni - a t.díj fizetésének kötelezettség alóli esetleges mentesülés ellenében.
Ha nem tudtok megegyezni, ügyvéd működjön közre a te és a gyermekek érdekében.
hány éves(ek) a gyerek(ek)?
Férjem több mint három éve különél.Nem akar gyerektartást fizetni,arra hivatkozik amig nincs meg a válás és a vagyonmegosztás nem köteles fizetni.Igaz
ez ?
Köszönöm a válaszokat: Éva
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02