gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


gabi20094 # 2021.12.08. 12:45

Tisztelt Jogi Szakértők
A párom lánya le érettségizett ,majd technikumban folytatta a tanulmányát.El végezte,de a bizonyítványt nem kapta meg,mert nem ment el a nyelvvizsgára,mert úgy gondolta, úgysem sikerül.
Ezt követően a nyáron dolgozott,majd üzenetet írt szeptemberben az apjának,hogy kozmetikus szakra be iratkozott.
Kérdésem,hogy meddig kell gyerektartást fizetni?
Valamint,ha januárban el költözik a barátjához akkor is kell fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.09. 13:42

18.

Nincs maximálva.

Lachesis # 2021.02.09. 13:06

Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy Down szindrómás gyermek esetén hány éves korig jár a gyermektartás? Illetve utána a rokontartás mértéke hány Ft-ban állapítható meg maximálisan, ha a szülők nem tudnak megállapodni? Köszönöm a választ!

rigoz # 2020.09.06. 11:41

20 éves lány saját jogán jogosult tartásra, tehát Anyuka nem kérhet már semmit.

Ez az egyik, ha nem a legsarkosabb pont.

A bírói gyakorlat szerint - persze egyedi eset körülményei alapján lehet ettől eltérni - továbbá a rossz tanulmányi eredmények miatti elhúzódó tanulmányok után nem áll fenn tartásra való jogosultság, hisze a rossz tanulmányi eredmények

Magyarán: önmagában azért, hogy megint tanul a lány, nem jogosult tartásra, ha a megszakítás nem volt indokolt, már pedig a "kibukás" nem ilyen ok...

Fő kivétel ez alól, ha annak hátteérben pl. betegség (is) állt...

Egyébként az egyedi ügyben a tartásra magát jogosultnak ítélő, azaz a lány keresete alapján a bíróságnak kell ezt megítélni, hiszen ha jól értem, jelenleg nem fizet.

Feltéve, hogy nincs korábbi Önt marasztaló jogerős ítélet. Ha van, akkor a tartási kötelezettsége a jogosult tartási kötelezettségének megszűnésére vonatkozó bejelentés bíróság általi visszaigazolt tudomásul vételéig, illetve az Ön által a megszüntetés iránt benyújtott kereset jogerős, helyt adólagos elbírálásáig a tartási kötelezettsége fennáll és végrehajtható.

Sunyec0804 # 2020.09.06. 11:13

Nekem az lenne a kérdésem,hogy kell e fizetnem továbbra is gyermektartás díjat ha az anya kéri.Egyáltalán kérheti e a következő helyzetbe:A lányom 20 éves múlott.Bolti eladónak tanult amit el is végzett.majd beiratkozott nappali 2 éves gimibe amit nem sikerült elvégeznie.persze mind eddig rendszeresen fizettem,nem is volt semmi gond.Az anyuka jelezte,hogy ne vonják tovább,mert a lány nem tanul.Le is zárult, már nem is vonták augusztusba.Most viszont megint beiratkozott a lányom egy 2 éves szakmunkás suliba(gyermekgondozó).Szóval ebbe az esetbe mi a tényállás?Kérheti az anyuka megint a gyermektartást vagy alapból meg is jár?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 14:33

(A kívánt célt esetleg úgy lehet elérni, hogy a nagykorú gyermek pert indít a tartása iránt mindkét szülővel szemben. Na, amit ott megítélnek, azt már közvetlenül neki kell fizetni. Ha ezt a lehetőséget, hogy tudniillik ő is készpénzben fogja a per után teljesíteni a tartást, belengetitek az anyának, talán inkább beleegyezik, hogy a korábban megítélt tartásdíjat közvetlenül a gyerek kapja.
Az is igaz, hogy egy ilyen ítélet után a gyereknek nincs hova hazamennie, hiszen egyik szülő sem köteles természetben tartani, és annak keretében a lakhatását biztosítani.)

drbjozsef # 2020.07.03. 08:31

Csubakka72,

De, persze, ha a bíróság rendelkezik így, akkor nyilván lehet. De miért rendelkezne erről, ha az anya a saját háztartásában tartja el, és hivatkozik erre?
Legfeljebb megegyezéssel lehetne.

Csubakka72 # 2020.07.03. 07:36

Köszönöm, ha bírósági határozatban tortanik a fizetése módja (másik számlaszámra) akkor sem minősül hivatalosan teljesítenek?
Lehet hogy nem csak két évről szól a történet, mert ha tovabbtanul akkor még évekig fizetek, csak nem szeretném, ha a pénzt nem a gyerekre költenek az édesanyja (mert most ez történik)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 06:59
  1. Nincs jogi akadálya. Csak éppen - vita esetén - nem számít a tartás teljesítésének.
  2. Bármelyik fél kérelmére megteszi ezt a bíróság. De két évre érdemes?
Csubakka72 # 2020.07.03. 06:57

Üdvözlöm, 18 éves elmúlt a fiam, meg két éve van vissza a középiskolába (4.es 5. év). A gyerektartast bírósági határozat alapján (jövedelmem 20%-a) a munkáltató ön keresztül vonják a fizetésemböl és a gyermekem édesanyjának a számlájára megy.
Kerdesem:
1.Van-e annak jogi akadálya, hogy a gyermekemnek nyissa egy számlát és a gyerektartas ezentul az ő számlájára menjen közvetlenül? Mi ennek az ügymenete?
2. Van-e annak lehetősége, hogy a gyerektartas mértékét fix összegre változtassa % helyett?

alfateam # 2020.06.24. 13:14

Házi segítségnyújtás nem jár, mert ápolási díjat kapok.
Igen, akkor bizony nem jár de méltányosságból mégis kapsz segítséget.
Tartás ügyben sem kell feltétlen pereskedned, talán elég egy ügyvédi felszólítás és fizet az Apa egy kicsit többet.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.24. 11:48

(1. Ritka per, amelyben öt tárgyalást tartanak. A 2-3 a jellemző.
2. Még a családjogi perekben is elegendő, ha a fél az első tárgyaláson jelenik meg személyesen.)

akomadi # 2020.06.24. 11:44

alfateam
Házi segítségnyújtás nem jár, mert ápolási díjat kapok. Könyörületből jönnek hetente 2x1 órát. Ez csak a környéken bevásárlásra elég. És ügyvéd mondta, hogy ha megbízom, akkor is akár 5x el kell menni utána nekem a bíróságra. Szóval 22-es csapdája.

alfateam # 2020.06.24. 08:26

Ott azt mondták, menjek bíróságra.
Igen , a tartás ügyében bírósághoz kell fordulnod.
Azt helyetted nem csinálja meg senki, bízz meg egy ügyvédet.
A"házi segítségnyújtás" ügyében a családsegítőhöz kell fordulnod, írásban, 1993 évi III. törvény értelmében, az ügyvéd ezt is megteszi ha megbízod.

akomadi # 2020.06.24. 06:30

alfa team
Ott azt mondták, menjek bíróságra. Jól ki van ez találva. Aki egyedül ápolja hozzátartozóját úgy, hogy nincs segítsége, az nem tud bíróságra járkálni. Meg ügyvédnek sem tud fizetni. Bár két éve voltam ügyvédnél csak megkérdezni, hogy megy ez és azt mondta, hogy 3 hónapon át gyűjtsem a számlákat és majd abból megállapítja a bíróság a gyerektartás mértékét. Csakhogy amire nem telik, arról nem tudok számlát benyújtani. Meg úgy tudom, hogy általában a betegfelügyeletet vállalók például nem is adnak számlát. Pedig arra nagy szükségem lenne. Ráadásul azt mondta ez az ügyvéd, hogy ha őt megbízom az üggyel, akkor is lehet, hogy 5-6 alkalommal beidézhetnek engem a bíróságra. Ez meg nekem képtelenség.

alfateam # 2020.06.23. 21:03

A családsegítőnél probálkozhatnál!

akomadi # 2020.06.23. 19:12

Tisztelt Szakértők!

A fiam 32 éves, éber kómában van 12 éve, én ápolom. Az apja 5 éve nem látogatja, amióta kértem, hogy fizessen. Azóta 50 ezer forintot fizet havonta. Jól keres, 3 és fél szobás lakásban él egymaga. Mivel én teljesen egyedül vagyok, senkire nem számíthatok, rengeteg olyan ügy, feladat van, amit el kellene intézni, de nem tudok. Csak egy pár ezek közül: elromlott a kerekesszék, turmix, szakrendelésre kellene menni gyógyászati eszköz javaslatért, nekem is kellene szakrendelésre mennem. Szóval ezek közül egyiket sem és sok más szükséges dolgot sem tudok elintézni, mert privát gondozóra nem telik, akire a fiamat tudnám bízni. Kikapcsolódásról még csak nem is álmodhatok. Vidékre is költöznénk, de nem merek egyedül a fiammal belevágni. A házat online árverésen vettem, hogy ki tudjunk szabadulni az állandó bezártságból, viszont személyesen még nem is láttam. Állapotfelmérésre küldtem egy szakembert, fel kell a házat újítani. A fiam apja könnyedén tudna segíteni, autója is van, de nem hajlandó. Így viszont amiatt, hogy bár módjában állna, egyáltalán nem segít, hagyja hogy teljesen tönkre menjek az ápolásban, szerintem többet kellene fizetnie. És az én nyugdíjam nyilván jóval kevesebb lesz, mert 11 éve ápolási díjat kapok csak. A fiam betegágya is tönkrement, újat kellene vennem (erre nincs támogatás). Beadhatom-e postai úton a tartásdíj növelésére vonatkozó kérelmet, (mivel a bíróságra sem tudok elmenni személyesen betegfelügyelet híján)?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.21. 08:30

K.né Ani; van egy végrehajtható határozatod. Mit foglalkozol mással?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.21. 08:30

Dede.

drbjozsef # 2020.02.21. 08:11

_Önmagában_ az, hogy esti, nappali, vagy levelező a tagozat, nem különösebben releváns.

K.né Ani # 2020.02.21. 07:05

Az esti tagozatról szólt elsősorban a kérdésem, de majd megpróbálom akkor megkeresni. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.20. 18:28

Szerintem ugyanerre ugyanebben a rovatban egy héten belül kétszer is válaszoltunk. Ha nem is neked. Olvasd vissza!

K.né Ani # 2020.02.20. 14:48

A jogosult vagyok.
Azt is szeretném még megkérdezni, hogy ha esetleg továbbra is jár a gyermektartás és a fiam külön költözik abban az esetben a volt férjemnek kinek kell, hogy utalja a tartásdíjat? Csak mert tartok attól, hogy a gyereknek már nem fogja, így is folyamatosan a megszabott határidőn túl kapjuk meg és így is csak könyörgés árán.. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.20. 08:36

Egyébként te ki vagy? A jogosult vagy a kötelezett?

K.né Ani # 2020.02.20. 07:35

Bejelentett jövedelme nincs.