házasság előtt szerzett vagyon

Karben # 2013.06.18. 13:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

12 év után elválok a férjemtől. Házasságkötés előtt egy évvel lakást vásároltam saját pénzből, amiben a mai napig élünk. Férjemnek erre a lakásra házasság kötés után haszonélvezeti joga lett, ez azóta is megvan, a tulajdonos én vagyok. Férjem ebben az esetben követelheti-e a lakás felét válás után vagy milyen jogok illetik meg a lakással kapcsolatban?

Köszönöm megtisztelő válaszát!

taxis22 # 2013.04.12. 20:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2012-ben ajándékba kaptam a szüleimtől egy ingatlant, és a párommal ebben az ingatlanban élünk. Nyáron összeházasodunk! Felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy ha válásra kerülne a sor, akkor követelhetné az ingatlan felét? Van erre valamilyen jogszabály, hogy x év után már követelheti? Vagy, ha a házasságunk alatt felújítjuk az ingatlant, akkor milyen követelése lehet válásnál?
Válaszát előre is köszönöm.

Lill@18 # 2013.04.09. 06:00

Köszönöm szépen a gyors válaszokat!

monalisa1 # 2013.04.08. 20:20

Én kiéreztem a kérdező soraiban azt amit te nem...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.08. 20:11

Miért ne? Jogszabály tiltja?
Másrészt ezt nem a kérdező fogja eldönteni, hanem az anyukája.

monalisa1 # 2013.04.08. 18:04

Lilla@18

A különvagyon eladásából vásárolt ingatlan továbbra is különvagyonnak számít - már amennyiben a vételhez elég a pénz az eladásból. Azonban ha a vételárat ki kell egészíteniük akkor a férjet már megilleti bizonyos százalékú tulajdonrész.

Fontos hogy a különvagyonból vásárlandó ingatlanra anyukád ne keletkeztessen haszonélvezetet a férjnek - esetlegesen bármennyire is kérné ő ezt.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.08. 15:56

Nem, nem. (Bár nem teljesen egyértelmű mi az, hogy "igényt tarthat" rá.)

Lill@18 # 2013.04.08. 12:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni, abban, hogy az édesanyám új házasságot kötött, de nem készítettek házassági szerződést. Azonban házasság előtt szerzett vagyona két lakás, az egyikben élnek jelenleg, de a másikat el szeretnék adni. A kérdésem az, hogy ha eladják az ingatlant, akkor erre az összegre később igényt tarthat-e a férj? Ha igen, hogyan lehetne ezt kivédeni? Illetve, ha ebből a pénzből új ingatlant vesznek, akkor az már közös vagyonnak számít?

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2012.08.09. 09:42

Ha tudod igazolni, akkor valószínűleg igen, bár esetleg felmerülhet, hogy ez ajándékozás volt, és abban az esetben ha miattad romlott meg a házasság, esetleg felmerülhet, hogy nem követelheted vissza.

ObudaFan # 2012.08.09. 08:59

Azt a kérdésből lehetetlen megállapítani, hogy van-e bizonyíték, vagy sincs. Ilyen ügyekben a tanúvallomások például nagyon fontos bizonyítékok.

Dr.Attika # 2012.08.08. 18:02

Követelhet, de mivel szerintem semmilyen bizonyítéka nincs a "befektetett" összegre, ezért az jár neki, mint a harmadik gyermeknek.

ObudaFan # 2012.08.08. 16:37

Attól függ, mit követel. A felújításra tekintettel valamennyit biztosan követelhet.

Titi82 # 2012.08.08. 13:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2001-ben szüleimtől kaptam egy lakást,ők a haszonélvezők. Ekkor be is költöztem oda a párommal,akivel 10 évet éltem ott,nem volt közöttünk bejegyzett élettársi viszony sem. Ez idő alatt felújítottuk a lakást teljesen,de 10 év után külön váltak útjaink. Kérdésem az lenne,hogy lehet e jogos követelése felém a volt páromnak? Válaszát előre is köszönöm!

T.

ObudaFan # 2012.08.08. 12:50

Házasság előtt szerzett ingatlanjaimat házasság alatt eladtam, abból építkeztünk. Szeretnék elválni,de követeli az ingatlan felét, illetve mindennek a felét. Milyen lehetőségem van?

Neked kell tudni igazolni, hogy valóban abból vettétek.

Számít-e, hogy a házasság alatt ki mennyit keresett?

Legfeljebb a bizonyítás szempontjából, mert ha egyikőtök sem keresett túl jól, akkor abból nem vehettetek ingatlant.

Gondol71 # 2012.08.07. 21:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két kérdésem lenne:

• Házasság előtt szerzett ingatlanjaimat házasság alatt eladtam, abból építkeztünk. Szeretnék elválni,de követeli az ingatlan felét, illetve mindennek a felét. Milyen lehetőségem van?
  • Számít-e, hogy a házasság alatt ki mennyit keresett?

Mire számíthatok? Kérem a segítségét!

Köszönettel

Egy aggódó anyuka

ObudaFan # 2012.08.06. 10:37

Az közös vagyonnak számít házassági szerződés nélkül, és vita esetén igen hosszú és költséges lesz az arányok meghatározása.
Ki lehet kötni.

szussi # 2012.08.06. 09:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Házasság előtt állunk, azonban a házassági szerződés kérdésében tanácstalan vagyok. A helyzet röviden: édesapám ajándékozási szerződés keretében telket adott nekem. Erre építünk jelenleg egy házat, melynek az építési engedélye és a telek is az én nevemen van. Vettem fel hitelt is, melyet már 3 hónapja fizetek is. Ha összeházasodunk és a házasság alatt készül el a ház és fizetem a hitelt (megbeszélés alapján a későbbi esetleges gubancok miatt mindent kizárólag én és a szüleim fizetek), válás esetén a férjem mire tarthatna igényt? A telekre nem ha jól tudom, mert azt ajándékoztak... azonban a házra, a hitel és a házasságunk alatti befejezés miatt már közös vagyonnak számít? A házassági szerződésben ki lehet kötni hogy válás esetén nem követelheti a házat?

Válaszát előre is köszönöm

toser # 2012.07.14. 19:56

Tisztelr Ügyvéd úr!

Abban az időben még nem volt "divat" a házasság előtti együttélés, ezért érdekelne, hogy mi alapján kerül kiszámításra egy 30 évvel ezelőtti önkormányzati lakás értéke, és abból nekem mennyit kellene fizetnem.

MajorDomus # 2012.07.12. 19:31

Valószínű

ObudaFan # 2012.07.12. 10:18

Ez attól függ, hogy 81-82-ben már élettársakként együtt éltetek-e. Ha igen, akkor nincs különvagyoni igénye.

toser # 2012.07.11. 14:43

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjemmel 4év együtt járás után 1983-ban házasodtunk össze, és 2010-ben váltunk el.
Az édesanyja eltartási szerződést kötött a fia nevére 1981-ben egy önkormányzati lakásra, amiben egy idős néni lakott,aki 1982 decemberében meghalt.
Férjem '82. februárjában bevonult katonának, addig is jártam, de utána már csak édesanyjával felváltva jártunk napi szinten gondozni a nénit, valamint a használatbavételi díjat is közösen fizettük ki, ha jól emlékszem akkor már össze is voltunk házasodva.
Házasságkötésünk előtt kb. 2 évvel már a menyasszonya voltam.
Ezt a lakást elcseréltük, és utána építkeztünk, ez volt az utolsó közös lakásunk.
Most előállt a különvagyon kérelmével.

Kérdésem, hogy kérhet-e bármit is, és ha igen akkor mi alapján lehet kiszámítani az összeg nagyságát.

ObudaFan # 2012.06.09. 10:47

Ha végrehajtást indítanak a különvagyonodra, igénypert indíthatsz.

MajorDomus # 2012.06.09. 10:14

Nem.

Az a te különvagyonod.

A párod tartozásaiért viszont a házasság alatt szerzett közös vagyonnal feleltek.

Beth198005 # 2012.06.08. 19:32

Kedves Mindenki! Házasság előtt állunk. Páromnak egyéni vállalkozásból adódó Apeh tartozása van. A Hatóság ráterhelheti lízinggel terhelt ingatlanomra és autómra, amit még házasság előtt szereztem? Egyértelmű a dolog jelen esetben vagy nyilatkoznunk kell erről?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.12.09. 21:33

Az a rész, ami az eladott ház árából lett véve, különvagyoni rész.