ingatlan öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.12. 07:57

Igen, ennek vélhetően elég nagy lesz a bizonyító ereje. :)

márciusidusa # 2008.03.12. 07:12

Kedves KBS!

A választ köszönöm! Apósomnak kb. négy éve "élettársa" volt haláláig, ha a különélés ideje nem mérvadó, ez elég bizonyíték úgy gondolom. Az élettárs azért idézőjeles, mert ő sincs elválva.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.12. 06:58

Nem - de annak kell bizonyítania az életközösség megszűnését, akinek érdekében áll, hogy a bíróság azt valónak fogadja el.
Előre szólok: önmagában a külön lakcím nem lesz elegendő.

márciusidusa # 2008.03.12. 06:28

Azt elfelejtettem, ami a lényeg! A ház ami a hagyaték tárgyát képezi, apósom nevén van, azt ő építette több mint húsz évvel házasságkötésük előtt.

márciusidusa # 2008.03.12. 06:25

Sziasztok!

Egy rövid kérdésem lenne: Jogosan tarthat-e igényt haszonélvezetre elhunyt apósom felesége, ha hét éve külön éltek? Házasságuk elején a feleség a volt házasságából származó pénzből (vagyonmegosztásból) saját nevére lakást vett, oda költözött mikor megszűnt az életközösségük.

A választ előre is köszönöm!

Zsuzsó++ # 2008.03.11. 17:03

hát remélem, hogy megérti. A héten kiderül.

köszönöm

monalisa1 # 2008.03.10. 18:59

... a haszonélvezetről való lemondás fejében...

monalisa1 # 2008.03.10. 18:57

Ha a haszonélvező nem lát pénzt (...) nincs adásvétel - legfeljebb rendkívül nyomott áron lehet csak a garázson túladni, miközben a cég "megörökölné" tőletek a nagyit...

Meg kell vele értetni, hogy téves az az elképzelése, hogy valami nagy summa üti majd a markát, nem, hanen az életkora alapján - a táblázat szerinti kiszámítás alapján - a hasznonélvezetről való lemondás ellenére a garázs értékéből elég kevéske csak már.

Zsuzsó++ # 2008.03.10. 18:47

köszönöm a válaszokat.

Tehát nyugodt lehetek, ez így megoldható.

A haszonélvezővel meg majd próbálunk megegyezni. Bár szerintem nem sok sikerrel. Ő úgyanis az elején azt mondta, hogy amin haszonélvezete van, azt fizessük ki neki. Ebbe úgy se megyünk bele.

Lesz egy-két érdekes kör még.

Az ügyvéd jelölt hölgy azt mondta, hogy ha megérkezik hozzájuk a póthagyatéki eljárás közjegyzői papírja, akkor másnap utalnak. Csak nem értettem, hogy miért kötünk előbb szerződést. Most már igen.

Köszönöm mégegyszer.

Zsuzsó

ObudaFan # 2008.03.10. 17:28

Nyogodtan meg lehet kötni a végleges szerződést, csak tulajdonjog-fenntartással.

monalisa1 # 2008.03.10. 17:20

Értem, köszönöm.
Akkor már csak a hagyaték átadását kell a kérdezőnek "türelemmel" kivárnia. Igen, egy előszerződést addig is lehet kötni.

ObudaFan # 2008.03.10. 17:08

Na az a cég a bontással még várni fog egy picikét...

A hagyaték kiadása, az adásvételi szerződés megkötése és a vételár kifizetése, az ügyvéd kifizetése, egyidejüleg a nagyinak járó pénz átadása. A szerződés haladéktalan beküldése a földhivatalhoz. Onnantól az új tulajdonos azt csínála garázzsal amit csak akar, az már az ő dolga/gondja.

A bürökratikus adminisztráció köztudomásúan nem egy gyors eljárás...

Ez tévedés. Itt a haszonélvezővel való megegyezés hiányát leszámítva semmi nem tudja igazán elhúzni az eljárást, mert szerződni a hagyatékátadó végzés előtt is lehet, ha a vevő erre hajlandó. Márpedig sokszor hajlandó. Ez pedig azt jelenti, hogy akár a hagyatékátadó végzést követő napon megtörténhet a teljes vételár kifizetése, utána pedig - függetlenül a földhivatali eljárástól - el lehet kezdeni az engedélyeztetését a bontásnak, építésnek.

monalisa1 # 2008.03.10. 17:05

Na az a cég a bontással még várni fog egy picikét...

A hagyaték kiadása, az adásvételi szerződés megkötése és a vételár kifizetése, az ügyvéd kifizetése, egyidejüleg a nagyinak járó pénz átadása. A szerződés haladéktalan beküldése a földhivatalhoz. Onnantól az új tulajdonos azt csínála garázzsal amit csak akar, az már az ő dolga/gondja.

A bürökratikus adminisztráció köztudomásúan nem egy gyors eljárás...

ObudaFan # 2008.03.10. 17:04

Ez így mennyire helyes eljárás? Nincs is a nevünkön, de már eladjuk? A mostoha nagyi haszonélvezetről nem mond le, kell neki fizetnünk. DE mikor? Mindjárt ott vagy ha csak megkaptuk a pénzt?

Helyes. Annak az ingatlannak a tulajdonjoga már egészében a tiéd, mert a hagyatékátadó végzés csak egy deklaratív aktus, a tulajdonjog az örökhagyó halálával száll át.

Mennyit kell neki fizetnünk. HA jól tudom (mivel elmúlt 65 éves) 4/20-ad részét a felének. Jól tudom?

Pontosan annyit, amennyiben meg tudtok egyezni. Semmi nem kötelezi őt, hogy azt az értéket fogadja el, ami az öröklési illeték tekintetében mérvadó a hsazonélvezetre. Ha ő azt mondja, hogy nem mond le a haszonélvezetről, akkor annyi lehetőségetek van, hogy megváltjátok a közjegyző előtt az ő haszonélvezetét,a mi azt jelenti, hogy kap egy gyerekrészt. Ez - ha csak egy gyermek van - 50%-ot jelent, amivel nem igazán jársz jól. Tehát: egyezz meg vele.

Zsuzsó++ # 2008.03.10. 11:15

Tisztelt ügyvédnők, ügyvédek!

Lenne egy kicsit kacifántos problémám.

Édesapám 25 éve örökölt egy garázs felét. A másik felét 20 éve örökölte meg apukája halála után. Erre a felére özvegyi haszonélvezet került a msotoha anyja jovoltából.

9 éve meghalt apukám.

A garázst most megvásárolnák. Most keresett meg minket a mostoha nagyi. Viszontmi nem tudtunk errőlk a garázsról, így nincs is a nevünkön.

Elindult a póthagyatéki eljárás, hogy a nevünkre kerülhessen (tesóm és az én nevemre), hogy el lehessen adni.

DE mivel a cég már építene a telekre, bontani kellene. Így a napokban kellene mennünk az okiratokat aláírni az ügyvédhez.

Egy ügyvédjelölt hölgy beszélt velünk. Nem igazán tudott semmilyen kérdésemre válaszolni.
Amíg nem kerül a nevükre a garázs, addig az ügyvédnél lesz letétben a pénz. Ha a közjegyző elintézte a papírokat, utalják a számlánkra.

Ez így mennyire helyes eljárás? Nincs is a nevünkön, de már eladjuk? A mostoha nagyi haszonélvezetről nem mond le, kell neki fizetnünk. DE mikor? Mindjárt ott vagy ha csak megkaptuk a pénzt?

Mennyit kell neki fizetnünk. HA jól tudom (mivel elmúlt 65 éves) 4/20-ad részét a felének. Jól tudom?

Nem igazán tudom, hogy mire számítsak az ügyvédnél, ezért kérem a tanácsukat.

Előre is köszönöm: Zsuzsó

monalisa1 # 2008.03.10. 10:46

Egyedül attól lehet tartani, hogy esetleg megdumálja a nagymamát - a haszonélvezeti joggal is rendelkezőt -, hogy a továbbaikban ti ne lakhassatok a házban. De ha jó a viszony köztetek és a nagyi között, akkor bizonyára minden marad a jelenlegiben - élete végéig. Hogy aztán hogyan miként...

Az édesanyád 1/3-ad tulajdoni aránya alapján, onnantól az ő harmadnyi házrészében továbbra is maradhatsz.

Az ellenben könnyen előfordulhat, hogy a nagyi halála után, édesanyád másik két testvére követelheti a ház eladását - a vagyoni értéküket a vételárból.

Azonban ha édesanyád tudja, az egyik-másik, netán mindkét testvére tulajdoni részét magához váltja - akár hitel felvételével is.

Ezt sajna "félheted" a levegőben, de édesanyád is.

sylvie # 2008.03.10. 10:27

Kedves Kovács Béla Sándor!:)
Tényleg én is így érzem, mintha lenne vmi a levegőben,de nem tudjuk mi...és tényleg nem tudom, fog e vmi történni, amire kell készülnöm!
Mindenesetre köszönöm a segítséget!
Üdv: Sylvie

monalisa1 # 2008.03.06. 19:12

ObudaFan a kérdésre megválaszolt, tehát nyugi, aztán meg azt a fellebbezést meg is kell lépni...

Egy öröklési szerződést általában meg szoktak támadni (...), de ez nem jelenti azt, hogy az ok adott esetben meg is állja a helyét.

Próbálkozni azért csak szabad...

tarradri # 2008.03.06. 18:27

És a két fiú mit tud elérni ezügyben? érdemes pereskedni? Kaphatnak ők bármit is majd?
Az életjáradékkal vegyes öröklési szerződésben leírtak szerint édesanyám anyagilag és minden más módon segíti a rokonokat.
Köszönöm a válaszokat!
Adrienn

monalisa1 # 2008.03.06. 16:03

Bocs, a fellebezési határidő nem benneteket szorít hanem a két rokon fiatalembert.

Amivel ők majd előállnak (...) azzal kell menni ügyvédhez - a többi ahogy ObudaFan leírta.

monalisa1 # 2008.03.06. 15:59

Ügyvédnek kell megmutatni azt az életjáradékkal vegyes öröklési szerződést, mégpedig sűrgősen, nehogy valami esetleges fellebbezési időből kicsusszatok.

ObudaFan # 2008.03.06. 15:57

Az előny nálatok van, nekik kell bizonyítani akár azt, hogy az aláírás nem hiteles, akár bármi mást, amit hibásnak gondolnak a szerződésben.

tarradri # 2008.03.06. 15:28

Sziasztok!
Egy családi perpatvar teljes közepében vagyok, és ehhez kérek tanácsot! Édesanyám keresztanyja nagyon rossz viszonyban van a 2 fiával, már több éve nem beszéltek egymással. A férje több éves szenvedés után nemrég meghalt. Előtte a szülők önszántukból aláírtak egy életjáradékkal vegyes öröklési szerződést, melyben megállapodtak, hogy édesanyám gondozza őket, cserébe az ingatlan, ami a tulajdonukban van, édesanyámé lesz.
Nemrég volt az elhunyt után a hagyatéki tárgyalás, melyen a két fiú eldöntötte, hogy fellebbeznek, nem értenek egyet a döntéssel. Az aláírás hitelességében sem biztosak. Kérdezem én: mi ilyenkor a teendő? Pereskedjünk ki tudja meddig? Kaphat valamit a két fiú? Mindegyik biztos anyagi háttérrel rendelkezik, de a szülőkkel egyáltalán nem foglalkoztak. Kérem, segítsenek. Bármilyen tanácsot előre is köszönök!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.06. 12:01

Jogotok van ott lakni, ha egyszer a haszonélvező - aki ebben egyedül dönthet - engedi.

A többit őszintén szólva nemigen értem. Kicsit olyan, mintha félnél a sötétben, nem tudod mitől, és kérdeznéd, hogy kell-e félned.

sylvie # 2008.03.06. 11:57

Sziasztok!
Természetesen a segítségeteket szeretném kérni:)
Problémánk a következő! Egy családi házban élünk, nagymamámmal,édesanyámmal meg én! Van egy tulajdoni lapom,amire édesanyám és két testvére is tulajdonosként be van jegyezve, mert édeapjuk halálakor megörökölték ugyebár mindenki 1/6 részt. A nagymamám tulajdona 3/6 plusz haszonélvezeti joga van az egész házon! Mivel kicsit kezd forrósodni a helyzet, édesanyám tesója azt állítja, hogy törvényileg nincs jogunk ebben a házban élni! Tényleg van ilyen rendelkezés?Csak mert én még nem hallottam ilyenről,de lehet túl naivok vagyunk! A nagymamámnak tudomásunk szerint nincs végrendelete, tehát elvileg halála esetén a 3 testvér egyenlő arányban örököl! De ki tudja? Van olyan tövényes kiskapu,amin bármelyik testvér érvényesíthet egyéb jogokat? Mert eltartásit nem köthettek, mivel mi lakunk itt, mi segítünk stb...pénzt sem kap másik tesótól a nagyi! Távolélőként nem lehet eltartani vkit nem?Vagy igen? Létezik bármi jog,ami esetleg meglephet minket?
Remélem sikerült érthetően leírnom mindent, de ha mégsem szívesen adok bővebb infókat!
Előre is nagyon köszönöm a válaszotokat!
Üdv: Sylvie