Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gondnokság alá helyezés

drbjozsef #   2019.06.17. 21:02

Gretzki,

Ptk.2:31.§(2) Nem lehet gondnokul rendelni azt,
...

  1. akinek gondnokul rendelése a gondnokság alá helyezett személy érdekeivel ellentétes.

Tartási szerződés esetén ez elég evidensnek tűnik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gretzki # e-mail 2019.06.17. 20:56

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Ha a nem a kérdésemre vonatkozik, akkor miért nem? Mire hivatkozhat a gyámhatóság?

drbjozsef #   2019.06.17. 19:24

KBS,

Ha nem a gyámhatóság a felperes, nem kötelező az orvosi vélemény.

Ha nem kötelező, akkor mi alapján dönt a bíróság?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.17. 18:24
Gretzki # e-mail 2019.06.17. 15:39

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem: lehet-e gondnoka az az illetőnek, aki tartási szerződést is kötött vele?

A régebbi jogszabályok ezt kizáró oknak tartották, de az újabb jogszabályok sehol sem említik, mint kizáró okot, legalábbis én nem találtam semmit erre vonatkozóan..
Előre is köszönöm a válaszokat..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.05. 15:44

Ha nem a gyámhatóság a felperes, nem kötelező az orvosi vélemény.

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2019.05.05. 12:44

A gondokság alá helyezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy intézetben kell elhelyezni. Lehet meghatározott ügycsoportokban is kérni a gondnokság alá helyezést: pl.: jövedelemmel való rendelkezés, szerződéskötés, ingó- és ingatlanvagyonnal való rendelkezés, vagy hivatalos ügyek intézése.

A gondnokság alá helyezési eljárás megindítását kérheted a gyámhatóságtól, azonban szerintem gyorsabb, ha Te indítod meg.

Formanyomtatványon kell a keresetlevelet benyújtani, csatolni kell a keresetlevélhez a gondnokság alá helyezendő személy születési anyakönyvi kivonatát, orvosi igazolást az indokoltságáról, jövedelméről igazolást, ingatlanvagyonáról tulajdoni lapot, esetleg bankszámlakivonatot. A keresetlevélben elő kell adni az életútját röviden, illetve ismertetni kell, hogy miért kéred a gondnokság alá helyezését.

susuka # e-mail 2019.05.05. 10:54

Tisztelt Szakértő! Röviden leírom a problémát és a kérdést. Édesanyámról van szó, aki 68 éves, egyedül él, alapvetően (nem kifogástalanul) el tudja látni magát, egészségileg, fizikális értelemben, nincs leépülve. A probléma a pszichés, mentális dolgokkal van. Élete során (35-40 évvel ezelőtt) volt már pszichiátrián kezelve. Depresszió, és az ebből fakadó rossz döntések kísérik életét, és ezáltal az egész családét. Gyógyszert (nyugtatót, közérzetjavítót) nem hajlandó szedni. Anyagi döntései kritikán aluliak, nagyon nagy terhet jelentenek számunkra (hitelt, hitelre halmoz hosszú évek óta. Aztán ideiglenesen megoldjuk, de aztán kezdődik minden előről). Meggyőzés, rávezetés, tartalmas beszélgetések, amikkel próbálkozunk, de mindhiába. Elfáradtunk. De nem tudjuk, milyen irányba lehetne elmozdulni, orvosi segítséget (tanácsot) érdemi szinten nem kapunk. Megoldás lehet-e egy ilyen esetben édesanyánk gondnokság alá való helyezése? Nem szívesen helyeznénk el bentlakásos otthonban, keressük a legmegfelelőbb megoldást, ami a csaláot is megkíméli a mindennapos "gyomoridegtől" és édesanyánk számára is megfelelő megoldás lehetne. Válaszát előre is köszönjük!

Buffíííííííííííí # e-mail 2019.04.09. 15:35

Kedves drmosza!
Köszönöm a gyors választ!

Buffíííííííííííí # e-mail 2019.04.09. 13:36

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm gyors válaszát, abból látom, hogy vagy én nem fogalmaztam meg jól a "problémámat", vagy Ön nem értette meg.
Akkor konkrétan egy kérdést szeretnék feltenni:
Én, mint a vérszerinti lánya kezdeményezhetem-e édesapám gondnokság aláhelyezési perét, illetve ha kiderül, hogy a felesége tényleg beadta a kérelmet, kapcsolódhatok-e a folyamatba?
Előre is köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.09. 13:27

csak most ennyit gondoltam leírni
Szerintem ennyit se kellett volna. A problémád valójában csak érintőlegesen kapcsolódik a gondnoksághoz; igazából a kérdésed se arra vonatkozik.

www.kbs-ugyved.hu

Buffíííííííííííí # e-mail 2019.04.09. 12:15

A következő kérdésem lenne a gondnokság alá helyezéssel: Édesapám egy most már hét hónapja történt baleset folytán szellemileg teljesen beszámíthatatlanná vált, így szükséges az ügyeinek és a vagyonának a kezelésére a gondnokság alá helyezés. A jelenlegi felesége, aki nem az édesanyám, s akivel kb. 25 éve élnek házastársi kapcsolatban állítólag ( mert a feleség azt állítja) elindította ezt a folyamatot, de aztán ez ügyben nem történik semmi. Én mint a vérszerinti lánya kezdeményezhetem-e a gondnokság aláhelyezési pert, vagy ha kiderül, hogy tényleg beadta a kérelmet, kapcsolódhatok-e a folyamatba? Ugyanis nagy a gyanú, hogy a feleség ki akarja édesapám vagyonát magának menteni, erre vonatkozóan tett megjegyzései, azaz hogy édesapám tiszta tudatú, tud írni, s íratott vele alá papírokat stb. Ám én rendszeresen látogatom édesapámat a kórházban, s egyre azt látom, hogy fizikailag is és szellemileg is teljesen leromlott, már engem, a saját lányát sem ismeri meg. Nem kommunikatív, kérdések csak akkor válaszol, ha biológiai szükségletre irányul, pl. ha szomjas. Amennyiben tényleg íratott vagyonszerzésre irányuló papírokat, lehet-e azokat semmisnek nyílváníttatni? A történet nem teljes, még vannak más momentumok is, csak most ennyit gondoltam leírni
Előre is köszönöm a válaszát

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.07. 10:12

Nem az "ötlet", hanem az "összeg". Szorri vagyok.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.07. 07:04

Nyugtát mindenki tud adni, és a "zsebpénzt" is el szokták fogadni bizonylat nélkül. (Persze, csak ha nem nagyon vad az ötlet.)

www.kbs-ugyved.hu

obi van #   2018.06.06. 20:00

Tisztelt Fórumozók! Tanácsukat szeretném kérni: idősebb, enyhén demens rokonunknak lánya a gondnoka.(Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezték)
A gondnoki elszámolással kapcsolatban merült fel kérdés - mivel napi pár órára segítségre van szüksége (és társaságra, mert egyedül él) - és szerencsére találtak is valakit, aki megbízható és segít a mindennapi teendőkben (takarítás,főzés, stb.) - ezt hogy lehet/kell elszámolni a gyámügynek?Szerencsére a nyugdíjból telik a segítségre - de nem "hivatalos" személy, aki számlát tud erről adni. Mit lehet tenni ilyen esetben? A gondnokolt is mindig kap pénzt, egyedül is szokott kisebb dolgokat vásárolni, erről szintén nincs számla. Hogy lehet így teljes elszámolást adni a kiadásokról?Köszönöm válaszukat.

Immaculata # e-mail 2018.06.06. 11:39

Bár a szívem bízik a jövőben, a pozitív gondolkodásban, az eszem és a lelkem sejti a reménytelenséget.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.06. 11:17

Hááát... Hidd el nekem, tényleg elég nyilvánvaló volt laikusnak is. Nem élveztem a helyzetet.

De nem is ez a lényeg, hanem a gyámhatóság passzivitása.

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2018.06.06. 10:30

Orvosi végzettség nélkül ilyet nem mondhat. Ez a szemrevételezéses megítélés túlmutat hatáskörén.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.06. 10:02

Ha ez a kérdés, akkor nem kell. A testvér jogosult a gondoksági per megindítására.

(A gyámhatóság is jogosult ugyan, de gyakorlati tapasztalat, hogy ha van a per megindítására jogosult hozzátartozó, akkor a gyámhatóság hanyagolja a dolgot, mondván, hogy a hozzátartozó csak jobban tudja. Emiatt kerültem egyszer abba a helyzetbe, hogy a 92 éves alperessel szemben a 88 éves testvére nevében kellett perelnem. A bíró már az első tárgyaláson szóvá tette, hogy lehet, a felperessel szemben is helye lenne egy ugyanilyen per megindításának.)

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2018.06.06. 08:40

Gyámhivatalhoz kell fordulni gondnokság alá helyezés érdekében.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.06. 05:39

Ez így nem jogi kérdés, hanem életvezetési és addiktológiai.

www.kbs-ugyved.hu

Félek79 # e-mail 2018.06.05. 21:48

Tisztelt Szakértő!

Problémám a következő:

Két szobás panellakásban élek 3 kiskorú gyermekemmel, akiket egyedül nevelek. A lakáson jelzáloghitel van, valamint februárban elhunyt édesanyám, aki után nagyon sok tartozás maradt.
Gyermekeim mellett, öcsém él még velünk. Öcsém depresszióval küzd, melyre kezelést kap, de mostanában vettem észre, komoly szenvedélybeteg lett. Édesanyám temetésére félretett pénzünket eljátszotta és azóta sem tud a pénzzel bánni. Sokáig nem dolgozott. Jelenleg 4 órás állása van, a jövedelméből 15 Ft-os playstation játékot vett, valamint kiváltotta zálogból 20.000 Ft-ért a gépet. Elromlott számítógép javítást fizetett, úgy, hogy volt a lakásban másik működő gép. Ezek miatt a kiadások miatt még a bérletét sem vette meg, lyukas cipőben jár dolgozni,ezek beszerzése Rám várna, de az én pénzemből törlesztenem kellene, csekkeket befizetni és élni is. Érzem, hogy ezt így nem bírom. Beszélni nem lehet vele, mert felhergeli magát. Komolyan félek és féltem a gyerekeimet, mert kilátástalan a helyzetünk. Mit javasolna?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.27. 09:43

Pláne. :)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2018.04.27. 09:03

Mindegy mi a kérdés, a válasz eggyel alatta van...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.26. 23:22

Előbb talán a kérdést...

www.kbs-ugyved.hu