gondnokság alá helyezés


öreg néni # 2016.12.04. 15:42

Köszönöm szépen, írtam az ügygondnoknak. Remélem, tud érdembeli választ adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.04. 07:57

Érdeklődni mindenképpen érdeklődhetsz, de kézbesíteni nem fogják neked személyesen.
A helyedben az ügygondnokra kérdeznék rá, nincs-e nála a záradékolt ítélet.

öreg néni # 2016.12.03. 22:41

Kedves Kovács_Béla_Sándor, igen, gondolom én is, hogy jogerős, a határozat viszont még mindig nincs a kezünkben. A bíróság on érdeklődhetek, esetleg elhozhatom onnan személyesen?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.03. 10:47

Az már azóta bőven jogerős.

öreg néni # 2016.12.03. 10:26

Jónapot kívánok!

Tudna valaki információt adni, hogy a 18. évét betöltött fogyatékos gyermekem gondnokság alá helyezési ügyében a bírósági ítélet kézhez vétele után mikorra várható a határozat?
A határozat nélkül nem tudom elindítani ajáradékainak igénylését, a személyi igazolványának elkészítését. Már minden ellátásból kicsúsztunk, a gyámhivatal szerint meg kell várnunk a jogerőre emelkedés határozatot.
A bírósági ítéletet október 18-án kaptuk kézhez.

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.10.19. 14:06

Indíthattok gondnokság alá helyezési pert, de abban a perben is akkor érhettek el sikert, ha legalább azt sikerül igazolni, hogy az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége - mentális zavara következtében - tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, és emiatt - egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel - ebben a meghatározott ügycsoportban gondnokság alá helyezése indokolt.

Boomerang # 2016.10.19. 12:44

Jó napot kívánok!
Segítségüket kérném; édesanyánkat (74) szeretnénk mi a gyerekei gyámság alá helyezni a banki hitelképességet illetőleg az ő beleegyezésével. Azaz el szeretnénk érni, hogy ne kaphasson hitelt és kezesként se álljon helyt. A lakóhely szerinti gyámügynél azt az információt kaptuk, hogy beszámíthatatlansági papírokkal kell rendelkeznünk /pszichiátria/ ahhoz, h ezt megítéljék, de ő teljesen beszámítható csak egyszerűen nem tud a pénzzel bánni. Rengeteg adósságát már mi egyenlítettük ki az elmúlt 15 évben, azt szeretnénk hogy levonások és aggodalmak nélkül meg tudjon élni a nyugdíjából.
Köszönöm a segítségüket.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 13:19

Persze, hogy nem.

hhintakentaur # 2016.10.14. 13:07

az adótartozást sem?

Burn Out # 2016.10.14. 12:55

nem, nem a gondviselő tartozása

hhintakentaur # 2016.10.14. 12:32

Üdvözlöm! Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy egy rokonunkat mentális betegség miatt szeretnénk ideiglenes gondnokság alá helyeztetni. Ám neki állapotából kifolyólag is komoly adó-és járuléktartozása van. Ez az ügy folyamatban van, s bízunk a méltányossági elbírálásban. Ám ha ez mégsem történik meg, akkor a gondviselőire automatikusan ráterhelik-e ezt a tartozást, illetve a már meglévő( nem adóügyi) tartozásokat, amit vonnak a rehabilitációs járadékából is átruházhatják-e a gondviselőjére? Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.10.04. 16:03

Akkor adhat, ha nincs cselekbokeptelen állapotban és nincs ideiglenes gondnokság alá helyezés alatt sem. De ebben az esetben sem szerencsés, ha nem muszáj, kerülni kellene azt, hogy ő most rendelkezzen az ingatlanaval.

Csücsök # 2016.10.04. 15:43

Kedves Fórumozók!

Szabad-e a gondnokoltnak a gondnokság alá való helyezés folyamata alatt, (még annak lezárulta előtt) ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazást adnia ingatlan adás-vételi ügyben?

A létrejövendő adás-vétel a leendő gondnokolt akarata szerint történik, azonban az adás-vételi szerződésnél nem tud jelen lenni, ezért a meghatalmazás.

Kérdésem továbbá, hogyha a fentebb leírt ügy nem érinti hátrányosan a leendő gondnokoltat, indíthat-e jogi eljárást a gyámügy az adás-vételben meghatalmazott, illetve a leendő gondnok személye ellen?

ObudaFan # 2016.07.31. 21:14

A gyámhatóságnak az ideiglenes gondnokrendelést követő nyolc napon belül a gondnokság alá helyezési pert meg kell indítania. A bíróságnak legkésőbb a keresetindítástól számított harminc napon belül a zárlatot vagy az ideiglenes gondnokrendelést hivatalból felül kell vizsgálnia.
A perben édesanyád védekezhet, illetve téged, mint közeli hozzátartozót is meghatalmazhat a képviseletre.
Ha mégis gondnokság alá helyezik, akkor pedig kérhetitek, hogy elsősorban titeket, a hozzátartozóit jelölje ki a gyámhatóság gondnoknak.
Addig is a gyámhatóság ideiglenes gondnokrendelést tartalmazó döntése ellen is van helye fellebbezésnek.

Csíkosmolly # 2016.07.31. 19:42

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám április hónapban beütötte a fejét és demencia parkinzon kórban diagnózist állapítottak meg nála. A kórház azonnal javasolta a gondnokság alá helyezését,amit mi, a gyerekei is elfogadtunk, bár fogalmunk sem volt semmiről és lesújtva őrlődtünk a történtek miatt. Májusba behívtak bennünket a gyámhivatalhoz, ahol lenyilatkoztuk (külön-külön), hogy szeretnénk várni még a gondnokság alá helyezéssel, mert gondoskodunk az édesanyánkról, intézeti elhelyezése folyamatban van.Mai nap találtam az anyu postaládájában egy levelet (Határozat), amelyből az derült ki, hogy hivatalból megindították az ideiglenes gondnokrendelési ügyet, és kijelöltek valakit hivatalból, hivatkozva arra, hogy anyu nem rendelkezik olyan hozzátartozóval, aki a törvényes képviseletét ellátná, valamint gondnokság alá helyezési per nem indult, ezért a járási hiv. ideiglenes gondnokot rendelt.Természetesen mindkét gyermeke, 4 unokája,testvére mindnyájan megteszünk mindent,hogy élete hátralévő idejét békében, biztonságban és méltón élje le. Mit tehetek? A Bírósághoz benyújthatunk nyilatkozatot, keresetet stb? Nem szeretnénk, ha édesanyánk egészségügyi ellátásával, tartózkodásával,- mint egy tárgy - rendelkezzen egy vadidegen.Segítségüket köszönettel várom!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.30. 09:28

De miért a gondnok temette el? Nem találta az örököst?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.30. 09:27

Szerintem nincs.

gondnok11 # 2016.07.30. 07:48

Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni, van-e arra lehetőség, amennyiben a gondnokolt meghalt, és a gondnok temeti el, a gondnokolt félretett vagyonából intézze a temetést és azt számlákkal igazolva, a gondnoki elszámolásban számolja el?
Ha igen, kérem legyen szíves az ide vonatkozó törvényt beírni.
Köszönettel

ObudaFan # 2016.05.17. 14:06

Nem reális, nem fogják elrendelni. Kerjetek meg egy közjegyzőt, hogy menjen ki meghatalmazást írni.

szbarba # 2016.05.17. 12:30

Kedves Fórumozók!

A következő helyzethez szeretnék tanácsot kérni Tőletek:
Édesanyám idén februárban autó balesetet szenvedett, koponyatöréssel azóta is kórházban ápolják.
Szellemileg teljesen ép és friss, azonban fizikailag jelenleg képtelen ügyei vitelére( elfárad a beszédtől, nem tud még önállóan járni, jobb keze nem mozog rendesen, ezért írni sem tud és az olvasás is nehezebben megy, mert a jobb szeme is sérült kicsit). Az állapota várhatóan javulni fog, de hónapokig még biztos nem lesz képes önálló életre.
Egyetlen gyermeke és közeli hozzátartozójaként sem tudom intézni helyette a legfontosabb pénzügyeket ( a bank a meghatalmazást csak akkor fogadná el, ha Édesanyám előttük írná alá, ez az állapota és kórházi kezelés miatt lehetetlen), ingatlannal kapcsolatos döntéseket sem hozhatok, ezt hosszú távon szeretném megoldani.
A kérdésem az lenne, reális megoldás erre a helyzetre a cselekvőképesség részleges korlátozása és gondnokság alá helyezés vagyoni ügyek tekintetében vagy létezik "enyhébb" út is arra, hogy eljárhassak helyette?
Miután szellemileg teljesen ép, nem is látom nagy esélyét, hogy a bíróság szükségesnek ítélné a gondnokságot, de ahhoz, hogy a pénzügyeit kézben tartsam, muszáj megoldást találnom erre a -remélem- átmeneti helyzetre.

Köszönöm a válaszokat!

ReasonableReptilian # 2016.04.04. 14:57

Idős nagyszülőnél demenciát állapítottak meg. Jeleneg kórházban van, de nemsokára kiengedik, viszont sajnos utána is állandó felügyeletet igényel majd. Mivel önként nem akar bevonulni gondozóotthonba, (a családban nincs olyan, aki folyamatosan otthon lenne, így az otthoni gondozás nem megoldható) ezért valószínűleg el kell majd indítani a gondnoksági eljárást.
A családtagok pénzének egy részét ő kezelte (Államkincstár, tőzsde), mert amíg szellemileg ép volt, szeretett ezzel foglalkozni és volt is rá ideje. Emiatt a bankban, számláin mind meghatalmazottak vagyunk.

A kérdéseim:

  1. Jelenthet-e problémát a gondnoksági eljárás során, ha még annak elindulása előtt pénzt mozgatunk egy számláról? (Olvastam, hogy zár alá helyezik a vagyont.)
  2. Ha gondnokság alá kerül, akkor érvényét veszti a meghatalmazás e számlák fölött?

Előre is köszönöm a válaszokat.

~Momo~ # 2016.01.25. 16:34

Kedves Fórum!

Tanácsot szeretnék kérni.

Édesapám anyai ágon örökölné egy nyaraló felét. A másik fele a nővérét illetné. Azért írok feltételes módban, mert az édesanya még él, de tudomásom szerint nincs írott végrendelete, tehát a nyaraló a két testvért illeti meg. Édesapám nővérének van egy lánya, aki viszont meg szeretné vásárolni az ingatlant, értéken alul.
Édesapám szenvedélybeteg, és mivel az édesanyja halála után nehezen fogja tudni eltartani magát, ezért belemenne ebbe az üzletbe. Édesapám nevén van egy ingatlan is, és fennáll a veszélye, hogy az eltartás fejében a nővére elvegye tőle a házat is.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen fajta gyámság alá helyezést kérvényezhetnék, hogy felül lehessen bírálni édesapám döntéseit hivatkozva a szenvedélybetegségére? Sem a pénzügyei fölött nem szeretnék rendelkezni, és folyamatos felügyeletet sem igényel.

Várom szíves válaszukat,
Momo

ObudaFan # 2015.11.27. 15:05

Meglehet próbálni fellebbezni, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy tényleg édesanyád érdekében járt el, még ha ezzel bűncselekményt is követett el. Ezzel együtt valószínűleg nem szerencsés így sem az ő kijelölése. Aztán persze leeht, hogy az lesz ebből, hogy hivatásos gondnok lesz kijelölve.

Józsefné # 2015.11.26. 14:11

Tisztelt Fórum!

Édesanyámat 2 évvel ezelőtt baleset érte és idén a bíróság kimondta a gondnok kirendelésének szükségességét, melyre én a gyermeke és élettársa egyaránt vállalkoztunk. A cselekvőképtelenséget megállapító bírósági eljárás idején, a gyámhatósági eljárás során kiderült, hogy az élettárs Édesanyám nevében, aláírását utánozva, földbérleti szerződést írt alá 5 évre. Erről sem a gyámhatóságot, sem a családot nem értesítette. Bizalmatlanságra hivatkozva kértem a gyámhatóságot, hogy vegyék figyelembe ezt a tényt és szükség esetén hivatalból járjanak az ügy végére. Ezen kérésünk ellenére a gyámhivatal semmit sem tett és végül Édesanyám élettársát jelölte meg Édesanyám gondnokául, nem pedig a gyermekét.

Mit tehetek most? Van értelme fellebbeznem? Az okirathamisítás nem kizárok ok e tisztség alól, vagy ha Ő azt nyilatkozza, hogy mindezt jóhiszeműen tette és a pénzt Édesanyámra fordítottak, akkor ez elnézhető neki?

Köszönöm válaszát.

zsuviki0824 # 2015.10.27. 12:41

és ez pont elég hogy ne tudjon döntést hozni.