gyerektartás


vi555555 # 2018.08.27. 07:03

Kösz szépen a választ.

drbjozsef # 2018.08.27. 07:00

Ha egy nem kisebb összeget fizetnél neki még majd húsz évig, akkor mi a fenét idegeskedsz azon, hogy még kb. 2 évig fizetned kell? Nem értem én ezt a logikát.

Amúgy bár én nem értek hozzá, szerintem elég lehet. Indítsd el a pert a gyerektartás megszüntetéséről a bíróságon, és addig is próbálkozgass náluk, gyűjtsd a bizonyítékot, sose elég abból. A bíró dönt, és sok minden más is számít, mondjuk az életkörülményeik is, de elég lehet.

vi555555 # 2018.08.27. 06:40

Azt szeretném megkérdezni, hogy a külön élő apa hivatkozhat-e érdemtelenségre, ha telefonján felvett lányával folytatott beszélgetések során sem kapott nagykorú lánya tanulmányaival kapcsolatban semmi felvilágosítást sem a lányától, sem az anyától, és 3 tértivevényes levélben (amit igazoltak, hogy átvettek) sem reagáltak leveleire, és találkozni sem hajlandó vele lánya, de ha 1-2 napot kések a gyerektartás utalásával, már végrehajtóval fenyeget telefonon ordítozva velem. Az iskola nem adott tájékoztatást sem személyes megkeresésemre, sem idáig 1 tértivevényes levélben való kérdéseimre lányom tanulmányaival kapcsolatban.Pedig a levélben elküldtem a személyi és a lakcímkártyám másolatát meg hivatkoztam arra a törvényre ami az iskola tájékoztatására vonatkozik. Megpróbáltam lányomnak felajánlani egy nem sokkal kisebb összeget, amit 40 éves koráig fizetnék minden hónapban, de nem hajlandó peren kívüli megegyezni velem, sem tájékoztatni tanulmányairól.A perben elég ennyi bizonyíték az érdemtelenségre vagy nem? 21 éves a lányom, tehát nagykorú. Ja, és akármikor hívom, mindig dolgozik éppen. Persze mindig más munkahelyeken...

alfateam # 2018.08.25. 18:05

)és a biróság fizetés meghagyást fog kiadni.
azt nem...

Márti71 # 2018.08.25. 16:20

Ha jól értelmezem mivel az apa nem vette át a levelet ezzel el kerülhetem a targyalást ( 5 éve nem kommunikálok vele)és a biróság fizetés meghagyást fog kiadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.25. 08:57

Pp. 181. § (1) Ha az alperes az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja és beszámítást tartalmazó iratot sem terjeszt elő, vagy azt a bíróság visszautasítja, a bíróság hivatalból, tárgyaláson kívül, az alperest a vele közölt kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi.

(A "nem kereste" jelzéssel visszaérkező irat szabályosan kézbesítettnek tekintendő.)

alfateam # 2018.08.25. 08:29

Valószínű az első tárgyaláson nem fog dönteni, megidézi a következő tárgyalásra és ha akkor sem jön el dönt nélküle.

Márti71 # 2018.08.25. 08:03

Tanácsot szeretnék kérni.6 éves a kislányom születése óta egyedül nevelem az apa havi 13000 ft gyerektartást fizet márciusba be adtam a kérelmet ,hogy 26000 ft emeljék meg mert iskolába megy nönek a kiadások,a biróság kiküldte a levelet az apának aki át sem vette, most mi várható lesz-e tárgyalás vagy fizetés meghagyást fog kapni?6 hónapra vissza menőleg kértem.Köszönöm a választ.

Burn Out # 2018.08.19. 20:45

nem...

Isti_91 # 2018.08.19. 20:34

Tisztelt Ügyvédek!
2010-ben felvettek egyetemre, de tanulmányaimat nem tudtam megkezdeni, mivel bár szüleimmel éltem, nem adtak az iskolába járáshoz pénzt, még ételt, ruhát, útiköltséget sem sőt, pénzt kellett nekik fizetnem, mivel az elképzelésük szerint egy 18 éves fiú legyen önfenntartó.
A bejelentett keresetük alacsony volt, így az alapján nem járt volna nekem tartásdíj. Viszont apám bejelentés nélkül, adózatlanul rendezett táborokat, adott el általa készített termékeket, stb.
Ha tudom bizonyítani az akkori bevételét, és hogy azért nem jelentette be, hogy ne kelljen tartásdíjat fizetnie, visszamenőleg követelhetek-e kártérítést?

alfateam # 2018.08.18. 19:07

A kérdés kissé dramatizált, de lényegében igen.
Azért ez így elég nagy marhaság!

alfateam # 2018.08.18. 19:03

A gyámhatóság a megelőlegezett gyermektartásdíj kötelezett által meg nem térített összegét a kötelezett kérelmére és a Gyvt. 133. §. (5) bekezdésében foglalt feltételek fennállása esetén méltányosságból elengedheti, csökkentheti, illetve részletfizetést engedélyezhet.

A megelőlegezett gyermektartásdíj meg nem térült összege tekintetében fennálló tartozás a kötelezett halála esetén megszűnik.

drbjozsef # 2018.08.18. 18:41

hatyuka,

Ha apád (sem az állam előre) nem fizetett volna semmit, örököltetek volna egy X milliót érő ingatlant.

De fizetett az állam Y milliót, ezért X-Y értékben (ráterhelt megelőlegezés) örököltétek az ingatlant. Y+(X-Y) = X.

Tehát ugyanott vagytok, semmi kár nem ért.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.18. 14:34

A kérdés kissé dramatizált, de lényegében igen. (Nem vagy köteles egyébként fizetni, felajánlhatod, hogy elégítsék ki az államot az ingatlanból.)

hatyuka # 2018.08.18. 14:30

Kedves Fórumozók!
Nekem januárban halt meg apám, igazából soha nem foglalkozott velem/velünk. Édesanyámnak 10x évvel ezelőtt sikerült elérnie Állam által megelőlegezett gyerektartást bizonyos időre. Ezt az összeget, mivel apámon nem tudtak behajtani, ráterhelték az ingatlanjára, amit most a testvéremmel megörököltünk.

A kérdésem az, hogy akkor most nekem kell visszafizetnem a saját számomra megelőlegezett gyerektartást kamatokkal??!:D

ObudaFan # 2018.08.17. 19:10

Hacsak nincs valamilyen előre nem látott extrém költség, akkor igen.

eszesroli39 # 2018.08.17. 16:56

Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy a gyerektartásdíj-ba beletartozik-e pl a iskolakezdési dolgok vásárlása?
Előre is köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # 2018.08.14. 19:00

Ha mar egy eve a kozos megallapodasotok alapjan az anyanal lakik a gyerek, akkor arra, hogy vegul te kapd megis a szülői felugyeletet, igen kevés az esély, nagyon komoly indok kell hozzá.

Danmol # 2018.08.13. 08:01

Tisztelt Fórumozók,

Segitséget kérnék. Külföldön élek, itt éltünk az anyával és (most) 1,5éves fiunkkal. Augusztusban költöztek vissza BP-re, másik pasi miatt. Azóta a fiamat karácsonykor láttam utoljára, illetve most lesz megint 2hét szabadságom. A gyerek megbeszéltek ellenére, vidéken lesz mindvégig, ahol bármikor/naponta ugyan de csak pár órára látogathatom a nagyszülőknél. Az anya ugyanis szabadságon lesz. Nem volt még eljárás, eleinte 100€-t utaltam, Dec-Januárban mindent megvettem, és február óta, igaz változóan (havi 80-500€) átlagban 200€-t utaltam. Az anya csak most kezdett dolgozni, és lakás egyéb ktg.ek végett bajban volt, úgy Juni-500€, de ezért/saját költségeim miatt Júliusban nem tudtam utalni, erre azt mondta nem gond beszámolja az előző utalást. Most megint bajban van, és elvárása min.60 max. 70.000FT. Amit nekem ebben a hónapban nem lesz miből (hazautazás, szállás, gyerek látogatása- vidékre utazás napi szinten + szeretnék saját kezűleg is vásárolni neki). Most megint ügyvéddel fenyegetőzik. De ha azt mondom menjünk elsimítja az ügyet, hogy lesz valahogy, csak utaljak. Mellettem nem kellett tennie semmit, de nálam sem fán terem a pénz. Jelenleg belefogtam egy lakásvásárlásba (bérlés utána hitel a maradékra) ez nagy költség lesz 30 hónapig. Kérdésem/félelmem: A gyereket, természetesen nem szeretném elragadni, sem megtagadni dolgokat, de azt nem szeretném ha asszonytartást is fizetnék, fizum 20% kb magyar minimálbér... Mik a lehetőségeim, hátrányom, mit érdemes tennem, lehet a gyerek velem? Természetesen nem kell az anya támogatása, lakásban is külön szoba van kialakítva számára, Munkahelyemen bölcsöde is van, stb. Illetve mik exemre nézve a hátrányok, mit hallgat el vagy miért csak fenyegetőzik a bírósággal, de ténylegesen nem akar elmenni...

Köszönöm előre is a válaszokat! Egy Apuka

faricsabi # 2018.08.11. 15:00

Akkor ezek szerint az édesanya effektíve semmit sem tehet mivel vele szemben jelenleg csak a jövőbeni kötelezettségem áll fenn, az elmúlt három évet ő az államtól megkapta és nekem van megállapodásom az állammal a visszafizetésre.

Akkor tekerek még egyet rajta :)

Az első öt évet amikor egyben rendeztem, ellenem kert ugyebár végrehajtást bírósági végrehajtótól, aminemu végrehajtás a mai napig rajtam van,mivel elfelejtette közölni a végrehajtóval,hogy én már rendeztem a követelést. Természetesen beszeltem a végrehajtóval aki biztosított affelol, hogy az eljárási díjat nem én fizetem, hanem ő, viszont anyuka anno a gyámhivatal felé sem jelezte hogy fizettem neki és igazából két helyről is kapta a tartásdíjat... vagyis rosszhiszeműen járt el.
A második és egyben utolsó kérdésem az lenne,hogy én elhetek-e valamiféle nem anyagi kártérítéssel feléje a sok bonyodalom miatt, vagy elmarasztalható-e anyuka azért, mert bejelentési kötelezettségen sem a végrehajtó felé sem a gyámhivatal felé nem tett eleget és ezzel nekem nem kevés elintéznivalót generált és kellemetlenséget. Pl.szamlam letiltása, végrehajtás még mindig rajtam, stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.11. 14:14

Még mindig úgy van, mint elsőre: ha a hátralékot kifizeted, vagy legalább megállapodást kötsz a kifizetésére, az megszünteti a büntethetőséget.

faricsabi # 2018.08.11. 13:50

Tiszteletem!

Próbálom tömören leírni a dolgokat és csupán egy kérdésem lenne az ügyben.

2010-ben a bíróság tartásdíj fizetésre kötelezett, amit nem teljesítettem 2015-ig mivel külföldön éltem és tudomásom sem volt a végzésről. Természetesen rendőrségi feljelentés btk.212. Viszont a teljes összeget egyben még a nyomozati szakaszban teljesítettem, így megszüntetésre került az eljárás. Tehát 2015.év közepéig minden tiszta lett. Mivel utána ismét nem fizettem (ismeretlen helyen tartózkodott az ex) ,viszont ő a gyámhivataltol 2015.közepétől igényelte a megelőlegezett tartásdíjat, az most lejárt és a NAV inkasszózta a számlámat. Namármost megegyeztem a gyámhivatallal, inkasszó le és fizetem nekik részletben amit ők kifizettek. Édesanya részére is fizetem mostantól a tartásdíjat. Kérdés: annak ellenére, hogy édesanya nem károsodott mivel az államtól kapta a penzt és most is tőlem már folyamatosan, ő ennek ellenére feljelenthet az elmúlt három év miatt? Tehát elmarasztalhatnak-e btk.212-vel annak ellenére, hogy felé nincs elmaradásom a gyámhivatallal pedig megegyeztem? Esetleg bármi úgymond rosszat tud tenni ellenem?

Tisztelettel és köszönettel

mucogi # 2018.08.09. 16:10

Tisztelt Obudafan!

Ön már többször segített érdemben,ezért szólna kérdésem Önhöz!
Párom fia 21 éves.
Januárban megszünt a tanulói jogviszonya,ezt jelezte is,hogy onnantól a gyerektartás nem jár.
Azóta dolgozik,albérletben lakik a barátnőjével,viszont most szeptembertől ismét tanulni fog nappali tagozaton.ezt is jelezte,nyilván a pénz miatt.
Ez mennyire minősül még gyerektartásnak?Nem az édesanyja háztartásában lakik.
Amennyiben ez rokontartás,újabb tárgyalás,vagy esetleg peren kívül is meglehet egyezni?
Mennyire kötelező ezt fizetni?Hogy működik ez?
A kapcsolattartás tul.képp évek óta szünetel a gyerek miatt.
Kérem segítsen!
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.07. 14:06

Tartásdíjat - még a megítélt mértékűt is - csak hat hónapra visszamenőleg lehet követelni. (Kivéve, ha a jogosult méltányolható okból nem tudta érvényesíteni az igényét.)

Az emelt tartásdíjat legkorábban a kereset benyújtásának időpontjától lehet követelni.

lencseléna # 2018.08.07. 10:49

Tisztelt Jogi képviselő!

Tanácsot szeretnék kérni egy kissé bonyolult ügyben.
A párom több évvel ezelőtt elvált, 2 gyermeke után fizet gyerektartást (17 és 19 évesek). Mindketten nappali tagozaton tanulnak még.
2 évvel ezelőtt volt egy motorbalesete, emiatt csökkentésre került a gyerektartás összege. A balesete előtt kamionozott külföldön, az akkori végzés szerint minimum 100000 Ft, vagy a fizetésének 25-25% illeti meg a gyerekeket. Az akkori cége vállalta a gyerektartás fizetését, de ők csak a havonta a 100000 Ft-os összeget utalták. De a fizetése elérte az 500000 Ft-ot. Így ebből a szempontból gyakorlatilag 250000 Ft-t járt volna a gyerekeknek.
A tavalyi tárgyaláson bekérték az 5 évvel ezelőtti fizetési papírjait, de az esetleges elmaradásokról nem esett szó, csak hogy a munkaképtelensége miatt 26000-26000 Ft-ot állapítanak meg. Ekkor már a volt feleség 18 éve nem dolgozott.
Visszamenőlegesen a pénz követelhetik e, ha tavaly új jogerős döntés született, hogy a szülők egyezsége alapján csökkentik a díjat?
A másik szempont, hogy nekem is van egy kisfiam, akit egy háztartásban nevelünk, a kisfiam félárva.
Ebben a hónapban kezd újra munkába állni a párom, mennyi lehet a volt feleség követelése jelen esetben, ha a párom fizetése kb. 400000 Ft lesz, és az én gyermekemet (7 éves, most lesz első osztályos) is figyelembe vesszük?
Nincs ház egyikünk nevén sem, édesanyámnál lakunk. Egy autónk van, amelynek párom a tulajdonosa, én az üzembentartója.

Köszönöm a segítségét előre is!