Külföldi születés anyakönyvezése - apasàgi vélelem

ObudaFan # 2018.08.15. 17:35

Az apasagot a gyermek születése idején fennálló szemelyes joga alapjan kell megítélni. Ha a gyerek kettos állampolgár, akkor csak abban az esetben lehet a másik állampolgársága szerinti jog a szemelyes joga, ha a masik országhoz szorosabb kötelék fűzi. A gyermek kint született, kint el, ez szerintem eleg ahhoz, hogy a francia jogot kelljen alkalmazni.

balleri # 2018.08.14. 22:09

Tisztelt Fórumtagok!

Az alábbi kérdésben kérném segítségûket, mert eddig minden hivatal mást mondott az ügyben.. 8 évvel ezelőtt házasságot kötöttem egy 3.országbeli állampolgárral Magyarországon, az életközösség 7 éve meg is szűnt, azóta ő az USA-ban, én Franciaországban élek és dolgozom, kapcsolatunk teljesen megszakadt. 1 éve megkerestem, beadtuk a válókeresetet közös megegyezèssel, őt egy magyar ügyvéd képviseli meghatalmazással. Közben kint megszületett a fiam francia apától, akit az ott hatályos törvènyek szerint a gyermekem vér szerinti apja magáénak ismert el, a nevére is anyakönyvezték.

Szertném a fiam magyar születését itthon is bejelenteni, de ellentmondò infókat kaptam az ügyben. A kormányablak ügyintézője szerint ezesetben a vér szerinti apa tehet t.h. apasági nyilatkozatot az anyakövvezető előtt. Az anyak. hivatal szerint viszont nem, mivel fennáll az apasági vélelem, a férjemet kell apaként anyakönyvezni akkor is, ha a születése országában más van megjelölve apának.

Nekem abszurdnak tűnik, hogy valakinek lehet jogilag más az édesapja egy másik országban, a bíròság viszont addig nem folytatja le az apasàgi vèlelem megdöntèsére irányuló eljárást, amíg a gyermek nincs itthon anyakönyvezve...

Valóban lehetséges, hogy a fiamnak 2 apja lesz egy nem is olyan rövid ideig?
Hozzátenném mèg, hogy a férjem termèszetesen elismeri, h nem az ő gyereke ès erről a konzulátuson írásban nyilatkozott is.
Nagyon köszönök minden választ.