Vagyonmegosztás

ObudaFan # 2018.09.06. 14:11

A házastárs különvagyonához tartozik többek között a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy; a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás; a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

A vagyonközösség fennállása alatt a házastársak vagyonában meglévő vagyontárgyakról azt kell vélelmezni, hogy azok a közös vagyonhoz tartoznak.
Tehát bizonyítani annak kell, aki különvagyonra hivatkozik.

Rea76 # 2018.09.06. 12:11

Üdv Mindenkinek!
Konkrét ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Férjemnek házasságunk előtt volt egy fél tulajdonrésze az anyukájával egy bp-i családi házban (ezt a fél tulajdonrészt az anyukája ajándékozta neki).
Házasság kötésünk után közösen vásároltunk telket és kezdtünk rá építkezni, ami azóta kész lett, ez fele-fele tulajdonban kettőnké(CSOK-kal, áfával, kp-ből). A közös családi házat anyukájával eladták, vettek egy kisebbet - ami szintén kettőjük nevére került. Vettek egy másik ingatlant Pest megyében, szintén kettőjük nevére. Közben párom vett még egy lakást Pest megyében, csak a saját nevére.
Kérdésem az lenne, hogy a házasságunk alatt szerzett tulajdonrészei is közös tulajdonnak számítanak-e válás esetén? Mivel több ingatlan adás-vétel volt, plusz az építkezés, a pénzek ide-oda mozogtak, és nem igazán lehet lekövetni, hogy éppen ki mennyit adott bele melyik ingatlanba, értem itt azt is, hogy közös kasszán voltunk életvitelszerűen, és pl nem adott bele a rezsibe hónapokig,mert ki kellett fizetni az egyik lakást és arra rakott félre.
Mivel most válni fogunk, próbálunk megegyezni, hogy ne legyen plusz költség. Az ő olvasatában ez úgy néz ki, hogy én maradok a közös házban a gyerekekkel (értékesíteni még 8 évig nem tudjuk, mert akkor a Csok-ot vissza kell fizetni), ő elköltözik az egyik lakásába (a másik ki van adva). Nekem nincs más lehetőségem elköltözni.
Viszont azért mert én maradok a közös házban, ezért nem hajlandó tartásdíjat fizetni, mintegy lakbér gyanánt megtartaná.
Köszönöm előre is a segítséget :)