Ketten vagyunk testvérek. Szeretném megkérdezni, hogy tehet-e szülő olyant, hogy csak az egyik gyerekével írat eltartási szerződést. Viszont ha ez megtörténik, akkor a másik gyerek teljesen ki lesz zárva az örökségből is? Eltartási szerződést két emberrel is meg lehet kötni?
Köszönöm válaszát.
eltartási szerződés
Az eltartási szerződés lényege, hogy az eltartó az eltartottat gondozza, eltartja, ápolja, gyógyíttatja, és el is temetteti, míg az eltartott ezért meghatározott vagyontárgyat, általában ingatlan tulajdonjogát ruházza az eltartóra.
A szülő azzal köt ilyet, akivel akar. A vagyontárgy az eltartó tulajdonába kerül, az nem lesz része a hagyatéknak, így azt az örökösök nem öröklik meg.
Goodwitch
Köszönöm. Viszont arra is kíváncsi lennék, hogy a két testvér is lehet eltartó?
Lehet.
De nem egészen tiszta, miért kötne valaki visszterhes eltartási szerződést azokkal, akiket törvény kötelez az ingyenes tartásra.
Magam ezt a kérdést akkor is feltenném, ha illetékhivatali ügyintéző lennék.
(Abba most bele se mennék, hogy az ügylet az eltartott számára akár jövedelemadó fizetési kötelezettséget is keletkeztethet.)
A két testvér közül ha az egyikkel a szülő eltar. szerződést köt, ezáltal a másik testvér kizáródhat az örökségből?
Nem. Az öröklés rendje ugyanaz marad - de a tartásért cserébe juttatott vagyontárgy már nem lesz része a hagyatéknak.
De amíg ez csak feltételezés, elvi lehetőség, addig nem érdemes túl sokat beszélni róla.
Értem. Nagyon szépen köszönöm a segítségét.
Jó napot Kívánok!
Segítséggel fordulok önökhöz. Édesapám nemrégen meghalt, még él édesanyja, és három nagybátyám(egyikük már kapott örökséget édesanyjától). Már régebben sem volt felhőtlen a családi viszony(örökös félreértések-félreértettések), de mióta meghalt édesapám, egyik nagybátyám kijelentette, hogy nem szeretné, ha édesapám után a nagymama örökségéből részt szereznénk testvéremmel (édesapánk részén). Nagybátyám, nevezzük Kristófnak, „gyám alá venné” édesanyját (nagymamánkat). Ez olyan mint az eltartási szerződés féle? Milyen jogosultságok/ kötelezettségeket von ez maga után? mit jelent ez valójában? (Mindent ő fog örökölni, még a másik testvére elől is?) /legkevésbé segítette pont ő az édesanyját, akármelyik testvért is néznénk a családból van hozzá joga, ha édesanyja alá is írná a papírt/ nagyon köszönöm segítségüket
Nem, nem olyan - felnőtt embert egyébként sem lehet gyámság alá helyezni. Cselekvőképességet kizáró (vagy korlátozó) gondokság alá lehet. De az éppenséggel megakadályozná (vagy megnehezítené), hogy kizárjon benneteket az örökségből, mert annak a végrendelkezés a módja. Szóval nem kell annyira aggódni.
(Mellékszál: az nagyon pongyola fogalmazás, hogy az egyik nagybátyád már kapott volna örökséget.)
köszi a segítséget
mellékszál:
elnézést, csak annyira siettem, hogy nem tudtam kifejteni. Nagymamám egyik fiának már „örökségként” odaadta egykori telkét, és ezt (ha jól tudom) papírral alá is támasztották.
köszönöm mégegyszer
Más kérdés, hogy valószínűleg csak azért használtak rossz kifejezést, mert nem ismerik a helyeset, de szerintem könnyen lehet, hogy tartási szerződést kötnek.
A mellékszálnak csak akkor van jelentősége, ha nem lesz sem tartási szerződés, sem végrendelet.
Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta (osztályrabocsátás).
A szokásos mértékű ajándékokat, valamint a tartásra rászorult leszármazók részére nyújtott tartást akkor sem kell osztályra bocsátani, ha azt az örökhagyó kifejezetten kikötötte.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02