Szülői felugyeleti jog


Atesz990 # 2019.11.10. 01:12

Üdvözletem! Az alábbi ügyben kérnék segítséget:

Unokatestvérem (ffi) 6 éve házasodott meg, 3 éves közös kislányuk van. Jelentősen megromlott a kapcsolatuk, az anya el akar költözni másik városba és vinni akarja magával a gyermeket.
A kislány nagyon apás, az anyjával csak rövid ideig van el, és az anyjában amúgy sem túlzottan van jele bármilyen mértékű anyai ösztön. Bárki, aki ismeri a családot, evidensnek tartaná, hogy a kislánynak az apjánál van a helye. Ám mivel az anya nem erőszakos, nincsenek mentális problémái, valószínűleg bíróságon az anyának ítélnék a gyereket.

Van e bármilyen megoldás arra, hogy a gyermek az apához kerüljön? Létezhet e érvényes lemondó nyilatkozat, amit az anya esetleg előzetesen aláír és az apa a bíróságon ezzel igazolja, hogy a nő nem tart igényt gyermekére? Vagy esetleg valami más működőképes ötlet/javaslat?

Köszönöm a segítséget!

SzilCov # 2019.11.03. 13:54

Tiszlelt Szakértő!

Azt hiszem kicsit szokatlan témában fordulok Önökhöz.
33 éves nő vagyok. A vér szerinti apámmal soha nem találkoztam, nem beszéltem, még csak egy fényképet sem láttam róla. Elhagyta édesanyámat, amikor megtudta, hogy várandós velem. Az egyetlen ami hozzá köt, a lánykori nevem.
Az az ember, akit apámnak tekintek, 2 éves korom óta nevel, ő tölti be számomra az édesapa szerepét az életemben.
Egy ideje foglalkoztat a téma, hogyha egy szülő lemondhat a gyerekéről, akkor egy “gyerek” is lemondhat a szülőről? Amennyiben van erre mód, a vér szerinti apámról nagyon szeretnék megválni, mivel nem jelent számomra semmit.
Azt szeretném, hogy legyen írásba foglalva, hogy édesanyám mellett a másik szülőm a nevelőapám. Van erre bármi törvény? Van rá lehetőség, hogy ezt papírra vessék és hivatalosan, jogilag is a törvényes szülöm legyen, így, hogy már jóideje nagykorú vagyok?

Köszönöm a válaszukat előre is!

ObudaFan # 2019.09.21. 15:52

Bíróságon kérjetek egyezségi kísérletre idézést és kössetek egyezséget. Számos esetben lehet ugyanis szükség annak igazolására, hogy miben állapodtatok meg.

Anya182 # 2019.09.13. 18:33

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van egy 2 és fél éves gyerekünk és párommal megromlott a kapcsolatunk így úgy döntöttem elköltözöm a fiammal. Ebben ő nem lát akadályt és bele egyezett. Állandó munkám van a gyerek bölcsibe jár. Pénzbeli problémám nincsen. A kérdésem igazából az lenne,hogy mi szeretnénk bármi féle per/papírozás nélkül a közös felügyeleti jogban megállapodni. Erre van lehetőség vagy érdemes-e/kell-e gyámügynél nyilatkozatot tenni a megállapodasrol?