Gyerektartás behajtása utólag lehetésges?


Gedu # 2020.05.22. 14:55

Köszönöm szépen a válaszokat!

Demeter Ákos # 2020.05.20. 18:40

Kedves Gedu,

A tartásdíj hat hónapra visszamenőleges megállapítását tudod kérni, azaz a benyújtást megelőző hat hónapra is vonatkozik majd a megállapított tartásdíj. Jó tudni azt is, ha a peres eljárás el is húzódik, az eljárás időtartama és az azt megelőző hat hónapra esedékes tartásdíj hátralékossá válik és azt egy összegben állapítja meg vélhetően a bíróság. Általánosságban kijelenthető, hogy erre az összegre részletfizetést állapít majd meg a bíróság, amely részleteket a havi tartásdíjjal együtt kell majd fizetnie. Amennyiben egy részelttel elmarad, úgy a teljes hátralék egy összegben válik esedékessé.
Fizetési kötelezettsége (ideiglenes intézkedés hiányában) az ítélet jogerejétől lesz esedékes, addig minden megy a hátralékba.

Gedu # 2020.05.20. 11:50

Ha viszont most beadom a tartásdíj megállapítása iránti kérelmet, akkor kérhető 6 hónapra visszamenőleg, vagy csak a beadástól számítva kell fizetnie?

ObudaFan # 2020.05.20. 11:15

Rosszul olvastad. Nem a rosszhiszeműség a feltétel.

Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

Gedu # 2020.05.20. 07:19

Köszönöm a választ.
Azt olvastam, hogy rosszhiszeműség esetén több évre visszamenőleg is követelhető a tartás. Ügyvéd előtt állapodtunk meg róla, amit ő nem fizetett, tehát pontosan tudta, hogy van kötelezettsége és mégsem teljesítette. Hivatalosan munkanélküli és feketemunkás, amit levélváltásban is elismert és azt is, hogy azért nincs bejelentett munkahelye, hogy a minimumot vonják tőle egy esetleges per esetén. Még a nevén lévő házat is átiratta az anyjára, hogy ne legyen semmilyen beszámítható vagyona.
Ez nem fér bele a rosszhiszeműségbe?

ObudaFan # 2020.05.17. 12:59

6 hónapra visszamenőleg lehet követelni.

Gedu # 2020.05.16. 07:12

Üdv

2013-ban költöztünk szét a párommal, ügyvéd előtt lett megállapítva a gyerektartás és a láthatás, ez letétbe került. Figyelmeztetett is az ügyvéd, hogy ez nem végrehajtható, csak a bíróság által hozott ítélet. Ekkor még nem volt gond, elfogadtam, itt hibáztam.
Az apjuk azóta csak hébe-hóba látogatta a gyereket, fizetni is csak alkalmanként. Nem is volt baj, mert lezüllött és alkoholista lett, szóval örömmel vettem, amikor idővel végleg eltűnt az életünkből és a gyerek sem hiányolja.
Most viszont olyan anyagi helyzetbe kerültünk, hogy jó lenne, ha a korábban az ügyvéd előtt tett megállapodás mégis érvényesíthető lenne valahogy.. utólag.
Lehetséges visszamenőlegesen kérni gyerektartást úgy, hogy nincs semmilyen bírósági ítélet?
Ha most kerülne sor egy bírósági tárgyalásra, visszamenőleg mennyi gyerektartást lehet követelni?

Köszönöm a válaszokat,
Gréta