Kedves Demeter Ákos,
Most olvastam csak, hogy az 1. háznál rosszul fogalmaztam, nem voltam elég körültekintő.
Tehát édesanyám 1997-ben örökségéből vásárolt egy ingatlant. Ide költöztünk mi ketten édesanyámmal, aki egyedül nevelt engem.
Majd 2000-ben megismerkedett a férjével, akitől pár hónap után terhes lett a húgommal. A ház kicsinek bizonyult 2 gyerekkel, bővíteni nem lehetett, így 2002-ben eladta és ebből, ekkor még mindig a saját vagyonából vett egy telket, majd erre épült az 1. (közösnek mondható) ház. Házasságot azonban csak ennek felépülése közben/után kötöttek, tehát az 1. ingatlan is édesanyám különvagyonának számított. Ekkor férje az 1. háznál - amelyről végrendelet volt - az építkezés befejezéséhez egy cégtől "magán" hitelt vett fel, de mint kiderült a cég büntető eljárás alatt volt, így a hiteleket felvevők "piramis játék" áldozatai lettek. A céggel szembeni, több rendbeli csalás ügyében, büntető eljárás során az az ítélet született, hogy mivel a károlsultak nem kapták meg szerződésben szereplő összeget, csak a töredékét, csak a ténylegesen kiutalt összeget és annak kamatait kell visszavizetni, ez pedig megtörtént. Majd az ingatlan 2016-ban eladásra került, de elméletileg még mindig édesanyám különvagyonának számított, mert a házasságkötés előtti vagyona volt. Ennek az árából vette édesanyám a 2. házat, ekkor már 16. éve házasok voltak. Majd a 2. házat
is eladta édesanyám 2018-ban, ekkor költöztünk össze.
Édesanyám részéről részünkre az "ajándékozás" hivatalosan nem történt meg. A hitelfelvételnél önerőnek minősített, egyben a foglaló összegét ő utalta el a mostani házunk adás-vételi eljárásában az eladónak, illetve a felújításhoz vásárolt anyagok számláját is a saját nevére kérte. Közjegyző vagy ügyvéd előtt nem írtunk az összeg(ek)ről semmilyen szerződést.
Férje konkrétan pénzt, számlával vagy bármivel igazolható anyagi hozzájárulást egyik ingatlanhoz sem adott - a fent leírt hitelen kívül. Azonban az építkezésekben, felújításokban kétkezi munkájával segített. A mostani háznál is segített a munkájával, de csak annyira, hog be tudjanak költözni, illetve akkor, amikor az érdeke diktálta, mert többször felhoztam az alkoholos befolyásoltsága alatt kirobbanó viták alkalmával, hogy kijelentem a házból és mehet, ahova akar.
Ő szentül meg van győződve, hogy neki van egy ún. birtokvédelmi joga, amit hangoztat is. Erről én nem tudok, elvégre nem vagyunk házasok, nincs köztünk válóper, illetve nem bérlő, nincs bérleti szerződés, mindössze a rezsijét kell(ene) fizetnie, illetve a gyermekét eltartania, nevelnie, de valahogy egyik sem sikerül.
Őszintén megmondva tartok attól, hogy ha meglépem a "kilakoltatását", akkor 15-20, évvel ezelőtti dokumentumokkal áll elő, és addig csűri-csavarja az információkat, esetleg szerez hamis tanúkat, amíg ki nem forgat minket a vagyonunkból.
Válaszát előre is köszönöm!