Mit tegyek?


Majordomus # 2023.06.12. 19:37

Bizakodni lehet.
Lehet neked sem kellene "belekeveredni semmibe"

Hátrányos helyzetűek?

Cabron_ # 2023.06.12. 13:18

Kedves Tordesillas!

Köszönöm. Sajnos szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy van-e akkora kapacitás a rendszerben, hogy ez a folyamat végigmenjen így, ahogy írta. :( Mindenesetre érdeklődni fogok.

Tordesillas # 2023.06.08. 06:33

Irány a lakhely szerinti család- és gyermekjóléti központ! Ott lehet kérni a névtelenséget, és névtelen is fog maradni. Falu esetében a leírtak alapján lehet, hogy így is be lesz "azonosítható" a család számára. Az illetékes esetmenedzser és családsegítő majd kimegy a családhoz, akár többször is, információkat gyűjt iskolától, védőnőtől, gyerekorvostól, szomszédoktól, családtagoktól, lehet pszichológussal is meghallgattatja a 13 éves leányt, és ezek alapján vagy tesz javaslatot gyámhatósági intézkedésre vagy nem.

Cabron_ # 2023.06.01. 13:31

Kedves Szakértők, Fórumozók!

Egy ideje foglalkoztat, hogy a gyámhatóságnak jelentenem kellene a szomszédunkban zajló gyermekbántalmazást, ha ezt annak lehet nevezni, de semmiképpen nem nevezhető normális gyermeknevelésnek, ami ott zajlik. A kérdésem, hogy mit ért a rendszer névtelen bejelentés alatt, ha tudomásom szerint a névvel vállalt bejelentés esetén sem adja ki a szerv a bejelentő nevét a jelentettnek? A "félelmem" az, hogy sajnos egy olyan faluban élek, ahol bár mindenki elborzadva éli meg a helyzetet, de egy esetleges megkérdezés során senki nem vállalná fel, hogy valóban problámás a helyzet, simán azt mondanák az adott hatóságnak, hogy nincs semmi probléma. Nem azért, mert félni kellene bármilyen retorziótól, hanem mert "nem akarok belekeveredni semmibe" magatartás a jellemző. Azt sem tudom, hogy ilyen esetben a többi szomszédot is megkérdezik-e, vagy csak a családon belül vizsgálják a szituációt. Illetve szeretnék informálódni, hogy mennyire felszínes egy ilyen vizsgálat, mennyire foglalkoznak mélyrehatóan a bejelentésekkel? Kimegy a helyszínre a fáradt alkalmazott, megállapítja, hogy szép ház, van medence, csúszda, hinta, állatok, kert, miazmás és megállapítja, hogy nincs itt semmit probléma, mert a negyedórás beszélgetés alkalmával az anyuka egyszer sem ordította le a gyereke fejét a nyakáról és nem küldte a kurva anyjába (bocsánat a szóhasználatért, azért írtam így, mert konkrétan ilyenek hangzanak el folyamtosan akár a legkisebb, 3 éves gyerek esetében is)? Nehéz helyzetben vagyok, mert a folyamatos verbális bántalmazás a gyermekek számára a normalitás, igazán nem is bántalmazáskét élik meg. A legijesztőbb, hogy az egyik gyermek, az iskolát, ami az otthonán kívül az egyetlen szociális közeg, ahová jár és ahol teljesen kimaxolva a lehetőségeket csak a kötelező mértékig tartózkodik, érzi bizonytalan környezetnek, nem kommunikál senkivel, magányos farkas, visszahúzódó. Otthon pedig egy nagyhangú, ordítozós kis fruska. Azt a mintát követi, amit anyukájától látott élete során. A kommunikációjuk 90%-a ordítozás. Van apuka is, őt ez nem zavarja, hisz ez a gyermeknevelés, ilyen a családi élet, amibe időnkét ő is beleordít. Van egy fogyatékos felnőtt korú gyermek is, akinek az anyuka a gondnoka. Nos, ő a szégyellni való, a semmire sem jó "selejt" a család szemében, akivel nem mutatkoznak sehol, ha nagy ritkán mégis, akkor kizárólag mögöttük néhány méterrel kulloghat. Vele rendszeresen kiabál, leteremti az anyja is és a húg is, aki egyébként 13 éves. Most megint csúnya leszek, de érzékeltetni szeretném a probléma súlyosságát, az ő megszólítása általában az, hogy te fogyatékos geci. Ha ezt így felvázolom (bővebben is, de itt nem akarom húzni a dolgot) a gyámhivatalnak, fognak érdemi viszgálatot lefolytatni, vagy megelégszenek egy egyszeri, aktuális látott képpel?

Szomorú örökös # 2023.05.30. 08:48

Rex07

Kaptam egy olyan információt, hogy nem köteles (titoktartás miatt) el mondani nekünk, hogy kitől jött a bejelentés ez igaz?

Így van! Miért is kellene kiadnia a kérelmezőt? Gondolom merő jó indulatból meglátogatnád utána. :-)

Rex07 # 2023.05.30. 08:10

Nem vagyunk hátrányos helyzetben.
Ezt sejtettem, hogy ha úgy állunk hozzá akkor további lépések lesznek ezért se akadályoztuk.
Kaptam egy olyan információt, hogy nem köteles (titoktartás miatt) el mondani nekünk, hogy kitől jött a bejelentés ez igaz?
A macskák már kapják a kezelést de nyilván ez nem egyik napról a másikra fog el tűnni illetve a lakás is már rendben van.

drbjozsef # 2023.05.30. 06:57

Rex07,

A helyi családsegítő munkatársának sok jogosultsága nincs, nem kell beengedned, ha nem akarod.
Ellenben joga, sőt kötelessége jelezni minden olyat a gyámhivatalnak, amely a gyerek testi-lelki fejlődését érinti, amiből eljárás lesz, és a gyámhivatal munkatársát már be kell engedned. És ha a családsegítő javasolta neki az eljárást, pláne azzal a kitétellel, hogy beengedni sem voltál hajlandó, akkor már kapásból nem indulsz túl jó helyzetből...

Majordomus # 2023.05.29. 19:57

családsegítő szolgáltatásokat az intézmény Családsegítő szolgálata nyújtja, az 1993. évi III. törvény alapján, melynek feladata az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve személyek szociális és mentálhigiénén ellátása

Hátrányos helyzetüek vagytok?

Majordomus # 2023.05.29. 19:52

A családsegitő igénybevétele nem kötelező,a védőnőé viszont igen.

A macskákat vidd el állatorvoshoz kapnak a bundájukra cseppeket egy hét alatt kiirtja a bolhákat.

A családsegitő nem hatóság.

Rex07 # 2023.05.29. 06:07

Kedves Fórumozók!

Nem tudom jó helyre írom a kérdésemet de nem nagyon találtam hasonló témát.
A kérdésem, az lenne, hogy milyen jogai vannak a családsegítőnek?
Be jön a lakásba körül néz be nézhet-e a szekrényekbe, fürdőszobába stb?
Kritizálhatja e a gyerek szobát illetve a rendet?
A történet a következő van két óvodás korú gyermekünk és úton van a kis tesó is.
Egy hete vagyok itthon, ez alatt orvoshoz is kellett menjek papírokat intézni a munkahelyen.
Gyerekek rendesen járnak óvodába, orvosi vizsgálatokra, védőnő is látja őket rendesen.
Nagyon olyan érzésem volt, hogy be akar állítani rossz anyának a "rendetlenség miatt" holott csak egy alap rendetlenség volt ami szerintem két kis gyerek mellett normális.
Egy problémánk volt amit el is ismertem, van két benti macskánk akik valamiért bolhásak lettek, mind a két macskán van és volt is bolha nyakörv és a lakást is kezeltük bolhaírtóval, azt nem lehet mondani hogy nem teszünk semmit az állatokért és magunkért. Egyből az a kérdése volt, hogy a macskákat nem e lehetne eltávolítani....
Egyáltalán nem segítő szándékkal érkezett hiszen egyszer se hangzott el az, hogy esetleg miben tudna segíteni a "családsegítő" csak azt hajtogatta, hogy két hét múlva vissza fog jönni ellenőrizni a lakás állapotát.
Nem mi kerestük fel őket, hanem ők hívtak fel minket egy családlátogatásra.

A kérdésem tehát az, hogy milyen jogai van egy családsegítőnek? És nekem illetve nekünk mit kell engedni egy ilyen helyzetben?

Előre is köszönöm a választ

Rex07

Majordomus # 2022.11.17. 20:33

Ilyen helyzetben és csökkent képességekkel felelőtlenség 3 gyermeket vállalni.
.
Igaz. nem tudhattad hogy a 3.gyerek beteg és emiatt az egyik kereső kiesik.
Azt tudom javasolni hogy költözzetek haza itt a szociális háló segit.

Ha kint maradtok akkor több munkát,és másodállást ell vállalnod.

sosanka # 2022.11.17. 18:10

Üdvözletem,
Három gyermekért vagyok felelős, ebből kettő az előző élettársi kapcsolatomból származik. Az Egyesült Királyságban élek, és bár ez jól hangzik, valójában nem könnyű a helyzetem. Vannak hiányosságaim (a poszt megírásában is segítséget kértem), az olvasással és az írással is gyermekkoromtól, ami itt ellehetetleníti azt, hogy stabil munkám legyen. De mindent megteszek, amire képes vagyok. Gyermektartásdíjat úgy fizettem, ahogyan tudtam a két nagyobb gyermek után, később volt per természetesen és meg is lett állapítva az összeg is.
Amit a per alatt szándékosan nem említettem, az az, hogy a legkisebb gyermekem, akivel és az édesanyjával éltem akkor már beteg, és az anyuka ezért nem tud dolgozni. Az anyuka nem akarta, hogy nyoma legyen annak, hogy a kisfiunk autista (ő hisz abban, hogy rendbe fog jönni). Így természetesen az érvelésemet, hogy én vagyok az egyedüli családfenntartó és az anyuka nem tud dolgozni, nem fogadták el (ez csak az összeg megállapításában számított, azt gondolom). Az anyuka továbbra sem tud dolgozni, a kisfiú közösségbe nem vihető, terapeuta jár hozzájuk, és természetesen én is segíteni, ahogy csak tudok, mert állandó felügyeletet igényel. Mellettük állok, de szinte fizetésképtelen vagyok. Munkám egy héten két-három nap van egy vállalkozónál aki eltekintett a hiányosságaimtól. Hazamenni nem tudunk. A segélyt amit kapnak és a pénz amit én keresek összesen nem elég arra, hogy fenntartsuk magunkat, a lakbér és az áram, fűtés, víz kifizetése után a pelenka (5 éves a kisfiú, nem beszél) és a bébiétel (nem eszik mást, ehhez csempészünk hozzá rendes ételt) kimaxolja a keretet. Anyuka egyszer eszik egy nap, kb en is. Képtelen vagyok többre és képtelen vagyok őket magukra hagyni.

Hibáztam eleget az életemben, de többet nem szeretnék. Nem tudtam rendszeresen gyermektartást fizetni sem. Nem takarózok azzal, hogy az ex csak hivatalosan él segélyből, és mellette hozzánk képest nagyon jó módban, és tudom, hogy a két másik fiú anyagilag biztonságban van, mert ez nem csak az ő felelőssége, ez az enyém kellene, hogy legyen. Kb három havonta tudtam összehozni egy 80%+ havi gyerektartást, amit elküldtem. Nem akartam még nagyobb bajt csinálni. Az "új asszonynak" és a kisfiamnak csak én vagyok, de tehetetlennek érzem magam.
És megkaptam az egyetlen levelet, a határozatot a kormányhivataltól, hogy a gyermektartást megelőlegezték a két gyermekre az exnek. Arra a hónapra is, amikor fizettem. Az ex azt mondta, nem tartjuk a kapcsolatot, és több, mint három hónapja nem fizettem, és amikor igen, akkor is csak a 80%-ot. Egyik sem igaz. Azt nyilatkozta az ex, hogy nincs tudomása a körülményeimről. Mindenről tudomása van, a beteg kisfiunkról is.
Nem a felelősséget szeretném lerázni magamról. Kb. 25 kilót fogytam az elmúlt egy év alatt, nélkülözök, de ez nem számít. Mindhárman nélkülözünk, de ez sem számít valószínűleg. A végrehajtható tulajdonom nincs, másképp senki nem keresett eddig még.
A gyermektartási perben megadott címemre jött ez az egyetlen levél. Tértivevénnyel, mert itt azt is csak bedobják. Nem kaptam más értesítést, vagy lehetőséget sem arra, hogy reagáljak. A felelősség alól ez nem mentesít. De ez a helyzet most megöl.
Tud bárki bármit javasolni: mit tehetek? Ki védi a beteg kisfiam és az anyját? Van bármi, ami enyhítheti a helyzetem? Jogos volt a megelőlegezés? Tehetek egyáltalán bármit?

Majordomus # 2022.08.18. 19:19

Ez egy "csb". (családi balhé)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 17:12

:D
Valóban, van egy ilyen olvasat is.

gerbera317 # 2022.08.18. 13:50

Béla, hát Ria nagyon kedves ismerőse.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 13:00

Milyen nagylány?

Ria12 # 2022.08.18. 10:25

Egy nagyon kedves ismerősöm ,a nagylány megfenyegete hogy feljelenti .

Majordomus # 2022.08.17. 18:39

Nem hiszem,inkább az új pasijának.

drbjozsef # 2022.08.17. 18:03

Ria12,

És ki vagy te a történetben, mi közöd van ahhoz hogy az anya hazudott?
Neked okozott ezzel valamilyen joghátrányt?

drbjozsef # 2022.08.17. 18:02

Ria12,

És milyen okból hazudott? Milyen előnyt szerzett vele?

Ha jogosulatlanul vett fel valamilyen támogatást, akkor azt visszakövetelhetik tőle, akár kamatostul, de ez sok mindentől függ.

Ria12 # 2022.08.17. 16:16

Önkormányzat és gyàmügyön.
Nagyon szépen köszönöm a választ...

drbjozsef # 2022.08.17. 15:43

Ria12,

Az attól függ, hogy kinek hazudott és hol.

Hazudni, jogi értelemben, nem bűn(cselekmény).

Ria12 # 2022.08.17. 14:05

Sziasztok csak szeretném megkérdezni hogy ,
mit tudnak tenni ha az anya azt hazudta mindenkinek hogy nem kap gyerektartást a 2 gyermekére peddig ez nem igaz ,
minden hónapban fizetve volt ,
minden féle segélyt fel vett és hazudozot ,
nem a saját számlájára lett utalva a pénz hanem masik számlára az édesanya számlájára ment 12 évig ,
ilyen esetben lehet megbüntetik az édesanyát ????
Nagyon szépen köszönöm a választ...Ria

drbjozsef # 2021.05.25. 07:55

Gabi72,

Mi az amit Te szeretnél? Nem ragaszkodsz a szülői felügyeleti jogodhoz, "átadnád" azt az apának? Az apa "átvenné" ?

wers # 2021.05.25. 06:07

Az én laikus véleményem szerint mindig tanácsos, hogy a jogi helyzet a valós helyzetet tükrözze.