Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Mit tegyek?

drbjozsef #   2021.05.25. 09:55

Gabi72,

Mi az amit Te szeretnél? Nem ragaszkodsz a szülői felügyeleti jogodhoz, "átadnád" azt az apának? Az apa "átvenné" ?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2021.05.25. 08:07

Az én laikus véleményem szerint mindig tanácsos, hogy a jogi helyzet a valós helyzetet tükrözze.

Gabi72 #   2021.05.25. 07:56

Kedves József,

köszönöm szépen a választ. Abban nem látok tisztán, hogy ha a gyerek az apjánál akar élni 14 éves kora után, akkor az jogilag maradhat úgy, hogy továbbra is nálam van a szülői felügyeleti jog? De a gyerek nagyon messze lesz, én nem fogok tudni utána rohangálni, bármi helyzet adódik. Pl. összevész az apjával, segítségre van szüksége, mert az apja cserbenhagyja, stb. Viszont ha problémás helyzetbe kerül, ilyenkor nem engem vonnának felelősségre? Volt aki azt javasolta, hogy adjam át a szülői felügyeleti jogot, ha a gyerek úgyis az apjához húz, és akkor valóban apuka vállalja a felelősséget a gyerekért. Mert nekem úgy tűnik, hogy ha a gyerek nála él, de a felügyeleti jog az enyém, akkor nekem kell vállalni a felelősséget mindenért, amire nincs is se rálátásom, se ráhatásom. És előre szeretnék gondolkodni, nem utólag törölgetni a szemem.

drbjozsef #   2021.05.24. 16:38

Gabi72,

Ptk.
4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]

(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.

(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.

Ennyiben jogi kérdés. Ha nincs megegyezés go to gyámhivatal.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2021.05.24. 15:12

Ez itt egy jogi fórum, míg a te kérdésed még csak nyomokban sem tartalmaz jogi vonatkozást. A kérdés sokkal inkább illik a Nők Lapja Café fórum valamelyik topikjába. Esetleg még megkérdezheted a helyi nevelési tanácsadót, vagy - horribile dictu - a gyerek osztályfőnökét, igazgatóját.

Gabi72 #   2021.05.24. 14:48

Sziasztok! Gyermekem egy év múlva középiskolába kerül, melyet az otthonunktól távol, vidéken szeretne elkezdeni, az apa lakhelyén (tőlünk 250 km-re). Kizárólagos szülői felügyeleti jog mellett én neveltem születésétől, de ő az apjához húz. Nem elleneztem, de kollégiumi elhelyezés és hétvégentei hazajövetel mellett. Az apa a gyereket egy szuper új házba való költözéssel kecsegteti (ellenemre), hogy arra vegye rá a gyereket, hogy oda költözzön hozzá, ne a koleszba. Ettől kezdve a gyerek hallani sem akar a kollégiumról, csábítja a csillogóbb és vonzóbbnak tűnő élet. Félek hogy nem jönnek ki jól egymással, félek, hogy a gyerek az utcára kerül vagy rossz társaságba, és az apa csak mossa a kezeit, hiszen minden felelősség a nyakamban van, de a távolság viszont túl nagy ahhoz, hogy érdemben segíthessek, ha gond lesz. Mit tanácsoltok, mit tegyek? Nem korlátozni akarom a gyereket, nem is elválasztani az apától, de biztonságos és normális kereteket szeretnék. Mik a lehetőségeim? Köszönöm, Éva